Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vallási-és közoktatási Minisztérium Népművelődési Csoport Budapest

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vallási-és közoktatási Minisztérium Népművelődési Csoport Budapest"— Előadás másolata:

1 Németh Antal pályázata a Nemzeti Színház igazgatói álláshelyének betöltésére
Vallási-és közoktatási Minisztérium Népművelődési Csoport Budapest DR. Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi miniszter Úr részére

2 Curriculum Vitea

3 Motivációs levél

4 bizonyítványok

5 Szakmai tapasztalat Lektorálás, dramaturgia, rendezés különböző darabokban, kritikák írása. Szeged – színházigazgatás (2 évad, 50 előadás) 1930 – Színészeti Lexikon megírása. – a Nemzet Színház igazgatása 1936 – Bécs – külföldi vendégszereplés 1939/40 – Tragédia rendezés Frankfurt am Main

6 A Nemzeti Színházban végzett munkák, tevékenységek (1935-1940)
Az épület rendbetétele. Új színpadtechnikai berendezések beszerzése. Stilizált látványvilág megteremtése (dramaturgia, térformáló díszletezés, világítás). Új műsorterv összeállítása (a „kötelezőn” hazai és külföldi klasszikus és modern művekből összeállított műsorterv, évről-évre valamely központi gondolat jegyében). A színház együttesének átszervezése 24 óra alatt. A Nemzeti Színház évadnyitó előadásán (1935. szeptember 28-án) a Missa Solemnis színre vitele. Az ember tragédiája „kamara-változatának” rendezése

7 Törekvések, eredmények
Fontosnak tartom az új magyar írógeneráció drámáinak bemutatását. (Herczeg Ferenc, Zilahy Lajos, Bókay János és Harsányi) A német–magyar kulturális csere jegyében német rendezők közreműködésével került színre Goethe Faustja, Schiller Tell Vilmos és Ármány és szerelem című műve. Molière-, Ibsen-, és Beaumarchais-művekből állítottam össze a klasszikus repertoárt. Szoros kapcsolatban állok a magyar irodalom vezéregyéniségeivel: Szabó Lőrinccel, Babits Mihállyal, Móricz Zsigmonddal. Népnevelést folytattam (csökkentett árú előadások szervezése a munkás közönség számára).

8 Terveim a következő 5 éves ciklusra
Tervem az 5 esztendővel ezelőtt elindított folyamatok folytatása. A történelmi folytonosság szellemében kívánok tovább dolgozni. Színházvezető- és Rendezőképző Akadémia megszervezése. Külföldi illetve magyar írók műveit egyaránt szeretném rendezni és színpadra állítani, hiszen minden mű közelebb visz Európa és önmagunk megismeréséhez, amire ma igen nagy szükségünk van. Nagy hangsúlyt szeretnék fektetni a még ismeretlen erdélyi írók műveire. Nem csak modern darabokat szeretnék színpadra vinni, a klasszikus darabokat sem hanyagolnám el. ,,100 év legnagyobb sikerei” – ez lenne a címe annak a ciklusnak, melyben visszatekintünk majd az 1943/44-es évadra. A színház legkiemelkedőbb produkcióit szeretném bemutatni 10 évre visszamenőleg.

9 az intézmény vezetésére, fejlesztésére vonatkozó szakmai program
Legyen színház a „színház”, avagy a kor tükre. A Nemzeti Színház külföldi kapcsolatait szeretném ápolni, még jobban kiépíteni. Folytatni kívánom a stilizált látványvilág megvalósítását. Egy nyitott, a közönséggel kapcsolatot tartó színházat szeretnék (teltházas előadásokat). A repertoárban klasszikus és modern remekművek előadását tervezem. A kötelező klasszikus műsor és a nem kötelező felújítások mellett a színház háziszerzőinek soron következő színműveit szeretném bemutatni. A következő évadok megálmodott műsorterve: 1940/41: klasszikus-romantikus, drámai ciklus 1942/43: az erdélyi írók ciklusa 1943/44: 13 színdarab (ebből 8 magyar) Célom a magyar színház felzárkóztatása, európai színvonalúvá emelése.

10 ”…a világpolitikai épület gerendáinak recsegve - ropogása közben (…) bizonyságot akarok adni arról, hogy a folytonos átértékelés és változás fölött van valami, ami mindig maradandó és változatlan: a nagy géniuszok benső művészi igazsága…”


Letölteni ppt "Vallási-és közoktatási Minisztérium Népművelődési Csoport Budapest"

Hasonló előadás


Google Hirdetések