Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet"— Előadás másolata:

1 Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
Állati-eredetű élelmiszerek hamisításának kimutatása – lehetőségek, tapasztalatok Dr. Jánosi Anna, Némethné Dr. Szerdahelyi Emőke, Koppányné Dr. Szabó Erika Biológia Osztály

2 Élelmiszerek Jelölése
Jogszabálygyűjtemény jegyzeke Magyar Élelmiszerkönyv elelmiszerkonyv Élelmiszerek Jelölése jelolese

3 Állati-eredetű termékek vizsgálata
Termékhamisítás kimutatása, a fogyasztó egészségének védelme – mikrobiológia, allergének, termékfogyasztási tabuk - vallási, vegetáriánus étrend, állatvédelem – vadorzás, állatlopás…..

4 Állati-eredetű termékekkel kapcsolatos problémák
Tömeg/térfogat Minőségi jellemzői – érzékszervi - kémiai (víz,zsír, összeférje-kötőszöveti fehérje…) - mikrobiológiai állapota Előírásoknak megfelelő neve (állatfaj!) Allergének jelölése (tej, tojás, szója…….)

5 Módszerválasztást befolyásoló tényezők
A vizsgálati minta típusa (összetétele, feldolgozási technológia) analízis típusa (minőségi, mennyiségi- allergén szint/ százalékos összetétel) analízis ára, laborműszerezettség, rendelkezésre álló szakértelem.

6 Vizsgáló módszerek állati/növényi összetevők detektálására:
Fehérje alapú korlát többnyire a hőkezelés illetve rokon fajok Elektroforetikus elválasztási eljárások „kulcs” a fehérje tulajdonsága vagy mérete Immunanalitikai, elsősorban ELISA rendszerek „kulcs” specifikus fehérje és specifikus ellenanyagok kapcsolata

7 Tehéntej jelenlétének kimutatása fehérje és DNS vizsgálattal
Faj-szintű vizsgálat Tehéntej jelenlétének kimutatása fehérje és DNS vizsgálattal Tehéntej kazein kimutatása referencia módszerrel (IEF) Marha-specifikus PCR termékek kimutatása

8 Különböző friss húsok mioglobin mintázata
1: nyúlhús, 2: csirkehús, 3: pulykahús 4: libahús, : kacsahús 6: sertéshús 7: vaddisznó 8: marhahús 9: birkahús 10: lóhús Izoelektromos fókuszálást követő pszeudoperoxidáz festés

9 DNS szekvenciák alapján korlát lehet az alacsony DNS tartalom (zsír, méz, tej), DNS töredezettség magas hőmérsékleten tartósított illetve összetett élelmiszerek esetében „kulcs” a DNS láncban lévő szekvencia-eltérésekben van élelmiszervizsgálatok esetében rövid un. szekvenciarészlet (100bp) másolása az alap PCR eljárások

10 Vörösáru termékek „hígítása” baromfihússal
Faj-szintű azonosítás Vörösáru termékek „hígítása” baromfihússal Kimutatás PCR-RFLP vizsgálatokkal, mitokondriális génszakasz alapján 1.DNS bázispár standard 2.Negatív kontroll; 3-9. Vörösáru minták 10.Csirke DNS / pozitív kontroll 11 Pulyka DNS / pozitív kontroll 10

11 Kaviár hamisítás Közreműködés a halikrából elegendő mennyiségű
és „tiszta” DNS izolálására Háromfázisú megoszlásos eljárással A minták egy része bizonyíthatóan nem halikra volt, egy része védett tokfajból származott 11

12 MANGFOOD projekt Fajta-szintű azonosítás
Konzorciumi tagként részt vettünk mangalica specifikus nagyműszeres real-time PCR eljárás kidolgozásában továbbfejlesztve gyors tesztre 12

13 Eredetvédelmi program földrajzi árujelző jelöltjeiből néhány
Magyar tarka szarvasmarhahús Kiskunsági mangalica kolbász Magyar mangalica hús Nagyrédei natúr kecskesajt Magyar akácméz Már védett Magyar szürkemarha hús

14 Nagy értékű tenyészállatok eltulajdonítása
Egyedi azonosítás Nagy értékű tenyészállatok eltulajdonítása Közreműködtünk a húsból történő DNS kinyerésben Mikrosattelit analízissel igazolták az azonosságot a hús, szőr- minta és az utódok alapján 14

15 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések