A családi költségvetés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Makroökonómia gyakorlat
Advertisements

Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
Hogy akarsz gyorsan pénzhez jutni? Avagy a jótündér elhagyta a varázspálcáját, úgyhogy ez maradt...
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Gazdasági informatika
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
…hogy hogyan lehetne az Internet segítségével pénzt keresni? Mit szólna hozzá, ha mától kezdve részesedhetne egy webáruház bevételéből?
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
Makroökonómia 3.előadás.
Erdész Ferenc HelpforYou tulajdonos
A projektek fenntartási kötelezettségének hatása az önkormányzati és állami költségvetésre KEOP 2 & 3: Vizeink és természeti értékeink jó kezelése 2013.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
…hogy hogyan lehetne az Internet segítségével pénzt keresni? Mit szólna hozzá, ha mától kezdve részesedhetne egy webáruház bevételéből?
…hogy hogyan lehetne az Internet segítségével pénzt keresni? Mit szólna hozzá, ha mától kezdve részesedhetne egy webáruház bevételéből?
A rendszeres szociális ellátás hatása a gazdasági aktivitásra és a segélyezett romák életmódjára Kiss Eszter OTDK 2011.
K&H trambulin tapasztalatok
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
Készítette: Bakos Bálint Európai Közösségek Tanácsa kontra Európai Parlament Ügyszám:C-284/90.
Pénzügyi elemzés Tóth Veronika
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
Az elemzés és tervezés módszertana
Dolceta - Pénzügyi ismeretek
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Az Agel hálózata Néhány ábra segítségével a következőkben szeretnénk szemléltetni, hogyan épül fel a hálózat az Agelben. Az esetleges.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
AZ PÉNZÜGYI SZABADSÁG MEGTEREMTÉSÉNEK ÚTJA
Készíts költségvetést! Gazdálkodj okosan!
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
AMC a siker záloga!  Akár ingyenesen regisztrálhatsz  Vagy1.200,-Ft induló tőke kell  3 olyan partnert keress magadnak akiket érdekel  Kövesd a javaslatokat.
Családi költségvetés középiskola
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
A háztartások gazdálkodása
Mit jelent gazdálkodni?
Pénzforgalom a bankszámlán
Családi költségvetés Szakmai háttérismeretek. A család fogalma, funkciói A család funkcióit általában így foglaljuk össze: · reprodukciós funkció · gazdasági.
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
12–13. Pénzügyi céljaink – tervezés A. Miért van szükség pénzügyi tervre? B. Hogy érhetjük el kitűzött céljainkat? C. Milyen erőforrásai vannak egy háztartásnak?
3–4. A háztartások gazdálkodása A. Kik alkotnak egy háztartást? B. Milyen bevételei lehetnek egy háztartásnak? C. Milyen kiadásai lehetnek egy háztartásnak?
35. Életpályánk pénzügyi döntései A. Milyen pénzügyi lépések kísérik végig életünket?
Pénzügyi tervezés, megtakarítások
Családi költségvetés osztály.
5–6. A családi költségvetés
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Megbecsülés az idős embereknek
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Üzleti terv bemutatása
Pénzügyi tervezés, megtakarítások
Pénzügyi Bizottság javaslatai: Terv. egy.* /Ft/
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
SUMP - kérdés Magyarországon
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Átlag család költségvetése. A család funkciói A család funkcióit általában így foglaljuk össze: · reprodukciós funkció · gazdasági funkció · szocializációs.
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
= CI P= CI+C+I S I Társadalom egésze Teljes kibocsátás (termelés)
Előadás másolata:

A családi költségvetés Mi a költségvetés, és hogyan készítsük el? Hogyan alakulhat a költségvetés egyenlege?

Meddig ér a takaró? Szerencsésék úgy döntöttek, hogy pontosan felmérik a család anyagi helyzetét, mivel Éva középiskolai tanulmányai miatt a havi rendszeres kiadásaik jelentősen növekednek majd. A havi diákbérlet és hazautazási költségek: 8 000 Ft (viszont a korábbi közösségi buszbérletet nem kell megvenni -3 200 Ft) A havi kollégiumi ellátás díja: +18 000 Ft (- 5 000 Ft iskolai ebédbefizetés) Évi havi zsebpénzét 12 000 Ft-ra emelték a korábbi 5 000 Ft-ról Szerencsére a mosogatógép utolsó részletét a múlt hónapban törlesztették! A családi költségvetés legfontosabb lépése, hogy összevessük a havi bevételeket és kiadásokat.

Meddig ér a takaró? Számoljátok ki, hogy mekkora a család bevételeinek és kiadásainak egyenlege! Elegendőek-e a bevételek Éva középiskolai többletkiadásaira? A jövedelem egyes elemei különböző időpontokban és eltérő rendszerességgel folyhatnak be a családi „kasszánkba”. Havonta érkezik például a munkabér, a nyugdíj, a családi pótlék, ezzel szemben például jutalomhoz, örökséghez és más bevételi elemekhez esetlegesen, rendszertelenül juthatunk csak…

Hogyan készítsünk költségvetést? Szerencsés anyuka örömmel állapította meg, hogy eddig jól gazdálkodtak a jövedelmükkel, hiszen összegyűjtöttek közel 1 hónapnyi bevételnek megfelelő tartalékot, 300 000 forintot. Ezért felméri, hogy a következő hónapokban a rendszeres kiadások mellett várhatóan kinek mire lesz még szüksége a családban. A tervek megvalósítására háztartási naplót készít, hátha így arra is rájön, miért lépik túl a bevételeiket. Az eddigi rendszeres kiadásokhoz képest a következő események befolyásolják a következő havi kiadásokat: Évi kollégiumba megy (+18 000, ‒5 000 Ft) Féléves súlyadó (+10 000 Ft) Peti szalagavató bálja (+10 000 Ft) Közlekedési költségek: Évi kiadásai (+8 000, ‒3 200 Ft), de az anyuka lemond a helyi buszbérletről (‒4700 Ft), és inkább kerékpárral jár. A Magyar Nemzeti Bank programjával mi is elkészíthetjük a saját költségvetésünket: http://felugyelet.mnb.hu/fogyasztoknak/alkalmazasok/hksz

Hogyan készítsünk költségvetést? Vezessétek be az egyes gazdasági eseményeket a háztartási naplóba! Milyen hatással vannak az egyes események a család költségvetésére? Tegyetek javaslatot, hogyan lehetne a megnövekedett kiadásokat úgy kigazdálkodni, hogy a megtakarításaik ne csökkenjenek! Fontos, hogy a bevételek és a kiadások egyensúlyban legyenek. Ha a bevételek meghaladják a kiadásokat, akkor megtakarítás (többlet) keletkezik, ha pedig a kiadások nagyobbak a bevételeknél, akkor hiány jön létre.

Összegzés

Mi a költségvetés? A családi költségvetés egy olyan pénzügyi terv, amely egy háztartás adott időszak alatt keletkező bevételeit és kiadásait összegzi. Ha a bevételek meghaladják a kiadásokat, akkor megtakarítás (többlet) keletkezik, ha pedig a kiadások nagyobbak a bevételeknél, akkor hiány jön létre. A családi költségvetés legfontosabb lépése, hogy összevessük a havi bevételeket és kiadásokat. Ez a kép nem igazán illik a tartalomhoz.

A költségvetés egyenlege Gyakran előfordul, hogy a háztartások nem tudják jól beosztani a jövedelmüket, azaz túlköltekeznek. A hiány lefaragását érdemes mindig a felesleges költségek mérséklésével kezdeni a családi költségvetésben. Csak ezt követően vizsgáld meg a bevétel növelésének lehetőségét!

A legfontosabb tudnivalók Mi a költségvetés? A családi költségvetés egy olyan pénzügyi terv, amely egy háztartás adott időszak alatt (például hónap vagy év) keletkező bevételeit és kiadásait összegzi. Hogyan készítsük el? A családi költségvetés legfontosabb lépése, hogy összevessük a havi bevételeket és kiadásokat. Tegyünk félre váratlanul felmerülő kiadásokra! Hogyan alakulhat a költségvetés egyenlege? A háztartásokra is igaz, hogy hosszabb távon a kiadásaik nem haladhatják meg bevételeiket, hiszen ebben az esetben tönkremennének. Csak addig nyújtózkodhatunk, ameddig a takarónk ér! Az egyenleg nagyon ritkán nulla, tehát vagy megtakarítási, vagy finanszírozási döntést kell hoznunk! A következő óra témája: A korszerű pénzkezelés