Interprofesszionalitás a demens személyekről való gondoskodásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Partnerség.
Munkaterv Miért szükséges, mik az előnyei?
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Minőségmenedzsment alapelvek
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Közönségkapcsolatok (PR)
Az interprofesszionális gondolkodásra felkészülés lehetőségei Leonardo da Vinci EIPEN projekt workshop Győr, október 24. Budai István PhD.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Péczeli Katalin előadása
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Családi vállalkozás.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Egyéni döntések a szervezetben
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Szervezetfejlesztési Program
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Képesítési Keretrendszerek Európában
A partneri kapcsolatok értékelése hálózati együttműködés esetén
A szervezeti felépítés definíciója
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Tanuló szervezet.
Controlling a gyakorlatban
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Partnerség és együttműködés Érdekcsoport-elemzés
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
Minőség menedzsment 6.előadás
Az interprofesszionális együttműködés munkaformáinak sajátosságai (Mohácsi – Lakatos) ESETKONFERENCIA: - résztvevők érdekeltek a kliens/klienscsoport problémájának.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Partnerség a HR működésben Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Párdányi Zsoltné humán partnerek osztályvezető.
A projekt szervezeti formái
BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft.
A kurzus céljai:  A szociális és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés fejlesztése.  Pedagógusok és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés.
A klaszterek jogi szabályozottsága
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
A PROTOKOLLOK SZEREPE A PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATI FELADATOK ELLÁTÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN (TÁMOP B) Szitó Imre fejlesztéskoordinátor, főmunkatárs EDUCATIO.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Kutatási alkomponens Összegzés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Visegrád,
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
Egyedül vagy partnerségben?. Konzorcium fogalma  több érdekelt vagy egy érdekcsoport időleges együttműködése valamely közös cél megvalósítása érdekében.
Az egészségügyi szakképzés minőségügye, kihívások és intézkedések György Annamária szeptember 17. "ISOFÓRUM XXII. NMK"
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Tervezési folyamat.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
A civil szervezetek hatásméréséről
Előadás másolata:

Interprofesszionalitás a demens személyekről való gondoskodásban

„Ha a világot folyamatosan csak részeiben látjuk, ha csak jelenlegi intézményünkből, csak két szemünkkel lehatárolt perspektíván keresztül vizsgálódunk, és ha valamennyien csak e lehatárolt élettapasztalattal és a kérdések lehatárolt megértésével rendelkezünk, akkor csak rontani fogunk szolgáltatás egészén…” (Laming 1995, idézi Hume - Sharples 1995, p. 155. old.).

Az interprofesszionális együttműködés definíciója Az interprofesszionális munka két, vagy több, különböző foglalkozási ághoz tartozó szakma képviselőinek időleges, vagy hosszabb távú vállalkozása, kommunikációja és együttműködése, amelynek során a csoportdinamika jótékony hatása segítségével a közreműködő szakemberek meglévő és megtermelt tudásukat és erőforrásaikat megosztják egymás között egy közösen meghatározott cél/ügy elérése érdekében, közösen meghatározott, eldöntött, szinergikus, kreatív eljárásmódok alkalmazásával. (Budai 2001, Hume 1999)

Interprofesszionalitás A szó jelentése: inter + professzionalitás = szakmaköziség – különböző szakmák képviselői interdiszciplinaritás vs. interprofesszionalitás között. Az interdiszciplinaritás tradicionálisan a tudományok közötti tudás tartalmakra, kompetenciákra és kutatási együttműködésekre, képzésekre, az azt művelő szakemberekre és tevékenységünkre utal (ld. ökotoxikológia, humánbiológia – antropológia, egészség és gazdaságpszichológia, orvosi biológia, szociálpszichológia, szociálpolitika, egészségügyi szociális munka vagy műszaki menedzser, környezetgazdálkodási agrármérnök stb.). (Budai, 2005)

Interprofesszionalitás és ágazatközi együttműködés Ágazatközi együttműködés: a szervezetköziség elsősorban a tevékenység megvalósítási eszközeként, kereteként határozható meg, míg az interdiszciplinaritás a szakmai tudások és stílusok közötti kapcsolatokat hangsúlyozzák. Rendszerezésükben az együttműködő szervezetek és diszciplínák/szakmák különböző variációiban igen sokféle minőséget lehet megkülönböztetni egymástól, így az interdiszciplinaritás és az interprofesszionalitás értelmezhető egy, vagy több szervezet keretében, illetve hosszú távú, szervezetek és szakmák közötti projektekben is. A sokféle szervezet és sokféle professzió közötti tevékenység kétségtelenül magasabb minőségű együttműködést igényel és jelent. (Korazim – Kőrösy, 2007)

IP együttműködés célja Megsokszorozódik a szakértelem, célja: a további közös döntések, egy magasabb rendű minőség (eredmény) elérése, közös szakmai nyelv, újabb, rugalmas és sokrétű közös tudás, készségek és értékek (együttesen kompetenciák) kialakítása és fejlesztése, a különböző kultúrák találkozása

IP együttműködés feltételei: minden közreműködő szakember alaposan ismeri saját szakmáját, azonosulni képes azzal – alapfeltétel, motivált részvétel – sikerélmény a közös munka során, hatalom hierarchiamentes elosztása, DE van vezető az IP teamben.

IP együttműködés feltételei Kérdések és a mérlegelés alternatívái Ki határozza meg a problémát? Mindenki részt vesz a probléma meghatározásában, vagy ez kizárólag egy szakma képviselőjé(i)nek hatáskörébe tartozik? Kinek a szakkifejezéseit használják? Minden résztvevő képes-e kommunikálni egy közösen meghatározott és mindenki által megértett szakszókincs és fogalom használat alapján, vagy pedig csak egy szakma nyelve dominál? Kinek az irányítása alá tartozik a terület? Megállapodnak-e közösen az irányításban, változik-e az irányítás aszerint, hogy melyik szakma képviselőjének tudása és szakismerete szolgálja legjobban a szolgáltatás alanyainak szükségleteit egy adott időpontban és helyzetben, vagy pedig az irányítás főképpen csak egy szakma képviselőjé(i)nek kezében van? (Budai, 2011)

IP együttműködés feltételi Kérdések és a mérlegelés alternatívái Ki dönti el azt, hogy milyen erőforrásokra van szükség, és hogyan juttatják el ezeket a felhasználókhoz? Megvitatják-e közösen az erőforrások kérdéseit, közösen határozzák-e meg az erőforrásokat a különféle szakmai hozzájárulások mértékének megfelelően, vagy pedig azt csak egy szakma képviselője(i) diktálja(k) azt? Ki kit von felelősségre? Egyetlen szakma képviselőjé(i)re hárul a teljes felelősség, vagy pedig elismerik mindenki elszámolási kötelezettségét? Ki írja elő a többiek teendőit? Van-e közös megegyezés a közreműködők tevékenységeit illetően, vagy pedig csak egy szakma képviselője(i) írja elő a teendőket? Ki tud befolyást gyakorolni a politika alakítóira? Valamelyik szakma erősebb befolyással bír-e a többieknél a politika alakítóinál való lobbizás terén? (Budai, 2011)

IP tevékenység értékei – szakemberek szempontjából holisztikus szemlélet partnerek együttműködése partnerek közötti egyenlőség partnerek kölcsönös elfogadása új megközelítésű együttműködés világról való gondolkodás új útja: „mit is nem tudunk még?” egyértelmű, eredményes kommunikáció kritikus vizsgálódások és elemzési kultúra egymás szerepeinek megértése és elfogadása eredményesebb megállapodások, tartósabb megoldások

IP tevékenység értékei – szakemberek szempontjából érvényesíthető tudás – jövőbeni felhasználhatóság tevékenység során közösen megtanultak egymás közötti megosztása kölcsönös elkötelezettség bizalom megtanulása és a bizalom tudásával való élés hálózatépítés, információ csere ihletettség kreativitás költség hatékony szolgáltatások minőségi kollegiális kultúra építése közös és a különböző értékek elismerése szakmák közötti hierarchia és feszültségek csökkenése

IP együttműködés értékei – szolgáltatást igénybevevő számára felhasználók kerülnek a szolgáltatások középpontjába eredményesebb kommunikáció hatékony szolgáltatások megtervezése, megszervezése, megvalósítása evidencia (bizonyított-, biztos tudáson) alapon működő szolgáltatások szolgáltatások fejlesztése – a szolgáltatást felhasználó élet minőségének javulása stb. (EIPEN 2008).

IP együttműködés előnyei Partneri alapokon folyó hatékony stáb-team munka Motivált közreműködők Szélesebb dimenziókat is figyelembe vevő, folyamatos konstruktív kooperáció Áttekinthető felelősség megosztás Gyakorlatias, hatékony, minőségre törekvő, összehangolt szolgáltatás Elégedett szolgáltatást felhasználók, környezet és munkáltatók Erőteljes hatás a szűkebb-tágabb társadalmi környezetre A rendelkezésre álló és újként feltárt források gazdaságos és sikeres használata A problémák, rizikók, veszélyek csökkentése A merev szakmai keretek oldása (Budai, 2011)

IP együttműködés nehézségei Különböző szakmai képzettség, identitás Nem mindig egyértelmű és meghatározható távlatok Eltérő szakmai értékek, érdekek Egymásnak ellentmondó, vagy párhuzamos tevékenységek veszélye Különböző képzettség és kompetenciák Különböző szakmai nyelv, stílus Időigényesség Az eredeti szakma iránti loyalitás, identitás elvesztésétől való félelem Az értékelés nehézkessége (Budai, 2011)

Demens személyek ellátásában közreműködő szakmák orvosok (háziorvos, szakorvosok) háziorvosi asszisztensek ápolók (kórházak, szakrendelések, szakápoló szolgálatok dolgozói) ápolók-gondozók (szociális intézmények dolgozói) gondozók (szociális alapszolgáltatások dolgozói) szociális és mentálhigiénés szakemberek, foglalkoztatás szervezők szociális munkások szociálpedagógusok

Demens személyek ellátásában közreműködő szakmák teológusok pszichológusok pedagógusok jogászok közigazgatásban dolgozó szakemberek, stb.

Demens személyek ellátásában közreműködő ágazatok szociális ellátások egészségügyi ellátások oktatás kultúra, közművelődés rendészeti szervek közigazgatás média

IP/ágazatközi együttműködés kialakítása és fejlesztése során fontos szempontok Kik az adott ellátási formához és/vagy igénybevevői szükséglethez kapcsolható partnerek? Miként kapcsolódhatnak be az adott partnerek a szolgáltatás nyújtásba? – konkrét tevékenységek, aktív feladatok Illeszkedik-e a bevonni kívánt partner számára meghatározott feladat az ő szolgáltatási palettájába?

IP/ágazatközi együttműködés kialakítása és fejlesztése során fontos szempontok Mit nyer az igénybevevő az együttműködéssel? Mit nyer a közreműködő szakember? Hogyan történik az információáramlás (reálisan megvalósítható keretek között)? Ki az adott ügy menedzsere? Ki koordinál? Ha megvannak az iménti kérdésekre a válaszok, akkor a leglényegesebb momentum: Minden érintett fél meg kívánja-e kötni a kidolgozott megállapodást (szóban vagy írásban)?

Miért elképzelhetetlen a demens betegről való gondoskodás interprofesszionális szemléletű gondolkodás nélkül? A demenciával élők száma folyamatosan növekszik. A demencia = tünetegyüttes, az ember egészére hatást gyakorol. Nemcsak a beteget érinti a betegség, hanem közvetlen környezetét (családtagok, barátok, szomszédok, stb.)

Miért elképzelhetetlen a demens betegről való gondoskodás interprofesszionális szemléletű gondolkodás nélkül? A betegség megnyilvánulási módja a beteg tárgyi környezetének átalakítását teszi szükségessé. A demens betegek hosszú évekig aktív tagjai a társadalomnak. A betegekről való megfelelő gondoskodás, a társadalmi odafigyelés számos veszélyhelyzet kialakulását előzheti meg.