A generatív nyelvelmélet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nyelvek eredete, nyelvtípusok
Advertisements

A mondatelemzés modern útjai
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Az információ alaptulajdonságai 1.Mérhető 2.Tudásunkra hat Értelmességi alapfeltétel értelmes >< igaz állítás.
Informatikai tudásleképezés paradigmái és problémái Szekeres András Márk.
Miért érdemes sok kultúrában kutatni a Williams szindrómát?
Szemiot i ka.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
A sztoikus lektonelmélet avagy mi az igazság hordozója? Arisztotelész példái: időtlen mondatok: ‚Minden ló állat’, ‚Egy ember sem kő’. A jellegzetes sztoikus.
Szintaktikai elemzés február 23..
A számítógépes nyelvfeldolgozás alapjai
A számítógépes nyelvfeldolgozás alapjai
Szintaktikai elemzés március 1.. Gépi tanulás Osztályozási feladat: Adott egyedek egy halmaza és azok osztályba tartozási függvénye (tanító halmaz),
MTA-DE-PTE-SZTE Elméleti Nyelvészeti Kutatócsoport Szegedi Munkacsoport 2007–2011 Bibok Károly, Maleczki Márta, Nagy Katalin, Németh T. Enikő, Vecsey Zoltán.
Szillogisztikus következtetések (deduktív következtetések)
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Kimeneti követelmények a 8. osztály végén
Tanuláselméleti megközelítés
Mondatok Kenesei István (szerk.)
A digitális számítás elmélete
A magyar nyelv és irodalom oktatásának módszertana
A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,
Kultúra és Szocializáció
1 1 1.
Bevezetés a terminológiába. input output Gépi feldolgozás Jelentés- független Jelentés- függő Információfeldolgozás.
A nyelv problémája természetes, és mesterséges nyelvek.
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Magyar nyelvi szintaktikai elemzőrendszerek Vincze Veronika Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoport A magyar nyelv helyzete a digitális korban.
A szöveg lekérdezése A NooJ rendszer alapjai
Idegen nyelvek tanulása
Készítette: Terdik Sándor PTM IV. Ismeretszerzés természetes nyelvű dokumentumokból.
Szervezeti struktúra és kultúra
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Nyelvi nevelés 5-8. évfolyam 1. rész: A koncepció Molnár Cecília alapján aug
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
Gyermekvilág régen és ma
Logikai bevezető Forgács Gábor Ellenőrizzük a következő következtetéseket Egyetlen francia versenyző sem jutott be a döntőbe. Denise francia.
Kellenek-e kísérletek a nyelvészetben? É. Kiss Katalin NyTI február 25.
A mondattan Általános kérdések
Optimalitás elmélet Torma Nóra kiselőadása. Optimality Theory, OT Kortárs elméleti keret Sok mindenben eltér az SPE-től.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
U RALISZTIKA U RÁLI N YELVÉSZET. Szerzők (SZTE Finnugor Tanszék) Dolovai Dorottya Körtvély Erika Kozmács István (szerk.) Mészáros Edit Sipőcz Katalin.
2014/15 I.félév Sárközi-Lindner Zsófia.  cél: a szótáron belül (lexémák) m ű köd ő szabályok leírása  fonológiai és morfológiai szabályok ’együttm ű.
Klasszikus (lineáris) Generatív Fonológia
Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV , BMVD Biró Tamás március 17.: Strukturalista.
Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV , BMVD Biró Tamás április 14.: Strukturalista.
Tanítás- és tanuláselmélet V. A kompetencia Knausz Imre.
Tanulási eredmények a KKK-kban A szeptember 30-i budapesti csoportos konzultációra készült prezentáció
Az inessivusi (bVn) nyelvtani szerepei Mátyus Kinga SZTE NYDI, Magyar program III. AlkNyelvDok Konferencia Budapest, február 6.
Bevezetés a nyelvtudományba 1
Bevezetés a nyelvtudományba
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Oktatási és kutatási adatbázis fejlesztése
Bevezetés a nyelvtudományba 3. Nyelvi szintek
A nyelvtan szerepe és célja
A nyelv mint jelrendszer
Programozási nyelvek alapfogalmai
Bódis – Kleiber – Szilágyi – Viszket
A nyelvi tudatosság fejlesztése Meixner Iskola, Szakmai nap
A MorphoLogic gépi fordítórendszere
Nyelv és nyelvtan É. Kiss Katalin PPKE /I..
A nyelvtan tanításának célja, feladatai és követelményrendszere
Előadás másolata:

A generatív nyelvelmélet A generatív magyar szintaxis

Források Alberti Gábor ─ Medve Anna: Generatív grammatikai gyakorlókönyv I ─II. Books in Print Kiadó, 2002 Alberti Gábor: A magyar mondattan elmélete és gyakorlata generatív megközelítésben III. Háttérelmélet. 2006 http://mek.niif.hu/04800/04892/04892.pdf

Melyik generatív elméletet vizsgáljuk? A Noam Chomsky-félét (1957, 1965, 1981, 1986, 1995): generatív, ezen belül transzformációs, ezen belül módosított kiterjesztett sztenderd elmélet A legelterjedtebb nemzetközi strukturalista irányzat A magyar nyelv szerkezetéről ebben a keretben született a legteljesebb leírás: Kiefer Ferenc (szerk): Strukturális magyar nyelvtan. Mondattan (1992) É. Kiss Katalin: Mondattan (1998)

A generatív-transzformációs nyelvleírás és a magyar nyelv (anyanyelv) A magyar nyelv hagyományos leírása: a latin, a német, es. az angol nyelv mintájára Mit keres a generatív nyelvészet? Az „igazi” (a nyelvre érvényes) nyelvtant. Ez a „mentális grammatika”, amely az anyanyelvi beszélőben élő tudás, kompetencia: Képes megítélni, hogy egy mondat jó mondat-e. Illetékes arra, hogy megítélje (nem a nyelvész az).

A generatív-transzformációs nyelvleírás és az anyanyelv A kompetencia mint a mondat „helyessége” megítélésének képessége a. ─Mi az, ami ennyire meglepett téged? ─ … b. ─Igaz, hogy Ede naponta felhívja Marit? ─ Nem! … Behelyettesítendő mondatok: Julinak a férje naponta felhívja Marit. Julinak a férje hívja fel naponta Marit. Julinak hívja naponta fel a férje Marit. a fel Julinak naponta Marit férje hívja.

A generatív-transzformációs nyelvleírás és az anyanyelv A (generatív) nyelvész feladata: egy formalizált szabályrendszer létrehozása, amely valamennyi „elfogadható” szósor létrehozására (generálására) képes, de egyetlen egy olyan szósort sem hoz létre, amely a beszélők szerint agrammatikus. A generatív grammatika tehát tkp. az anyanyelvi kompetencia modellje. Az univerzális grammatika (UG= a nyelvek grammatikájának közös nevezője) specifikált grammatikája: egy nyelv grammatikája: az UG nyelvi paramétereinek egy bizonyos beállítása

A generatív-transzformációs nyelvleírás A grammatikai szerkezeteket egy „szabálycsomag” segítségével tudjuk leírni, amelyet: a szintaktikai a szemantikai a hangtani és a lexikai modul (komponens) szabályai alkotnak. A középpontban a szintaktikai komponens áll.

A generatív nyelvleírás és a magyar nyelv Egy parametrikus különbség pl. az angol és a magyar nyelv között: a szórend különbsége a. Andrew sold Eve Irene. b. András eladta Évának Irént. c. András Irént Évának adta el. d. *Andrew Irene Eve sold. e. Irént eladta András Évának. f. Irene sold Andrew Eve. Az angol szórend szélsőségesen kötött, ui. az igének és vonzatainak szigorú konfigurációban kell lennie A magyar szórend meglehetősen szabad, ui. nem konfigurációs, és a morfológia feladata a vonzatszerep elkülönítése

A hagyományos és a generatív mondatelemzés A hagyományos mondatelemzés: szavak közti közvetlen kapcsolat és ennek ábrázolása: függőségi nyelvtan A generatív (deskriptív, strukturalista, disztribúciós) mondatelemzés: a sorba rendezett szósorok helyettesíthetőségén alapuló közvetlen összetevős eljárás (a közvetlen összetevők hierarchikus csomópontokba rendezőnek: X’ (ikszvonás)- elmélet A X helyén bármely szófaji kategória állhat.

A magyar mondatfajták a generatív grammatika szerint 1. Semleges ’Péter ’(’)odaúszott a ’bójához. Jelentése pusztán lexikai jelentéstényezőkből áll össze, nincsen szerkezeti többletjelentés ─ kiegyensúlyozott hangsúlyviszonyok 2. Nem semleges ’’Marit mutattam be Ödönnek. Jelentése szerkezeti többletjelentést hordoz: tárgy és az igekötő nem a „megszokott” helyén van hangsúlyeloszlásása polarizált