Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Az egészséges táplálkozás
ASG Gépgyártó Kft. Támop / Tatabánya, Mészáros u. 4. Az egészséges táplálkozás
2
Táplálékpiramis
3
Az egészséges táplálkozás
A szervezet működésének alapja a táplálkozás. A szervezetbe kerülő legtöbb tápanyagot először le kell bontani egyszerűbb építő kövekre, majd ezekből újra fel kell építeni, szintetizálni kell a bonyolultabb, csak az emberi szervezetre jellemző molekulákat. Ezek a vér, illetve a szövetek közötti folyadék közvetítésével jutnak el a végfelhasználás helyére, a sejtekbe.
4
Életfenntartó energiaszükséglet
A táplálék felvételéhez és lebontásához kémiai formában raktározott energiára van szükség, amelyeket szintén a tápanyagoknak kell tartalmazniuk. Energiát igényel még a sejt és izom mozgások megvalósítása, az anyagcsere közbeeső termékeinek felvétele illetve leadása, szállítása, a növekedés, a kopások pótlása, a szaporodás, az enzimek pótlása.
5
Nem mindegy, hogy mit eszünk!
Az elfogyasztott táplálék összetétele, minősége, mennyisége, a táplálkozás gyakorisága alapvetően meghatározza közérzetünket, jólétünket és betegségeinket. Egy egészséges felnőtt ember évente fél tonna élelmet fogyaszt el. Ez a mennyiség alaposan igénybe veszi az emésztéssel foglalkozó gyomor-béltraktust. A bélcsatorna kb. 7, méter hosszú csőrendszer, melynek felületét a bélboholy-rendszere kb. 200 négyzetméternyi területre növeli.
6
Nem mindegy, hogy mit eszünk!
Egy ország lakosságának táplálkozása jelentősen befolyásolja az egészséget és az életkor alakulását. Magyarországon a férfiak átlagéletkora tíz, a nőké hét-nyolc évvel alacsonyabb, mint tőlünk pár száz kilométerrel nyugatabbra. Azokban az országokban élő emberek nem csupán tovább élnek mint mi, hanem hosszabb ideig maradnak egészségesek is! Az EGÉSZSÉGRE KÁROS HATÁSOK megközelítően 43 %-a az életmódból ered - a többi kár genetikai eredetű (27%), környezeti ártalom (19%) és az egészségügyi ellátás hibája (11 %). A század elején végzett néprajzi megfigyelések egyértelműen bizonyítják, hogy a mai betegségeink túlnyomó többsége táplálkozás okozta civilizációs betegség – az élelmiszerek túlzott feldolgozása.
7
A szervezet tápláltsága
Alapvetően a testtömeg és a testmagasság aránya. BMI = testtömegindex A civilizált országokban manapság a mozgásszegénység és a túltáplálás jellemző, aminek eredményeként a gyermekek egynegyede túlsúlyos.
8
A túlzott energiabevitel következményei
Elhízás – testzsír %-os aránya nő. Férfiaknál 25-28%-ot, nőknél 32-36,5%-ot meghaladja az elhízott ember. A többletenergia depózsír formájában halmozódik fel.
9
A kövérség veszélyei Növeli a magas vérnyomás,
koronáriás szívbetegség, a felnőttkori diabetesz, az epekövesség degeneratív izületi betegségek, a műtéti altatás és sebészi beavatkozás kockázatát!!!
10
Tippek az egészséges életmódhoz
Több zöldségköret tészta helyett Mindig reggelizz! Fontosak a rostok (gyümölcsök) Aludj eleget! Alkoholt csak módjával Igyál sok vizet! Figyelj a túlzott nassolásra Többször keveset Mindig egyél fehérjét!
11
Fontosak a vitaminok! A szervezetre gyakorolt hatásuk:
Elősegíti a sejtek anyagcseréjét, fokozza azok ellenálló- és regenerációs képességét. Védi és fertőzésekkel szemben ellenállóvá teszi a hámréteget, gátolja a hámréteg kiszáradását és a szőrzet kihullását. Elősegíti a sebgyógyulást. Szabályozza a faggyúmirigyek működését. Befolyásolja a glükogénképzést. Hat a pajzsmirigy működésére. Akne kezelésére alkalmazzák. Az öregedés folyamatában a külső tényezők pl. a napfény öregedést okozó hatásának kivédésében jelentős. Megköti az aktív szabadgyököket, mivel az A- vitamin előanyaga a β - karotin antioxidáns hatású. A β - karotin semlegesíti a szervezetben termelődő és a külső forrásból származó szabadgyököket. Elnyomja a bőrben ultraviola sugárzás hatására keletkező aktív oxigénmolekulákat.
12
Egészséges életmód A táplálkozás mellett nagyon fontos a lelki béke és a rendszeres testmozgás is! Ép testben ép lélek!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.