Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hohmann Judit Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hohmann Judit Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet"— Előadás másolata:

1 Hohmann Judit Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet
Zsíros olajok, telítetlen zsírsavak alkalmazása a mai terápiában – hazai készítmények Hohmann Judit Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet

2 Az emberi táplálkozás alakulása
3-4 millió évvel ezelőtt – évvel ezelőtt 1960-as évek Napjaink Összzsírbevitel 25% 30% 36% 42% Telítetlen:telített zsírsavak 1:1 0,75:1 0,6:1 3:6 zsírsavak 1:10 1:20 Növényi eredetű táplálék, halak, vadak gabonafélék, háziállatok húsa

3 Vázlat Zsírok, zsíros olajok kémiája, szerkezeti jellemzők
Zsíros olajok a terápiában Élettani jelentőségük, farmakológiai, klinikai vonatkozások Hazai termékek bemutatása, értékelése Következtetések

4 Zsírsavak felosztása Kémiai szerkezet szerint Lánchosszúság szerint
Telítettek, telítetlenek (egyszeresen, többszörösen), szubsztituáltak Lánchosszúság szerint Rövid (C1-C7), közepes (C8-C12), hosszúláncúak (C12-nél több) Táplálkozásélettani szempontból Eszenciális, nem eszenciális Előfordulás gyakorisága szerint Ubikvitérek – ritkák Zsírok domináns vagy minorkomponensei

5 Zsírsavak Általánosan előforduló zsírsavak
Biogén alifás monokarbonsavak, lineáris szénláncúak, telítettek vagy telítetlenek Rendhagyó szerkezetű zsírsavak Hidroxi-, acetilén-, epoxi-, ciklopropán-, ciklopentán-zsírsavak, elágazó láncúak, stb. Eikozanoidok (prosztaglandinok)

6 Fontosabb telített zsírsavak
C-6 CH3-(CH2)4-COOH kapronsav C-8 CH3-(CH2)6-COOH kaprilsav C-10 CH3-(CH2)8-COOH kaprinsav C-12 CH3-(CH2)10-COOH laurinsav C-14 CH3-(CH2)12-COOH mirisztinsav C-16 CH3-(CH2)14-COOH palmitinsav C-18 CH3-(CH2)16-COOH sztearinsav C-20 CH3-(CH2)18-COOH arachinsav C-22 CH3-(CH2)20-COOH behensav C-24 CH3-(CH2)22-COOH lignocerinsav C-26 CH3-(CH2)24-COOH cerotinsav C-28 CH3-(CH2)26-COOH montánsav C-30 CH3-(CH2)28-COOH melisszinsav

7 Fontosabb telítetlen zsírsavak
olajsav 18:1 linolsav 18:2 - linolénsav 18:3 -linolénsav 18:3 konjugált linolsav CLA 18:2 Izolénzsírsavak: a kettőskötések metiléncsoportokkal vannak elválasztva Konjugált zsírsavak: CLA Genuin zsírsavakban az olefinkötés cisz

8 Telítetlen zsírsavak nevezéktana
9 zsírsav 9 9 olajsav (18:1, 9Z) 6 12 9 linolsav (18:2, 9Z,12Z) -linolénsav (18:3, 6Z,9Z,12Z) arachidonsav (20:4, 5Z,8Z,11Z,14Z) 6 zsírsavak 6 12 9 6 6 3 -linolénsav (18:3, 9Z,12Z,15Z) 16:3, 7Z,10Z,13Z 3 zsírsavak 3

9 Legfontosabb 3 zsírsavak
AHA = -linolénsav C18:3 oktadekatetraénsav C18:4 moroktsav EPA = eikozapentaénsav C20:5 timnodonsav DHA = dokozahexaénsav C22:6 cervonsav Sztearinsav DHA

10 Transz-zsírsavak Képződés, előfordulás: Tulajdonságaik, hatásuk:
Növényi olajok hidrogénezésekor (zsírkeményítés) keletkeznek 180 °C felett a cisz-zsírsavak átalakulásakor képződnek A kérődzők teje és testzsírja tartalmaz transz-zsírokat. Tulajdonságaik, hatásuk: Jobb stabilitás, eltarthatóság, többször felhasználhatóság Növelik az LDL szintet, a triglicerid szintet, csökkentik a HDL szintet. Napi 5 g fogyasztása 30%-al növeli az agyérelmeszesedés, koronária elzáródás és szívinfarktus esélyét Szabályozások: Dánia: max 2 % lehet a termékek zsírtartalmában a transz-zsír mennyiség Transz-zsírsav mentes éttermi szolgáltatások brit kereskedelmi láncok, Egyesült Államokbeli városok Gyorséttermi hálózatok értékelése

11 Transz-zsírok az étrendben
Keksz, ropi 40% Margarin 17% Állati termékek 21% Egyéb 5% Sültkrumpli 8% Chips, popkorn 5% Salátaöntet 3% Gabonapelyhek 1% Bár a margarinok révén is sokat fogyasztunk, a legtöbb a ropik, kekszek, chipsek elfogyasztásával kerül szervezetünkbe. Sok transzzsírsav van a mélyhűtött pékárukban, levesporokban, salátaöntetekben, mélyhűtött pizzákban. A gyorséttermek és más vendéglátóhelyek is előszeretettel használnak tömbös kiszerelésű ipari sütőmargarint, melynek magas a transzzsír tartalma. Brit kereskedelmi láncok az év végéig megszüntetik az egészségre ártalmas transz-zsírsavak hozzáadását a saját márkanév alatt forgalmazott termékeikhez. A bejelentésben, a hazánkban is jól ismert Tesco mellett a legjelentősebb kereskedelmi cégek is szerepelnek, mint a Sainsbrury's vagy a Marks and Spencer. New-York város már korábban hasonló rendeletet alkotott. Az Egyesült Államokban számos oktatási intézmény és étteremlánc már önkéntesen felhagyott a transz-zsírok alkalmazásával. A rendelet szerint a transz-zsír mentesnek számít az étel, ha egy adagnyi mennyiségben kevesebb mint fél grammot tartalmaz a káros anyagból. Philadelphia Város Tanácsa egyhangúlag elfogadta a város éttermeiben felszolgált ételek transzzsír mentesítését előíró rendeletet. A rendelkezés 2007 szeptember elsejétől fokozatosan lép hatályba, elsőként a sütési zsiradékokra és a kenyérre kenhető krémekre vonatkozik Emelik az érfalkárosító LDL koleszterin szintjét, csökkentik a jó HDL koleszterinét.

12 Eikozanoidok Oxigéntartalmú telítetlen 20 szénatomos zsírsavak
Ciklusosak: prosztaglandinok tromboxánok Aciklusosak: leukotriének Prosztaglandinok (prosztatából izolálták) Tromboxánok (trombocitákból izolálták) Leukotriének (leukocitákból származnak) TXA2 leukotrién A4

13 Prosztaglandinok Nomenklatúra: ciklopentángyűrű szubsztitúciójától függően, indexben olefinkötések száma, , hidroxicsoportok térállása PGA PGB PGC PGD PGE PGF PGH PGG PGI

14 Eszenciális zsírsavak átalakulásai a szervezetben
Kompetitív folyamatok Linolsav 18:2 -6 6 deszaturáz enzim -Linolénsav 18:3 -3 -Linolénsav 18:3 -6 Gamma-linolénsav képződés sebessége a meghatározó 1%-BAN MEGY VÉGBE Lánchosszabbodás elongáz enzim Dihomo--linolénsav 20:3 -6 Arachidonsav 20:4 -6 Eikozapentaénsav EPA 20:5 -3 5 deszaturáz enzim COX COX COX 1-sorozatbeli eikozanoidok 2-sorozatbeli eikozanoidok 3-sorozatbeli eikozanoidok PGD, PGE, PGI, TXA1 PGE2, PGI2 TXA2 LT 4-sorozat PGE3, PGI3, TXA3 LT 5-sorozat Gyulladáscsökkentő hatás Protrombotikus gyulladásserkentő hatás Antitrombotikus, antiarritmiás, értágító, gyulladásgátló hatás

15 3 Zsírsav források Növényi ALA Állati EPA + DHA ALA EPA + DHA
Lenmag, dió, szójamag, repce olaj, tökmag Állati EPA + DHA Halolajok Halmájból (A1, D3 vitamin) Haltestből: lazac, makréla, szardínia, hering, pisztráng, busa Átalakulás a szervezetben ALA EPA + DHA

16 Olajsavban gazdag zsíros olajok
Zsírsavtartalom megoszlása % Zsíros olaj sztearinsav olajsav (9) linolsav (6) -linolénsav ALA (3) földimogyoróolaj 6-12 42-65 13-34 - olivaolaj 8-20 65-85 4-20 1 avokádó olaj 10-26 44-76 8-25 mandulaolaj 3-5 67-86 7-25 0,4 repceolaj 3-6 52-66 17-25 13

17 Linolsavban gazdag zsíros olajok
palmitinsav olajsav (9) linolsav (6) -linolénsav ALA (3) kukoricacsíraolaj 9-12 25-35 40-60 1 tökmagolaj 6-13 40-56 0-15 sáfr. szeklice olaj 4-10 14-24 63-79 0,5 szezámolaj 8-10 35-46 40-48 - szójaolaj 8-12 18-25 49-57 8 napraforgóolaj 5-8 14-34 55-73

18 Linolénsavban gazdag zsíros olaj Lini oleum virginale
ALA

19 Egyéb zsíros olajok -Linolénsav GLA tartalom!!! Zsíros olaj
palmitinsav sztearinsav olajsav (9) linolsav (6) ALA (3) GLA (6) borágó olaj 12 5 17 42 24 ligetszépe olaj 6 1 8 76 9 kender magolaj 2 56 22 4 ribiszke magolaj 7 11 48 13 szőlő magolaj 6-8 2-4 15-20 69-78 0,3-1 - búzacsíraolaj 3 46

20 Iecoris aselli oleum A, B Gadus morrhua Ph. Hg. VIII.
Csukamájolaj Tőkehalak májából nyert kiolvasztással, kifagyasztással és további tisztítással nyert olaj. Zsírsav-összetétele 7-16% EPA, 6-18% DHA, % olajsav, 5-17% ejkozénsav, 4,5-11,5% palmitoleinsav Vitaminok: D3-vitamin 0,04 – 0,4 mg %, A1-vitamin mg % és E-vitamin

21 Piscis oleum omega-3 acidis abundans Ph. Hg. VIII.
Halolaj, omega-3 savakban gazdag Különböző halfajokból nyert tisztított, kifagyasztott, szagtalanított olaj Omega-3 savak: min. 13% EPA trigliceridekben kifejezve min. 9% DHA trigliceridekben kifejezve min. 28% Összes omega-3 sav trigliceridben kifejezve

22 Salmonis domestici oleum Ph. Hg. VIII. Salmo salar
Lazac olaj tenyésztett halból származó Omega-3 savak: 10-28% EPA+DHA összege trigliceridben kifejezve Minőségi követelmény: (2) helyzetű acilcsoport %-os aránya: DHA 60-70% EPA % moroktsav 40-55% – meghatározás 13C-NMR spektroszkópiával

23 Az omega‑3 zsírsavak fontosabb hatásai
„Eszkimodiéta” (Bang és Dyerberg) Szív hatások Antiarrhytmiás hatás Antithrombotikus hatás Érrendszeri hatások Antiatherosclerotikus Csökkentik a triglyceridszintet Gyulladáscsökkentők Javítják az endothelfunkciót Csökkentik a vérnyomást - csekély mértékben

24 Aterioszklerózis kialakulása
Évtizedek alatt…. LDL felhalmozódása az érfalban Évek alatt…. Makrofágok elhalnak, koleszterin, Ca-só lerakódás, plakk-képződés, érfal vastagodás Néhány óra alatt… Trombocita felhalmozódás, trombusképződés, érfal összehúzódás, érelzáródás (szívinfarktus) artériafal hasadása makrofágok koleszterol kicsapódás trombociták elhalt makrofágok zsírlerakódás tunica media tunica intima endothel

25 -3 Zsírsavak szerepe ateroszkelózisban
Plakk-stabilizáló hatás: az -zsírsavak beépülnek a plakkokba és elősegítik egy vastag fibrotikus bevonat képződését csökkentik a gyulladásos sejtek okozta infiltrációt, a makrofágok számát a plakkokban Gyulladáscsökkentő hatás: gátolják a gyulladásserkentő citokineket csökkentik a sejtadhéziós molekulák (CAM) expresszióját, ezzel a leukociták endothel sejtekhez való kötődését Trombocitaaggregáció gátlás: nagy dózisban érvényesül, kisebb dózisban mérsékelt

26 -3 Zsírsavak antiaritmiás hatása
Csökkenti a hirtelen szívhalál kockázatát. A tartós aritmiák okozzák a hirtelen halálesetek 50-60%-át. A szívhalált indukáló TXA2 és a preventív prosztaciklin arányát javítja NO emelkedést okoznak, mely stabilizálja az izomsejtek kontraktilitását Feszültség függő Na-csatorna gátlás Szív mikroszomális Ca/Mg ATP-áz gátlás Védenek az -3 zsírok a koszorúér-elzáródás utáni kamrafibrillációtól Kris-Etherton PM et al. Circulation 2002, 106,

27 Klinikai vizsgálatok eredményei
Szív-, érrendszeri betegségekből eredő halálozások csökkenése – 15 tanulmány betegen, %-os csökkenés Randomizált, kontrolos tanulmány betegen, előzmény miokardiális infarktus <3 hónap. Értékelés 3,5 év után. Napi mg DHA+EPA 2:1 Eredmények: Összhalálozás 20%-al csökken Kardivaszkuláris eredetű halálozás 30%-al csökken Hirtelen szívhalál 45%-al csökken (GISSI Prevenzione trila, Lancet 1999, 354, 447)

28 American Heart Association ajánlása 2003
Koszorúér betegség nincs az anamnézisben Heti 2 étkezésben halfogyasztás: hering, makréla, lazac, szardínia, tonhal Ajánlott emellett ALA-tartalmú ételek fogyasztása: lenolaj, dió, szójaolaj, repceolaj Van igazolt koszorúér betegség az anamnézisben Naponta kb. 1 g EPA+DHA bevitel A trigliceriszint csökkentése szükséges Napi 2-4 g EPA+DHA bevitel orvossal történő egyeztetést követően 20 – 40 %-ban csökkenti a trigliceridszintet

29 American Heart Association (AHA) figyelmeztetése 2003
Túlzottan nagy mennyiség fogyasztása vérzéseket okozhat! Bizonyos halfajták jelentős mennyiségű toxikus anyagot – metil-higany, poliklórozott difenilek (PCB), dioxin, stb. – tartalmazhatnak. Főként idősebb, nagytestű állatokban, ragadozó halakban, tengeri emlősökben gyakori. A metil-higany neurotoxikus! Haszon – kockázat értékelése: Gyermekek, várandósok feltétlenül kerüljék a kétes minőségű termékek fogyasztását! Kris-Etherton P, Arterioscler. Thromb. Vasc. Biol. 2003, 23, 151

30 Mellékhatások, kölcsönhatások
PUFA-k autooxidációra hajlamosak, stabilitás biztosítása szükséges, antioxidánsok! Sztatinokkal kombinációban potencírozó hatás Kis dózisú aszpirinnel kombinációban annak gyomorfal károsító hatását csökkentik Magas dózisban (>3g/nap) mérsékelt gasztrointesztinális zavarok, glikémia súlyosbodása (magas trigliceridszint esetén) előfordulhat, hal utóíz érzet lehet

31 -3 Zsírsavak egyéb hatásai, alkalmazásai
Immunrendszeri és gyulladáscsökkentő hatás: Reumatoid artritiszben, gyulladásos bélbetegségben (Crohn betegség), vastagbélfekély és asztma megelőzése Neurológiai betegségek adjuvánsaként és preventíve Depresszió, Alzheimer kór, stb. Retinaműködésre gyakorolt hatás Bőrgyógyászati alkalmazások Száraz bőr, ekcéma, pikkelysömör kezelése

32 -3 Zsírsavak hatása terhesség alatt
Csökkentik a a terhességi magas vérnyomást Csökkentik a koraszülés előfordulási gyakoriságát Alacsony születési súly kockázatát csökkentik Méhlepély és tejmirigyek fejlődését elősegítik Terhességi és szülés utáni depresszió megelőzése Magzati idegrendszer és retinafejlődés elősegítése PERILIP EU-program ajánlása (2007): terhesség, szoptatás alatt napi mg DHA bevitel vagy heti 1-2 adag hal fogyasztása Su KP et al. J Clin Psychiatry. 2008, 18:1-8 Muthayya S et al. Eur J Clin Nutr. 2007, Oct 24 Koletzko B et al., Br. J. Nutr. 2007, 98, 873-7

33 Termékcsoportok Gyógytermékek, étrendkiegészítők – kapszulák, olajok
Olajok: Floriol trió étolaj (repce, kukoricacsíra, napraforgó), Linom olaj (52% ALA), Omega olajessimo Margarinok: pl. szívbarát Flora margarin 3, 6 zsírsavakkal Őrlemények (Linom - lenmagcsíra) Tojás („okos tojás” EPA+DHA+emelt ALA tartalommal) Pékáruk pl. O”mega buci 3 zsírsavakkal dúsított (Vésztő) Kozmetikai termékek pl. Eucerin Omega zsírsavas termékcsalád

34 Halolaj alapú gyógyhatású termékek
Napi dózis EPA+DHA Ajánlás Egyéb komponens Halolaj kapszula 1,5 – 3,0 g mg Szív-, érrendszeri betegségek - Eskimo-3 halolaj 5 g 1425 mg Eskimo-3 halolaj kapsz. 4,5-13,4 g mg Epasel kapsz. 2 g 600 mg 25 g szelén Epavir kapsz. 2,9 g 869 mg Herpes simplex fertőzés lizin HCl Memolife kapsz. 0,4 g 120 mg Koncentráció-készséget javítja borágo olaj, lecitin, -karotin AHA ajánlás: EPA+DHA 1 g, trigliceridszint csökkentésre 2-4 g orvosi ajánlással.

35 Halolaj alapú gyógyhatású termékek
Ellenjavallat: Vérzékenység, vérzési rendellenességek, súlyos májbetegségek, terhesség, szoptatás esetén és gyermekek részére. Együttadagolás: Vérzést, véralvadást gátló gyógyszerekkel tilos! Alkalmazás időtartama: 2-3 hónap, majd 1-2 hét szünet, laborvizsgálatok

36 Étrendkiegészítők Omega-3 lágyzselatin kapszula Béres Egészségtár
Ajánlás: Az EPA+DHA telítetlen zsírsavak hozzájárulnak az egészséges szív- és érrendszer működéséhez, továbbá elősegítik a vér normális koleszterin- és trigliceridszintjének fenntartását. Alkalmazása javasolt: Kevés tengeri eredetű táplálék (pl. hal) fogyasztásából adódó kiegyensúlyozatlan táplálkozás esetén. Adagolás: felnőtteknek naponta 2 kapszula. Összetétel: napi bevitel 960 mg zsír (2 kapszula) BluBio Omega 3 Lazacolaj kapszula + E-vitamin Dózis: 500 mg EPA+DHA/nap Eurovit kismamáknak halolaj, szójaolaj, lecitin, B6, B12 vitamin North American Treaty Organization ajánlása 400 mg EPA+DHA

37 Egyéb összetevők, kombinációk
Halolaj+repceolaj, D, E-vitamin (EskimoKids) Halolaj+olivaolaj (Forever Arctic Sea omega3) Halolaj+tökmagolaj (Prostayol) Halolaj+szagtalanított fokhagyma (Optimum omega) Halolaj+ligetszépe magolaj (Alfavit) Halolaj+szójaolaj+kókuszolaj (Walmak) Omega (Sanhelios, TTP40) Halolaj+krillolaj (antarktiszi világító rák) (Marine omega)

38 Megaflax termékek MegaFlax ProActive 24 alapanyagból - omega 3-6 alapú különleges táplálék-kiegészítő „Whole body superfood” Összetétel: lenmag, rizs korpa, melasz, élesztő, napraforgó mag, lucerna, alma, sárga répa, szezám mag, citrus pulpa, édes gyökér, brokkoli, petrezselyem levél, cseresznye, zöld árpa, srirulina, csalán levél, barna alga, vanilia, gyömbér, cink monometmethionin, zsálya, rozmaring, fokhagyma, yucca,  B2, B1, B3, B6, B12-vitamin, folsav

39 Konklúziók Természetes alapú készítményeknek helyük van a terápiában. Kellő mennyiségű kísérletes adat igazolja a hatékonyságot. Termékek széles változatossága áll rendelkezésre – gyógyszerészi feladat a megfelelő ajánlása. Gyógyszerészi gondozási feladat: a helyes táplálkozás fontosságára is fel kell hívni a figyelmet: Magyarországon a zsírbevitel mindössze 0,5%-a származik halfogyasztásból.

40


Letölteni ppt "Hohmann Judit Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések