Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Informatikai munkaerő-piaci igények és a képzés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Informatikai munkaerő-piaci igények és a képzés"— Előadás másolata:

1 Informatikai munkaerő-piaci igények és a képzés

2 Bevezetés A DIGITÁLIS GAZDASÁG SÚLYA
a digitális átalakulás visszafordíthatatlan; a digitalizációnak a magyar nemzetgazdaság a nyertese lehet; súlyos gondot jelent az informatikusok és a digitális szakemberek hiánya; csak informatikusból fő hiányzik - és a hiány egyre nő; a szakemberhiány már a gazdasági növekedést és a versenyképességet veszélyezteti; a hazai képzési rendszerek nem reagáltak a növekvő keresletre. Az informatikusok és a digitális szakemberek hiánya ma már a digitális gazdaság fejlődésének legfőbb akadálya.

3 Változó munkaerőpiaci igények

4 Változó munkaerőpiaci igények

5 Digitális transzformáció
az egyéb ágazatok digitális átalakulása tovább növeli az informatikusok keresletét; a multinacionális vállalkozások felszívják a rendelkezésre álló munkaerőt; gyakran olyan munkakörben is informatikust alkalmaznak, amelyhez egy digitálisan felkészült szakmérnök is megfelelő volna.

6 Jelentkezők és felvettek az IT képzési területen 2001-2014

7 Milyen szakmában szeretnél továbbtanulni? Milyen szakmák érdekelnek?

8 Lemorzsolódás

9 Fizetések az IT szektorban

10 Fizetések az IT szektorban
Forrás: Hays Hungary

11 Mindezek gyakorlatban!
Az elvárt kimenet Nyelvek: pl. Java, Python, C++, stb. Soft skillek: csapat játék, probléma megoldó készség, tervezési, időgazdálkodás, leadership, konfliktusfeloldás Módszertanok: Scrum, Kanban, Waterfall, TDD, Enterprise processek, stb. Platformok: Felhő, operációs rendszerek Toolchainek: Eclipse, Git, etc. Domainek: Automotive, bank, telco, vállalatirányítás, webes, és startup Mindezek gyakorlatban!

12 Soft skillek fontosabbak, mint valaha!
Trendek A kódolás már rég nem elég Programozó vs Software engineer Szerepek finomodása: UX, Frontend, Backend, Tesztautomatizálók, Tesztelők, Product ownerek, Teamleadek, Architektek – Színesebb képességek Szerepek összemosódása: DevOps, TDD, Scrum master, Test automation Eszközkészlet és a platformok hatalmasat nőttek: nyúlik a learning curve! Egyetlen képzési ciklusban nem lehet elsajátítani! Agilitás! Soft skillek fontosabbak, mint valaha!

13 Beavatkozási pontok középiskolai pályaorientáció tévhitek eloszlatása
Jelentkezők számának növelése hallgatók felzárkóztatása hallgatói élményközpontú oktatás Lemorzsolódás csökkentése a képzési tartalom megújítása vállalati kapcsolatok erősítése Munkaerőpiaci relevancia növelése

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Informatikai munkaerő-piaci igények és a képzés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések