Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 1. Az  Online  Számla  rendszerbe  történő  adatküldéshez  mindenkinek  regisztrálnia   kell  a társaságát. Ezzel kapcsolatos információ itt található:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " 1. Az  Online  Számla  rendszerbe  történő  adatküldéshez  mindenkinek  regisztrálnia   kell  a társaságát. Ezzel kapcsolatos információ itt található:"— Előadás másolata:

1 Apolló számlázó moduljainak online bekötése a NAV-hoz Készítette: Marosi György

2  1. Az  Online  Számla  rendszerbe  történő  adatküldéshez  mindenkinek  regisztrálnia   kell  a társaságát. Ezzel kapcsolatos információ itt található:

3 2. A kapott azonosítókat be kell írni az Apolló paraméterek közé:

4 3. Itt kell beállítani a küldés szándékát, éles vagy teszt üzemmódban (ne felejtsük július 1-én éles üzemmódra átállítani), mely áfa tartalmú számlákat küldjük (=0, ha ÁFA értékhatárt nem figyeljük), a feladattal megbízott munkatársuk nevét és telefonszámát.

5 4. a NAVSZAMLA programunk a megadott címekre (és a Multi Kft "support" címére is – amennyiben legalább egy felhasználó címe ki lett töltve) elküldi az esetleges hibás számlaküldés adatait, paraméterben történő beállításkor a hibátlan befogadáskor is (ekkor a Multi Kft nem kap levelet)

6 5. sok levelezési rendszer létezik, ezért az internet szabványos SMTP  levélküldő technikáját alkalmazzuk, amely paramétereit szintén be kell írni. SMTP-ről bővebben olvasható:

7 6. Paraméterek között ki kell tölteni a címet mindhárom formátumban, adószámo(ka)t, és ha valaki alanyi adómentes, akkor azt is.

8 7. milyen számlák adatát kell beküldeni?
magyar adóalany a szállító és a vevő egyaránt (A partnertörzsben meg kell adni a pontos címet, (ország= HU vagy HUN, irányítószám és város összhangban kell lennie) és az adószámot az áthárított ÁFA eléri a Ft-t vagy ilyen számlát módosít (helyesbít vagy sztorníroz) Ha a számla és a helyesbítő együttes ÁFA értéke eléri a 100. eFt-t be lehet küldeni a Ft áfa tartalomnál kevesebbet tartalmazó számlákat is. (Apolló paraméterben beállítható) (díjbekérőket, számviteli bizonylatokat NEM kell beküldeni!) 100 eFT áfa-t tartalmazó előleg számla végszámláját.

9 8. Eredeti számla esetén korábbi számlaszámra történő hivatkozás (FIBU)

10 9. Eredeti számla esetén korábbi számlaszámra történő hivatkozás (STORE)

11 10. Változások számlázáskor
Számla helyesbítéskor és sztornózáskor mindig hivatkozni kell az eredeti számlára, csak ez helyesbíthető ill. csak ez sztornírozható. Számlakorrekció mindig az eredeti számla módosított tartalmát - ha volt helyesbítés - kínáljuk fel. 2. Az adómentes számlatételeket részleteznünk kell. Az alanyi adómentességet a paraméterben beállítható. Változtak az ÁFA besorolásaink: F09   XVI. § szerinti értékesítés (használt ingóság) F71   XVI. § szerinti értékesítés (műalkotás) F72   XVI. § szerinti értékesítés (gyűjtemény, régiség) F73   XVI. § szerinti értékesítés (utazásszervezés)  Ezen kategóriákat a STORE modul cikktörzsében, a “tipus” mezőben adható meg. 3. A számla keltének nem az Apolló rendszerbe történt bejelentkezési időt ajánljuk fel, hanem a számítógép gépidejét, ami nem változtatható!

12 11. Számlázás menete Számlázás menete, képernyője nem változott.
Számla letároláskor az Apolló rendszer megvizsgálja, hogy el kell küldeni a számlaadatokat vagy sem. Ha igen, akkor az adatokat átadja az Apolló NAVSZAMLA kommunikációs programnak, majd kinyomtatja a számlát.

13 12. Adatkommunikáció NAV-val
Az adatküldést a számlaadat letárolás és a nyomtatás közé kellett tennünk. Az adatátadásnak emberi beavatkozás nélkül kellett megvalósítanunk.

14 13. Apolló kommunikációs programjai
1. NAVSZAMLA „server” üzemmód 2. NAVSZAMLA „local” üzemmód A programok az Apolló program mappában találhatóak:

15 14. NAVSZAMLA „local” program neve: navsz_local.exe
Számlakészítéskor  automatikusan  meghívjuk  az Apolló  program  mappában található NAVSZ_LOCAL.EXE   programunkat,   amely   addig   fut,   amíg   be   nem   fejezte   az adatfeldolgozás.   Fontos,   hogy   addig   ne   kapcsoljuk   ki   a   számítógépet,   amíg   a NAVSZ_LOCAL program automatikusan be nem fejezte a működését!

16 15. NAVSZAMLA „server” program neve: navsz_szerv.exe
Ha  többen számláznak egy időben, akkor egy központi gépen el lehet indítani NAVSZ_SZERV.EXE   programot.    Ez is elvégzi ugyanazt a feladatot, mint a NAVSZ_LOCAL programunk, de a feldolgozás után nem lép ki, hanem folyamatosan várja a következő számlaadatot. Üres járatában manuálisan kiléphetünk a programból.   Fontos!  Apolló  programfrissítés  előtt  ki  kell  lépni,  majd  utána  újból  el kell indítani a NAVSZ_SZERV programot!

17 16. Kommunikáció ellenőrzése
Kiemelt szempontunk volt fejlesztéskor a online számlaküldés eredményéről a tájékoztatás is. A paraméterben beállított Önök címére elküldjük automatikusan a hibás befogadásokat, és - ha a paraméterben kérték - a sikeres beolvasásokat is. Az Apolló rendszer moduljai közt található “adóhatóság ellenőrzési adatszolgáltató modulunkat kiegészítettük az Online számlaadat küldés lekérdezhetőségével:

18 17. Kommunikáció ellenőrzése
A korábbi adatokat és funkciókat megőrizve a táblázatot kiegészítettük a- átadódott a számla a NAV kommunikáló programnak? Ha igen, akkor az éles szerverre?- átadás ideje- visszajelzés kódja és ideje: Visszajelzés kódja: OK (DONE) – sikeres WA (WARNING) – kisebb hibát tartalmazott, de befogadott ER (ERROR) – fatális hibát tartalmazott, a feldolgozást elutasították

19 18. Kommunikáció ellenőrzés funkciói
A képernyőn található új szolgáltatások:

20 19. „NAV kommunikáció” funkció
Az aktuális számlával kapcsolatos kommunikációt tartalmazza a táblázat és megnézhetjük a számla beküldött XML képét:

21 20. „Elküldött számlaadat érvénytelenítése” funkció
Csak a technikailag hibás számlát lehet érvényteleníteni, a hibás számlát helyesbíteni vagy sztornózni kell!

22 21. „Számlaadat küldése” funkció
Ha pl. internet szolgáltatás szüneteltetése vagy egyéb technikai hiba miatt nem tudott automatikusan bemenni a számlaadat a NAV-ba, akkor az utólag manuálisan is kezdeményezhető.

23 22. „Adatkapcsolat-elemzés” funkció
Nem csak az aktuális számla, hanem a teljes kommunikáció elemezhető különböző szempontok szerint:

24 23. FONTOS! Ne felejtsék július 1-én az Apolló paraméterek közt élesíteni az adatküldést. A NAV folyamatosan változtatja a kommunikáció előírásait. Mi ezeket beépítjük a programunkba. Az Apolló program internetről letölthető programfrissítése tartalmazza a kommunikáció változásait is. A számlaadat online adatszolgáltatásért a számla kibocsájtója a felelős!

25 Kérdéseivel forduljon hozzánk:


Letölteni ppt " 1. Az  Online  Számla  rendszerbe  történő  adatküldéshez  mindenkinek  regisztrálnia   kell  a társaságát. Ezzel kapcsolatos információ itt található:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések