Szociális vállalkozások az európai polgári kultúra erősítése érdekében A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Kis Bocs Baba-Mama klub Baba- Mama Egészség, Életmód, Szabadidő és Szociális Információs Közhasznú Egyesület.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Észak Dél ellen.
RTM kínálatának alakítása
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Kicsit felelőtlen, kicsit vakmerő, de a miénk….
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
OFA Hálózat évi tevékenységei
1 TÁMOP „LEGYEN AZ ESÉLY EGYENLŐ- esélyteremtés a Sásdi kistérségben”
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Tájékoztató rendezvény Szombathely.
Foglalkoztatás-politika
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Civil Európa – civilek Európában
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Fetter István Kereskedelemfinanszírozás és EU Szolgáltatások vezető CIB Bank Zrt. EU támogatások finanszírozása és ezen túlmutató pénzügyi szolgáltatások.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Be SMART – az új generáció vállalkozásai Budapest, november 20. Szalai Piroska.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Az első lépések a vállalkozás átvilágítása a vállalkozás átvilágítása tájékozódás a forrásokról tájékozódás a forrásokról tervezés tervezés.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Európai Uniós ismeretek
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

Szociális vállalkozások az európai polgári kultúra erősítése érdekében A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Kiindulópont Banalitás: a jólét vállalkozások sikerességének függvénye Vita: mit tegyen az állam, a „politika” stb. a vállalkozások sikerességéért? Lehetőség: vállalkozásfejlesztés = kisvállalkozások fejlesztése Dilemma: hogyan lesz a vállalkozásfejlesztés “szociális fejlesztés” is? A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Kételyt ébresztő tények 1. EU27 (2010) – kisvállalkozás és nagyvállalat – foglalkoztatott, foglalkoztatott – millió EUR, illetve millió EUR hozzáadott érték A válságban a kisvállalkozások átlagos mérete csökkent, a nagyvállalatoké nem Az egy főre jutó éves beruházás a kisvállalkozásoknál jóval (60%) alacsonyabb Magyarország vs. fejlett európai országok – Kisebb méret (5 fő vs. 12 fő) – Alacsonyabb jövedelem ( EUR vs EU) A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Kételyt ébresztő tények 2. A kisvállalkozások magas arányú elterjedtsége nem a fejletlenség jele – Országok között – Országon belüli régiók között Egy komoly dilemma: – A kisvállalkozások magasabb aránya konzerválja-e az elmaradottságot? A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Jó eredmények BAGázs Közhasznú Egyesület (Magyarország) – az egyén felelősségvállalásának erősítésén keresztül, folyamatos közösségi párbeszéddel valósítja meg a társadalmi esélyegyenlőséget – egyszerre próbál egyfajta teljes körű szociális vállalkozásként működni, és a fiatalok ügyét felkarolva alternatív pedagógiai módszereket alkalmazva segíteni a problémák megoldásában – célja egy közösségfejlesztésen alapuló roma integrációs modellprogram kidolgozása és terjesztése A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Tevékenység – nem-formális oktatás, csoportos és egyéni foglalkozások – drogprevenció, bűn-, illetve bűnismétlést megelőző tevékenység, kortárssegítő tevékenységen, valamint a bűnözéssel és a kábítószerekkel kapcsolatos ismeretek átadása – egészségfejlesztés szabadidős programok és sporttevékenységek szervezésével, lebonyolításával, továbbá egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretterjesztésen, higiénés és szexuális felvilágosítás – békés konfliktuskezelési eljárások, a mediáció módszerének terjesztése és alkalmazása. – társadalomtudományi tárgyú kutatás, tanulmányok, cikkek, szakmai fejlődést elősegítő kiadványok készítése, megjelentetése. – rendezvények, képzések, konferenciák, táborok szervezése és lebonyolítása a helyi kulturális értékek bemutatásával, a településen élők bevonásával A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

COGITO szociális vállalkozások (Lengyelország) – Krakkóban és környékén működő szociális vállalkozási üzletlánc részei – különböző üzletágakban működnek, de a vállalkozások legfőbb társadalmi célja és az alkalmazott személyzet kiválasztási folyamata közös: főként olyan személyeket alkalmaznak, akik skizofréniában szenvednek – vállalkozások célja, hogy segítsék a fogyatékkal élőket és az elsősorban mentális betegségük miatt társadalmilag kirekesztett személyeket azáltal, hogy számukra megfelelő kezeléseket, szakképesítést és foglalkoztatást biztosítanak – másik közös céljuk, hogy annyi nyereséget termeljenek, ami garantálja számukra a piacon való folyamatos működést A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

A magyar kisvállalkozások A szocialista nagyiparból és mezőgazdaságból ered (“kiszervezés”) Nem a piaci lehetőségek vonzásában alakultak (“kényszer”) Az adórendszer generálta – Háztartási költségek vállalkozói költségként elszámolása – Az alacsony bérű alkalmazás kiugróan magas vállalkozói terhei A magyar kisvállalkozó nem Max Weber ideális protestáns vállalkozója! A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Kunjunkturális korlátok Keresleti oldal – Nincs fizetőképes kereslet a lokális szolgáltatási piacokon – Nincs hova “beszállítani” Kínálati oldal – Általános és speciális kompetenciák hiánya A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Szociális vállalkozások Két szélsőség: – Fair Trade korlát: költségérzékenység – “Szegények bankja”: Greamon Bank, Kiútprogram korlát: a magyar “szegény” nem képes pénz nélkül megélni Feltételek: – A „társadalmi tőke” megléte – Kockázat- és felelősségvállalás A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Szociális vállalkozások alapja – a társadalmi tőke megléte – gazdasági erőforrássá konvertálható, ezért szükség van a társadalmi tőke fejlesztése különböző programokon keresztül (Twinned Towns, Ezer Gyerek Program), ezeknek a célja a közösségeken belüli bizalom, szolidaritás, kooperációs hajlam és képesség növelése – társadalmi tőke = gazdasági tőke összefüggés a szociális vállalkozások egyik legfontosabb alapgondolata A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Mozgatórugók Európai szubvenciók – Vissza nem térítendő támogatások – Adókedvezmények – Foglalkoztatáspolitikai támogatások – Természetbeni juttatások Következmény – Projektszervezetek: kézzelfogható, azonnali és fenntartható haszon – Támogatottak: rövid távon fenntartható, bizonytalan egzisztencia A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Lehetséges célok Externális hasznok – Konszolidált élet – Gyerekek iskolázása Valódi piaci rések megtalálása – “Messzebbre kell menni” A létező kisvállalkozások koncentrálása – “Látható” produktum – Korszerű munkaszervezés – Marketing A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Szociális vállalkozások az európai polgári kultúra erősítése érdekében A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.