Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jézuskától - Jézus Krisztusig

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jézuskától - Jézus Krisztusig"— Előadás másolata:

1 Jézuskától - Jézus Krisztusig
Alapvető ismeretek a katolikus hitről, katolikus vallásról, katolikus egyházról Tematika:

2 5. előadás: A hitoktatásról
hitoktatás, hittan, hit- és erkölcstan hitismeret és hitélmény koncentrikus hitoktatás hit és tudomány

3 Hitoktatás, hittan, hit- és erkölcstan
A kifejezések értelme Katekézis A hitoktatás alanya, irányítása A hitoktatás eszközei, előfeltétele A hitoktatás története

4 5. előadás: A hitoktatásról
hitoktatás, hittan, hit- és erkölcstan hitismeret és hitélmény koncentrikus hitoktatás hit és tudomány

5 Hitismeret és hitélmény
Kettős cél Az első, ovisoknak és elsősöknek szánt hittankönyv Kifestő Énekelhető versikével

6 Hittan tanterv – 1. osztály
Keresztény környezetismeret Oktatási cél: Isten gyermekei vagyunk A minket szerető, teremtő és gondviselő Isten. Istennel való kapcsolat Imádság, templombajárás. Jézus Krisztus által lettünk Isten gyermekei Jézus életének és tanításának főbb vonásai Isten gyermekeinek családja az Egyház: életünk az Egyház közösségében. Nevelési cél: Az Isten iránti szeretet megalapozása, a keresztény élet elemeinek begyakorlása. További követelmények: megtanítani az alapvető imádságokat, az egyszerűbb egyházi énekeket. A katekézis legyen élményszerű, az énekek, a játékok, a rajz, a szemléltetés stb. felhasználásával.

7 A Mennyei Atya szeret minket

8

9

10

11

12

13

14

15

16 A Mennyei Atya szeret minket

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28 A Mennyei Atya szeret minket

29

30

31

32

33

34

35 Hittan tanterv – 2. osztály
Jézus az istenember Oktatási cél: Jézus életének ese-ményei: születése, szenvedése, halála és feltámadása. A Szent-lélek eljövetele. Jézus példabeszé-dei és csodái, tanítása a Mennyei Atyáról, a Teremtőről, az ember-ről, a bűnről, Isten irgalmassá-gáról és az örök életről. Nevelési cél: A keresztény élet alapvető gyakorlatainak meggyö-kereztetése: imádság, templomba járás, áldozatvállalás, kötelesség-teljesítés, jócselekedetek, részvétel az egyházi év ünnepein

36 Hittan tanterv – 3. osztály
Jézus megváltónk és üdvözítőnk (elsőáldozási előkészület) Oktatási cél: A szentgyónáshoz és áldozáshoz szükséges ismeretek Isten akarata, lelkiismeret, jócselekedetek és erények, bűn, Isten irgalmassága, bűnbánat, bűnbocsánat szentsége. Az utolsó vacsora, Jézus áldozata, Jézus áldozatának megjelenítése, szentáldozás.

37 Hittan tanterv – 3. osztály
Nevelési cél: A Krisztusközpontú gondolkodás, rendszeres szentségi élet kialakítása. A helyes keresztény lelkiismeret, őszinte bűnbánat és a bűntől való szabadulás öröme, a szentségi kegyelem értékelése, tudatos törekvés az erényes életre. Készség kialakítása a cselekedeteinkért vállalt személyes felelősségre és bűneink jóvátételére. Az eukarisztikus lelkület megalapozása: tevékeny részvétel a szentmisén, gyakori találkozás Krisztussal, örök életünk forrásával a szentáldozásban, tudatos együttműködés a bennünk élő Krisztussal. Rendszeres adoráció, engesztelés, Jézus Szíve tisztelet.

38 Hittan tanterv – 4. osztály
A megszentelő egyház (liturgia, szertartástan) Oktatási cél: Az egyházi év: az Úr és a szentek ünnepei. A szentmise és az egyház közös imádságai. A szentségek, szentelmények és a velük kapcsolatos gyakorlati tudnivalók. A szent helyek, a keresztény családi ünneplés és paraliturgia.

39 Hittan tanterv – 4. osztály
Nevelési cél: Cselekvő bekapcsolódás az üdvösség nagy eseményeinek ünneplésébe. Tevékeny részvétel a szentmisén: ministrálás, felolvasás, éneklés stb. Bekapcsolódás az egyház imádságos életébe: zsolozsma, keresztút, rózsafüzér, litánia stb. Az egyéni imaélet elmélyítése. Közreműködés a szentségek kiszolgáltatásánál. Részvétel a szent helyek és tárgyak gondozásában. További követelmények: az imakönyvek és szertartáskönyvek gyakorlati használata. Tudja imádkozni az Úrangyalát, a rózsafüzért.

40 Hittan tanterv – 5. osztály
Üdvösségünk története az Ószövetségben Oktatási cél: A Szentírásra és Isten Üdvözítő tervére vonatkozó ismeretek megalapozása. Próféták. Az üdvtörténet jelentős eseményei és a választott nép hitvallása. Előképek és beteljesülésük az újszövetségben. Isten üzenetének alkalmazása életünkre. Az üdvtörténet áttekintése.

41 Hittan tanterv – 5. osztály
Nevelési cél: Szeressék meg és rendszeresen olvassák a Szentírást. Tanulják meg az egyház tanítása szerint értelmezni és alkalmazni. Nyitott lélekkel figyeljenek Isten üzenetére, valósítsák meg életükben és legyenek apostolai. További követelmény: legyen minden fiatalnak saját Szentírása.

42 Hittan tanterv – 6. osztály
Egyháztörténelem Oktatási cél: Krisztus él tovább Egyházá-ban. Jézus Krisztus evangéliumának hirdetését és az emberek megszentelését esendő emberekre bízta. A történelemben vándorló egyházat mégis a Szentlélek vezeti. Az Egyház mindig akkor szolgálta az emberiség javát, ha tagjai Isten törvé-nyei szerint éltek. Az Egyház előmozdította a tudomány, a kultúra és a művészetek fejlődését. Az egységtörekvéseket elősegíti az egyháztörténelem eseményeinek helyes megítélése. A magyar egyház történetének kiemelkedő személyei és eseményei.

43 Hittan tanterv – 6. osztály
Nevelési cél: Vállalják az egyház történelmét, érezzenek együtt az egyházzal, vállaljanak felelősséget az egyház és az emberiség jövőjéért. Tanulják meg hívő szemmel nézni a történelmet, ismerjék fel az egyház történelmének esemé-nyeiben Isten üdvözítő szándékát. Legyen meggyőződésükké, hogy Jézus tanítása minden történelmi helyzetben megvalósítható. További követelmények: olvassák a szentek életét, és válasszanak példaképeket közülük.

44 Hittan tanterv – 7. osztály
A keresztény hit alapjai Oktatási cél: A keresztény tanítás áttekintése, Kinyilatkoztatás, Szentírás, Szenthagyomány. Apostoli hitvallás. Szentségek. Kiemelt témák: A Szentlélek. Az Egyház misztériuma. Életünk az Egyházban, egyetemes papság. Közösségek az egyházközség életében. Katolikus öntudat, önazonosság.

45 Hittan tanterv – 7. osztály
Nevelési cél: Keresztény élethivatás megalapozása: Váljon a katolikus hit személyes meggyőződésükké, amit képesek megélni, megvédeni és másoknak továbbadni. További nevelői feladatok: törekedjenek önismeretre, önnevelésre, szenvedélyek elleni küzdelemre, válasszanak lelkivezetőt stb. Tudatosuljon bennük, hogy a hívő meggyőződés és erkölcs nélküli életnek milyen veszélyei vannak.

46 Hittan tanterv – 8. osztály
Keresztény élet (erkölcstan) Oktatási cél: Keresztény élethivatás: Meghívás Krisztus követésére. Keresztény élethivatások: házasság- család, keresztény ember küldetése a világban és az Egyházban, papság, szerzetesség. Alapvető erkölcsi fogalmak: törvény, lelkiismeret, felelősség, bűn, önismeret, önnevelés. Az igazi boldogság feltétele a keresztény igényesség Jézus követésében, Isten és az Egyház törvényeinek megtartásában: Főparancs, Tízparancs, az Egyház ötparancsa. Áldozatvállalás, a szenvedés és a kereszt értelme. Jócselekedetek, isteni erények, sajátosan krisztusi erények, sarkalatos erények. A nyolc boldogság.

47 Hittan tanterv – 8. osztály
Kiemelt témák: fiúk-lányok kapcsolata, felkészülés a házasságra önnevelés és aszkézis által, keresztény családmodell, önzetlenség, az anyagiasság és élvezethajszolás veszélyei. Nevelési cél: Legyen meggyőződésük, hogy minden igazi örömnek és boldogságnak alapja Isten törvényeinek megtartása. Tudatosan vállalják a keresztény élet áldozatait, hogy életük végéig Krisztus követői maradjanak az Egyház közösségében. Készségesen segítsenek rászoruló embertársaikon. Legyenek a keresztény élet vonzó példái: tanúságtételük által társaiknak apostolai. Tudatosan keressék meg a nekik megfelelő katolikus közösséget. Rendszeresen és felnőtt módon gyónjanak. Kerüljék a bűnre vezető alkalmat. Lelkiéletükben is fejlődjenek életkoruknak megfelelően. További követelmények: vegyenek részt ifjúsági lelkigyakorlaton. Pályaválasztásban, párválasztásban, baráti kör megválasztásában és szórakozásban vegyék figyelembe a krisztusi élet követelményeit.

48 5. előadás: A hitoktatásról
hitoktatás, hittan, hit- és erkölcstan hitismeret és hitélmény koncentrikus hitoktatás hit és tudomány

49 Koncentrikus hitoktatás
A hitoktatás koncentrikus felépítettségű A hittudomány - Fundamentális (a hit alapvető fogalmainak tisztázása) - Egyháztan - Biblikum (Biblia ismeret) - Exegézis (Bibliai szövegelemzés) - Filozófia, filozófiatörténet - Nyelvek (latin, héber és modern nyugati nyelvek) - Dogmatika (a hit rendszeres elemzése pl. a Hitvallás állításai szerinti rendszerben) - Egyháztörténelem - Liturgia, liturgiatörténet - Egyházjog - Egyházi zene és művészet - Neveléstudomány és pszichológia

50 5. előadás: A hitoktatásról
hitoktatás, hittan, hit- és erkölcstan hitismeret és hitélmény koncentrikus hitoktatás hit és tudomány

51 Hit és tudomány Papok nevéhez fűződő felfedezések
A magyar irodalom és tudomány hőskorából néhány név, akik papok voltak. Néhány nagy tudós, akik mélyen hívő emberek voltak.

52 5. Katolikus erkölcstan (Theologia moralis)
Az erkölcs Az erkölcstan Theologia moralis

53 5. Katolikus erkölcstan (Theologia moralis)
Az erkölcs változó és változatlan elemei

54 5. Katolikus erkölcstan (Theologia moralis)
Isten meghívása a Törvényben A természetes erkölcsi törvény (humánum) fajtái, elvei A pozitív isteni törvény

55 5. Katolikus erkölcstan (Theologia moralis)
Isten meghívása a lelkiismeretben Erények Bűnök

56 5. Katolikus erkölcstan (Theologia moralis)
A hit A remény A szeretet

57 5. Katolikus erkölcstan (Theologia moralis)
A vallásosság Az alázat Az okosság A lelkierő és a hősiesség

58 5. Katolikus erkölcstan (Theologia moralis)
Felelősség a tárgyak iránt Az igazságosság A tulajdon joga és a tulajdonszerzés

59 5. Katolikus erkölcstan (Theologia moralis)
Felelősség az ember testi és lelki értékeivel kapcsolatban: Testi fegyelem, egészség, hivatás Az emberi élet és a testi épség védelme Az emberi személy tisztelete és lelki javainak védelme

60 5. Katolikus erkölcstan (Theologia moralis)
Felelősség az ember testi és lelki értékeivel kapcsolatban: A nemiség erkölcsteológiájának megalapozása A szexualitás értékekre váltása és a vele kapcsolatos bűnös visszaélések A házasság személyes szeretetkapcsolata

61 5. Katolikus erkölcstan (Theologia moralis)
Ha valakit érdekel, egy jó jegyzet a Katolikus Erkölcstanról: ERKOLCSTEOLOGIA_Dr_Veres_Andras.pdf


Letölteni ppt "Jézuskától - Jézus Krisztusig"

Hasonló előadás


Google Hirdetések