Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tároló perifériák és nyomtatók

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tároló perifériák és nyomtatók"— Előadás másolata:

1 Tároló perifériák és nyomtatók

2 Kiviteli egység Output perifériák
FDD HDD SSD CD DVD Beviteli egység Input perifériák Háttér tárak I/O Kiviteli egység Output perifériák Központi egység CPU Központi memória RAM ROM Alaplap

3 Adattárolás: HDD mágneses elven
Formázás ( Kb) FAT 16, 32, NTFS 0-s vagy aktív gyűrűn van a FAT táblázat, ami a mappák elhelyezését tárolják Partícionálás . Cache : gyorsító tár

4 Több lemez az író olvasó fejjel
Író olvasó fej erősen nagyítva

5 WINCHESTER: merev lemezes meghajtó HDD jellemzői Tárolókapacitás
már 500 GB – 8 TB között mozog. Írási és olvasási sebesség HDD olvasási sebessége 300 MB/sec, írási sebessége 150 MB/sec körüli.

6 HDD jellemzői Hozzáférési idő Átviteli sebesség HDD elérése
Manapság 8,9 ms. Átviteli sebesség Ez a mai HDD-knél 16,6-133 MB/s. HDD elérése Legfontosabb tároló terület nevet adhatunk ez változtatható, de a rendszer neve pl: (C:) nem változhat.

7 ! A karbantartás ideje akár 1 órát is meghaladhatja viszont gyorsabban /kevesebb fejmozgással/ töltődnek be a programok. Egybefüggő tárterületek alakulnak ki a virtuális memóriának .

8 SSD – Solid State Drive (szilárdtest-meghajtó)
Az SSD egy olyan, mozgó alkatrészek nélküli adattároló eszköz, ami félvezetős memóriában tárolja az adatokat, és azokat hosszú ideig megőrzi. A merevlemezekhez hasonlóan SATA vagy egyéb (SCSI, USB stb.) csatlakozófelülettel csatlakozik. A HDD-khez hasonlóan blokkos adatelérést biztosít. A mozgó alkatrészek hiánya miatt kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez, csendesebb (ha nincs külön hűtőventillátor felszerelve), nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, az adathozzáférés egyenletesen gyors.

9 Az SSD meghajtók élettartama meglehetősen magas és megbízhatóságuk is kiváló. Kapacitásuk 32‑512 GB közötti. (Bár már létezik 1 TB-os is Várható élettartam: 1 millió üzemóra két meghibásodás között. Teljes mértékben alkalmasnak tűnnek a jövőben leváltani a mágneses elven működő winchestereket. Egyelőre alacsony kapacitásuk és magas áruk miatt még nem elterjedtek!

10 Optikai adattárolás Az adatok tárolása a visszatükröző réteg bemélyedéseivel (pit), illetve változatlan felületével (land) történik.

11 Elektronmikroszkóp kép CD felszínéről
Olvasó író fej a CD-nél Elektronmikroszkóp kép CD felszínéről

12 CD-ROM CD- RW DVD típusok DVD RW
CD átmérő adat hangfelvétel 12 cm 650 MB 74 perc 700 MB 80 perc 800 MB 90 perc DVD típusok DVD RW 12 cm átm. lemez 8 cm átm. lemez 1 oldalas - 1 rétegű (DVD5) 4,7 GB 4,377 GB RW 1,4 GB 1,3 GB RW 1 oldalas - 2 rétegű (DVD9) 8,5 GB 7,916 GB RW 2,6 GB 2,42 GB RW 2 oldalas - 1 rétegű (DVD10) 9,4 GB 8,754 GB RW 2,8 GB 2,6 GB RW 2 oldalas - 2 rétegű (DVD18) 17,1 GB 15,925 GB RW 5,2 GB 4,84 GB RW

13 BD 1 oldalas 25 GB BD 2 oldalas 50 GB BD-XL -Rom 125 GB BD-XL -RW 100 GB BD Blu-ray Diszk ! Az optikai tárolók sugárzó hőre, vegyi anyagokra ( aceton, szerves oldószerek) érzékenyek. A meghajtóban ne tároljunk leállítás után lemezt. A címke felületére csak alkoholos filc tollal írjunk és óvjuk a karcolódástól. A szennyeződést belülről kifelé töröljük flanel ruhával esetleg alkohollal. Célszerű a merev tokban tárolni így hosszú életű adattároló marad.

14 NYOMTATÓK

15 Kiviteli egység Output perifériák
Nyomtatók Beviteli egység Input perifériák Háttér tárak I/O Kiviteli egység Output perifériák Központi egység CPU Központi memória RAM ROM Alaplap

16 Mátrix Tintasugaras Lézer
Modern nyomtatók ( printer ) jellemzői: Tetszőleges jelkészletet használnak. A jeleket pontonkén rakják ki. Képeket, grafikai elemeket tud kezelni. Szín kezelése professzionális (ha értelmezi a színt). Modern nyomtatók Mátrix Tintasugaras Lézer Típusok között a képpont kirakásának módjában van a fő különbség.

17 Írásképe durva, de jól olvasható.
Mátrix Betűket pontonként rakja ki a fejben lévő 9-24 tű segítségével egy festék szalagon keresztül. Írásképe durva, de jól olvasható.

18 A betűk pont oszlopból alakulnak ki
A betűk pont oszlopból alakulnak ki. A tűoszlopból csak azok a tűk repülnek ki és koppint festék szalagon keresztül a papírra, ami kell a betű kiírásához.. A fej ezután egy pont oszloppal jobbra mozdul. Sor végén sort emel, beáll az új sor elejére és folytatja az írást.

19 Leporelló lehet több példányos pl. : számla íráshoz
Etikett leporelló pl. : postai címzések részére a WORD kezeli az etikett címzést.

20 Mátrix: Nagy tömegű főleg gazdasági feladatok nyomtatására használják.
Olcsó egy oldal előállítása. Masszív szerkezetű a nyomtató, de drága. Nyomtatási képe durva, de jól olvasható. Zajos, papírra nem érzékeny, tud leporellót használni, több oldalasat is. Szín kezelés nem jellemző. Képeket pontonként rakja ki. Festék szalag olcsó és lapot tud nyomtatni.

21 Tinta sugaras nyomtató :

22 A nyomtató működési elve hasonlít a mártixéra, csak a nyomtató fej más
A nyomtató működési elve hasonlít a mártixéra, csak a nyomtató fej más. A fejben nem szalag viszi a festéket, hanem festék patronok vannak folyékony festékkel ( fekete és RGB színek). Patron csere egyben fejcsere is

23 A fejben több száz fúvóka is lehet.
Fej működése A fej egybe van építve a festékpatronnal. A fejben több száz fúvóka is lehet.

24 Tinta sugaras nyomtató :
- A képet szöveget tinta cseppekkel rakja ki. A legdrágább nyomtatás egy oldalra kivetítve. Havi oldal nyomtatás alatti igénybevételre tervezték. Az alapgép olcsó és nem hosszú életű, patron drága A4-es oldalt tud a fekete patron. Professzionális kép és színkezelést tud hő papírra. Papírra igényes, csak famentes papírt használhatunk, jelzése 2 db víz csepp, injekt vagy fénymásoló papír Egy család vagy kisebb irodai igényeket tudja kiszolgálni. ! A feketeszínnel való szöveg nyomtatás extra színes patron használatot eredményez, használjunk automatikus színt = fekete patron.

25 Lézer nyomtató

26 DRUM : a lézer nyomtató „ író feje „ így csere során minden főrésze cserélődik a nyomtatónak. A csere a festékpor elfogyása vagy a fotokonduktív dob el öregedése miatt kell. A kis kapacitású DRUM-ok újra tölthetők a nagy kapacitásúak nem . !!!! A DRUM veszélyes hulladék, új vásárlásánál visszaveszik.

27 DRUM : Koronaszál homogén felszínt állít elő fotokonduktív dobon (-). - A lézer fény segítségével pontonként rávilágítják a dobra a kinyomtatandó információkat, felülete megváltozik (+). - Mágnes hengeren van egyenletesen a festékpor (-) ezt a dob megváltozott felülete átveszi. - A dob a festéket átadja a papírnak, a két fokos henger a meglágyítja a festéket, ezt szivja fel a meleg papír.

28 Lézer nyomtató : -- Nagytömegű nyomdai minőségű nyomtatásra alkalmas. - Közepes ára van egy oldal előállításának. - Ha van színe, akkor professzionális a szín használata. - Masszív szerkezete van, a DRUM lapot vagy feletti lapot képes kinyomtatni lap/perc sebességgel. - Papírra érzékeny mint a tintasugaras nyomtató. - Ár érték aránya jó, de csak ha nagytömegű nyomtatás van. - !! Jól szellőző helyre célszerű helyezni (negatív ionokat termel)

29 A 3D nyomtatás során fizikai tárgyakat készítünk úgy, hogy egy adott modellt rétegről-rétegre építünk fel. Pontosabban az a berendezés, amelyhez hozzáférünk, és amelyik képes az ilyen rétegről-rétegre történő építkezésre.

30 Vége


Letölteni ppt "Tároló perifériák és nyomtatók"

Hasonló előadás


Google Hirdetések