Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaPeter Lehotkai Megváltozta több, mint 7 éve
1
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter 2016. 1
2
Áttekintés Élelmiszerek jogi- és felügyeleti szabályozásából eredő veszélyek, probléma bemutatása Vizsgálat célja Módszer bemutatása Vizsgált minták Eredmények Következtetések Javaslatok 2
3
Élelmiszer felügyeleti szabályozás veszélyei EU csatlakozással egységesített rendszer, erősebb hazai szabályozás csökkenése Erősödő egységes jelentés rendszer, helyenként nem megfelelő mennyiségű adatszolgáltatással Versenyszféra védelme és az áru szabad mozgása érdekében az erősebb nemzeti előírások kiegyenlítődése Jogi szabályozás gyengébb felügyeleti szinten való megjelenése egyes élelmiszerfajták esetében WHO rangsorában szerepelő fő patogének által veszélyeztetett élelmiszereken a hangsúly Kevésbé akut, de hosszú távon veszélyt jelentő megbetegedéseket okozó kórokozókra irányuló ellenőrzés mérsékelt Új kórokozók és szennyező anyagok megjelenése Globalizált élelmiszerek megjelenése Globális felmelegedés, időjárás extremitások 3
4
Vizsgálat célja Fűszerpaprikák penészgomba szennyezettségének példáján keresztül feltárni a hazai élelmiszer szabályozás esetleges hiányosságait, feldolgozva a jelenlegi szabályozási és felügyeleti rendszert. Forrás: Pinterest, Science foto 4
5
Vizsgált élelmiszer és kórokozó Fűszerpaprika kevésbé ellenőrzött élelmiszer csoport hazai felhasználása elterjedt (0,47 kg/fő/év) Sűrűn előforduló veszélyt hordozó kórokozók és szennyeződések lehetősége Aspergillus flavus, Fusarium spp. fokozott veszélyt hordozó toxintermelő penészgombák termesztés és tárolás során szaporodó a szervezetben hosszú időn át kumulálódó toxin nehezen semlegesíthető káros anyagcseretermék 5
6
Módszer bemutatása I. Penészgomba fajok jelenlétének kimutatására is alkalmas módszer molekuláris alapú polimeráz láncreakció segítségével. Előnye: - széleskörű használati lehetőség - munkaigényes előkészületet nem igényel - pontos fajmeghatározás - gyors eredmény 6
7
Módszer bemutatása II. PCR készülékben fajspecifikus primerekkel a penészgomba DNS szekvenciájának sokszorosítása DNS izolálása; visszaoldott DNS előkészítése keresett szekvenciák sokszorosítása PCR készülékben, DNS megjelenítése gélképeken gélelektroforézis segítségével . 7
8
Fusarium spp. gélképe 8
9
Vizsgált minták Hazai forgalomban kapható 26 különböző fűszerpaprika, amelyek közül 19 minta forgalmazói és 7 termelői Származását tekintve 18 hazai, 3 külföldi és 5 vegyes származású A mintavételezés a 4/1998. (XI.11.) EüM rendelet alapján történt 9
10
Eredmények I. Fűszerpaprika minták származása Érintettség Aspergillus f. Hazai termelői, kereskedelmi33,30% Vegyes kereskedelmi40% Külföldi kereskedelmi33,30% 10
11
Fűszerpaprika minták származása Érintettség Fusarium spp. Hazai termelői, kereskedelmi38,80% Vegyes kereskedelmi60% Külföldi kereskedelmi33,30% Eredmények II. 11
12
Következtetések A penészgomba érintettség igazolható, a pontos mennyiségi meghatározás további vizsgálatokat igényel (mikotoxin) Import termékek érintettsége miatt nemzetközi összefogás elengedhetetlen az ellenőrzésben Árverseny miatt gyengébb minőségű termékek megjelenése (szennyezett termékek feljavítása hazai terméssel) Élelmiszerek jogszabályozása a kevésbé ellenőrzött területeket is lefedik, gyakorlati betartatásában felmerülnek aggályok 12
13
Javaslatok Szélesebb körben megvalósuló élelmiszerbiztonsági szűrések rendszeresítése Elsődleges betárolási helyek sűrűbb vizsgálata indokolt Szennyezett áruk piacra kerülésének megakadályozása, hatósági felügyelet történő megsemmisítésekkel Vizsgálatok kiterjesztése újabb szennyező ágensekre Élelmiszer nyomonkövetésére és az élelmiszer hamisítások ellen az EKÁER rendszer nemzetközi szintű bővítése 13
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.