Vallásszabadság a gyakorlatban Pálffy Miklós jogász

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény Szent Korona alapú jogrendszer.
Advertisements

A VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGA
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
EMBERI JOGOK.
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
Személyiségi jogvédelem
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
Az Alaptörvény és a közpénzügyek az önkormányzatok szemszögéből
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Egyes emberi jogok Törökországban
Állampolgársága végképp eltörölve
Összeállította: Könyves Tóth Pál
KAPOSI JÓZSEF 1993-as közoktatási törvény. Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
„vissza a természethez!”
Az egészségügyi reform kiemelt céljainak (hatékonyság és igazságosság) megvalósulása az egyházi kórházak szemszögéből Velkey György Magyarországi Református.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
A felvilágosult abszolutizmus
A véleménynyilvánítás szabadsága
EMBERI JOGOK.
VETÉLKEDŐ EMBERI JOGOK.
IGAZ-GYŐNGYŐK.
JEGYZŐI ÉRTEKEZLET Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Takács Zsófia október 17.
Úton böjtben.
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
alkotmány – állam- és kormányformák
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ ig Az okos istentisztelet.
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Az orvos szabálysértési felelőssége
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
Dávid imádsága..
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény - vázlat Alaptörvényvázlat.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Az államhatalom gyakorlásáról” szóló, 1. főtörvény.
Gyermekvédelem.
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
Alapjogi bevezetés Információs jogok.
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
2010. december 25.. Zsolt 72,9 Hajtsanak térdet előtte a pusztalakók, nyalják a port ellenségei! 10 Tarsísnak és a szigeteknek királyai hozzanak.
Alkotmányjog előadás ELTE/ÁJK Alkotmányjogi Tanszék 2013/2014-as tanév, nappali   Lelkiismereti és vallásszabadság, állam és egyház kapcsolata - vázlat.
A véleménynyilvánítás szabadsága. A szólás- és a sajtószabadság
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Állampolgári ismeretek
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
Állampolgári jogok és kötelességek
Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat esztendő Reformáció nagyhetében.
Új hálaének áldja Istent
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Alkotmányjog előadás KRE/ÁJTK , ELTE/ÁJK Alkotmányjogi Tanszék 2012/2013-as tanév, nappali, levelező   Lelkiismereti és vallásszabadság, állam és egyház.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
A médiaszabadság, mint a kommunikációs jogok része Médiaszabályozás március 5. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
MÉDIASZABÁLYOZÁS Nyilvánosságtörténet. 2 f ő médiatörténeti iskola: Technológiatörténeti iskola (intézményekre, struktúrákra, technikára koncentrál)Technológiatörténeti.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Zsoltárok könyve. Zsoltárok könyve Előadó: Prof. Dr. Szigeti Jenő.
Mezey Barna Egyetemi tanár
A szólás és a Háló szabadsága, etika. A SZÓLÁS, VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGA, LELKIISMERETI ÉS VALLÁSSZABADSÁG.
Vállalati Jog MsC 1. Bevezetés jogi alaptani visszatekintés Dr. Pétervári Kinga 2013.
Miért vannak az iskolának szabályai?
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
A nagyhatalmak.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
4. Az Alkotmány.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Miért olyan fontos a hit?
Prédikátor könyve. Prédikátor könyve
Dr. Köbel Szilvia KRE/ÁJK november-december.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Előadás másolata:

Vallásszabadság a gyakorlatban Pálffy Miklós jogász

És a hírnök hangosan kiálta: Meghagyatik néktek, oh népek, nemzetek és nyelvek! Mihelyt halljátok a kürtnek, sípnak, cziterának, hárfának, lantnak, dudának és mindenféle hangszernek szavát: boruljatok le, és imádjátok az arany állóképet, a melyet Nabukodonozor király állíttatott. Akárki pedig, a ki nem borul le és nem imádja, tüstént bevettetik az égő, tüzes kemenczébe. Azért mihelyt hallák mind a népek a kürtnek, sípnak, cziterának, hárfának, lantnak és mindenféle hangszernek szavát: leborulának, mind a népek, nemzetségek és nyelvek, és imádák az arany állóképet, a melyet Nabukodonozor király állíttatott. Dániel 3, 4-7

Történelmi áttekintés „Minden helyökön az prédikátorok az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és az község, ha venni akarja, jó, ha nem penig senki kénszerítéssel ne kénszerítse […], de oly prédikátort tarthasson, az kinek tanítása ő nékie tetszik. Ezért penig senki az szuperintendensök közül, se egyebek az prédikátorokat meg ne bánthassa; ne szidalmaztassék senki az religióért senkitől […], mert a hit Istennek ajándéka…” 1568, Tordai országggyűlés

Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltoztatását és azt a szabadságot, hogy vallását vagy más meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon, akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa. Alaptörvény, VII. cikk

Alkotmány Törvény Rendelet

Mindenkinek joga van a gondolat-, a lelkiismeret- és vallásszabadsághoz; (…) A vallás vagy meggyőződés kifejezésre juttatásának szabadságát csak a törvényben meghatározott, olyan korlátozásoknak lehet alávetni, amelyek egy demokratikus társadalomban a közbiztonság, a közrend, közegészség vagy az erkölcsök, illetőleg mások jogainak és szabadságainak védelme érdekében szükségesek. Az emberi jogok európai egyezménye, november 4. Róma

Európa Tanács

A Kongresszus nem alkot törvényt vallás alapítása vagy a vallás szabad gyakorlásának eltiltása tárgyában; nem csorbítja a szólás- vagy sajtószabadságot; nem csorbítja a népnek a békés gyülekezéshez való jogát, valamint azt, hogy a kormányhoz forduljon panaszok orvoslása céljából. Amerikai Egyesült Államok Alkotmánya, I. alkotmánykiegészítés

A [z alábbiakban] foglaltak kivételével kormány senkinek nem terhelheti lényegesen a szabad vallásgyakorláshoz való jogát, még akkor sem, ha ez a teher általánosan [mindenkire] érvényes szabályokból ered. Kivétel: A kormány lényegesen terhelheti bárkinek a szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogát, ha ez a teher: a)Lényeges kormányzati érdek előremozdítása miatt szükséges, és b)A lényeges kormányzati érdek előremozdításának ez a legkevésbé terhelő módja /Religious Freedom Restoration Act – saját fordítás/

Sylvia Burwell, Secretary of Health and Human Services, et al., Petitioners v. Hobby Lobby Stores, Inc., Mardel, Inc., David Green, Barbara Green, Steve Green, Mart Green, and Darsee Lett;

Bob Jones University v. United States

Kérdések

Köszönöm a figyelmet