Pillanatképek a Hős utcából Előzetes eredmények a 2015. júliusában lefolytatott szociológiai kutatásból Vigvári András ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Advertisements

RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
Utcai és lakótelepi szociális munka
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
A védés Ősz Rita.
 ember él az Avason, egymástól elszigetelve, panelházak magányában  Nincsenek találkozási lehetőségek  Nincsenek közösségi terek (nincs művelődési.
Tájékoztató a évi népszámlálásról Komárom-Esztergom megye Szemes Mária KSH Veszprémi Igazgatósága.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
…a változások csak akkor következnek be, amikor valami olyat teszünk, ami abszolút nem illik bele az általunk megszokott világba.” (Coelho)
Várpalota elkerülő építése
A Kormány és az MLSZ egyaránt elkötelezte magát, a magyar futball reformja mellett, melynek kiemelt része a labdarúgás és az MLSZ társadalmisítása. Az.
MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata egy komplex ifjúsági szolgáltató rendszer egy eleme a kortárssegítés Ifjúsági iroda, közösségi tér Felkereső ifjúsági munka.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
A Z IKCS TEVÉKENYSÉGE TÁMOP integrÁLOM Kovácsné Borbély Zsuzsa.
INFOTÁRS A Társadalomtudományi és Informatikai Kar közös projektje.
Reintegrációs tanácsadó munkakör
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Pillanatkép a nagyatádi vásárcsarnok piacozóiról Társadalmi, gazdasági helyzetük és piacozáshoz fűződő viszonyuk elemzése OTDK előadás április 15.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
A regionális tudomány társadalmasítása Kedvezményezett: MTA Regionális Kutatások Központja.
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
A népszámlálási adatkincs hasznosítása
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Velünk egy jobb világért! Reintegrációs modellprogram Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Országos Módszertani Családok Átmeneti Otthona és Regionális Kríziskezelő.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Hálózatépítés és fejlesztés Heves és Besztercebánya megyében, valamint az ehhez kapcsolódó partnerségi programok generálása és fejlesztése HUSK/0901/1.5.1/0233.
A Wlislocki Henrik Szakkollégium részvétele és tapasztalatai TÁMOP „A tudás disszeminációja.” Trendl Fanni.
 Alapító tagjai az ELTE jogász, szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus hallgatói, akik az ELTE ÁJK Pártfogói.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
TÁMOP /1 Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Hartal Katalin Marcali Kistérségi Többcélú Társulás.
ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése című pályázatban vállalt és megvalósított intézkedések felülvizsgálata ( ÁROP-1.A
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
HEFOP Zárókonferencia Kutatásmódszertan: szociálpszichológia e-tananyag Kiss Paszkál Szabó Mónika Ujhelyi Adrienn Berkics Mihály.
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
Internet a családban Székely Levente –
„Információvédelem menedzselése” XXVI. Szakmai Fórum Budapest, május 16. Aktualitások az információvédelem területén Egyesületi hírek Tarján Gábor.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
"NYITOTTABB HŐS UTCÁT" KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉSSEL A SZEGREGÁTUMBAN ÉLŐK HÁTRÁNYAINAK MÉRSÉKLÉSÉÉRT PROJEKTBEMUTATÓ.
Kik vagyunk? A szervezet alapítói elsősorban az ELTE szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus, pszichológus és jogász hallgatói közül kerültek.
Stressz-teszt. 2 Kampány fajtája: Életmódváltást támogató edukációs program Kategória: Egyéb, a többi kategóriába be nem sorolható médiacsatorna Kampányidőszak:
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
A kistérségi gyerekesély programok tervezési folyamata Kalmár Ildikó - Dandé István - Herman Szabolcs Regionális koordinátorok Magyar Tudományos Akadémia.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
Csoportos és egyéni addiktológiai fejlesztések tapasztalatai „Tágas városom kis lakásra cserélem”
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szerepe a GINOP 6
Erasmus+ tapasztalatok
Digitális szakadék csökkentése Bálint Ákos projektvezető, KIFÜ
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Országos Statisztikai Tanács
Tájékoztatás az NSKT évre tervezett működéséről, üléseiről, munkabizottságok megalakításáról Dr. Kárpáti József NSKT alakuló ülése.
Információvédelem Menedzselése XX. Szakmai Fórum
Határon túli magyar társadalmi adatok elemzése
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
Boldogság a Sziget Fesztiválon
Bemutatkozás A kutatás bemutatása
Előadás másolata:

Pillanatképek a Hős utcából Előzetes eredmények a júliusában lefolytatott szociológiai kutatásból Vigvári András ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium

A kutatás kezdetei Jelen kutatás a Kontúr Közhasznú Egyesület és az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium közös kutatása szeptemberében kezdődött meg a kutatás előkészítése a Szakkollégium egyik műhelykurzusaként. A kurzus első 3 hónapja heti rendszerességgel megtartott kurzusok során fektettük le a kutatás alapjait: elméleti és módszertani ismereteket vettünk át kutatással kapcsolatos szakirodalmakat gyűjtöttünk és dolgoztunk fel A Kontúr Közhasznú Egyesület programjain keresztül a műhely tagjainak módjuk nyílt megismerni a Hős utcai terepet

Kutatási kérdésfelvetések kialakítása A kutatásban résztvevők egyéni kutatási kérdéseket alakítottak ki az elméleti alapozás a tereptapasztalatok és szakirodalmi gyűjtés alapján. A műhely 2 tematikus munkacsoportra osztódott a műhelyre járók egyéni kérdésfelvetései alapján: Család munkacsoport Tér munkacsoport A munkacsoportok kialakították a témájukhoz kapcsolódó kutatási kérdéseket melyet egy közös kutatási tervben egységesítettünk decemberére elkészült a projekthez tartozó végleges kutatási terv.

A kérdőív elkészítésének folyamata A munkacsoportok a kutatatási kérdéseikből kiválasztották azokat amelyek alkalmasak voltak kérdőíves kutatással való mérésre. Ezeket, a Kontúr által javasolt kérdéssorral együtt illesztettük egy kutatási kérdőívbe. A kérdőív kialakítása során prioritás volt: módszertanilag egységes legyen ahol tudunk standardizált kérdéseket használjunk a kérdőív hossza elfogadható keretek közt maradjon 2015 júliusára készült el a végleges kérdőív.

A nyári terepmunkára való készülés A terepmunka résztvevői őszétől folyamatosan részt vettek a Kontúr Közhasznú Egyesület programjain (pl. Mikulás, Karácsony, gyereknap, lakossági fórum, stb.) KSH népszámlálási adatok megvásárolása a Hős utca 15/a és 15/b kapcsán A kérdőív pilot kérdezése a Bihari úti kolónián Kutatási workshop szervezése. Résztvevők: Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium, Kontúr Közhasznú Egyesület, Kékpont Egyesület Felvilágosító szórólapozás a Hős utcában a kutatás kezdete előtt

A nyári terepmunkáról Résztvevők: Kontúr Közhasznú Egyesület és az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium önkéntesei 20 önkéntes, 7 napos terepmunka, 73 db kitöltött háztartási kérdőív „Napirend”: terepmunka 10 és 13 valamint 15 és 18 óra között, este 19 órától pedig mindennapos kutatási megbeszélés, ventiláció, kutatási napló vezetése a napközbeni benyomásokról Az együttműködő lakók bevonása a Szakkollégium kutatásának későbbi fázisába valamint a Kontúr Közhasznú Egyesület programjaiba Válaszadási hajlandóság: az A tömbben nagyobb mint a B-ben, a legnehezebben elérhetők az aktív korú állandó munkahellyel rendelkező lakók. Atrocitások nem jellemzőek, a válaszmegtagadók nagy része rezignált illetve fél a kitöltés esetleges következményeitől

Nem Korcsoport Összesen x Férfi Nő Összesen KSH népszámlálási adatok 2011 A Központi Statisztikai Hivatal 2011-es Népszámlálása alapján az ‘A’ tömbben 143, míg a ‘B’ tömbben 137 háztartásban élnek. A háztartásokban átlagosan 2 személy él, a legtöbben pedig 8-an laknak egy háztartásban.

Elkészült kérdőívek szintenként TÖMB ÉS SZINT: A7A6A5A4A3A2A1A0Összesen B7B6B5B4B3B2B1B

Befalazott lakások aránya félemeletenként (db) A HŐS utca 15. A és B épületében összesen 305 lakás van, melyből összesen 59 lakás van jelenleg befalazva.

Információk a lakásokról

Hány személy él a háztartásban? (%) (felnőttek és gyerekek is)

Mikor költözött ide a család magja? (%) A beköltözők jellemzően kistelepülésekről (9%), illetve Budapestről (81%) érkeztek a Hős utcába. Ezen belül is, a legtöbben a X. kerület más pontjáról (14% a Budapesten belülről)

A kérdezettek családi állapota(%)

Tervek a kutatás folytatásról Kvalitatív kutatás: interjúkészítés a Hős utcai lakókkal és a Hős utcai lakókkal kapcsolatban álló szervezetek képviselőivel Adatelemzés: a nyári kvantitatív kutatás eredményeinek elemzése Közösségfejlesztés és kutatás összehangolása