A környezetgazdaságtan – a maradandóság gazdaságtana -

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Advertisements

3.tétel GDP,GNI.
EXTERNÁLIÁK.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
A turizmus rendszer környezete
Pénzgyárak és problémák Közgazdaságtan alapjai Bevezetés a földrajzba Márton János MFK13F – HUI3O0.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Fenntartható fejlődés
Környezetgazdaságtan
Juhász Ildikó
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
HEFOP Minőségirányítás 5. hét: a környezetközpontú irányítási rendszer kialakulása.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Környezetértékelési módszerek
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Március órától út 114-ben (óra helyett)
GAZDASÁG ÉS KÖRNYEZET KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN – II. ELŐADÁS Előadó:
KÖRNYEZETI KÁROK, KÖLTSÉGEK, KOCKÁZATOK
KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Elméleti közgazdaságtan
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Energetika hatásainak gazdasági értékelése
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
A KÖZGAZDASÁG-TUDOMÁNYI SZAK-TÁJÉKOZTATÁS
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Környezetjogi alapelvek
Vállalati környezeti jelentések Zsugyel János PhD Heller Farkas Főiskola.
Környezeti számvitel Zsugyel János PhD. Környezeti teljesítmények a nemzetgazdasági számlákon System of National Accounts –Eredetileg környezeti számlák.
Közgazdaságtan 5 Célok és fejlődéskép GDP, alternatív indikátorok, pénz és boldogság Tóth Gergely.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
A fenntartható fejlődés
Ember és környezetének viszonya
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Előadó: Dr. Valkó László c. egyetemi tanár
Globalizáció és környezeti problémák
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
A világ országai. Forrás: Wikipedia:HDI (az ENSZ HDR adatai alapján)
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
Dr. Szlávik János – Dr. Valkó László Környezetgazdaságtan BME Környezetgazdaságtan Tanszék St. ép. IV em
A fenntartható fejlődés fogalma, alapelemei, európai célkitűzései Nágel Ágnes JK1XC9 Klímaváltozás gyakorlat őszi szemeszter.
GAZDASÁG, GAZDÁLKODÁS ÉS A TERMELÉS, HASZNOSSÁG, SZŰKÖSSÉG, GAZDASÁGI JAVAK GAZDASÁGI ALAPISMERETEK.
57. Növekedés és fenntarthatóság A. Mivel mérjük egy gazdaság fejlettségét? B. Lehet-e fenntartható a fejlődés?
INTELLIGENS MÉRŐK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A KÖZMŰHÁLÓZATOKBAN Nagy Alex Szak: műszaki menedzser Szegedi Tudományegyetem Mérnöki kar június 10.
Energetikai gazdaságtan
Zh Október 13-án csoportbeosztás szerint óra ideje alatt (pontos beosztás Neptunos üzenetben) Zh megírása nem kötelező. Igazolvány, számológép, toll kell.
Környezeti hatások számszerűsítésének problémái
A nemzeti kibocsátás mérése
Környezetgazdaságtan 3. előadás Mikroökonómiai problémák
Szigeti Cecília SZE-KGYGK
Előadás másolata:

A környezetgazdaságtan – a maradandóság gazdaságtana -

„Még legalább száz évig el kell hitetnünk magunkkal és mindenkivel, hogy ami jó, az gonosz, és ami gonosz, az jó, mert a gonosz hasznos és a jó nem az. A kapzsiság, az uzsora és a gyanakvás legyenek még egy kis ideig az isteneink. Mert csak ők vezethetnek ki bennünket a gazdasági szükség alagútjából a napvilágra.” John Maynard Keynes, 1930

„A közgazdász számára az a gondolat, hogy létezhet beteges, egészségtelen növekedés, perverz ötletnek tűnik, amelynek felmerülnie sem szabad.” Ernst Friedrich Schumacher, 1967

A közgazdaságtan olyan társadalomtudomány, amely a gazdasági rendszerrel, vagyis a javak megtermelésével, elosztásával, értékelésével és fogyasztásával foglalkozik. Központi szerepe van a modern világ alakításában, hiszen meghatározza, hogy mi „gazdaságos” és mi „gazdaságtalan”. Ez pedig meghatározza az egyének, közösségek, kormányok cselekedeteit…

Alapprobléma 1. A természet erőforrásait jövedelemtételként könyvelik el, nem pedig tőketételként – vagyis ezek megfogyatkozása nem befolyásolja a közgazdaságtani számításokat – közgazdasági szempontból nem érdek ezek megőrzése. E. F. Schumacher

Alapprobléma 2. A gyakorlatban nem érvényesül a versenyegyenlőség és a szennyező fizet elve, hiszen a jelenlegi gazdaság úgy működik, hogy nem veszünk tudomást a rendszer externális (külső) költségeiről. Ezáltal a szennyező technológiák jogosulatlan versenyelőnyben vannak (olcsóbbak) a környezetkímélő megoldásokhoz képest…

► Környezetgazdaságtan – közgazdászok ► Ökológiai közgazdaságtan – ökológusok, fizikusok ► Részterületei:  Környezet- és gazdaság kapcsolata  Természeti erőforrások gazdaságtana  A környezetszennyezés és degradáció közgazdasági összefüggései ► A károk felmérésének módszerei ► Környezetvédelem költségei ► Környezetvédelmi szabályozás közgazdasági lehetőségei

Miért jött létre? ► A hagyományos közgazdaságtan láthatóan nem tudott választ adni a környezetszennyezéssel kapcsolatos számos kihívásra, sőt sok esetben kifejezetten előmozdította a környezet szennyezését.  A „fenntartható növekedés” áll a célkeresztben – a termelés maximalizálása fokozott természetierőforrás-hasznosítást követel meg.  Kritikus zóna: a természeti erőforrások olyan mértékű igénybevétele, amely már meghaladja az újratermelődés ütemét (erdő, földhő).

A környezetgazdaságtan kínálta megoldások 1. ► Externália problematikája  Külső gazdasági hatás: egy gazdasági szereplő tevékenysége piaci ellentételezés nélkül befolyásolja egy másik szereplő helyzetét ► Kívülálló személy(ek) jólétét módosítja ► Nem kötelezik az okozót a kár kompenzálására ► A hatás nem szándékolt ► Pozitív és negatív ► Válasz: szennyező fizet elv megjelenése

A fogyasztói társadalomban a gazdaság abban érdekelt, hogy a természeti erőforrásokat a lehető legrövidebb idő alatt hulladékká alakítsa: a fejlettség mutatója a természeti erőforrások hulladékká alakításának sebessége A fogyasztói társadalomban a gazdaság abban érdekelt, hogy a természeti erőforrásokat a lehető legrövidebb idő alatt hulladékká alakítsa: a fejlettség mutatója a természeti erőforrások hulladékká alakításának sebessége

Korrekciós törekvések a GDP/GNP-re ► Gond, hogy a döntéshozók ma a gazdaság érdekeit előbbrevalónak tartják a társadalom, az ember érdekeinél.  Cél: Ne mi szolgáljuk a gazdaságot, hanem a gazdaság szolgálja a társadalmat! ► Az életszínvonal nem feltétlen alakul a gazdaság teljesítményével párhuzamosan. Fisher (1906): Distinguish "enjoyment of life" from "production of goods" A környezetgazdaságtan kínálta megoldások 2.

GDP/fő ($/fő) hely: Luxemburg hely: Norvégia hely: Amerikai EÁ hely: Magyaro HDI – hely: Norvégia – 0, hely: Izland – 0, hely: Ausztrália – 0, hely: Amerikai EÁ - 0, hely: Magyaro. – 0,869

Gazdasági mutatók  Jóléti mutatók ► NEW (Net Economic Welfare): Nettó Gazdasági Jólét ► HDI (Human Development Indicator): Emberi Fejlődési Mutató ► ISEW (Index of Sustainable Economic Welfare) ► GPI (Genuine Progress Indicator) ► GNH (Gross National Happiness )

Human Development Index (2004). Várható élettartam + írástudatlanság, iskolázottság + GDP ██ and over ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ under 0.300

Magyarország ökológiai lábnyoma (3,5 ha/fő) – világátlag: 2,9

„A Föld eleget terem ahhoz, hogy kielégítse minden ember szükségletét, ám nem minden ember mohóságát.” Mahatma Gandhi