Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csomagolási Rendszerek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csomagolási Rendszerek"— Előadás másolata:

1 Csomagolási Rendszerek
Vákuum és védőgázas rendszerek Készítette: Szabó Zoltán

2 A csomagoló rendszer célja:
A termék minőségmegőrzés idejének meghosszabbítása légritkítással történik. A csomag belső légterébe juttatott speciális gázkeverékkel, vagy tiszta gázzal tovább hosszabbítható a termék minőségmegörzési ideje.

3 A kezdet: 1940 –es évek elején a Grace cég kidolgozta a Cryovac csomagolási rendszert. A vákuumos csomagolások iránti érdeklődést felgyorsította a II. világháború után bekövetkezett élelmiszer hiány. Felismerték, hogy az élelmiszerek kémiai és biológiai romlása szorosan összefügg az oxigén jelenlétével

4 Kémiai romlás: Ennek a romlás fajtának egyik legjelentősebb tényezője az oxigén. Sok káros oxidációs folyamat játszódik le az élelmiszerekben: A zsírtartalom oxidációja Festékanyagok károsodása Vitaminok csökkenése Aminosavak lebomlása Illóolajok károsodása

5 Az oxidációs folyamatok sebessége függ a hőmérséklettől és az oxigén mennyiségétől.
A hőmérséklet emelkedésével növekszik a csomagolóanyagok légáteresztő képessége, ami tovább növeli a károsodást. Ezért is kell az élelmiszereket, minél alacsonyabb hőmérsékleten tárolni.

6 Biológiai romlás 60%-os egyensúlyi nedvességtartalom fölött a biológiai romlási folyamatok kerülnek előtérbe. Emiatt érdemes a becsomagolandó termék felületét leszárítani és vízgőzzáró fóliaanyagot alkalmazni a csomagoláshoz. A legjelentősebb romlást okozók a mikroorganizmusok. Fajtájuktól függően többféleképpen károsíthatják az élelmiszereket.

7 Az élelmiszerek mikrobák által okozott romlás csak akkor fordulhat elő, ha az élelmiszer típusa elősegíti a szennyeződést okozó mikroorganizmusok növekedését, ha a fertőzött élelmiszert elég ideig tartják olyan feltételek között, ami kedvez a baktériumok szaporodásának. A mikroorganizmusok szaporodásukhoz megfelelő tápanyagokat, megfelelő gázatmoszférát, hőmérsékletet, pH-t, elegendő hozzáférhető vizet és gátlóanyagok hiányát igénylik.

8 Mikroorganizmusoknak életükhöz vízre van szükség, mert csak oldott tápanyagot tudnak felvenni.
Élelmiszerek víztartalma 15 % alá csökken, akkor szaporodásuk megáll. A mélyhűtés hatására a vegetatív sejtek spórás állapotúvá alakulnak és mikor ez a körülmény megszűnik akkor újra képesek lesznek szaporodni.

9 Az alkalmazás: Az alkalmazott csomagolási módok: Vákuum csomagolás
Védőgázas csomagolás Szabályozott légterű csomagolás

10 Vákuum csomagolás Gyakorlatban csak korlátozott mértékben megvalósítható mert a termékkel töltött tasakból csak részlegesen távolítható el a levegő, valamennyi mindig a csomagban marad. Csomagolóanyagok: a gázzáró műanyag illetve a társított fólia A vákuum és védőgázas csomagoláshoz alapvető követelmény a fóliák gázzáró képessége.

11 A követelmények: Mechanikai szilárdság Szag és ízmentesség Jó gázzárás
Jó vízgőzzárás Sterilezhetőség Mélyhűthetőség Hegeszthetőség Nyomtathatóság Jó zsírállóság Vákuumformázhatóság Átlátszhatóság Környezettel és termékkel való összeférhetőség

12 Gázzáró fóliák Viszkózfólia: gázzáró képessége nagyon jó, a vízgőzt azonban átengedi. Ez az egyik legrégebben alkalmazott anyag. Hazánkban szeletelt húskészítményekhez kezdték el először használni, majd szeletelt sajtokhoz. Lapos tasakok készíthetők belőle, melyek csekély tömegű szeletek csomagolására felelnek meg.

13 Gázzáró fóliák Poliamid (nylon) fólia: vízgőzre érzékenyek, hatására megduzzadnak és áteresztőkké válnak, de gázzárásuk nagyon jó. Polietilénnel társítva kiváló záró képességűek lesznek gázra és vízgőzre. Nagyon jó a nyúlóképességük , így sonka, szalonna és sajt is csomagolhatóak ezekbe. Poliészter fólia: gázzárása megfelelő. Relative kis vastagságban (12 um) polietilénnel társítva alkalmazható vákuumzárásra. Önmagában vákuumformázás közben könnyen megszakad, ezért csak felső fóliaként használható. Polietilén-vinilalkohol: Az etil-vinil-alkohol (EVOH) réteg biztosítja a gáz(oxigén)- és aromazáró képességet, amely tulajdonság a réteg vastagságával szabályozható. Alkalmazási területek: felvágottak, készételek, gyümölcsök, száraz termékek, hal, szószok, aromát tartalmazó termékek, húsok, húskészítmények, állateledelek, bébiételek.

14 Gázzáró fóliák Alumíniumfólia: tökéletes fény-, gőz-, gáz- és aromazáró tulajdonságokkal rendelkezik. Kombinált fóliákban ezért előszeretettel alkalmazzák. Hátránya a magas ár.

15 A vákuum csomagolás A csomagolandó termék csomagolóeszközbe helyezése
A levegő eltávolítása a csomagolásból A csomagolás lezárása

16 A termék csomagolóeszközbe helyezése
A művelet elvégezhető kézi vagy gépi úton Nagymennyiségű ömlesztett árut érdemesebb gépesítve, míg a bonyolultabb formájút, nehezebben kezelhetőt kézi úton. A termék csomagolóeszközbe helyezése függ az anyag halmazállapotától, mert ezeknek töltésére más és más módszereket kell alkalmazni.

17 Levegő eltávolítása A csomagolóeszköz zárása előtt el kell távolítani a a termékkel érintkező levegő nagy részét a csomagolásból. Ez a vákuumcsomagolás folyamatának egyik legfontosabb része. A gyártósorba illesztése sok problémát vet fel, mert a levegő eltávolítása után kell végrehajtani a zárási műveletet. A levegő eltávolítása a csomagolóeszközből kétféle módon történhet: közvetlen eljárással (direkt vákuumozás), közvetett módon (indirekt vákuumozás).

18 Közvetlen (direkt) vákuumozás
A külső vákuumozó berendezés vákuumpumpa szívócsövét közvetlenül a csomagoló anyag szájrészébe illesztik és az a levegőt csak a csomag belsejéből szívja ki. Ebben az esetben nincs jelentősen korlátozva a termék mérete, kisebb beruházást igényel, viszont a folyamat lassabb.

19 Közvetett (indirekt vagy kamrás) vákuumozás
A csomag egy kamrába kerül, ahol a vákuumpumpa légüres teret hoz létre és ezzel a környező vákuum a csomagolásból is kiszívja a levegőt. A szívócső tehát a kamrába torkollik és nem szükséges a csomagolóeszköz nyitott szájvégébe való illesztése. Ez a módszer tökéletesebb vákuumozást hoz létre, a kapacitás nagyobb és/vagy több kamramérettel, ezáltal egyszerre több termék behelyezésével növelhető. A kamrás vákuumozás elvégezhető szakaszos és folyamatos módszerrel.

20 A csomagolás lezárása:
Direkt vákuumozásnál legtöbb esetben fém kapoccsal zárják le a csomagot és ezután zsugorítják. Indirekt vákuumozásnál hőhegesztéses zárást alkalmaznak.

21 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Csomagolási Rendszerek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések