Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Érzelmek szerepe a kommunikációban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Érzelmek szerepe a kommunikációban"— Előadás másolata:

1 Érzelmek szerepe a kommunikációban
Érzelmek szerepe a kommunikációban. Érzelmi intelligencia és az emberi kapcsolatok.

2 Az emberi kommunikáció sajátossága
Értelem, gondolkodás.(kognitív jelenség) Kifejezése:verbálisan Érzelem Kifejezése: non verbálisan Viselkedés (mindenfajta megnyilvánulás és jelzés. (pl. öltözködés milyensége,színvilága)

3 A kommunikációban érzelmek tapadnak
Partnerhez, partnerekhez (kapcsolati sík) Üzenethez, a mondanivalóhoz A helyzethez, ahhoz a szituációhoz amiben a kommunikáció zajlik

4 A kommunikáció fő szabálya
A kommunikációs partnerek egymás gondolkodására, viselkedésére akarnak hatni, de a hatás mindig az érzelmeken keresztül érvényesül. Ezért a partnereknek előbb pozitív érzelmi kapcsolatot kell kialakítaniuk ahhoz, hogy az üzenet a befogadóhoz eljusson.

5 Érzelem Egy érzést jelöl, a hozzá kapcsolódó gondolatokkal: pszichés
testi állapotokkal cselekvési késztetéssel Számtalan érzelem létezik, amelyek vegyülnek variálódnak egymással. (Sok árnyalatra még szavunk sincs)

6 Ember nincs érzelem nélkül
Érzelmeinket gén irányítja Neurobiológiai alapja van Megjelenítését a kultúra befolyásolja Egyéni adottságok és önnevelés megjelenítését szabályozza Segítenek Gátolnak Cél: pozitív érzések átélése. Flow.

7 Kétféle elménk Gondolkodó, tudatos elme
Érző elme (megelőzi a gondolkodót) Oka: evolúciós,növeli a túlélés esélyét Ennek a két ellentétes agytevékenység egymásba játszása alkotja belső életünket. Minél áthatóbb az érzés, annál jobban eluralkodik az érzelmi agy

8 Az érzelmek két úton terjednek
Fő út: Száraz és hűvös. Mérlegelő és „lassú”. Objektívabb. Mellék út: érzelmektől „csöpögő” Pontatlan.(első benyomás) Extra gyors Nem tudatos Jó oldala: megvéd, örömet okoz (szerelem első látásra) Meggondolatlan cselekedetek

9 Az érző elme sajátossága
Kötődésre teremtettünk. Interakció jön létre az agyak között. Az érzelmek ragadósak. Az érzelmek vírusként terjednek. Építő emberi kapcsolatok jótékonyan hatnak az egészségi állapotunkra.

10 Alapérzelmek Harag Félelem Szeretet Meglepetés Undor Élvezet Szégyen

11 Alapérzelmek jellemzői
Mindegyik megtalálható mindenkiben, de más-más mennyiségben Megjelenésük tudatosan befolyásolható

12 Hangulat Rátelepednek az érzelmekre. Tartósabbak, mint az érzelmek.
Senki nem tud egy álló napig dühöngeni, de morgolódni igen.

13 Temperamentum (vérmérséklet)
Hajlam, egy bizonyos érzelemre vagy hangulatra

14 Emóciók zavarai Depresszió Agresszió

15 Érzelmi intelligencia EQ
Érzelmek felismerése. Az érzelmek azonnali tudatosítása. Ha nem észleljük valódi érzelmeinket, ki vagyunk szolgáltatva nekik. Minél biztosabb vagy érzéseidben annál határozottabban irányítod életed.

16 EQ Önirányítás. Érzelmek kezelése. Érzelmeinken való uralkodás képessége. Tudjunk együttdolgozni számunkra nem szimpatikus emberekkel. Stressz türés. Akik kevésbé tudnak uralkodni érzelmeiken, azok állandó harcra kényszerülnek. Akik tudnak uralkodni hamarabb túljutnak a kudarcokon.

17 Önmotiválás Érzelmeink célok elérésére való mozgósítása. Figyelemösszpontosítás, az öröm átélése a cselekvés során. Pl. Szorgalmas és kitartó munkás legyen, ne hagyja magát eltántirítani.

18 Mások érzelmeinek felismerése
Empátia és önzetlenség. Akikben van empátia könnyebben veszik a finom társas jelzéseket is, amelyek mások igényeit, vágyait közvetítik.

19 Kapcsolatteremtés Örömet találni abban, hogy emberek között vagyunk.
Szívesen lépjünk kapcsolatba másokkal. Kezdeményezzük a beszélgetést Kérdezzünk

20 Érzelmek szerepe a tanulásban
Az érzelmi nevelés javítja a szellemi teljesítményt Pl. zaklatottság leküzdése, figyelem összpontosítás, a késztetések megzabolázására, a munkához való felelős viszonyulás, a tanulmányok iránti érdeklődés

21 Jellem Önfegyelmen nyugszik
Önmagunk irányításának, motiválásának képessége (időben megcsináljuk a feladatainkat)


Letölteni ppt "Érzelmek szerepe a kommunikációban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések