Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Helyi vállalkozások fejlesztése VP

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Helyi vállalkozások fejlesztése VP"— Előadás másolata:

1 Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének gazdaságfejlesztésre irányuló pályázati felhívásai

2 Helyi vállalkozások fejlesztése VP6-19.2.1.-47-1-17

3 Felhívás célja és rendelkezésre álló forrás
A felhívás célja az infrastrukturális és eszközbeszerzéseken túl a megújuló energia alkalmazása, mely hozzájárul a helyi vállalkozások hosszú távú fejlődéséhez, versenyképességük növeléséhez, munkahelymegtartáshoz, új munkahelyek létrejöttéhez. A helyi felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: Ft. Projekt méret: Ft A támogatott helyi támogatási kérelmek várható száma: db.

4 Önállóan támogatható tevékenységek
A vállalkozás tevékenységéhez, termék értékesítéséhez kapcsolódó új gép- és eszközbeszerzés. A gazdasági tevékenységgel érintett épülethez, épületrészhez, építményrészhez tartozó a fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó új épület, építmény kialakítása, felújítás, bővítése.

5 Kötelező és választható, önállóan nem támogatható tevékenységek
Kötelező: Tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása (0,5%) Választható: Megújuló energia Szükséges kiegészítő infrastruktúra kiépítése (20%) Projekt előkészítés (5%) Vagyonvédelmet célzó beruházás támogatása (20%) Műszaki ellenőri szolgáltatása (1%) Akadálymentesítés (20%) Projektmenedzsment (2,5%) Használati térelemek beszerzése (20%)

6 Nem támogatható tevékenységek
mezőgazdasági termeléshez és élelmiszer feldolgozáshoz, előállításhoz illetve turisztikához kapcsolódó tevékenységek, szolgáltatások mezőgazdasági termeléshez és élelmiszer feldolgozáshoz, előállításhoz illetve turisztikához kapcsolódó gépek, eszközök teher- és személyszállító, motorral hajtott szárazföldi, légi, vízi közlekedési jármű beszerzése;

7 Műszaki és szakmai elvárások
A támogatott fejlesztéseket a támogatást igénylő köteles a megvalósítás helyén üzemeltetni. A támogatást igénylő a támogatási időszak alatt egy alkalommal részesülhet jelen pályázati felhívás keretében támogatásban. A projektnek meg kell felelnie az ÁÚF című dokumentumban foglalt egyéb feltételeknek. A kedvezményezettnek től a fenntartási időszak végéig rendelkeznie kell székhellyel az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének illetékességi területén.

8 Műszaki és szakmai elvárások
Legalább két lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie a működő mikrovállalkozásoknak, amelyek mérlege pozitív lehet. A projektet más vállalkozással/vállalkozásokkal együttműködési megállapodás keretében kell megvalósítani. A pályázó vállalja, hogy a projektzárást követően 2 héten belül, legalább 2 oldalas szöveges beszámolót készít 10 db fotóval és azt az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének megküldi. A támogatásból beszerzett gépet illetve eszközt kizárólag az Ipoly- menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének területén használhatja, üzemeltetheti a fenntartási időszakban.

9 Műszaki és szakmai elvárások
Monitoring adatszolgáltatás: A megvalósítást követően az üzemeltetési idő alatt minden évben köteles beszámolni az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete felé, hogy a vállalt kötelezettségek miként teljesültek. Építési beruházás esetén megújuló energiát alkalmaz, amennyiben még nem rendelkezik vele. Az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete illetékességi területén székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vállalkozóval valósítja meg az építés jellegű beruházást.

10 Műszaki és szakmai elvárások
Amennyiben a kedvezményezett munkavállalókat foglalkoztat, úgy vállalnia kell, hogy mind a megvalósítási mind a fenntartási időszak alatt fenntartja a bázislétszámot illetve a foglalkoztatottak számának bővítésére tett vállalását. Induló vállalkozás esetén munkahelyet hoz létre, működő vállalkozás esetén a maximális támogatási összeg 50%-ig munkahelyet őriz meg, illetve 50 % felett új munkahelyet hoz létre melyet a fenntartási időszak végéig foglalkoztat. A kedvezményezett, amennyiben a vállalt új foglalkoztatást nem teljesíti a fenntartási időszakban, akkor a támogatási összeg 3%-ának visszafizetésére kötelezett.

11 Mérföldkövek tervezése
A projekt megvalósítása során legalább minimum 1 mérföldkövet szükséges tervezni, legfeljebb 3 mérföldkő tervezhető. Az utolsó mérföldkövet a projekt fizikai befejezésének várható időpontjára szükséges megtervezni. (Abban az esetben, ha egyszeri elszámolásra lehetőséget ad a felhívás, a minimális elvárás 1 mérföldkő)

12 A projekt végrehajtására rendelkezésre álló időtartam
A projekt fizikai befejezésére a projekt megkezdését, vagy amennyiben a projekt a Támogatói Okirat kézbesítéséig nem kezdődött meg, a Támogatói Okirat kézbesítését követően legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre.

13 A helyi támogatási kérelem benyújtásának feltételei
Támogatást igénylők köre: Betéti társaság (117) Korlátolt felelősségű társaság (113)  Egyéni vállalkozó (231) Az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének illetékességi területén én már székhellyel rendelkező mikrovállalkozások, akik/amelyek együttesen megfelelnek az alábbi feltételeknek:

14 A helyi támogatási kérelem benyújtásának feltételei
a évi XXXIV. törvény alapján mikrovállalkozásnak minősül a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben elért éves árbevételének legalább 50%-a nem mezőgazdasági tevékenységből származik székhelye a pontban szereplő települések valamelyikén található rendelkezik a évi XVII. törvény 28. §-a szerint ügyfél- azonosítóval

15 Helyi támogatási kérelem benyújtása
Jelen felhívás keretében a helyi támogatási kérelem benyújtására naptól napig van lehetőség. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra:

16 Nem hiánypótolható dokumentumok
A támogatást igénylő átlátható szervezetnek minősül az államháztartásról szóló évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 1. § 4.pontja és 50. § (1) bekezdés c) pontja szerint. a támogatást igénylő a területi lehatárolásnak megfelelő területen kíván fejleszteni Üzleti terv és csatolandó mellékletei Ügyfélnyilatkozatok minden egyes a HACS által meghatározott értékelési szemponthoz (ahol releváns)

17 Nem hiánypótolható dokumentumok
Engedély,- vagy bejelentés köteles építési tevékenység esetében a támogatási kérelemhez mellékelni kell az engedélyezési eljárás megindítását igazoló dokumentumot, valamint a hatósághoz benyújtott építészeti-műszaki tervdokumentációt, a felhívás 5.6. pontjában rögzített feltételeknek megfelelően (amennyiben releváns) Nem engedélyköteles építési tevékenység esetén a hatósági szolgáltatás keretében megkért illetékes építésügyi hatósági nyilatkozatot kell mellékelni arról, hogy az építés nem engedélyköteles, valamint a hatósági szolgáltatás keretében benyújtott építészeti-műszaki tervdokumentációt, a felhívás 5.6. pontjában rögzített feltételeknek megfelelően (amennyiben releváns)

18 Nem hiánypótolható dokumentumok
Az ÉNGY-ben nem szereplő építési tételekre valamint a beépítésre kerülő gépekre vonatkozólag 3 db árajánlat, vagy nyilatkozat, a felhívás 5.6. pontjában rögzített feltételeknek megfelelően (amennyiben releváns) Gép- és eszközbeszerzés esetén minden költségtétel alátámasztására 3 db, érvényes, egymástól független árajánlatadók által kiállított árajánlat csatolása szükséges, a felhívás 5.6. pontjában rögzített feltételeknek megfelelően (amennyiben releváns)

19 Hiánypótolható dokumentumok
Igazolás, hogy a teljes árbevételhez képest a mezőgazdasági árbevétele nem haladja meg az 50%-ot a felhívás 3. számú melléklete alapján Utolsó 2 lezárt, üzleti év beszámoló (mérleg, eredmény kimutatás) Tulajdoni lap (a fejlesztéssel érintett ingatlanra vonatkozóan, 30 napnál nem régebbi, TAKARNET rendszerből lekérdezett tulajdoni lap másolata); A tervezett fejlesztés megvalósulási helyének feltüntetésével kiegészített, a fejlesztés településen belüli elhelyezkedését bemutató, az illetékes földhivatal által kiállított 30 napnál nem régebbi ingatlan- nyilvántartási térképmásolatot; e-hiteles is elfogadható;

20 Hiánypótolható dokumentumok
A támogatást igénylő az ÁÚF 7. pontjában foglaltaknak megfelelőn köteles igazolni a fejlesztés alapjául szolgáló tevékenységhez szükséges ingatlan vonatkozásában a rendezett tulajdoni és/vagy használati viszonyokat a támogatási kérelem benyújtásával benyújtásával egyidejűleg; Együttműködési megállapodás Jogi státusz igazolása (végzés, vállalkozói igazolvány, aláírási címpéldány ügyfél által hitelesített másolata) Hálózatra termelő napelemes projekt esetén a szolgáltató felé benyújtott igénybejelentőt.

21 Támogatási intenzitás
A 290/2014. (XI.26.) Korm. rendelet alapján a fejlesztendő és a komplex programmal fejlesztendő járások településein és a 105/2015 (IV. 23.) Korm. rendelet szerinti azon településeken, amelyek társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból kedvezményezettnek és jelentős munkanélküliséggel sújtottnak minősülnek 70%. Teljes Szécsényi Járás és a Balassagyarmati és Rétségi Járás települései közül a következők: Mohora, Csesztve, Csitár, Iliny, Debercsény, Szátok, Hugyag. A 290/2014. (XI.26.) Korm. rendelet alapján kedvezményezett járásokban lévő településeken és a 105/2015 (IV. 23.) Korm. rendelet szerint társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból kedvezményezettnek vagy jelentős munkanélküliséggel sújtottnak minősülő településen 60%.

22 Értékelési szempontok
Tartalmi értékelési szempont megnevezése Szempontra adható maximális pontszám 1 A fejlesztés megvalósításának helye a kedvezményezett járások besorolásáról szóló 8 290/2014 (XI. 26.) Korm. rendelet alapján 2 A fejlesztés megvalósításának helye a kedvezményezett települések besorolásáról és a besorolás feltételrendszeréről szóló 105/2015. (VI.23.) Korm. rendelet alapján 3 Kedvezményezett az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének illetékességi 10 területén székhellyel rendelkezik 4 A fejlesztés révén új szolgáltatást vagy terméket hoz létre 5 Működés időtartama 6 Hátrányos helyzetűek előnyben részesítése (pl.: fogyatékossággal élők, nemzeti kisebbségek, 50 évnél idősebbek, 25 év alatti pályakezdők, nők) 7 A pályázó vagy képviselője, munkavállalója a HFS elkészítésében vagy a pályázat beküldése előtt megtartásra került fórumon részt vett. Helyi Fejlesztési Stratégiában megfogalmazott célok elérést elősegítő szakmai szervezet(ek)ben való részvétel 9 Üzleti terv minősége 50 Adható pontszám összesen 100

23 Helyi,- kézműves termékek előállításának, feldolgozásának és piacra jutásának támogatása VP

24 Felhívás célja és rendelkezésre álló forrás
A felhívás célja a helyi termék előállítás, feldolgozás és piacra jutás elősegítésének támogatása. A helyi felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: Ft. Projekt méret: Ft A támogatott helyi támogatási kérelmek várható száma: 3-5 db.

25 Önállóan támogatható tevékenységek
Helyi termék előállításához, feldolgozásához, illetve piacra jutásához kapcsolódó építés, felújítás. Termék előállításához szükséges eszköz és gépbeszerzés.

26 Kötelező és választható, önállóan nem támogatható tevékenységek
Kötelező: Tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása (0,5%) Választható: Marketing (10%) Projektmenedzsment (2,5%) Projekt előkészítés (5%) Műszaki ellenőri szolgáltatás (1%)

27 Nem támogatható tevékenységek
teher- és személyszállító, motorral hajtott szárazföldi, légi, vízi közlekedési jármű beszerzése;

28 Műszaki és szakmai elvárások
A támogatott fejlesztéseket a támogatást igénylő köteles a megvalósítás helyén üzemeltetni. A támogatást igénylő a támogatási időszak alatt egy alkalommal részesülhet jelen pályázati felhívás keretében támogatásban. A projektnek meg kell felelnie az ÁÚF című dokumentumban foglalt egyéb feltételeknek. A kedvezményezettnek a pályázati felhívás megjelenésétől a fenntartási időszak végéig rendelkeznie kell székhellyel, lakóhellyel az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének illetékességi területén.

29 Műszaki és szakmai elvárások
A pályázó vállalja, hogy a projektzárást követően 2 héten belül, legalább 2 oldalas szöveges beszámolót készít 10 db fotóval és azt az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének megküldi. A támogatásból beszerzett gépet illetve eszközt kizárólag az Ipoly- menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének területén használhatja, üzemeltetheti a fenntartási időszakban. Monitoring adatszolgáltatás: A megvalósítást követően az üzemeltetési idő alatt minden évben köteles beszámolni az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete felé, hogy a vállalt kötelezettségek miként teljesültek.

30 Mérföldkövek tervezése
A projekt megvalósítása során legalább minimum 1 mérföldkövet szükséges tervezni, legfeljebb 2 mérföldkő tervezhető. Az utolsó mérföldkövet a projekt fizikai befejezésének várható időpontjára szükséges megtervezni. (Abban az esetben, ha egyszeri elszámolásra lehetőséget ad a felhívás, a minimális elvárás 1 mérföldkő)

31 A projekt szakmai megvalósításával kapcsolatos egyéb elvárások
A kedvezményezett az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete illetékességi területén székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vállalkozóval valósítja meg az építés jellegű beruházást. A kedvezményezett vállalja, hogy tevékenységét bemutatja az érdeklődőknek, ezzel elősegítve a helyi turizmus fejlődést.

32 A projekt végrehajtására rendelkezésre álló időtartam
A projekt fizikai befejezésére a projekt megkezdését, vagy amennyiben a projekt a Támogatói Okirat kézbesítéséig nem kezdődött meg, a Támogatói Okirat kézbesítését követően legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre.

33 A helyi támogatási kérelem benyújtásának feltételei
Jelen felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be: Korlátolt felelősségű társaság (113) Betéti társaság (117) Egyéni vállalkozó (231) Adószámmal rendelkező magánszemély (233) Őstermelő (ost)

34 A helyi támogatási kérelem benyújtásának feltételei
A GFO 113, 117 és 231 kódú ügyfelek a következő feltételeknek együttesen megfelelnek: a évi XXXIV. törvény alapján mikrovállalkozásnak minősül a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben elért éves árbevételének legalább 50%-a nem mezőgazdasági tevékenységből származik a mezőgazdasági termelő potenciálja 3000 EUR STÉ alatt van az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének illetékességi területén a pályázati felhívás megjelenésekor székhellyel rendelkezik, mely a pontban szereplő települések valamelyikén található rendelkezik a évi XVII. törvény 28. §-a szerint ügyfél- azonosítóval

35 A helyi támogatási kérelem benyújtásának feltételei
Az őstermelő és GFO 233 kódú ügyfeleknek a következő feltételeknek kell megfelelni: a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben elért éves árbevételének legalább 50%-a nem mezőgazdasági tevékenységből származik az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének illetékességi területén a pályázati felhívás megjelenésekor székhellyel, lakhellyel rendelkezik, mely a pontban szereplő települések valamelyikén található

36 A helyi támogatási kérelem benyújtásának feltételei
a mezőgazdasági termelő potenciálja 3000 EUR<STÉ>6000 között van nem főállásban végzi őstermelői tevékenységét rendelkezik a évi XVII. törvény 28. §-a szerint ügyfél- azonosítóval

37 Helyi támogatási kérelem benyújtása
Jelen felhívás keretében a helyi támogatási kérelem benyújtására naptól napig van lehetőség. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra:

38 Nem hiánypótolható dokumentumok
A támogatást igénylő átlátható szervezetnek minősül az államháztartásról szóló évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 1. § 4.pontja és 50. § (1) bekezdés c) pontja szerint. a támogatást igénylő a területi lehatárolásnak megfelelő területen kíván fejleszteni Ügyfélnyilatkozatok minden egyes a HACS által meghatározott értékelési szemponthoz (ahol releváns)

39 Nem hiánypótolható dokumentumok
Engedély,- vagy bejelentés köteles építési tevékenység esetében a támogatási kérelemhez mellékelni kell az engedélyezési eljárás megindítását igazoló dokumentumot, valamint a hatósághoz benyújtott építészeti-műszaki tervdokumentációt, a felhívás 5.6. pontjában rögzített feltételeknek megfelelően (amennyiben releváns) Nem engedélyköteles építési tevékenység esetén a hatósági szolgáltatás keretében megkért illetékes építésügyi hatósági nyilatkozatot kell mellékelni arról, hogy az építés nem engedélyköteles, valamint a hatósági szolgáltatás keretében benyújtott építészeti-műszaki tervdokumentációt, a felhívás 5.6. pontjában rögzített feltételeknek megfelelően (amennyiben releváns)

40 Nem hiánypótolható dokumentumok
Az ÉNGY-ben nem szereplő építési tételekre valamint a beépítésre kerülő gépekre vonatkozólag 3 db árajánlat, vagy nyilatkozat, a felhívás 5.6. pontjában rögzített feltételeknek megfelelően (amennyiben releváns) Gép- és eszközbeszerzés esetén minden költségtétel alátámasztására 3 db, érvényes, egymástól független árajánlatadók által kiállított árajánlat csatolása szükséges, a felhívás 5.6. pontjában rögzített feltételeknek megfelelően (amennyiben releváns) Projekt bemutató

41 Hiánypótolható dokumentumok
Igazolás, hogy a teljes árbevételhez képest a mezőgazdasági árbevétele nem haladja meg az 50%-ot a felhívás 2. számú melléklete alapján Tulajdoni lap (a fejlesztéssel érintett ingatlanra vonatkozóan, 30 napnál nem régebbi, TAKARNET rendszerből lekérdezett tulajdoni lap másolata); A tervezett fejlesztés megvalósulási helyének feltüntetésével kiegészített, a fejlesztés településen belüli elhelyezkedését bemutató, az illetékes földhivatal által kiállított 30 napnál nem régebbi ingatlan- nyilvántartási térképmásolatot; e-hiteles is elfogadható;

42 Hiánypótolható dokumentumok
A támogatást igénylő az ÁÚF 7. pontjában foglaltaknak megfelelőn köteles igazolni a fejlesztés alapjául szolgáló tevékenységhez szükséges ingatlan vonatkozásában a rendezett tulajdoni és/vagy használati viszonyokat a támogatási kérelem benyújtásával benyújtásával egyidejűleg; Jogi státusz igazolása (végzés, vállalkozói igazolvány, aláírási címpéldány ügyfél által hitelesített másolata) Őstermelő esetében érvényes őstermelői igazolvány. Magánszemély és őstermelő esetében lakcímkártya.

43 Támogatási intenzitás
A 290/2014. (XI.26.) Korm. rendelet alapján a fejlesztendő és a komplex programmal fejlesztendő járások településein és a 105/2015 (IV. 23.) Korm. rendelet szerinti azon településeken, amelyek társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból kedvezményezettnek és jelentős munkanélküliséggel sújtottnak minősülnek 70%. Teljes Szécsényi Járás és a Balassagyarmati és Rétségi Járás települései közül a következők: Mohora, Csesztve, Csitár, Iliny, Debercsény, Szátok, Hugyag. A 290/2014. (XI.26.) Korm. rendelet alapján kedvezményezett járásokban lévő településeken és a 105/2015 (IV. 23.) Korm. rendelet szerint társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból kedvezményezettnek vagy jelentős munkanélküliséggel sújtottnak minősülő településen 60%.

44 Értékelési szempontok
Tartalmi értékelési szempont megnevezése Szempontra adható maximális pontszám 1 A fejlesztés megvalósításának helye a kedvezményezett járások besorolásáról szóló 10 290/2014 (XI. 26.) Korm. rendelet alapján 2 A fejlesztés megvalósításának helye a kedvezményezett települések besorolásáról és a besorolás feltételrendszeréről szóló 105/2015. (VI.23.) Korm. rendelet alapján 3 A fejlesztés révén új vagy több terméket állít elő 4 A fejlesztés a helyi értékekre, hagyományokra, tudásra alapozott élelmiszeripari és/vagy kézműipari termékhez kötődik 5 Kedvezményezett az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének illetékességi területén székhellyel, lakhellyel rendelkezik 6 A fejlesztéssel érintett termék a térség valamely turizmus vendéglátásban érintett helyi szereplő révén is értékesítésre kerül. 7 Hátrányos helyzetűek előnyben részesítése (pl.: fogyatékossággal élők, nemzeti 8 kisebbségek, 50 évnél idősebbek, 25 év alatti pályakezdők, nők) A pályázó vagy képviselője, munkavállalója a HFS elkészítésében vagy a pályázat beküldése előtt megtartásra került fórumon részt vett. 9 A beruházásnak helyt adó település lakosságszáma 20 Helyi Fejlesztési Stratégiában megfogalmazott célok elérést elősegítő szakmai szervezet(ek)ben való részvétel Adható pontszám összesen 100

45 Helyi turisztikai szolgáltatások fejlesztése VP6-19.2.1.-47-3-17

46 Felhívás célja és rendelkezésre álló forrás
A felhívás célja a meglévő szálláshelyek továbbfejlesztése, a térség turisztikai szolgáltatásainak bővítése. A helyi felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: Ft. Projekt méret: Ft A támogatott helyi támogatási kérelmek várható száma: db.

47 Önállóan támogatható tevékenységek
Meglévő falusi/egyéb szálláshelyek fejlesztése, bővítése. A helyi értékekre épülő turisztikai attrakciók létrehozása. A turisztikai tevékenységhez kapcsolódó eszközök, gépek beszerzése.

48 Kötelező és választható, önállóan nem támogatható tevékenységek
Kötelező: Tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása (0,5%) Választható: Megújuló energia Szükséges kiegészítő infrastruktúra kiépítése (20%) Projekt előkészítés (5%) Vagyonvédelmet célzó beruházás támogatása (20%) Műszaki ellenőri szolgáltatása (1%) Akadálymentesítés (20%) Projektmenedzsment (2,5%) Használati térelemek beszerzése (20%) Marketing (20%) Túraútvonal kialakítása (20%)

49 Nem támogatható tevékenységek
mezőgazdasági termeléshez és élelmiszer feldolgozáshoz, előállításhoz kapcsolódó tevékenységek, szolgáltatások mezőgazdasági termeléshez és élelmiszer feldolgozáshoz, előállításhoz kapcsolódó gépek, eszközök teher- és személyszállító, motorral hajtott szárazföldi, légi, vízi közlekedési jármű beszerzése; új szálláshely kialakítása

50 Műszaki és szakmai elvárások
A támogatott fejlesztéseket a támogatást igénylő köteles a megvalósítás helyén üzemeltetni. A támogatást igénylő a támogatási időszak alatt egy alkalommal részesülhet jelen pályázati felhívás keretében támogatásban. A projektnek meg kell felelnie az ÁÚF című dokumentumban foglalt egyéb feltételeknek. A kedvezményezettnek től a fenntartási időszak végéig rendelkeznie kell székhellyel az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének illetékességi területén.

51 Műszaki és szakmai elvárások
A pályázó vállalja, hogy a projektzárást követően 2 héten belül, legalább 2 oldalas szöveges beszámolót készít 10 db fotóval és azt az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének megküldi. A támogatásból beszerzett gépet illetve eszközt kizárólag az Ipoly- menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének területén használhatja, üzemeltetheti a fenntartási időszakban. Monitoring adatszolgáltatás: A megvalósítást követően az üzemeltetési idő alatt minden évben köteles beszámolni az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete felé, hogy a vállalt kötelezettségek miként teljesültek.

52 Műszaki és szakmai elvárások
Építési beruházás esetén megújuló energiát alkalmaz, amennyiben még nem rendelkezik vele. Az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete illetékességi területén székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vállalkozóval valósítja meg az építés jellegű beruházást.

53 Egyéb elvárások Turisztikai attrakció fejlesztését kizárólag már működő szálláshelyet üzemeltetővel kötött együttműködési megállapodás keretében valósíthat meg. Szálláshelyfejlesztés, szolgáltatás bővítés esetében nem releváns.

54 Mérföldkövek tervezése
A projekt megvalósítása során legalább minimum 1 mérföldkövet szükséges tervezni, legfeljebb 3 mérföldkő tervezhető. Az utolsó mérföldkövet a projekt fizikai befejezésének várható időpontjára szükséges megtervezni. (Abban az esetben, ha egyszeri elszámolásra lehetőséget ad a felhívás, a minimális elvárás 1 mérföldkő)

55 A projekt végrehajtására rendelkezésre álló időtartam
A projekt fizikai befejezésére a projekt megkezdését, vagy amennyiben a projekt a Támogatói Okirat kézbesítéséig nem kezdődött meg, a Támogatói Okirat kézbesítését követően legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre.

56 A helyi támogatási kérelem benyújtásának feltételei
Támogatást igénylők köre: Korlátolt felelősségű társaság (113)  Betéti társaság (117) Egyéni vállalkozó (231) Helyi önkormányzat (321) Bevett egyház (551) Adószámmal rendelkező magánszemély (233) Sportegyesület (521) Egyéb alapítvány (569) Polgárőr egyesület (526) Egyéb egyesület (529)

57 A helyi támogatási kérelem benyújtásának feltételei
A támogatás igénylőnek a következő szempontoknak kell megfelelnie: a GFO 113, 117, 231 kódú kedvezményezettek a évi XXXIV. törvény alapján mikrovállalkozásnak minősül a GFO 113, 117, 231 kódú kedvezményezettek a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben elért éves árbevételének legalább 50%-a nem mezőgazdasági tevékenységből származik az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete illetékességi területén én már székhellyel vagy lakhellyel rendelkezik

58 A helyi támogatási kérelem benyújtásának feltételei
székhelye a pontban szereplő települések valamelyikén található szálláshely fejlesztés esetén üzemeltetési engedéllyel rendelkezik rendelkezik a évi XVII. törvény 28. §-a szerint ügyfél- azonosítóval adószámos magánszemély kizárólag már működtetett szálláshely bővítésére jogosult és/vagy már működtetett szolgáltatás fejlesztésére jogosult

59 Helyi támogatási kérelem benyújtása
Jelen felhívás keretében a helyi támogatási kérelem benyújtására naptól napig van lehetőség. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra:

60 Nem hiánypótolható dokumentumok
A támogatást igénylő átlátható szervezetnek minősül az államháztartásról szóló évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 1. § 4.pontja és 50. § (1) bekezdés c) pontja szerint. a támogatást igénylő a területi lehatárolásnak megfelelő területen kíván fejleszteni Üzleti terv és csatolandó mellékletei Ügyfélnyilatkozatok minden egyes a HACS által meghatározott értékelési szemponthoz (ahol releváns)

61 Nem hiánypótolható dokumentumok
Engedély,- vagy bejelentés köteles építési tevékenység esetében a támogatási kérelemhez mellékelni kell az engedélyezési eljárás megindítását igazoló dokumentumot, valamint a hatósághoz benyújtott építészeti-műszaki tervdokumentációt, a felhívás 5.6. pontjában rögzített feltételeknek megfelelően (amennyiben releváns) Nem engedélyköteles építési tevékenység esetén a hatósági szolgáltatás keretében megkért illetékes építésügyi hatósági nyilatkozatot kell mellékelni arról, hogy az építés nem engedélyköteles, valamint a hatósági szolgáltatás keretében benyújtott építészeti-műszaki tervdokumentációt, a felhívás 5.6. pontjában rögzített feltételeknek megfelelően (amennyiben releváns)

62 Nem hiánypótolható dokumentumok
Az ÉNGY-ben nem szereplő építési tételekre valamint a beépítésre kerülő gépekre vonatkozólag 3 db árajánlat, vagy nyilatkozat, a felhívás 5.6. pontjában rögzített feltételeknek megfelelően (amennyiben releváns) Gép- és eszközbeszerzés esetén minden költségtétel alátámasztására 3 db, érvényes, egymástól független árajánlatadók által kiállított árajánlat csatolása szükséges, a felhívás 5.6. pontjában rögzített feltételeknek megfelelően (amennyiben releváns)

63 Hiánypótolható dokumentumok
Önkormányzat esetén az érintett önkormányzat képviselő-testületének a fejlesztés megvalósításáról szóló határozatának kivonatát, amely tartalmazza a fejlesztés megnevezését és a fejlesztéssel érintett ingatlan helyrajzi számát; Bevett egyház és annak nyilvántartásba vett belső egyházi jogi személye esetén a nyilvántartásba vételéről szóló igazolást, nyilvántartásba nem vett belső egyházi jogi személy esetén a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló évi CCVI. törvény 16. § (2) bekezdése szerinti igazolást;

64 Hiánypótolható dokumentumok
Nonprofit szervezet esetén a szervezet nyilvántartásba vételét igazoló 30 napnál nem régebbi bírósági kivonatot; Magánszemély estében lakcímkártya; Együttműködési megállapodás új turisztikai attrakció esetén

65 Hiánypótolható dokumentumok
Igazolás, hogy a teljes árbevételhez képest a mezőgazdasági árbevétele nem haladja meg az 50%-ot a felhívás 2. számú melléklete alapján Tulajdoni lap (a fejlesztéssel érintett ingatlanra vonatkozóan, 30 napnál nem régebbi, TAKARNET rendszerből lekérdezett tulajdoni lap másolata); A tervezett fejlesztés megvalósulási helyének feltüntetésével kiegészített, a fejlesztés településen belüli elhelyezkedését bemutató, az illetékes földhivatal által kiállított 30 napnál nem régebbi ingatlan- nyilvántartási térképmásolatot; e-hiteles is elfogadható;

66 Hiánypótolható dokumentumok
A támogatást igénylő az ÁÚF 7. pontjában foglaltaknak megfelelőn köteles igazolni a fejlesztés alapjául szolgáló tevékenységhez szükséges ingatlan vonatkozásában a rendezett tulajdoni és/vagy használati viszonyokat a támogatási kérelem benyújtásával benyújtásával egyidejűleg; Jogi státusz igazolása (végzés, vállalkozói igazolvány, aláírási címpéldány ügyfél által hitelesített másolata) Hálózatra termelő napelemes projekt esetén a szolgáltató felé benyújtott igénybejelentőt.

67 Támogatási intenzitás
A 290/2014. (XI.26.) Korm. rendelet alapján a fejlesztendő és a komplex programmal fejlesztendő járások településein és a 105/2015 (IV. 23.) Korm. rendelet szerinti azon településeken, amelyek társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból kedvezményezettnek és jelentős munkanélküliséggel sújtottnak minősülnek 70%. Teljes Szécsényi Járás és a Balassagyarmati és Rétségi Járás települései közül a következők: Mohora, Csesztve, Csitár, Iliny, Debercsény, Szátok, Hugyag. A 290/2014. (XI.26.) Korm. rendelet alapján kedvezményezett járásokban lévő településeken és a 105/2015 (IV. 23.) Korm. rendelet szerint társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból kedvezményezettnek vagy jelentős munkanélküliséggel sújtottnak minősülő településen 60%.

68 Értékelési szempontok
Sorszám Tartalmi értékelési szempont megnevezése Szempontra adható maximális pontszám 1 A fejlesztés megvalósításának helye a kedvezményezett járások besorolásáról szóló 8 290/2014 (XI. 26.) Korm. rendelet alapján 2 A fejlesztés megvalósításának helye a kedvezményezett települések besorolásáról és a besorolás feltételrendszeréről szóló 105/2015. (VI.23.) Korm. rendelet alapján 3 Kedvezményezett az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének illetékességi 10 területén székhellyel, lakhellyel rendelkezik 4 A fejlesztés révén minimum két új szolgáltatást hoz létre 5 A szolgáltatás hozzájárul a turisztikai szezon meghosszabbításához 6 Hátrányos helyzetűek előnyben részesítése (pl.: fogyatékossággal élők, nemzeti kisebbségek, 50 évnél idősebbek, 25 év alatti pályakezdők, nők) 7 A pályázó vagy képviselője, munkavállalója a HFS elkészítésében vagy a pályázat beküldése előtt megtartásra került fórumon részt vett. A beruházásnak helyt adó település lakosságszáma 9 Üzleti /Fenntartási és üzemeltetési terv 45 11 Helyi Fejlesztési Stratégiában megfogalmazott célok elérést elősegítő szakmai szervezet(ek)ben való részvétel Adható pontszám összesen 100

69 Munkaszervezet elérhetőségei
Urbán Gábor – munkaszervezet vezető – 06 20/ Kiss Angéla Anna – vidékfejlesztési menedzser – 06 20/ Laczkó-Frenyó Viktória – vidékfejlesztési menedzser – 06 20/

70 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Helyi vállalkozások fejlesztése VP"

Hasonló előadás


Google Hirdetések