Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élelmiszer csomagolások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élelmiszer csomagolások"— Előadás másolata:

1 Élelmiszer csomagolások
Készítette: Lévai László

2 Tartalom Élelmiszerek és csomagolástechnika napjainkban
Mit nevezünk élelmiszernek? Az élelmiszercsomagolás szerepe Információk a csomagoláson A csomagolóanyagok sokfélesége Csomagolószer és az élelmiszer kölcsönhatása Csomagolószer és élelmiszerbiztonság Hagyományos élelmiszercsomagolások Intelligens élelmiszercsomagolások

3 Élelmiszerek és csomagolástechnika napjainkban
Forradalmian új anyagok és technikák megjelenése, melyek új fogyasztói szokásokat idéznek elő. (pl. műanyagok) Megbízható márkanevek kialakulása Különböző fogyasztói csoportok kielégítésére szolgáló egységcsomagolások elterjedése - csoportcsomagolás - nagyfogyasztói csomagolás szett csomagolás Minőségüket hosszabb ideig megőrző termékek utáni kereslet megnövekedése

4 Mit nevezünk élelmiszernek?
Élelmiszernek tekinthető – az Élelmiszer Törvény (ÉT) szerint – minden olyan növényi, állati vagy ásványi eredetű anyag, amely változatlan, előkészített vagy feldolgozott állapotban emberi fogyasztásra alkalmas. Hazánkban nem számítanak élelmiszernek a gyógyszerek, a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyagok és készítmények, a tápszerek, a gyógyvizek, az ásványvizek és a nem csomagolt ivóvíz.

5 Az élelmiszercsomagolás szerepe
Az élelmiszercsomagolás: Az ÉT alapján az élelmiszer csomagolás, az a tevékenység, melynek során az élelmiszert - a fogyasztó távollétében – meghatározott mennyiségben úgy helyezik a csomagolóanyagba, hogy annak felnyitása vagy megsértése nélkül a tartalom ne legyen megváltoztatható.

6 Csomagolóanyag: Az élelmiszerrel érintkező, rendszerint fogyasztásra alkalmatlan anyag, amely védi az élelmiszert a szennyeződésektől a tápérték- és minőségcsökkentő hatásoktól. Típusai: - mechanikai jellegűek - klimatikusak - biológiai Fontos funkciója: - a termék csomagolásán található információ (pl.: összetevők) - reklámhordozás - csomagolási konstrukció - könnyű nyithatóság és visszazárhatóság (főleg folyékony termékeknél)

7 Információk a csomagoláson
Objektív tájékoztatást nyújt a termékről és felvilágosítást ad a csomagolás kezelési módjáról. Az információk különböző csoportjai: - szöveges információk - termékazonosítást szolgáló vonalkód - környezetvédelemmel összefüggő jelölések - egyéb jelölések, piktogramok Az élelmiszerek esetében fel kell tüntetni: - az élelmiszer pontos megnevezését - az előállítót, vagy a forgalmazó nevét - a termék minőség megőrzési időtartamát

8 Az energiatartalmat csak különleges táplálkozási igényeket kielégítő és táplálkozási javaslattal előállított élelmiszerek esetében kell feltüntetni. Nem szükséges feltüntetni: - az árat Zárjegy: Általános fogalom, zárjegy az a terméken elhelyezett papír alapú kísérő jel, jelzés, ami igazolja azt, hogy a termék legálisan került előállításra (megfizették adótartalmát), továbbá minőségi biztosítást, biztosítékot is jelent.

9 A csomagolóanyagok sokfélesége
A célcsoport igényeihez igazodva a gyártók a legmegfelelőbb csomagolóanyagot alkalmazzák. A csomagolást elsősorban a termék fizikai és kémiai tulajdonsága szabja meg. Fontosak a záró tulajdonságú csomagolószerek előállítása az élelmiszercsomagolásnál. Ilyenek például: - vízgőzzáras - aromazáras - zsírálló

10 Előnyös lehet a vízgőzáteresztő tulajdonság pl
Előnyös lehet a vízgőzáteresztő tulajdonság pl. „a nemespenészes” szalámik illetve sajtoknál használt viszkóz fólia. Kombinált csomagolóanyagok használata (aszeptikus csomagolás) - tartós tejek - gyümölcslevek

11 Csomagolóanyagok típusai
Fóliák Tálcák Kerek dobozok Dobozok Műanyag gyümölcssorolók Netz hálók Táskák Papírtermékek Egyszer használatos edények Egyéb csomagolóanyagok

12 Fóliák Stretch fóliák BOPP Fóliák Bandázsoló fólia Zsugorfóliák
Többrétegű fóliák

13 Ready to cook – aluminium
Tálcák Standard PS habtálcák Hegeszthető tálcák Ready to cook – aluminium tálcák (többféle) Deli tálcák – alátétek sajt csomagolásához Ativopack tálcák Süteményes tálcák Nedvszívó betétek

14 Dobozok Polisztirol hőmegtartó dobozok Jégkrém tortákhoz Fagylaltokhoz
Thermo dobozok Ételes dobozok Salátás dobozok Habosított polisztirol dobozok Mikrózható dobozok Géppel hegeszthető dobozok KIT dobozok zöldséghez és gyümölcsköz

15 Műanyag gyümölcssorolók
Dinnyéhez Körtéhez Avokádóhoz Kiwihez Almához, paradicsomhoz, kerek gyümölcsökhöz Őszibarackhoz, datolyaszilvához

16 Netz hálók Extrudált netz:
PE granulátumból készül, alkalmas kézi és gépi csomagolásra is. Szövött netz: Alkalmas kézi és gépi csomagolásra is. Fokhagyma netz: Extrudált netz PE granulátumból, külön a fokhagyma csomagolásra.

17 Táskák Cascade Grilltasakok Papírzacskók Ingvállas táska Vákuumtasakok

18 Papírtermékek Papírtálcák Kalappapír

19 Egyszer használatos edények
Eldobható evőeszközök és keverőlapkák Műanyag evőeszközök

20 Csomagolószer és az élelmiszer kölcsönhatása
A csomagolószer nem károsíthatja az élelmiszert, miközben közvetlenül érintkezik vele Valamint az élelmiszer sem károsíthatja a csomagolószert, nem oldhat ki belőle anyagokat, illetve nem is duzzaszthatja azt.

21 Csomagolás és élelmiszerbiztonság
Magyarországon a csomagolóanyagok felhasználhatóságát az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet engedélyezi (OÉTI). Feltételei: - nem kerülhetnek az élelmiszerekbe az élelmiszert negatívan befolyásoló anyagok - bizonyos esetekben kis mennyiségű kioldódás engedélyezett - az átkerülő komponensek határértékei szigorúan szabályozottak

22 A legkritikusabb anyagfajták a műanyagok.
(maga a polimer nem káros, csak az összetevői, amik kioldódhatnak) - lágyítók - pigmentek - töltőanyagok vagy katalizátorok Legjobb példa: PVC

23 Hagyományos élelmiszercsomagolások
Az élelmiszeriparban igen sokrétű lehet - az alkalmazott technológia, - a csomagolóeszközök, - az alkalmazott gépek - és az anyagok különfélesége miatt. A leggyakrabban alkalmazott csomagolási típusok a - vákuumcsomagolás - védőgázas csomagolás - aszeptikus csomagolás

24 A csomagolóeszköz előállítása is jellemző lehet:
- formázó - töltő - záró (akkor beszélünk róla, ha ezen műveletek mindegyikét egy berendezés végzi – pl.: hőformázott műanyag poharak és tégelyek)

25 Intelligens élelmiszercsomagolások
Lényegesen hozzájárulnak a csomagolás védelmi és értéknövelő funkciójához Aktív adalékanyagaikkal a termék minőségét hosszabb ideig megőrzik Nagyon elterjedt csomagolási típus A jövőben főleg az élelmiszercsomagolások területén számíthatunk erre a megoldásra

26 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Élelmiszer csomagolások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések