Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Isten igéje megvilágítja az életünket.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Isten igéje megvilágítja az életünket."— Előadás másolata:

1 Isten igéje megvilágítja az életünket.
A 10 parancsolat: az életet segítő szabály és törvény. Cselekedeteink összefoglalása: - Meghatározza a helyes viselkedésünket. - Istenhez fűződő viszonyunknak és embertársainkkal való kapcsolatunknak az alapdokumentuma.

2 ISTEN ÖRÖKTŐL FOGVA LÉTEZŐ ÉS CSELEKVŐ, SZABADÍTÓ ÚR, AKI KIJELENTI MAGÁT NEKÜNK.
A szabadító Isten kijelenti magát az embernek és a Vele való szoros kapcsolatra hív. Isten a Tízparancsolatban adott olyan szabályokat, amelyek segítik életünket. Ezek olyanok, mint az útjelző táblák.

3 ISTEN SZÖVETSÉGET KÖTÖTT VELÜNK.
Isten szövetséget kötött a népével: Megígérte, hogy vigyáz ránk. Mi pedig hallgatunk szavára. A Tízparancsolatot Isten Mózesen keresztül, két kőtáblára írva adta nekünk. Isten szerint való jócselekedetek iránytűjeként szerepel a Bibliában. A parancsolatokban szereplő tiltások azt feltételezik, hogy a megszólított nép magától értetődően fogadja el Isten rendelkezéseit. A szövetség kölcsönös megegyezésen alapuló kapcsolat Isten és ember között. Amely szövetség mindkét felet kötelezi!

4 A törvény hármas haszna: tükör, fék, ösztöke.
Kijelentette nektek szövetségét, amikor megparancsolta, hogy teljesítsétek a tíz igét, és felírta azokat két kőtáblára (5Móz 4,13) A törvény hármas haszna: tükör, fék, ösztöke. Tükröt tart elénk, hogy milyenek vagyunk. Fékez, a helytelen cselekedetektől. Ösztönöz a jóra. A Szentírásban nem fordul elő a Tízparancsolat elnevezés. A 2Móz 34,28 az 5Móz 4,13 és a 10,4 is „tíz igéről” beszél. Az igének azonban valóban van a parancsolathoz közel álló jelentése is.

5 Tízparancsolat Én, az Úr vagyok a te istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. Ne legyen más Istened rajtam kívül! Ne csinálj magadnak semmiféle bálványszobrot…Ne imádd és ne tiszteld azokat! Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét! Emlékezzél meg a nyugalom napjáról és szenteld meg azt! Tiszteld apádat és anyádat! Ne ölj! Ne paráználkodj! Ne lopj! Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen! Ne kívánd, … ami a felebarátodé!

6 Ne legyen más istened rajtam kívül! (2Móz 20,2-3)
„10 segítség az emberré válás útján.” Farkas József ISTEN BEMUTATKOZIK és elmondja népének tanácsát, tervét, hogy lelki közösséggé formálódjon Izrael! 1. parancsolat Én, az Úr vagyok a te Istened, aki kihoztalak téged Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. Ne legyen más istened rajtam kívül! (2Móz 20,2-3)

7 EZÉRT KIZÁRÓLAGOSAN ŐT ILLETI MEG A TISZTELET, A HÓDOLAT, AZ IMÁDAT!
„Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!” (Mt 4,10) ISTEN kihozta Izráel népét Egyiptomból, megszabadította a fogságból. EZÉRT KIZÁRÓLAGOSAN ŐT ILLETI MEG A TISZTELET, A HÓDOLAT, AZ IMÁDAT! Fizikai tapasztalattá lett a szabadítás, és közben jeleket kaptak Isten vezetéséről.

8 Mindennél jobban kell Istent félnünk, szeretnünk és benne bíznunk!
„…Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat.” (Mt 22,37-38) Válaszd Istent, mert Isten már előbb téged választott! Istent helyesen ismerjem meg! Mindennél jobban kell Istent félnünk, szeretnünk és benne bíznunk! Minden jót csak Istentől várjak! Csak Istenben bízzak!

9 Szűcs Ferenc: Hitvallásismeret 132.o.
Ne forduljatok halottidézőkhöz, és ne tudakozódjatok jövendőmondóknál, mert tisztátalanokká teszitek magatokat velük. Én, az Úr vagyok a ti Istenetek! (3Móz 19,31) Ő az egyetlen, aki kapcsolatba akar lépni az emberrel. Minősített, különleges, személyes kapcsolatba, amely segítségével az ember megtalálhatja helyét a világban. Lehet, hogy a bálványokban meg tud jelenni az emberek sokfajta reménye, elvárása vagy akár félelme is, de ezek nem igazi istenek, hanem emberi kéz alkotásai. A legnagyobb veszély abban rejlik, hogy ez hamis biztonságot ad. „Isten nem a többi istenség létezését vonja kétségbe, hanem azt mondja, hogy népének nem lehet más istene rajta kívül!” Szűcs Ferenc: Hitvallásismeret 132.o. Az istenismeret segít felismerni az istenpótlékokat.

10 Az Úr a szabadító. Kihozlak a rabságból!
Én alkottam a világosságot, én teremtettem a sötétséget, én szerzek békességet, én teremtek bajt, én, az Úr cselekszem mindezt. (Ézs 45,7) Az Úr a szabadító. Kihozlak a rabságból! .

11 A parancsolatok célja: AZ ÉLETBEN MARADÁS
„Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása.” (Jak 1,17) „Az pedig az örök élet, hogy ismernek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, Jézus Krisztust.” (Jn 17,3)

12 Képek hivatkozása: shutterstock_175868216. jpg shutterstock_28742404
Képek hivatkozása: shutterstock_ jpg shutterstock_ jpg shutterstock_ jpg wheat _640.jpg shutterstock_ jpg shutterstock_ jpg


Letölteni ppt "Isten igéje megvilágítja az életünket."

Hasonló előadás


Google Hirdetések