Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Színházi világosító, mérnök, feltaláló, tudós, vállalkozó

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Színházi világosító, mérnök, feltaláló, tudós, vállalkozó"— Előadás másolata:

1 Színházi világosító, mérnök, feltaláló, tudós, vállalkozó
Thomas alva edison Színházi világosító, mérnök, feltaláló, tudós, vállalkozó

2 Thomas alva edison Született: 1847. február 11. Milan
Elhunyt: október 18. (84 évesen) West Orange, New Jersey, USA Állampolgársága: amerikai Házastársa(i): Mary Stilwell ( ) Mina Miller ( ) Gyermekek száma: 5 ,, A zseni egy százalék ihlet, kilencvenkilenc százalék verejték.”– Thomas Alva Edison

3 Thomas élete I. Thomas Alva Edison (1847. február 11. – október 18.) amerikai elektrotechnikus, üzletember, feltaláló; születésnapja Ronald Reagan, az Amerikai Egyesült Államok elnökének 1983-as deklarációja óta a Nemzeti Feltalálók Napja (National Inventors' Day) az USA-ban.

4 Származása és szülei Edison budapesti látogatásakor,1911. szeptember 11-én, (az autóban) A Menlo-parki varázsló, Thomas Alva Edison

5 Származása és szülei Az Edison család egyik őse, John Edison (a feltaláló dédapja) szüleivel a hollandiai Zuider Zee környékéről 1727-ben vándorolt ki Amerikába, és Caldwellben telepedett le (a város ma New Jersey államban található) ban vette feleségül Samuel Ogden és Ohebe Baldwin lányát, Sarah Ogdent. Ők és leszármazottaik is jómódban éltek: földműveléssel, molnárkodással foglalkoztak, de volt köztük, aki bankárként tevékenykedett Manhattanben. A család férfi tagjai a függetlenségi háborúban az angolok oldalán harcoltak, és a számukra vereséggel végződő háború után jobbnak látták, ha Kanadába emigrálnak.

6 Házasságai és gyermekei
1871. december 25-én, karácsony ünnepén kötött házasságot Edison és a 16 esztendős Mary Stilwell, akit két hónappal korábban ismert meg. E házasságból három gyermekük született: Marion Estelle Edison (1873–1965) Thomas Alva Edison, Jr. (1876–1935) William Leslie Edison (1878–1937). 13 évi közös élet után Edison elvesztette feleségét, aki augusztus 9-én ismeretlen betegségben, talán agytumorban elhunyt. A három gyermekkel egyedül maradt apa felesége meggyászolása után február 24-én újra házasságot kötött. Második felesége a 20 éves Mina Miller, a feltaláló és nevezetes jótékony vállalkozó, Lewis Miller lánya lett. Mina Edison (1906)

7 Házasságai és gyermekei Ii.
Mina Edison a férje előző házasságából származó három mellé még újabb három gyermek világra hozatalával és nevelésével gazdagította családjukat. A három közös gyermek: Madeleine Edison (1888–1979) Charles Edison (1890–1969) Theodore Edison (1898–1992). Felesége 16 évvel élte túl az 1931-ben elhunyt Edisont, épp a nagy feltaláló születésének évfordulója jubileumi évében, augusztus 24-én ment párja után. Már legkisebb közös gyermekük is 33 éves volt az apa halálakor, és 49, mikor anyjuktól vettek végső búcsút. Mind hosszú életűek voltak, akárcsak szüleik.

8 Az igazi edison Edison ellentmondásos ember volt: egyszer jókedvű, máskor pedig zsarnok a kollégáival és a családjával egyaránt. Munkatársai közé tartozott a telefonközpont feltalálója, Puskás Tivadar is, akivel sok konfliktusa volt. Kedvelte a nyilvánosságot, szeretett szerepelni. Azonban sohasem tanulta meg, hogyan kell viselkednie társaságban ben elterjedt, hogy talán megkapja a Nobel-díjat, azonban a hír hamisnak bizonyult. Híres volt sokoldalúságáról: foglalkozott cementgyártással, kísérletezett röntgensugárzással, az autógyártó Henry Ford T-modelljeihez készített elektromos önindítót, az első világháború idején ( ) pedig a haditengerészetnek is dolgozott.

9 Kutatásai „ Nincs olyan eszköz, melyhez az ember ne folyamodna, hogy megmeneküljön a gondolkodás fáradalmaitól! ”– Thomas Alva Edison

10 Az izzólámpa Az izzólámpa az egyik legrégebbi elektromos fényforrásunk. Fényét elektromos áram által felizzított volfrámszál adja, az izzószálat az üvegbúrában lévő semleges gáz vagy vákuum óvja meg a levegő oxidáló hatásától. Az izzólámpát gyakran égőnek vagy villanykörtének is nevezik. Az izzólámpákat számos méretben, teljesítményben és névleges feszültségre gyártják. Az izzólámpák – a foglalaton és kapcsolón kívül – nem igényelnek egyéb külső elektromos működtető szerelvényeket, ezért az izzós világítás olcsón kiépíthető. Az izzók színvisszaadása elfogadott, megszokott (videó, illetve filmfelvételekhez a vörösbe hajló, ún. indoor, 2700 K színhőmérsékletet kell beállítani), kellemes, meleg fényű. Az izzók fényárama lényegében a bekapcsolás pillanatában eléri a maximális értékét, ami élettartama során csak kis mértékben csökken. Az általános célú izzók élettartama 1000 óra. A tömeggyártásnak köszönhetően olcsó. A fenti előnyös tulajdonságai miatt a háztartásokban az izzólámpa a legelterjedtebb fényforrás.

11 Villamos áram hatására az izzószál a lámpa típusától függően 2000–3300 K hőmérsékletre melegszik fel (a volfrám olvadáspontja 3695 K), ennek következtében elektromágneses energiát sugároz ki, főként az infravörös és kisebb részben a látható fény tartományban. A kisugárzott fény spektruma folytonos, azaz – bár eltérő intenzitással – minden szín megtalálható benne. A volfrám jól közelíti az ideális feketetest tulajdonságait, ezért sugárzása nagyon közel esik a Planck-törvényből számolhatóval. Ebből adódóan a szál hőmérséklete egyértelműen megadja mind a kapott fény spektrumát, mind az elérhető maximális fényhasznosítást. 1. Üvegbúra 2. Semleges gáz vagy vákuum 3. Volfrámszál 4.Árambevezető 5.Árambevezető 6.Állvány 7.Üvegállvány 8.Elektromos érintkező (nulla) 9.Fémmenet 10.Szigetelés 11.Elektromos érintkező (fázis) Az izzólámpa Az izzólámpa felépítése, működése

12 Köszönöm a figyelmet! Www.zgmediahd.simplesite.com
Készült: :17 | Készítési idő: 3 óra 11 perc


Letölteni ppt "Színházi világosító, mérnök, feltaláló, tudós, vállalkozó"

Hasonló előadás


Google Hirdetések