Hozzátartozók és szociális intézmények 2.rész

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

Kis Angyalkák.
Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek
Megbocsátás és parancsba kapott szeretet
A házasság még nem a mennyország
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
A fejhallgatók története
Kommunikációs stratégiák
FERENCES ÉLETÜNK SZENT FERENC KISN Ő VÉREI KÖZÖSSÉGÉBEN.
Isten ajándéka embertől emberig
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Bár az idő soha meg nem áll, és folyton-folyvást változik, a Karácsony áldása időtlen időkig megmarad, a béke, az öröm és a szeretet örök ígéretének.
Zsikazsu Emlékkönyve.
Ádventi ráhangoló gondolatok
ANTOINE DE SAINT-EXUPERY:
A szeretetről.
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Antoine de Saint- Exupéry:
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Drága Édesanyámnak, kit a világon
Igen. Igen Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom. Mondj igent és tedd rá életed,
Ahogy engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba” (János 17:18)
Kis Angyalkák.
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
JÓ KÉRDÉSEK FELTÉTELE.
Anyák napjára szeretettel… Budaörs, 2013.május 7.
Kikészít vagy kiegészít?
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Ez az a nap, ez az a nap, mit az Úr szerzett,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
JÓ REGGELT !. Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Asztal- és életközösség Jézussal
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
Ujjongjatok az Úrban, igazak, a hívőkhöz illik a dicséret!
TATIOSZ: A SZÍV BÖLCSESSÉGE. ELŐDEINK HITTEK A SZÍV BÖLCSESSÉGÉBEN, AZT MONDTÁK RÓLA: ÉGI ADOMÁNY.
Pozitív gondolatok.
Könyörülj rajtam kegyelmeddel, Istenem, töröld el hûtlenségemet nagy irgalmaddal!
1 Továbblépés - Az üzenet.
VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben május Zamárdi.
Az Élet Igéje augusztus.
Csángó mise - Kacsika, Ahogyan a zarándokút nyíregyházi résztvevői látták, gondolták, megélték Homonyik Sándor: Föld és ég gyermekei.
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz
Bölcsességek, aforizmák
Dicsőség mennyben az Istennek. Dicsőség mennyben az Istennek
Kommunikáció szerepe a kapcsolattartásban
Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság lett.
Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát!
Gazdagabb vagy bárkinél,
..
A Legjobb Barát Hozzáállás
A reintegráció lehetőségei
HOZZÁTARTOZÓ ÉS SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK ELFOGADÁS/EGYÜTTMŰKÖDÉS.
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz. Egyedül Isten ajándékozhat meg szeretettel, de te is bizonyságát adhatod szeretetednek.
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
vasárnapi istentisztelet. Énekek Olyan békét, mint a folyó Olyan békét, mint a folyó, Olyan békét kaptam Tőled lelkembe. (2X)
METAKOMMUNIKÁCIÓ Vigyázat: minden üzenet!!!. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja,
„Mert mi Kolping művén dolgozunk…”
Áldozatkész szolgálat János 12,20-26
Urunk, olyan jó, hogy a nevedben együtt lehetünk
Milyen legyen a szombathelyi baptista gyülekezetünk? 2000
Isten hozott, hogy megáldjon!
Kérdések az alkalom előtt
Kérdések az alkalomhoz:
METAKOMMUNIKÁCIÓ. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja, hanem az, aki „veszi”.
Kommunikációs gyakorlatok Koncz Katalin egyetemi tanár
Csángó mise - Kacsika, Ahogyan a zarándokút nyíregyházi résztvevői látták, gondolták, megélték Homonyik Sándor: Föld és ég gyermekei.
Antoine de Saint- Exupéry:
Előadás másolata:

Hozzátartozók és szociális intézmények 2.rész

„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” Weöres Sándor

1.Személyes Kapcsolatok: Szociális Intézmény: Vezető/munkatársak Kliens Hozzátartozó ” Közös (s) ÉG”

2.” Közös (s) ÉG” Egység: azonosulás a célokkal dolgozni, építeni kell „egymás terhének hordozása” „egy szív és egy lélek” hitbeli meggyőződés meghallgatni a másikat engedelmesség/alázat hitelesség a szolgálatban

3.Lelkiség: Bibliai/keresztyén alapelvek hitelesség a szolgálatban   hitelesség a szolgálatban puritán, nemes egyszerűség rend, fegyelmezettség

4.”Recept a mindennapokra” A. )NONVERBÁLIS JELZÉSEK: Beszéd Hallgatás, Viselkedés Környezet Összbenyomás

a.)1. nonverbális jelzéseink fontossága: beállítottság hozzáállás kedvesség/mosoly testtartás mozdulataink kiegyensúlyozott testbeszéd hangszín verbális tükrözés szünetek kerüljük a hümmögést jó modor emberi kapcsolataink külső megjelenés az első benyomás

a.)2.„Önellenőrzés” (továbbgondolásra): Mások (kliens/hozzátartozó/vezető) milyennek látnak bennünket? Mi saját magunkat hogyan látjuk? Hatással vagyunk-e másokra (kliens/hozzátartozó/vezető)? Piacképesek vagyunk-e a munkánkban? Van-e valami, ami mások szemében ellenérzést vált ki, elítélhető? Min kell, hogy változtassak, hogy hatékonyabb legyen a munkám, a klienssel/hozzátartozóval a kapcsolatom?

b.) Verbális jelzéseink : B.)1.Szív: a másik elfogadása mit gondolok/érzek, mondok, teszek szeretettel viszonyulni meglátni a másik szükségét javát keresni alázat a felsőbbség/vezető iránt elfogadni a kritikát, ellenállást: Mit tegyünk, ha ezzel szembesülünk? Csendes meghallgatás. Nyugodt válasz. Istenre hagyatkozás. Megvizsgálni a kritikát, ha jogos min kell változtatnom? szelídséggel kell törekedni az egységre és a harmóniára. véleménykülönbség elfogadása/feldolgozása: értem-e a másik embertársam álláspontját, miért látja másképpen, tudok-e segíteni/Imádkozzam érte. Indulataink: - válasszal várni - önfegyelem „De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség.”(Gal 5,22)

b.) Verbális jelzéseink : B.)2.Fül: meghallgatás „művészete” „Azért, szeretett atyámfiai, legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra.”(Jakab 1,19) „… ideje a hallgatásnak és ideje a szólásnak.”(Prédikátor könyve 3,7) Két fülünk van és egy szájunk= összpontosított odafigyelés

b.) Verbális jelzéseink : B.)3.Nyelv: mit mondok (kritika, gúny, dicséret) és hogyan mondom egymásról mit mondunk pletyka –„közösségi tudás” kerülése: Augustinus ebédlője falán a következő tábla volt kifüggesztve: „Az, aki szeretetlenül beszél egy testvérről, aki nincs jelen, nem szívesen látott vendég ennél az asztalnál.”Leállítás/nem szabad meghallgatni, szeretettel inteni, nem szabad továbbadni, aki nekünk pletykál rólunk is megteszi.(Szűrő: Ez igaz?/ Meg kell szólanom?/ Használ-e, ha továbbadom? ) Humor alkalmazása: - óvatosan - sértő humor kerülése - jó humor /áldás lehet, erősítheti a kapcsolatokat   Válaszaink: ahogy tesszük és amilyen módon- jellemrajz rólunk, ami a szívben van.

c.)Problémamegoldás : Problémamegoldás ( Szív, Fül, Nyelv egysége): nézzünk szembe vele/fogalmazzuk meg keressünk megoldást azonnal, ne halogassuk személyesen intézzük el mi tegyük meg az első lépést humorérzék türelem empátia (Kerítés+szög története)

4.Személyes kapcsolataink áldása: Szív: szeretetáramlás egymással való kapcsolatainkban Fül: meghallgatás „művészete” Nyelv: szavakkal vígasztalunk, bátorítunk, erősítünk/ami a szívben az van a szájon   HARMÓNIA- EGYSÉG- BÉKESSÉG=EGYÜTTMŰKÖDÉS

„Recept a mindennapokra”: „Hozzávalók: 4 csésze tiszta, hamisítatlan bibliai tantétel 2 csésze szeretet 1 csésze őszinteség 1 csésze tettrekészség 3 evőkanál együttérzés 3 evőkanál kedvesség 3 evőkanál eltökéltség 2 csésze vidámság Keverjük össze a tiszta tantételeket szeretettel és őszinteséggel! Adjuk hozzá a tettrekészséget, az együttérzést, végül a kedvességet! Gyúrjuk össze alaposan az eltökéltséggel! Hagyjuk addig kelni, amíg a célt eléri! Szórjuk meg bőségesen vidámsággal! Süssük ki, vágjuk nagy szeletekre, és még melegen szolgáljuk fel!”

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Elek Gabriella Intézményvezető