Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban"— Előadás másolata:

1 Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban
Félhelyesné Zubonyai Judit Győr,

2 Jusson messzebbre Gondolkodjon nagyban
Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban | 2017.február 16. | 2 These are the SMEs that think bigger and want to go further by expanding into new markets. Message to HOs: I’m going to explain how we help these SMEs and how our role can complement yours. Gondolkodjon nagyban Jusson messzebbre

3 Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban
| 2017.február 16. | 3 Határon átnyúló szolgáltatás Ausztriában - Aki saját tagállamában jogosultan folytat vállalkozói tevékenységet ezt bármelyik más tagállamban folytathatja, az adott tevékenységre vonatkozó fogadó tagállam szabályozása szerint - Szabályozott iparűzés – „reglementiertes Gewerbe” csak képesítés igazolásával lehetséges (pl. mesterlevél, szakmunkás bizonyítvány stb.) Mintegy 80 szakma ebből kb. 25 _ ÉPÍTŐIPARI TEVÉKENYSÉGEK

4 Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban
| 2017.február 16. | 4 Előzetes bejelentési kötelezettség - az Osztrák Gazdasági Minisztériumnál az alábbi igazolásokat kell mellékelni: - Magyar vállalkozás működésének igazolása (3 hónapnál nem régebbi aktuális cégkivonat, kivonat az egyéni vállalkozók nyilvántartásából) - MKIK által kiadott építőipari kivitelezői regisztráció igazolása Mintegy 80 szakma ebből kb. 25 _ ÉPÍTŐIPARI TEVÉKENYSÉGEK Hiteles fordítás

5 Lényeges: az osztrák megnevezések használata
Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban | 2017.február 16. | 5 Lényeges: az osztrák megnevezések használata

6 Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban
| 2017.február 16. | 6 Előzetes bejelentési kötelezettség - Ügyintézési határidő: 30 nap, - Szolgáltatásnyújtás bejelentés érvényessége egy év, a szolgáltatás csak a határozat keltétől végezhető - Az alkalmi és átmeneti jelleg alapelvéből eredően egy megbízás időtartama a 6 hónapot nem haladhatja meg ( egyhuzamban max. 4 hónap) - Kontroll:

7 Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban
| 2017.február 16. | 7 Munkavállalók kiküldése – bejelentési kötelezettség - A1-es nyomtatvány (OEP) - ZKO3 kiküldetés bejelentő nyomtatvány 1 héttel (sürgős esetben legkésőbb 1 nappal) a kiküldetés előtt kell beküldeni (elektronikusan intézhető). A kiküldött MV-nak munkaviszonyban kell állnia a kiküldő céggel A kiküldött MV-nak a kiküldetést megelőzően és azt követően Mo-n kell munkaviszonyban állnia! A kiküldő vállalkozásnak Magyarországon jelentős gazdasági tevékenységet kell folytatnia, itthon kell realizálnia árbevételének minimum a 25%-át, vagy a munkavállalók 25%-t Magyarországon kell foglalkoztatnia! Figyelem az OEP ezt vizsgálhatja és adott esetben megtagadhatja az A1-es kiküldetési igazolás kiadását! A kiküldetés időtartama max 24 hónap lehet, (magyar TB-érvényessége), amennyiben a tervezett kiküldetés ideje ezt meghaladja, akkor a MV az első naptól kezdve az osztrák TB-járulékfizetés hatálya alá tartozik! (A1-es kiküldetési nyomtatványt is csak max. 24 hónapos időtartamra adják ki!) (Ezt követően csak 2 hónap elteltével küldhető ki ismét)

8 Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban
| 2017.február 16. | 8 Munkavállalók kiküldése – bejelentési kötelezettség - Kötelező bejelentés az Építőmunkások Szabadságpénztárába ( A ZKO3 bejelentések a BUAK-hoz automatikusan továbbításra kerülnek A kiküldött MV-nak munkaviszonyban kell állnia a kiküldő céggel A kiküldött MV-nak a kiküldetést megelőzően és azt követően Mo-n kell munkaviszonyban állnia! A kiküldő vállalkozásnak Magyarországon jelentős gazdasági tevékenységet kell folytatnia, itthon kell realizálnia árbevételének minimum a 25%-át, vagy a munkavállalók 25%-t Magyarországon kell foglalkoztatnia! Figyelem az OEP ezt vizsgálhatja és adott esetben megtagadhatja az A1-es kiküldetési igazolás kiadását! A kiküldetés időtartama max 24 hónap lehet, (magyar TB-érvényessége), amennyiben a tervezett kiküldetés ideje ezt meghaladja, akkor a MV az első naptól kezdve az osztrák TB-járulékfizetés hatálya alá tartozik! (A1-es kiküldetési nyomtatványt is csak max. 24 hónapos időtartamra adják ki!) (Ezt követően csak 2 hónap elteltével küldhető ki ismét)

9 Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban
| 2017.február 16. | 9 Munkavállalók kiküldése – bérezés - a bérnek el kell érnie az osztrák ágazati kollektív szerződésben az adott munkavállaló besorolásának megfelelő minimálbért A kiküldött MV-nak munkaviszonyban kell állnia a kiküldő céggel A kiküldött MV-nak a kiküldetést megelőzően és azt követően Mo-n kell munkaviszonyban állnia! A kiküldő vállalkozásnak Magyarországon jelentős gazdasági tevékenységet kell folytatnia, itthon kell realizálnia árbevételének minimum a 25%-át, vagy a munkavállalók 25%-t Magyarországon kell foglalkoztatnia! Figyelem az OEP ezt vizsgálhatja és adott esetben megtagadhatja az A1-es kiküldetési igazolás kiadását! A kiküldetés időtartama max 24 hónap lehet, (magyar TB-érvényessége), amennyiben a tervezett kiküldetés ideje ezt meghaladja, akkor a MV az első naptól kezdve az osztrák TB-járulékfizetés hatálya alá tartozik! (A1-es kiküldetési nyomtatványt is csak max. 24 hónapos időtartamra adják ki!) (Ezt követően csak 2 hónap elteltével küldhető ki ismét)

10 Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban
| 2017.február 16. | 10 Munkavállalók kiküldése – helyszíni dokumentáció - ZKO3 bejelentőlapok másolati példánya - A1-es kiküldetési igazolás - Kirendelő utasítás (munkaszerződés) (német nyelven) - Munkavállaló szakképesítésének igazolása (pl szakmunkás bizonyítvány másolata) - Munkaidő nyilvántartás (német nyelven) - Bérlista (német nyelven) A kiküldött MV-nak munkaviszonyban kell állnia a kiküldő céggel A kiküldött MV-nak a kiküldetést megelőzően és azt követően Mo-n kell munkaviszonyban állnia! A kiküldő vállalkozásnak Magyarországon jelentős gazdasági tevékenységet kell folytatnia, itthon kell realizálnia árbevételének minimum a 25%-át, vagy a munkavállalók 25%-t Magyarországon kell foglalkoztatnia! Figyelem az OEP ezt vizsgálhatja és adott esetben megtagadhatja az A1-es kiküldetési igazolás kiadását! A kiküldetés időtartama max 24 hónap lehet, (magyar TB-érvényessége), amennyiben a tervezett kiküldetés ideje ezt meghaladja, akkor a MV az első naptól kezdve az osztrák TB-járulékfizetés hatálya alá tartozik! (A1-es kiküldetési nyomtatványt is csak max. 24 hónapos időtartamra adják ki!) (Ezt követően csak 2 hónap elteltével küldhető ki ismét)

11 Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban
| 2017.február 16. | 11 Megbízói felelősségvállalás - a megbízó szavatol azért, hogy alvállalkozóik befizetik a foglalkoztatott dolgozók utáni járulékokat - A megbízó a számla bruttó végösszegéből 20+5%-ot visszatart és ezt befizeti Bécsi Területi Betegbiztosító Pénztár, ill. az adóhatóság számlájára. - A magyar vállalkozás kb. 2 hónap átfutással kapja meg a visszatartott összeget, amennyiben minden adó- és járulékfizetési kötelezettségének eleget tett. A kiküldött MV-nak munkaviszonyban kell állnia a kiküldő céggel A kiküldött MV-nak a kiküldetést megelőzően és azt követően Mo-n kell munkaviszonyban állnia! A kiküldő vállalkozásnak Magyarországon jelentős gazdasági tevékenységet kell folytatnia, itthon kell realizálnia árbevételének minimum a 25%-át, vagy a munkavállalók 25%-t Magyarországon kell foglalkoztatnia! Figyelem az OEP ezt vizsgálhatja és adott esetben megtagadhatja az A1-es kiküldetési igazolás kiadását! A kiküldetés időtartama max 24 hónap lehet, (magyar TB-érvényessége), amennyiben a tervezett kiküldetés ideje ezt meghaladja, akkor a MV az első naptól kezdve az osztrák TB-járulékfizetés hatálya alá tartozik! (A1-es kiküldetési nyomtatványt is csak max. 24 hónapos időtartamra adják ki!) (Ezt követően csak 2 hónap elteltével küldhető ki ismét)

12 Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban
| 2017.február 16. | 112 Szakmai felelősségvállalás Építőmester, építőipari kivitelező és ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek esetén másolatban mellékelni kell egy magyar, vagy osztrák vagy más európai uniós biztosítótársaság által kiállított biztosítási kötvényt a szakmai felelősségbiztosítás (Berufshaftpflichtversicherung) megkötéséről (német fordítást is mellékelni kell) A kiküldött MV-nak munkaviszonyban kell állnia a kiküldő céggel A kiküldött MV-nak a kiküldetést megelőzően és azt követően Mo-n kell munkaviszonyban állnia! A kiküldő vállalkozásnak Magyarországon jelentős gazdasági tevékenységet kell folytatnia, itthon kell realizálnia árbevételének minimum a 25%-át, vagy a munkavállalók 25%-t Magyarországon kell foglalkoztatnia! Figyelem az OEP ezt vizsgálhatja és adott esetben megtagadhatja az A1-es kiküldetési igazolás kiadását! A kiküldetés időtartama max 24 hónap lehet, (magyar TB-érvényessége), amennyiben a tervezett kiküldetés ideje ezt meghaladja, akkor a MV az első naptól kezdve az osztrák TB-járulékfizetés hatálya alá tartozik! (A1-es kiküldetési nyomtatványt is csak max. 24 hónapos időtartamra adják ki!) (Ezt követően csak 2 hónap elteltével küldhető ki ismét)

13 Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban
| 2017.február 16. | 13 Adózás Cégeknek nyújtott szolgáltatás esetén nettó számla (mindkét félnek rendelkeznie kell közösségi adószámmal) Magánszemélyek részére nyújtott szolgáltatás esetén – bejelentkezés az osztrák ÁFA körbe Finanzamt Graz-Stadt Conrad- von- Hötzendorf-Straße 14–18 A-8010 Graz Tel.: /881…-0 Fax: / Osztrák lakcím, telephely hiányában ausztriai kézbesítési megbízottat kell megnevezni (általában adótanácsadót) Magánszemélyeknek történő értékesítés esetén osztrák ÁFÁ-t kell felszámítani (20%) A kiküldött MV-nak munkaviszonyban kell állnia a kiküldő céggel A kiküldött MV-nak a kiküldetést megelőzően és azt követően Mo-n kell munkaviszonyban állnia! A kiküldő vállalkozásnak Magyarországon jelentős gazdasági tevékenységet kell folytatnia, itthon kell realizálnia árbevételének minimum a 25%-át, vagy a munkavállalók 25%-t Magyarországon kell foglalkoztatnia! Figyelem az OEP ezt vizsgálhatja és adott esetben megtagadhatja az A1-es kiküldetési igazolás kiadását! A kiküldetés időtartama max 24 hónap lehet, (magyar TB-érvényessége), amennyiben a tervezett kiküldetés ideje ezt meghaladja, akkor a MV az első naptól kezdve az osztrák TB-járulékfizetés hatálya alá tartozik! (A1-es kiküldetési nyomtatványt is csak max. 24 hónapos időtartamra adják ki!) (Ezt követően csak 2 hónap elteltével küldhető ki ismét)

14 Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban
| 2017.február 16. | 14 Rólunk mondták " „A vállalkozásoknak tanácsolom, hogy a helyi Enterprise Europe Network irodát keressék fel, ahol meg tudják mondani, hogyan induljanak tovább a nemzetközi terjeszkedésben, ezzel meg tudják alapozni további sikereiket. Ahogy régiónkban is született már számos sikertörténet." Alternative quote can be used from one of your own clients. Hall Cecília Enterprise Europe Network követ, KONsys Kft. "

15 És Önnek miben segíthetünk?
Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban | 2017.február 16. | 15 És Önnek miben segíthetünk? These are just some of my Network colleagues. We are here to help you so please don’t hesitate to get in touch.

16 Itt talál meg bennünket:
Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Győr, Szent István út 10/a. F us at

17 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "Külpiacra jutási lehetőségek az építőiparban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések