Megszentelt Élet Éve Szerzetesek Éve 2015..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VALKÓI EGYHÁZKÖZSÉG.
Advertisements

valkói egyházközségben
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
A szerzetesrendek.
Urunk, Jézus Krisztus, várjuk eljöveteled, várjuk a békét, mert annyi békétlenség van kívül a világban és bent a szívünkben! Add meg újra a szeretetet.
Sámuel királlyá keni Sault
Várna i Péter március. „… hogy Ő szolgáljon” (Mt 20,28)
A keresztség A befogadás szentsége.
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Természetes Jelek A mosoly a jókedv, bizalom jele…
Szeretet nélkül Szeretet nélkül élni nem lehet élni nem lehet Merk Mihály Gorog Rita Dalma.
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Zene: Claydeman Klikkelj!
A Hit évének hivatalos himnusza CREDO DOMINE Mi, zarándokok, várakozással telve keresünk a sötétben.
Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot. Gabriel García Márquez.
Igen. Igen Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom. Mondj igent és tedd rá életed,
Vajon mit gondol Rólam az Isten?
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Nagyböjt első hete.
Istenünk, sok-sok feszültség,
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ballagók búcsúztató áhítata.
Jó reggelt!.
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
ISTEN hozott köztünk!.
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Jézus Te vagy Sáron legszebb rózsája,
Részlet Linda Dillow: Elégítsd meg szomjas lelkemet! című könyvéből
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
Középkori szerzetesrendek
ISTEN hozott köztünk!.
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
Novéna Jezsuita Hivatásokért november 6. Második nap.
Egy jezsuita – akit ismerek . Csendesedjek el Fogadjam szívembe Azt, Akivel imádkozom és akiért/akikért imádkozom.
Novéna Jezsuita Hivatásokért november 5. Első nap.
Hallgatva ezt az önazonossági kérdést, amelyet Jézus szegez tanítványaihoz, eszembe jutott pár hasonló kérdést feltenni a mi Társaságunkkal kapcsolatosan:
Csendesedjek el fogadjam szívembe Azt, Akivel imádkozom és akiért/akikért imádkozom.
Csendesedjek el Fogadjam szívembe Azt, Akivel imádkozom és akiért/akikért imádkozom.
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Egy élet 14 állomása „…mert megmarad a hit, a remény és a szeretet …”
Isten szeretetének szabad szerető viszonzása nem lehet pusztán spekulatív vagy elméleti. Az elméleti elveknek mindenáron döntő cselekvéshez kell vezetniük:,,a.
Új hálaének áldja Istent
Szent Bernadette.
REFORMÁCIÓ Amikor a mi Urunk és Mesterünk azt mondta:
KARÁCSONYI ISTENTISZTELET 2014
JÓ REGGELT !.
Megszentelt Élet Éve Francesco a meglepetések embere: akit Jánosnak kereszteltek – de Ferencnek hívtak a nagyravágyó ifjú - aki soha nem.
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
JÓ REGGELT !. Ki teremtette ezt a világot, az egész világot, az egész világot? Ki teremtette ezt a világot, Atyánk Istenünk! Ki teremtette a sok csillagot,
Megszentelt Élet Éve
1. Üdvözlégy Mária, kegyelmek Anyja! Kiért az ég Ura csodáit adja. ||: Ave, Ave, Ave Maria! :||
A KÖZÉPKORI EGYHÁZ A SZERZETESRENDEK.
Krisztus feltámadt – valóban feltámadt !
FOUCAULD ATYA IMÁJA.
Jó reggelt! ADVENT 3..
Felszólító igék Máté evangéliumában
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
JÓ REGGELT !.
a reformáció 500 éve ünnepe
Benned szabad vagyok Téged hívlak Istenem,
Árpádházi Boldog Jolán
Isten lakhelye.
Előadás másolata:

Megszentelt Élet Éve Szerzetesek Éve 2015.

Esztergomban, Magyarország akkori fővárosában született 1200 körül. Sokat tanult. Szerény, hallgatag, komoly fiú volt,,egyetlen percet sem hagyott kihasználatlanul'' Feltűnően szerette a magányt, a csöndes elmélkedést, szerette a böjtöt, az imát Pap lett, „ a zsolozsmát, a szentmise bemutatását annyi áhítattal végezte, hogy mély benyomást tett mindenkire, aki csak látta.” Remeték lelkiatyja, gyóntatója, táplálója Később maga is remete lett a Pilisben Esztergomi Boldog Özséb 1200(?) Esztergom január 20. Pilisszentkereszt

Jelmondata: In Cruce salus, 'keresztben az üdvösség'

Pálos rendtörténet Alapító: Boldog Özséb pap, remete ( ) látomása Remete Szt. Pál – védőszent, példaadó és névadó IV. Orbán pápa ( ) hagyta jóvá a Rend működését Özséb 24 évig vezető Végleges egyházi jóváhagyás csak 1308! XV. sz-ban a világon 8 provinciában 300 kolostorban kb.6000 pálos élt (Magyarország, Lengyelország, Németország Portugália, Franciaországban, Olaszországban, sőt még Palesztina) 1786-ban II. József császár feloszlatta a Pálos Rendet is 1934-ben indulhatott újra a pálos élet Magyarországon 1950-ben a kommunisták tiltották be a Rend működését A rendszerváltozás után 4 kolostorban indulhatott meg ismét a pálos élet, Budapesten, Pécsett, Márianosztrán és Petőfiszálláson Ma kb. 400 pálos él a világon. Központja Lengyelországban

Napjainkban hazánkon kívül: Lengyelországban, Németországban, Olaszországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában, Horvátországban, Szlovákiában, Csehországban, Belgiumban, Kamerunban, Ausztráliában, a Dél-Afrikai Köztársaságban és az USA-ban, 54 rendházban, kb. 400 szerzetes él.

Ima,magány,böjt szeretete - apostolkodás A pálos szerzetes elsősorban nem magáért, hanem nemzetéért, hazájáért imádkozik és vezekel. „Te is Magyarország, édes hazám, a pálosokkal fogsz növekedni és ugyanazokkal fogsz hanyatlani.” Ma: apostolkodás (pl. motoros zarándoklatok, Mária Rádió, lelkigyakorlatok) és a családok támogatása (pl. Pálos Házak a Családért Alapítvány, Gálosfa-Somogy megye)

A kegykép csodáiból: 1732-ben egy plébános világiak számára pálos fehér habitusokat készíttetett és a kegyképhez érintve, azt az oltárra helyezte, a betegeket ebbe öltöztették a gyógyulás reményében Ettől kezdve több gyermek is meggyógyult betegségéből (a Bazilika honlapján olvasni lehet a pontos adatokat) XIV. Benedek pápa november 22-dikén keltezett dekrétuma elismerve a csodákat, búcsúengedélyt adott.

Kolostor és Bazilika I. Lajos király ( ) huszonhat évesen alapította a nosztrai kolostort. Feloszlatás után (1786) sokáig üresen pusztult 1858-tól a Vincés nővérek gondozásában női börtön működött a kolostorban 1948-ban a nővéreket Rákosiék elűzték, állami férfi börtön lett a kolostor, ide zárták be a rágalmak alapján elítélt papokat, szerzeteseket (1961-ben pl. közel 100! papról számol be egy raboskodó pálos! atya) 1989-től ismét pálos atyák látják el a kegyhelyet, de az állami börtön ma is működik

Nagy Lajos magyar és lengyel király alapította: Magyarországon (ur. 1342–1382) Nagy Lajos király, Lengyelországban Magyar Lajos király(ur ) Utódai: Magyarországon: Mária, Lengyelországban Szent Hedvig király 293 m magas „hegy” Jasna Gora (Fényes hegy) – Pálos szerzeteseket telepített ide A kegyképnek sok csodát tulajdonítanak A leghíresebb az 1655-ös svéd invázióhoz (az „özönvízhez”) kötődik fős protestáns sereg 40 napig ostromolta, Kordiecki perjel a szent hely védelme mellett döntött, 170 katonával, 20 nemessel és 70 szerzetestársával A lengyelek a Szűzanyának tulajdonították a győzelmet!

Boldog Özséb ima: Istenünk, te azt akartad, hogy Esztergomi Boldog Özséb a világ pompáját megvetve remeteségbe meneküljön, és ott a rólad való elmélkedésben tökéletesítse életét. Add, kérünk, hogy az ő érdemeiért mi is követhessük példáját, és a világi dolgokat megvetve az égieket keressük. Alázattal kérünk, tisztítsd meg lelkünket, és kegyelmi ajándékaiddal szentelj meg bennünket. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.

Engesztelő ima azokért és azok helyett (részletek): akik közömbösek, rosszindulatúak, akik nem ismernek és nem is akarnak ismerni Téged, akik megtagadnak, nyíltan, durván ellened támadnak, és trágár módon káromolnak, akik nem akarnak dolgozni, csak élősködnek, akik másokat megrágalmaznak, meglopnak, megcsalnak, kihasználnak, üldöznek, akik Egyházadat megvetik, és akik a Sátánt szolgálják.

Könyörgés: Könyörögjünk! Istenünk esztergomi boldog Özséb közbenjárására add meg nekünk, hogy mi is szeressük a csendet, az imát, és az olvasást! Könyörgünk azokért, akik még tanulnak valamilyen iskolában. Szeressen a fiatalság Téged! Könyörgünk magunkért magyarokért is, hogy megtérjünk az önzésből, az irigységből, és a széthúzásból! Könyörgünk a zarándokokért, hogy Teérted és népünkért imádkozva tegyék meg az Esztergomba vezető utat! Amen