Menekültpolitika és határrendészeti kérdések Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
Advertisements

Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Magyar elnökség– a kohéziós politika területén elért eredmények és kapcsolódási pontok a KAP-pal Kondor Zsuzsanna, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Koordinációs.
Kormányzás a felsőoktatásban A felsőoktatás modernizációja workshop 2007 október 10.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Nemzetközi migráció az Európai Unióban
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
HETESY ZSOLT A TERROR ELLENI HARC ÉS AZ ALAPJOGOK MAGYARORSZÁGON
204/86. sz. ügy Görög Köztársaság kontra Európai Közösségek Tanácsa.
Európai Parlament kontra az Európai Közösségek Tanácsa és az Európai Közösségek Bizottsága C-181/91. és C-248/91.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Az Európai Közösség vámjoga
Önkormányzatok szerepe és feladatai a menekültpolitikában Gödöllő, április 16. Készítette: Balla Jánosné Nyírbátor Város Polgármestere.
Megpályázható tevékenységek BM/4747-1/2012. sz
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok A pályázók tájékoztatása, szeptember.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Szalayné Sándor Erzsébet Egyetemi docens, intézetigazgató PTE ÁJK Európa Központ június 24.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Előadó: Bodonyi László főosztályvezető-helyettes
Menekültügyi trendek 2005 és 2010 között Kihívások és a joggyakorlat válaszai Európai Migrációs Hálózat november 8. dr. Tüske Rita.
A magyar menekültügy fejlődése
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
- A Magyarországon észlelt áldozatok eljárásjogi helyzete
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
A menekült gyermekek alapjogi helyzete Magyarországon
Az EU katonai szervezetei (EUMC, EUMS, Rapid Reaction Forse) Persa Virág Földrajz BSc
22/04/2017 Történeti áttekintés Az Európai Unió bevándorlási politikája a Maastrichti Szerződés előtt december: Rómában, az igazságügyi és belügyminiszterek.
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
Migráció és nemzetközi jog
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Migránsok a Földközi-tengeren és a Balkánon Tárgy: Politikai földrajz és globalizáció Dátum: Készítette: Bán Gergely, Történelem-Földrjaz Msc.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
„MIGRÁCIÓS VÁLSÁG” avagy: mi a baj? „MIGRÁCIÓS VÁLSÁG” avagy: mi a baj? Nagy Boldizsár hozzászólása az ELTE ÁJK Politológia TDK és a Bibó István Szakkollégium.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Dr. Vadasi Vivien BM, Európai Együttműködési Főosztály A migráció és mobilitás átfogó megközelítése az Európai Unióban (GAMM) Az Európai Unió Menekültügyi,
A nemzetközi migráció globalizálódása
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
A szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

„Világpolitikai kérdések és kihívások, menekültek és a migráció hatása Európára” Menekültpolitika és határrendészeti kérdések Magyarországon 2015. szeptember 23. Magyar Önkormányzatok Szövetsége Gödöllő Simonné Dr. Berta Krisztina, európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár Belügyminisztérium

Bevezetés Európai migrációs helyzet Mediterrán térség – balkáni útvonal Európai válaszok Magyar válaszok

Főbb származási országok 2014-ben az EU-ban

Uniós válaszok Juncker bizottság - új kezdet Európa számára: migráció hatékonyabb kezelése prioritás szeptember 9. – az Unió helyzete beszéd Tanács - Rendszeres vita migrációs helyzet kapcsán (rendkívüli EiT, Tanácsülések) EP - Viták, állásfoglalások Migrációs Agenda jogszabály-csomagok 2015. május, szeptember

2015. május 13-án a Bizottság átfogó európai migrációs stratégiát (Migrációs Agenda) mutatott be, amely egész földközi-tengeri térségben fennálló helyzet kezelése egy sor azonnali intézkedést határozott meg, többek között egy kötelező európai áttelepítési, relokációs mechanizmus létrehozását is. Emellett a migráció kezelésének 4 pilléren alapuló, stratégiai elképzeléseit tartalmazza: I. Csökkenteni az irreguláris migrációt kiváltó okokat II. Határigazgatás – emberéletek mentése és külső határok őrizete III. Erős közös menekültügyi politika IV. Legális migrációra vonatkozó új politika 2015. május 27-én a Bizottság egy javaslat-csomagot mutatott be. A javaslat-csomag elemei: 1. Tanácsi határozat-javaslat átmeneti relokációs mechanizmus létrehozására Olaszország és Görögország tekintetében 2. Ajánlás egy európai áttelepítési mechanizmus létrehozására 3. Iránymutatások az ujjnyomatok levételére vonatkozó közös szabályok végrehajtására (bizottsági munkaanyag) 4. Akcióterv az embercsempészés ellen 5. Nyilvános konzultáció a Kék kártya-irányelv felülvizsgálatáról 6. Tájékoztató a Triton művelet megerősítésének részleteiről 7. A schengeni térség működéséről szóló féléves jelentés

Jean-Claude Juncker szeptember 9-i „Az Unió Helyzetéről” szóló beszédében bemutatta a második sürgősségi mechanizmusról szóló bizottsági javaslatot és sürgette, hogy már a szeptember 14-i rendkívüli belügyminiszteri tanács fogadja el. Bejelentette, hogy a Bizottság javaslatot tesz a biztonságos származási országok listájának uniós harmonizálására. Javasolta egy állandó relokációs mechanizmus bevezetését. Juncker egyértelműnek nevezte, hogy azon tagállamokat, ahova a menekültek először érkeznek (megemlítve Magyarországot, Olaszországot és Görögországot), nem szabad magukra hagyni és segíteni kell őket ennek a hatalmas kihívásnak a kezelésében. A szeptember 9-én a Bizottság által közzétett migrációs csomag tartalmaz második sürgősségi mechanizmusként ideiglenes intézkedéseket tartalmazó tanácsi határozat tervezetet, amely összesen 120.000 nemzetközi védelemre jogosult menedékkérő Olaszországból, Görögországból és Magyarországról (54.000 fő) való áthelyezését és a többi tagállam közötti szétosztását javasolta (Magyarország megkérdezése nélkül!) – a Tanács szeptember 22-i ülésén állapodott meg a határozatban, amely csak Görögországra és Olaszországra terjed ki, állandó, válsághelyzetben alkalmazható relokációs mechanizmus létrehozásáról szóló rendelet-tervezetet a biztonságos harmadik országok közös uniós listájáról szóló tervezetet a visszatérésre vonatkozóan egy azonnali és középtávú lépéseket tartalmazó akciótervet, kézikönyvet.

Magyar szempont

A befelé irányuló illegális határátlépések alakulása Magyarország schengeni külső határain A 2010-2014. évek közt a horvát határszakaszon a befelé irányuló jogellenes határátlépések száma elhanyagolható volt. 2010-ben 0, 2011-ben 4, 2012-ben 16, 2013-ban 22, 2014-ben 14 fő elfogására került sor.

Magyar álláspont forrás – FX éves kockázatelemzés

Magyarország - válaszok Az illegális migráció által leginkább érintett szerb-magyar határszakaszra a 2015. évi CXXVII. törvény alapján 2015. augusztus 31-ig ideiglenes biztonsági határzárat alakított ki a Kormány. Teljes kiépítés október 31-ig. Hasonló létesítmények: Görögország, Bulgária, Spanyolország (Franciaország – Calais) A határzár kibővítésének lehetősége a horvátországi és a romániai határszakaszok egy részére is. Jogszabály-módosítás - 2015. augusztus 1-jei hatállyal Cél: visszaélések elleni hatékonyabb fellépés ismételt menedékkérők területen maradási jogának korlátozása korábban kétfokozatú (előzetes és részletes vizsgálati szak) menekültügyi eljárás összevonása: az eljárási időtartam lerövidült és csökkentek a kérelmezőre fordított kiadások rövidebb eljárási határidő menekültügyi őrizet a bírósági eljárás végéig tarthat, menekültügyi hatóság rendelkezik kiutasításról Menekültkénti elismerést kizáró okok hatékonyabb alkalmazása visszatartási időtartam 12 óráról 24 órára emelése (regisztráció) a közösségi szálláson vagy befogadó állomáson történő tartózkodással összefüggésben felmerülő költségeket a harmadik országbeli állampolgár viseli (menekült, oltalmazott, hum. tart. eng. kivételével) menekültügyi törvény személyi hatályának kiterjesztése (dublini eljárással összefüggésben) közfoglalkoztatási jogviszony alkalmazhatósága 12

Válaszok 2015. augusztus 28-án benyújtott törvénymódosítások - Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalma Egyedi szabályozási lehetőség válsághelyzet esetén a nemzetbiztonsági célú építmények létesítésére - Tranzitzónák kialakítása – tranzitzónában lefolytatott eljárás - Btk. módosítás önálló büntetőjogi tényállások: határzár tiltott átlépése, határzár megrongálása határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása +kiutasítás Embercsempészés büntetési tételeinek szigorítása A honvédség új feladatai: őrzés és védelem tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén A honvédség a rendőrség munkáját támogatja, továbbra is a rendőrség fő feladat- és hatásköre az ill. migr. elleni fellépés A honvédség új jogosítványa pl. a gépjárművek közúti megállítása, továbbá a katonák – a rendőrök jogaihoz hasonlóan – felhatalmazást kapnak helyszínbiztosításra, területzárásra, valamint kényszerítő eszközök alkalmazására, illetve a személyi szabadságot is korlátozó intézkedésekre is. 13

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelése A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelése érdekében a magyar-szerb, magyar-horvát határon a kijelölt határátkelőhelyeken tranzitzóna (Röszke és Tompa, Beremend), ahol az illegális migránsok benyújthatják menedékkérelmüket.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelése eljárásrend:

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Simonné Dr. Berta Krisztina, európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár Belügyminisztérium krisztina.berta@bm.gov.hu