A csontritkulás (osteoporosis)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Advertisements

A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA OKTÓBER 18 Dr. Barna Judit A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA OKTÓBER 18. Dr. Barna Judit.
ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
Hidegártalmak Dr. Páldy Anna, Bobvos János, dr. Trájer Attila
SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK EPIDEMIOLÓGIÁJA
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Osteoporosis A néma járvány.
Közegészség.
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
Fizikai és matematikai alapok Kalinka Gábor (ATOMKI) 2009
Parathyreoidea, csontanyagcsere
Sportolás hatása szervezetünkre
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
Egészséges táplálkozás
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Hormonpótlás az újabb adatok kritikai értékelése
Vidám szerepjáték …. betegoktatás és konzultáció
Rheumatoid arthritis.
Az elhízás.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Csontritkulás By: Fazekas Zoltán Kántor Gábor Bognár András Nagy Gábor
Készítették: Havasi Boglárka Veiland Adrienn Borsányi Tibor 
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
A köszvény Arthritis urica.
Alkoholizmus.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Szegénység és egészségi állapot
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A Helytelen Testtartás
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Helytelen testtartás.
A szív betegségei.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Légző rendszer betegségei
Csont-anyagcsere betegségek
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Az öregkor.
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Osteoporosis (csontritkulás)
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
A prevenciót és a rehabilitációt átívelő horizont
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
Sclerodermás és SLE-s Betegek Mozgásszervek kezelésének lehetőségei
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
A szervezet energiaforgalma
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A mozgás szükséglete.
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Törések (Fractura).
A szervezet energiaforgalma
Gyógytornász szerepe a demens betegek mozgásterápiájában
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
rendellenességei, betegségei
Mozgásszervi prevenció és rehabilitáció
Csontritkulás A néma járvány
A szervezet energiaforgalma
Alultápláltság és veszélyei
rendellenességei, betegségei
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

A csontritkulás (osteoporosis) Készítette: Sulyok Renáta, Lelkes Zsuzsanna, Sárai Adrienn, Lakos Anna

Csontritkulás fogalma Az OP jellemzője az alacsony csonttömeg és a mikroszerkezet romlása, továbbá a csontok mindezek következtében fokozott törékenysége, ill. a csonttörés fokozott kockázata /WHO, 1994/ A csontritkulás következtében csökken a csontok ásványianyag-tartalma és rugalmassága is, ezáltal a csonttörések gyakoribbak lesznek és a törések nyomán kialakult egyéb elváltozások súlyos mozgáskorlátozottsághoz vezethetnek.

A csontok változásának 3 szakasza 0-25 éves kor: növekedésnek, maximális csonttömeg. 25-40 éves kor: stabilitás, a csontépítő és csontbontó folyamatok egyensúlyban vannak. 40 éves kor: csontfogyatkozás, mely a korral egyre csak nagyobb. Nők esetében általában a fogyási tempó gyorsabb, mint a férfiaknál.

Elsődleges csontritkulás formái Postmenopausális Nőknél - a postmenopauzális csontritkulás (változó kor). 45-60 éves korban. Csigolyatörések a jellemzőek, főként a háti és az ágyéki csigolyák területén: a csigolyák magassága. csökken, felső, határoló csontlemezük beroppan. Senilis Idős korban- időskori csontritkulás. Ebben a típusban a csontépítő sejtek mennyisége és tevékenysége csökken. Csigolya- és combnyaktörések keletkeznek és gyakoribbá válnak a csuklótörések is.

Másodlagos csontritkulás Egyéb mozgásszervi, reumás betegségek. Belgyógyászati betegségek (máj és vese betegségek). Belső elválasztású mirigyek betegségei. Asztma Gyulladásos bélbetegségek. Egyéb olyan zavarok amikor a kalcium felszívódása nem megfelelő. Tartósan mozdulatlanságra kárhoztatott, ágyhoz kötött betegeken is kialakul (pl. tartós gipsz).

Szekunder OP

Az osteoporosis rizikófaktorai Nem befolyásolható Befolyásolható nemi hormonok mennyisége táplálkozási, emésztési, felszívódási zavarok, D-vitamin hiány, alacsony kalcium bevitel Gyógyszerek szteroidok (károsítja a csontokat), vízhajtó (fokozza a kalciumvesztést) kevés testmozgás, ágynyugalom Anorexia, fogyás depresszió (fokozódik a csontvesztés) Dohányzás, túlzott alkohol és koffein bevitel nem életkor, Testalkat, méretek családon belül halmozott előfordulás rassz

Tünetei Terheléskor fellépő, pihenésre szűnő hát- és derékfájdalom Később: hirtelen kis erő behatására létrejövő éles fájdalom. állandó, terheléskor erősödő hát- és derékfájdalom az izmok, szalagok feszüléséből jön létre. a betegek nem tudják a hátukat tartani.

Csontritkulás hatásai térbeli csonttorzulásból fakadnak, a csont belső, merev váza meggyengül a csigolyatest porckorong felőli oldala kivájttá válik két csigolya közti távolság csökken, az ízületek egymásba nyomódnak, s kikopik a porcfelszín, így fájdalmassá válik a mozgás a csigolya lyukacsossá válik, vörös csontvelőben szegény lesz csökken a keringése, nem tud ellenállni a kisebb-nagyobb nyomásnak, összeroppan a dinamikus terheléstől, a gerincgörbület deformációja miatt pedig ideggyökér-nyomás alakulhat ki.

Csontritkulás a világban A csontritkulás világszerte kb. 200 millió nőt és férfit érintő betegség, amely becslések alapján a 60-70 évesek mintegy egyharmadát, míg a 80 év felettiek kétharmadát sújtja. Európában a lakosság 9-10 %-a tekinthető csontritkulásos betegnek.

Az osteoporosis jelentősége meghosszabbodott a születéskor várható élettartam a nők élettartamuk egyharmadát a csontot védő hormonok hiányában élik le civilizációs hatások: mozgásszegény életmód csontrendszerre károsan ható gyógyszerek elterjedése a csontbetegségek felismerése és kezelési lehetőségei rohamosan fejlődtek

Epidemiológia A kaukázusi populáció 8-10 %-a Menopauzában lévő nők 15-25 %-a 50 év feletti férfiak 6%-a Magyarországon kb. 600 000 nő és 300 000 férfi érintett Évi 15 000 combnyak- és 51 000 egyéb osteoporotikus eredetű törés A halálozás a nem törött népességhez viszonyítva csípőtáji törésnél 7x, csigolyatörésnél 8x

Csípőtáji törések előfordulási gyakorisága a világon Gullberg B., Johnell O., Kanis J.A.: Word-wide Projections for Hip Fracture,.Osteoporosis Int 1997; 7:407-413

Az ötven éves nők 40 %-a, a férfiak 13 %-a számolhat ezzel. A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány (International Osteoporosis Foundation, IOF) adatai szerint Európában félpercenként bekövetkezik egy csontritkulásos eredetű törés. Az ötven éves nők 40 %-a, a férfiak 13 %-a számolhat ezzel.

1999-ben 1,7 millió combcsonttörés fordult elő a világon, és 2050-re a szakemberek közel 7 milliót becsülnek.

A 60 év feletti nők 25 %-ánál kimutatható a csontritkulás miatt bekövetkezett összenyomódásos csigolyakárosodás. Egy 60-64 éves nő várható élettartama 2 évvel rövidebb, ha már átesett  csigolyatörésen.

A legtöbb országban a kezeltek aránya csak az érintettek 10 %-át teszi ki. Az USA-ban az osteoporosis és szövődményeinek ellátása évi 16-18 millió dollárba kerül.

Csontritkulás hazánkban 1999-ben az 50 év feletti nők között minden harmadik, férfiak esetében minden negyedik ember osteoporotikus volt, amely közel 600 ezer női és 314 ezer férfi beteget jelentett. Ma legalább egymillió beteggel kell számolnunk országos viszonylatban.

Hazánkban évente mintegy 30-40 ezer csigolyatest törés, 14-15 ezer csípőtáji törés, 25-28 ezer csuklótáji törés 8-10 ezer proximális humerus törés következik be osteoporosis következtében.

csontsűrűség csonterősség csontminőség törés Elesés kockázata trauma Az ütés ereje

1987-ben Magyarországon mintegy 8 ezer csípőtáji törést regisztráltak, amely a 90-es évek végére 14 ezerre emelkedett és mind a mai napig növekvő tendenciát mutat.

A csontritkulás megelőzése egy komplex és összetett feladat. Csonttömeg és csontvesztés meghatározói: 60-80% örökölt gének 40-20% egyéb kockázati tényezők A csonttörés esélye egy kockázati tényező kiiktatásával akár 40 %-kal is csökkenthető.

Hajlamosító tényezők Sovány testalkat Kevés tejtermék fogyasztása Dohányzás Kevés testmozgás Családon belüli halmozott előfordulás Mértéktelen kávéfogyasztás Jelentős mennyiségű, tartós alkoholfogyasztás Könnyű csontozatú felépítés Korán bekövetkezett természetes vagy művi változó kor Más idült betegség Egyéb gyógyszerek tartós szedése

Honnan tudhatom meg, fennáll-e nálam a genetikai kockázat? Családi kórtörténetet: előfordult-e valaha csontritkulással kapcsolatos probléma (gyakori törések, csontrepedések, combnyak-törés) a család többi tagjánál. Az országban több helyen működnek menopauza-szakambulanciák és csontsűrűségmérő-központok

Elsődleges prevenció A megelőzés alapja a lehető nagyobb maximális csúcs-csontömeg elérése: a rizikótényezők elkerülésével és egészséges életmóddal. Különösen gyermek és serdülőkorban. Fontos a táplálék megfelelő kalciumtartalma, a megfelelő fizikai aktivitás, A gerinc axiális terhelése (labdajátékok, futás, torna, tánc, súlyemelés) a dohányzás, alkohol, drog mellőzése.

Kiemelt kockázati tényezők Csökkent kalciumfelvétel Fizikai inaktivitás Dohányzás Hormonháztartás változása

Kalcium A megelőzés egyik legfontosabb eleme. Az emberi test össztömegének 1.5%-a, a csontok építője. A kalcium optimális bevitelének mennyisége az életkor és hormonális behatások függvényében is változik.

A Kalcium bevitel minumuma gyermekkorban 800-1200mg serdülőkorban 1200-1500mg felnőttkorban 1000mg menopausa tájékán megnövekszik 1000-1500mg-ra A napi beépülés a tizenéves kor elején a legnagyobb. Az elérhető maximális, más néven csúcs-csonttömegünket 25 és 30 éves korunk között érjük el.

A kalcium felszívódás Segíti: - D vitamin - kazein - tejcukor Rontja: -foszfor (pl. Cola, csokoládé, olajos magvak) -túlzott fehérje és zsiradék bevitel - túlzott sózás

A megfelelő kalciumbevitel lassítja a csonttömeg fogyást. Önmagában azonban nem képes a további csontvesztést megállítani, így a kialakult osteoporosis esetén gyógyszeres kezelés is szükséges!

Fizikai inaktivitás Gyermek és serdülőkorban a megfelelő fizikai aktivitás kritikus a csontfejlődés szempontjából! Idős korban az izomerősítő gyakorlatok javítják a mozgáskoordinációt, csökkentik az esések esélyét.

Mozgásterápia Az izomerősítő torna fokozza a csontok ásványianyag-tartalmát. További hatása: a gerinc alaki változásainak megakadályozása illetve a már kialakult elváltozások esetén azok javítása. Az egészséges izomzat kifejlesztésére és fenntartására rendszeres torna végzése szükséges. Az úszás, ezen belül a hátúszás előnyös.

Dohányzás Csökkenti az ösztrogén szintet Fokozott Ca ürítés

Hormonháztartás változása Legdrasztikusabb menopauzán átesett nőknél, és petefészek eltávolítás után Oka az ösztrogén szint csökkenés Ösztrogén pótló terápia

Menopauzás hormonpótló kezelés Haszon: Csigolyatest, csípőtáji törések Vastagbél rák Menopausás tünetek Kockázat: Invazív emlőcc Cardiovasc. szövődmények coronariabetegség agyvérzés tüdőembólia Epekövesség

Másodlagos prevenció Korai felismerésének lehetőségét a veszélyeztetettek körében elvégzett csontdenzitometriás vizsgálatok adják. Észlelésekor kritikus mérlegelést igényel az ösztrogénpótlás elindítása, esetleg kalciumfelvétel diétás (fehérjedús) növelése. Mérsékelt fizikai aktivitás

DEXA vizsgálat indikációi 65 év feletti nők Postmenopausális korban lévő nők, anamnaesisükben a közelmúltban csonttöréssel Fiatalabb, de már postmenopausális korban lévő nők, akik egyéb osteoporosis kockázati tényezőkkel rendelkeznek Minden 60 év feletti személy, akiknél fokozott az osteoporosis kockázata

T score: a fiatalkori csúcs-csonttömeghez képest a változás SD Z score: a saját korcsoporthoz képest a változás SD

BMD mérési eredmények értékelése Normál csontsűrűség: T -score : >-1.0 SD Osteopenia: T-score -1.0 és -2.5 SD között Osteoporosis: T-score:< -2.5 SD Súlyos osteoporosis: T-score: < -2.5 SD és legalább egy osteoporosissal összefüggésbe hozható csonttörés

A csontok vizsgálata A csont ásványianyag tartalmának mérése Csontanyagcsere vizsgálatok: a csontturnover (építés, bontás) sebességének meghatározása

Időskorban Az időskori csontritkulás alapvetően visszavezethető: az elégtelen tápanyagbevitelre, a csökkent tápanyag-hasznosításra, a D-vitamin hiányra és a mozgásszegény életmódra 40 éves kortól tehát fokozottan ügyelni kell a megfelelő kalcium- és D-vitamin pótlásra!

Tercier prevenció A további csontvesztés és a következményes törések kialakulásának megakadályozása, a már fogyatékos beteg rokkantságának megelőzése Rizikótényezők kiiktatása Gyógyszeres kezelés gyógytorna, gyaloglás Rehabilitációs lehetőségek megteremtése Önellátás megteremtése, család bevonása, lakás átalakítása, segédeszközzel ellátás

Harmadlagos prevenció A csonttömeget nemigen lehet visszaállítani, de természetesen ekkor sem fölösleges a kezelés, melynek célja a további csonttömeg-vesztés megakadályozása. A szövődményként kialakuló törések döntően esések következményei. mozgáskoordinációt javítása: - izomerősítő gyakorlatok, - a látási és hallási problémákat megoldó beavatkozások az esések valószínűségét csökkentő környezet kialakítása

Gyógyászati segédeszközök Az elesés csökkentése Támbot, járókeretek Kapaszkodók, csúszásgátlók A lakás megfelelő, optimális kialakítása Elesésnél védelem a törés ellen Safehip-csípővédő nadrág Légzsák Csigolyacompressio okozta fájdalom Fűző

Segédeszközök Bot, esetleg a járókeret használata. Különböző hosszúságú gerincfűzők Fürdőkádba tehető ülőke, fürdéshez kapaszkodók, kádba és kád elé tehető gumiszőnyegek Szőnyeg csúszásgátlók a szobában

Segédeszközök

Segédeszközök

Előzzük meg vagy kezeljük? Amikor már csonttörés is bekövetkezik, többnyire késő van, a betegség kialakult. A megelőzésnek nagyon nagy szerepe van egészségünk megőrzésében, és már fiatal korban el kell kezdeni, amikor a csontok még épülnek. Már a magzat csontfejlődését is támogatni kell az anya megfelelő táplálkozásával.

Röntgenvizsgálatok

A csontritkulásban szenvedő beteg ne emeljen, cipeljen, kerülje a hajolást sajátítsa el a gerinckímélő életmódot óvakodjon az eleséstől; járását - ha szükséges - segédeszközzel tegye biztonságossá, rendezze át lakását úgy, hogy minden könnyen elérhető legyen tornásszon rendszeresen ússzon rendszeresen sokat tartózkodjon a szabad levegőn, sétáljon gyakran, táncoljon, biciklizzen figyeljen oda táplálkozására nagyobb megterhelés esetén hordjon fűzőt kerülje a megerőltető, tartós terhelést, találja meg a munka és a pihenés közötti helyes arányt tartson állandó kapcsolatot kezelőorvosával és gyógytornászával. Segíthet az előrehajolás megakadályozásában a megfelelő magasságú vasalódeszka, konyhai munkaasztal kialakítása. A székre tett jó háttámasz is pihentet, fájdalmat csökkent.

A kialakult csontritkulás kezelése Függ a csontritkulásban szenvedő betegek korától, aktuális állapotától. Csonttöréssel szövődött esetekben: - műtét - gipszelés - fektetés - fájdalomcsillapítás Panaszt alig okozó esetekben aktív mozgásterápia!

Gyógyszeres kezelés 2 csoport: 1. a felborult csontújraképződés egyensúlyát állítja helyre 2. fő feladata a fájdalom csillapítása. A normál táplálkozás mellett is a többi szerhez kiegészítőként kálcium szedése ajánlott. Fájdalomcsillapítóként számos gyógyszer alkalmazható. Igen jó hatásúak a különböző külső bedörzsölők, melyeknek nemcsak gyógyszer-, hanem hőhatásukat (meleg, hideg érzet) is jól ki lehet használni a feszülő lágyrészek (izmok) bedörzsölésekor.