Fényforrások környezetvédelmi értékelése életciklus-elemzés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
E-hulladék *Koca Elit*. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Felgyorsult világunk egy.
A Főváros települési szilárd hulladék
A környezetvédelmi termékdíj szerepe a hulladékgazdálkodásban*
Az E-hulladék Csapatnév: Ökomanók.
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
Kidolgozta: Heinz-Werner Engel (ABECE) 1997 Használják: Belgium, Németország, Kanada, Nagy-Britannia, Olaszország, Tunézia, Magyarország, Ausztria Magyar.
Vásárolt nyersanyagok Új (tartalék) nyersanyagok Gyártás Beépítendő termékek és részegységek Nyersanyagok Új termék Új termék (meglévő) készletből Új termék.
A Szelektív Hulladékgyűjtés
MINDEN AMI ENERGIA. Nagyon sok mindennapi dologban használhatnánk a fizika törvényeit energiagazdálkodásra. Általában viszont az emberek lusták használni.
Kereskedelem Szakmacsoport
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.
A hulladék szerepe az ember életében
7.Fény- és sugárforrások valamint azok vezérlése Izzólámpák –Halogén izzók Kisnyomású gázkisülő lámpák –Kompakt fénycsövek –kisnyom. Na-lámpa Nagynyomású.
Mivel és hogyan világítsunk gazdaságosan?
Világítási fogyasztók és világítástervezés Kapitány Dénes 2/14.E.
TARTALOM 1.TípusokTípusok 2.Reklám- fénycsőReklám- fénycső 3.Világító fénycsőVilágító fénycső 4.Kompakt- fénycsőKompakt- fénycső FÉNYCSÖVEK „Világító”
7. Fény- és sugárforrások, előtétek, gyújtók
Hulladékkezelés.
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
Tartalmi keretek (3) PTE TTK Környezettudományi Intézet II.A környezetközpontú vállalatvezetés rendszere, gyakorlata Környezetközpontú vállalatvezetés.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Mire és hogyan alkalmazhatjuk a LEDeket?
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
E-hulladék Csipet-csapat. Elektronikai hulladékok a háztartási hulladék között Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak,
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
Teknőcök. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése.
„E-hulladék” Készítette: „El nem veszünk, csak átalakulunk” csapat Veszprém, 2012.
E-hulladék Öko-Öku boglárkák.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
A HULLADÉKOK A hulladék fogalma: minden olyan gáznemű, folyékony vagy szilárd anyag, amely a keletkezése helyén haszontalan vagy felesleges, zavarja az.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
Coca-Cola Magyarország gyakorlatában Coca-Cola Magyarország
A csomagolás tömege alapvető tényező! Az Alu és az Ü a problémás A Tetra Brik ilyen jó lenne?
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Mit lehet és mit kellene tenni?
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Polimerek újrahasznosítása
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
This information is exclusive property of DENSO corporation. Without their consent, it shall not be reprinted or given to third parties. DENSO Gyártó Magyarország.
Életciklus elemzés (LCA)
Város energetikai ellátásának elemzése
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM VESZÉLYES ANYAG TERHELÉS A FELSZÍNI ÉS.
Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő.
Rendszerszemléletű hulladékgazdálkodás ZÖLDEK Klaszter – a megújuló energia jövője a Közép-Dunántúli régióban 2013 szeptember Varsoft Kft. H-Solymár.
NORRIA Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft Miskolc, Széchenyi u Tel.: , Fax:
I NNOVÁCIÓ A KÖZVILÁGÍTÁSBAN A SUNSET SMART HAZAI FEJLESZTÉSŰ INTELLIGENS LED- ES KÖZVILÁGÍTÁSI RENDSZER Vargáné Kaiser Katalin-Manzéger Illés
HOGYAN SPÓROLJUNK A VILÁGÍTÁSSAL? A fűtés után a villamos áram a legnagyobb költség és egyben lehetőség a megtakarításra Nagy István vezető tervező, ELI.
És mondá Isten: Legyen mindenütt világosság! (Mózes első könyve 1.3.) Legyen mindenütt LED! (tőlem) Let it be! (the Beatles, 1970) LED it be! (PBKIK) Valóban.
1 ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft Kós Szabina Környezetvédelmi mérnök.
Kanizsa Trend Kft Környezetvédelem a Kanizsa Trend Kft-nél Nagykanizsa.
Szelektív hulladékkezelés, Újrahasznosítás
A geoszférák környezeti problémái
a logger-használat kérdései
Előadás másolata:

Fényforrások környezetvédelmi értékelése életciklus-elemzés Zádor Anett Eszter ZAAUAAP.PTE 2014.11.24.

Életciklus-elemzés Az életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment, LCA) egy folyamat, termék illetve szolgáltatás teljes életútja során vizsgálja a környezetre gyakorolt potenciális hatásokat. Az életút vizsgálata a „bölcsőtől a sírig” elméletre alapul: a termékhez szükséges nyersanyag bányászatától és előkészítésétől a termék gyártásán keresztül a termék használatáig és a használat után keletkező termékhez szükséges hulladék hasznosításáig vagy kezeléséig terjedő szakaszokat vizsgálja. Folyamat, illetve szolgáltatás esetén az anyag- és energiafelhasználásnak, illetve magának a folyamatnak a környezeti hatásait vizsgálja az LCA.

Fényforrások életciklus-elemzése Amikor fényforrások környezeti hatásairól beszélünk, szinte egyedül csak azt vizsgáljuk, mennyire energiatakarékos az adott lámpa. Nem vitatható, hogy ez a legfontosabb jellemző, de ezen kívül még sok olyan hatás, környezeti mutató van, amelyek ismerete fontos ahhoz, hogy árnyaltabb és megalapozottabb véleményt mondhassunk. 

Fényforrások életciklusa Az életciklus általában a következő szakaszokra osztható: Nyersanyagok előállítása Lámpagyártás Csomagolás, szállítás Használat Életút vége

Nyersanyagok előállítása Az alapanyagok előállítása egyrészt a bányászattal járó környezetterhelést jelent (területhasználat, szálló por, foglalkozási ártalmak stb.), továbbá nem megújuló természeti erőforrások fogyasztását. Kritikus anyagok: nehézfémek, ritkaföldfémek, alumínium, NYÁK, elektronikai egységek, higany A higany a legvitatottabb anyag a fényforrásokban ha az energia előállítása során kibocsátott higanyt is figyelembe vesszük, kiderül, hogy a normál izzó nagyobb emisszióért felelős, mint az azonos fényenergiát szolgáltató (kompakt) fénycső.

Nyersanyagok előállítása Összességében az alapanyagok előállítása nem túl nagy rész a lámpák összes környezetterhelésében, mert ami kritikus lenne, az csak nagyon kis mennyiségben fordul elő, a többi, ha nem is kifejezetten környezetbarát, de problémamentes.

Az ábra egy LCA szoftver 2006-os adatbázisa alapján készült. Azt mutatja, hogy 1 kWh villamos energia előállítása mennyi Hg kibocsátással jár. Ahol nagy a megújuló és az atomenergia aránya, ott kisebb az emisszió.

Lámpagyártás Hagyományos lámpa a gyártási fázisban nincsenek kiugró terhelések, a hagyományos lámpagyártási eljárások általában nagy energiafogyasztással jártak (pl. üveggyártás) és a füstgázokon kívül nem túl nagy emisszióval. Az egy lámpára jutó terhelés így elég kicsi maradt.

Lámpagyártás LED gyártása  A nagy tisztaságú félvezető alapanyagok előállítása rendkívül sok energiát, különleges, gyakran igen veszélyes anyagok alkalmazását igényli. Végül azonban egy pár wattos chip tömege kevesebb, mint 1 g, tehát a fajlagos terhelés ez esetben is nagyon kicsi marad.

Csomagolás, szállítás Ez a fázis szinte észrevehetetlen a többi terhelés mellett. Többnyire egyszer használható papírdobozba csomagolnak, ennek egy része még szelektív gyűjtés során hasznosul is. A lámpák nagy része hosszú szállítás után érkezik a felhasználóhoz. Az egy lámpára jutó terhelés így is egészen kicsi.

Használat Gyakorlatilag csak az energiafogyasztás számít, a lámpatestek, kiegészítők, szerelési elemek terhelését nem szokás a fényforrások életciklusához hozzávenni. A meghajtó, szabályozó elektronikát igen, ezek fogyasztása is számítandó. Tehát a döntő tényező a fényhasznosítás, a fejlesztések nagy része is ennek javítását célozza.

A táblázat mutatja a leggyakoribb lámpatípusok hatásfokát

Életút vége Ezek szerint a normál és halogén izzókon kívül elég szigorú (70-80%-os) visszagyűjtési és újrahasznosítási kvótát írnak elő. Új helyzetet hozott a LED, a 2012-es új direktíva már említi a LED-et is. Az un. retrofit lámpákra és más LED-es lámpatestekre lehetséges a visszagyűjtés és bizonyos újrahasznosítás, magára a chip-re nem. Legújabb cikkek szerint a LED-ek mérgező anyagokat tartalmaznak.  Az Egyesült Államokban szokásos vizsgálat, az un. kilúgozási teszt során a minták elenyésző százalékában nehézfémeket; ólmot, rezet, nikkelt találtak, speciálisan a kis teljesítményű piros és sárga LED-ekben.

Életút vége A hazai begyűjtési és feldolgozási rendszer elsősorban a fénycsöveinek újrahasznosítását végzi. Kinyerhető és újrahasználható az üveg, a különböző fémek, desztillációval elkülöníthető a higany. Megoldható, de bonyolult és költséges a fényporok reciklálása, ezért azokat egyelőre lerakóba viszik. A lakossági kompakt csövek kis hányada kerül vissza, ezeket külföldön dolgozzák fel.

Összegzés Az újrafeldolgozó és veszélyes hulladékkezelő telepek listáját interneten elérhetők. Több vállalat is felajánl ingyenes visszavételi programot az elhasznált lámpák gyűjtésére. Az újrahasznosítás, újrafeldolgozás megakadályozza, hogy az összes higany a környezetbe kerüljön. Ezért fontos, hogy a fogyasztókat tájékoztatni kell a fénycsövek ártalmatlanításának módszereiről.

Források http://denkstatt.hu/eletciklus-elemzes http://www.villanyszaklap.hu/lapszamok/2013/december/2739- fenyforrasok-koernyezetvedelmi-ertekelese-eletciklus-elemzes-segitsegevel-i