Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Megtisztulni és megszentelődni az imádatra

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Megtisztulni és megszentelődni az imádatra"— Előadás másolata:

1 Megtisztulni és megszentelődni az imádatra
Mitől és miért némul el az imádat és dicséret a gyülekezetben és Isten Házában?

2 Isten válasza Salamon templom szentelési imájára
„…de megalázza magát népem, amelyet rólam neveztek el, ha imádkoznak, keresnek engem és megtérnek gonosz utaikról, én is meghallgatom a mennyből, megbocsátom vétküket, és meggyógyítom országukat. Bizony, a szemem nyitva lesz, és a fülemmel figyelni fogok az imádságra ezen a helyen! Kiválasztottam és megszenteltem ezt a templomot, hogy itt legyen az én nevem mindörökké; itt lesz a szemem és a szívem is mindenkor!” 

3 Dávid egyedülálló szerepe az istentisztelet kialakításában
„Odaállította a lévitákat az ÚR házába cintányérokkal, lantokkal és citerákkal, Dávidnak és Gádnak, a király látnokának meg Nátán prófétának a parancsa szerint, mert az ÚRtól jött ez a parancs a prófétái által. Oda is álltak a léviták Dávid hangszereivel, a papok pedig a trombitákkal. És megparancsolta Ezékiás, hogy mutassák be az égőáldozatot az oltáron. Ugyanabban az időben, amikor elkezdték az égőáldozat bemutatását, kezdték el az ÚRnak szóló éneklést és trombitálást Dávidnak, Izráel királyának a hangszereivel. 

4 Dávid egyedülálló szerepe az istentisztelet kialakításában
Ekkor leborult az egész gyülekezet, az ének pedig zengett, és a trombiták harsogtak. Mindez addig tartott, amíg vége nem lett az égőáldozatnak. Amikor befejezték az áldozat bemutatását, a király és mindazok, akik vele voltak, térdre estek és leborultak. Ezután Ezékiás király és a vezető emberek megparancsolták a lévitáknak, hogy dicsérjék az URat Dávidnak és Ászáf látnoknak a szavaival. Ők pedig örömest mondtak dicséretet, meghajoltak és leborultak.”

5 Amikor Isten az Őt megillető helyen van gyülekezetében
„Azon a napon ezt fogjátok mondani: Adjatok hálát az ÚRnak, hirdessétek nevét! Adjátok tudtára nagy tetteit a nemzeteknek! Emlékeztessétek őket, hogy magasztos az ő neve! Énekeljetek az ÚRnak, mert fenséges tetteket vitt véghez, hadd tudja meg ezt az egész föld! Kiálts és ujjongj, Sion lakója, mert nagy közöttetek Izráel Szentje!” Ézsaiás 12,4-5

6 Amikor Isten az Őt megillető helyen van gyülekezetében
„Kelj fel, tündökölj, mert eljött világosságod, rád ragyogott az ÚR dicsősége. Bár még sötétség borítja a földet, sűrű homály a nemzeteket, de fölötted ott ragyog az ÚR, dicsősége meglátszik rajtad. Világosságodhoz népek jönnek, és királyok a rád ragyogó fényhez.” Ézsaiás 60,1-3

7 Az elnémulás folyamata
„De nem azt tette, amit ősatyja, Dávid, amit helyesnek lát az ÚR, hanem Izráel királyainak az útján járt, sőt istenszobrokat is csináltatott a Baaloknak.” „Tömjénezett a Ben-Hinnóm-völgyben, és még a fiait is elégette áldozatul” „Áldozott és tömjénezett az áldozóhalmokon, a dombokon és minden zöldellő fa alatt.”

8 Az elnémulás folyamata
Bizony, megalázta Júdát az ÚR Áház júdai király miatt, mert támogatta az erkölcstelenséget Júdában, és mert az ÚR ellen egyre több hűtlenséget követett el. „De Áház király nyomorúsága idején sem hagyott fel hűtlenségével az ÚR iránt. Damaszkusz isteneinek áldozott, akik megverték őt…” 

9 Az elnémulás folyamata
Összeszedte Áház Isten házának a fölszerelését, és összetörette Isten házának a fölszerelését, az ÚR háza ajtóit pedig bezáratta. „Azután oltárokat csináltatott magának Jeruzsálemben minden utcasarkon.”  Júda minden egyes városában áldozóhalmokat csináltatott, és más isteneknek tömjénezett.

10 A bálványimádás következményei
„Ezért haragudott meg az ÚR Júdára és Jeruzsálemre.”  „Ezért tette őket iszonyatossá, borzasztóvá és gúny tárgyává, amint magatok is látjátok.” „Ezért hullottak el őseink fegyver által, ezért vannak fogságban fiaink, leányaink és feleségeink.”

11 A helyreállás lépései – hogyan térhet vissza Isten öröme az életünkbe?
Amikor Istentől eltávolodunk nem az üdvösségünket veszítjük el, hanem a megváltás örömét! – csend, némaság és örömtelenség van A templom bemocskolása megszentségtelenítése a némaság oka A testünk és szívünk bemocskolása megszentségtelenítése az örömtelenségünk oka

12 1. Szívünk megtisztulása: A bűn beismerése megvallása kihordása
„Szenteljétek meg magatokat, és szenteljétek meg őseitek Istenének, az ÚRnak a házát! Hordjatok ki minden undorító bálványt a szentélyből! Mert hűtlenné váltak őseink: azt tették, amit rossznak lát Istenünk, az ÚR, és elhagyták őt. Elfordították arcukat az ÚR hajlékától, hátat fordítottak neki. Még a csarnok ajtóit is bezárták…”

13 2. Jézus vére megtisztít minden bűntől
„Bevittek hét bikát, hét kost, hét bárányt és hét kecskebakot vétekáldozatul a királyságért, a szentélyért és Júdáért… Végül odavitték a vétekáldozatra szánt bakokat is a király és a gyülekezet elé, és rájuk tették a kezüket. Azután levágták azokat a papok, és a vérükkel vétekáldozatot mutattak be az oltáron, és engesztelést végeztek egész Izráelért.” 

14 3. Teljes odaszánás „És megparancsolta Ezékiás, hogy mutassák be az égőáldozatot az oltáron. Ugyanabban az időben, amikor elkezdték az égőáldozat bemutatását, kezdték el az ÚRnak szóló éneklést és trombitálást Dávidnak, Izráel királyának a hangszereivel. Ekkor leborult az egész gyülekezet, az ének pedig zengett, és a trombiták harsogtak. Mindez addig tartott, amíg vége nem lett az égőáldozatnak.”

15 F.B. Meyer és Charles Studd története – oda adtál mindent Istennek?

16 Igék és kérdések a tanítványi kiscsoportoknak
Olvasd el a 2. Krónika 28. fejezetét. Mi vezetet az imádat és öröm teljes elnémulásához és a templom bezárásához? Szinte hihetetlen, de innen is van visszaút. Erről szólt a 29. fejezet. Ez evangélium A helyreállás 3 feltétele: - takarítás: a szemét és bálványok kihordása, és mindannak helyre rakása ami nincs az Istentől rendelt helyén (nem elég bánkódni a bűn felett ki kell hordani) - megtisztulás: a mi esetünkben Jézus vérében - teljes odaszánás: „oda adtál mindent?” Mi az amit a legnehezebb kidobnod a szemétbe? Mi az ami nincs életedben Istentől rendelt helyén? Mi az amit legnehezebb odaadnod? Ha van időtök olvassátok el a Máté 21,12-16 szakaszt Milyen párhuzamot látsz a vasárnapi ige és e között a történet között? Áldott kiscsoportot


Letölteni ppt "Megtisztulni és megszentelődni az imádatra"

Hasonló előadás


Google Hirdetések