Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

IPR Halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrációs és képesség kibontakoztató programja Integrációs és képesség kibontakoztató pedagógiai rendszer.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "IPR Halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrációs és képesség kibontakoztató programja Integrációs és képesség kibontakoztató pedagógiai rendszer."— Előadás másolata:

1 IPR Halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrációs és képesség kibontakoztató programja Integrációs és képesség kibontakoztató pedagógiai rendszer integrációs program Szeged, szeptember 14.

2 ISKOLAI INTEGRÁCIÓS PROGRAM (IPR)
A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 39/D. és 39/E. §- a két olyan oktatási-szervezési formát tartalmaz, amely támogatással ösztönzi a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrált keretek között megvalósuló - a szociális helyzetből és a képességek fejlettségéből eredő hátrányok ellensúlyozását célzó - iskolai nevelésének-oktatásának megszervezését.

3 ISKOLAI INTEGRÁCIÓS PROGRAM (IPR)
A differenciálás mindenki számára a saját komplex személyiségstruktúrá-jának leginkább megfelelő, számára optimális fejlesztés biztosítását jelenti, figyelembe véve előzetes tudását, annak gyengébb és erősebb területeit, a tanuló igényeit, törekvéseit, érdeklődését, személyiségének rá jellemző vonásait, speciális erősségeit és gyengeségeit. A nevelés, az oktatás igazodik a gyermekhez, s ez azt is jelenti, hogy igazodik ahhoz a közeghez, amelynek részese a tanuló.

4 ISKOLAI INTEGRÁCIÓS PROGRAM (IPR)
Ha az integrációs nevelés ezt a célt eléri, működőképessé válik. Az iskolai integrációs program a következő elemeket tartalmazza: I. Alapelvek II. Integrációs stratégia kialakítása III. A tevékenységrendszer működésének személyi feltételei IV. Együttműködések-partnerségi kapcsolatok kiépítése

5 ISKOLAI INTEGRÁCIÓS PROGRAM (IPR)
I. Alapelvek: Mások iránti nyitottság és elfogadás alapvető érték. A fejlesztés a tanuló személyiségének egészére hat. Gyermekközpontú, tanulóbarát környezet megteremtése. Demokratikus szemlélet és a személyek közötti kölcsönös megbecsülés hangsúlyozása. Az egyéni fejlődési ütemnek megfelelő elvárások és ezzel harmonizáló feladatok, konkrét, egyértelmű megfogalmazása. Tevékenységközpontú módszerek alkalmazásaival a tanulók aktivitásának biztosítása. A tananyag feldolgozási módjának és szervezeti kereteinek kialakításába is bevonja a gyerekeket. Az egyéni fejlesztésen keresztül, azzal kölcsönhatásban, fejleszti a befogadó közösséget is. A közösen végzett tevékenységek, együttes élmények az egész személyiség érzelmi, morális fejlődését segítik. A gyermekeken keresztül a családokra és a tágabb környezetre hat.

6 ISKOLAI INTEGRÁCIÓS PROGRAM (IPR)
II. Integrációs stratégia kialakítása: A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya megfelel a jogszabályban előírtaknak. Együttnevelésük megvalósítására a differenciált tanulásszervezés módszerét alkalmazzuk. A multikulturális tartalmak beépültek a helyi tantervekbe. A szülőkkel való kapcsolattartás formái: évente 2 szülői értekezlet, valamint fogadó óra (igény szerint), SZMK gyűlés, és 3 havonta értékelő megbeszélések. Minőségirányítási Programunk tartalmazza az intézmény egységes értékelési rendszerét. Növekedjen az évfolyamvesztés nélkül továbbhaladó HHH-s tanulók száma. Célunk, hogy növekedjen a HHH-s diákok körében a szakmaszerzés, illetve a sikeres érettségi vizsga aránya. Szeretnénk elérni, hogy a HHH-s tanulók, ill. szüleik ne válasszák a tankötelezettség magántanulóként történő teljesítését.

7 ISKOLAI INTEGRÁCIÓS PROGRAM (IPR)
III. A tevékenységrendszer működésének személyi feltételei: A pedagógusokkal szembeni elvárások: ismerje a részképesség-zavar tünet együttesét, tudjon differenciáltan oktatni, nevelni, semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érheti részéről a tanulót, legyen képes a másság elfogadására és elfogadtatására, az előítélet-mentességre, értékelésnél vegye figyelembe a tanulók eltérő képességeit. a teljesítmény mérésénél önmagához képest is nézze a fejlődést, a hátrányt nem jelentő képességterületen erősítse a tanuló kiemelkedési területeit, nevelje a közösséget a képességek különbözőségének tolerálására.

8 ISKOLAI INTEGRÁCIÓS PROGRAM (IPR)
III. A tevékenységrendszer működésének személyi feltételei: Elvárások az osztályfőnökkel szemben: a szülővel figyelmesen és tapintatosan viselkedjen, foglalkozzon, a tanuló problémáit értesse meg a szaktanárokkal, szükség esetén forduljon szakemberhez a tanuló ügyében, kísérje figyelemmel a tanuló szakellátásának folyamatát, eredményességét, gondoskodjon a tanuló megfelelő iskolafokozatba kerüléséről, a pályaválasztásról, szükség esetén a tanuló iskolai magatartásáról, teljesítményéről adjon írásban véleményt.

9 ISKOLAI INTEGRÁCIÓS PROGRAM (IPR)
IV. Együttműködések-partnerségi kapcsolatok kiépítése: Az integrációs program szülőkkel való megismertetése. Az aktuális problémák gyors és hatékony megoldása a szülők bevonásával. A szülők bevonása az oktatás-nevelés folyamatába. A gyermekjóléti szolgálat segítséget nyújthat a tanároknak a gyermekek jogai, a gyermekekkel való rossz bánásmód, a veszélyeztetettség terén. A pedagógiai szakmai- és szakszolgálatokkal a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottság, a nevelési tanácsadó, a logopédiai intézet, továbbtanulási-és pályaválasztási tanácsadó tevékenysége A Kisebbségi Önkormányzattal civil szervezetekkel (Vöröskereszt, ÁNTSZ) az SZTE Neveléstudományi Intézettel (hallgatók fogadása) SZTE Védőnőképző Kar (hallgatók fogadása) Csongrád Megyei Rendőr főkapitányság (bűnmegelőzés) Kapcsolat építése más közoktatási intézményekkel, tagintézményeinkkel.

10 ISKOLAI INTEGRÁCIÓS PROGRAM (IPR)
AKTUALITÁSOK: Az IPR pályázat nyerteseinek listája a weboldalon látható Iskolánk 44 főre Ft támogatást kapott, melynek felhasználását a 23/2009. (V.22.) OKM rendelet és a évi költségvetésről szóló évi CII. törvény szabályozza. Az elszámolást december 31-i fordulónappal kell megtenni. Iskolánknak szeptember 15-ig nyilatkozni kell arról, hogy a támogatást mire és milyen százalékos arányban szeretné felhasználni. Konkrét javaslatokat még elfogadunk, hogy mire lehet szüksége a gyerekeknek, illetve mire van szükségünk nekünk pedagógusoknak a működéshez. Szeged Város Esélyegyenlőségi Terve bizonyos mértékig irányt szab a munkánknak.

11 ISKOLAI INTEGRÁCIÓS PROGRAM (IPR)
HA CÉLBA ÉRTÉL, GYŐZTES VAGY!


Letölteni ppt "IPR Halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrációs és képesség kibontakoztató programja Integrációs és képesség kibontakoztató pedagógiai rendszer."

Hasonló előadás


Google Hirdetések