Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csontritkulás By: Fazekas Zoltán Kántor Gábor Bognár András Nagy Gábor

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csontritkulás By: Fazekas Zoltán Kántor Gábor Bognár András Nagy Gábor"— Előadás másolata:

1 Csontritkulás By: Fazekas Zoltán Kántor Gábor Bognár András Nagy Gábor
Hegedűs Sebestyén

2 A csontritkulás fogalma
A csontritkulás a csontozat olyan betegségét jelenti, amely a csontok mésztartalmának (kalcium és foszfor) csökkenésével jár együtt.

3 Jellegzetesen az időskorúak és a nők betegsége, az esetek döntő többségében a menopauza után jelentkezik. A menopauza olyan természetes esemény a nők életében, amely során a petefészek működése fokozatosan leáll, a tüszőhormon és a sárgatest-hormon termelése csökken A menopauza a nő utolsó menstruációjakor következik be, viszont tényként csak akkor beszélhetünk róla, amikor már 12 hónapig nem volt havi vérzés.

4 A csontritkulás világszerte kb
A csontritkulás világszerte kb. 200 millió nőt és férfit érintő betegség, amely becslések alapján a évesek mintegy egyharmadát, míg a 80 év felettiek kétharmadát sújtja. Magyarországon a becslések szerint 800 ezer-1 millió főre becsülhető a betegek száma (ebből 2/3-uk nő, 1/3-uk férfi). Hazánkban évente mintegy ezer csigolyatest-törés, ezer csípőtáji törés, ezer csuklótáji törést kezelnek osteoporosis következtében. Az ötven éves nők 40 %-a, a férfiak 13 %-a számolhat azzal, hogy élete hátralevő részében valamilyen csontritkulás talaján bekövetkező csonttörése lesz.

5 Befolyásoló tényezők a családon belüli előfordulások száma dohányzás
kávéfogyasztás az alkohol kálcium és D-vitamin hiányos táplálkozás mozgásszegény életmód a könnyű csontozat más idült betegség (például krónikus sokízületi gyulladás) egyes gyógyszerek (például szteroidkészítmények) tartós szedése

6 Kialakulás okai A csontritkulásos esetek 80%-át elsődleges oszteoporózis adja, két formája a posztmenopauzális és a szenilis (öregedéssel összefüggő) csontritkulás, ez utóbbi mindkét nemnél bekövetkezik. Az ivarmirigyek eltávolítása mindkét nemben rövid időn belül jelentős csontritkuláshoz vezet, az érintett szteroid hormonok pótlása viszont ezen csontvesztést gyorsan meg tudja állítani.

7 túlzott fizikai megterhelés, anorexia nervosa,
A fiatalkori csontritkulás az alábbi állapotokra vezethető vissza: Turner-szindróma (l. hermaphroditismus), magas prolaktin szint, túlzott fizikai megterhelés, anorexia nervosa, petefészkek eltávolítása, mesterséges változókor (Gn-RH analógok alkalmazása), korai változókor.

8 Öröklött és alkati tényezők: A maximálisan elérhető csonttömeget 80%-ban genetikai tényezők szabják meg. A sovány, törékeny testalkatú, különösen az 50 kg alatti emberek csonttömege fiatal koruktól kezdve eleve kisebb. Általában a világos bőrű hölgyek tekinthetők a legveszélyeztetettebbeknek. Az egyenes ági rokonok között idős korban előforduló csontritkulás figyelmeztető jel lehet. Öröklött rizikótényező a tejfehérje- vagy tejcukor-érzékenység, mert a tejjel az egyik legfontosabb kalciumforrástól esik el az ember. Azéletmódbeli tényezők a kalciumfelszívódást gátolva vagy éppen a kiválasztást fokozva fosztják meg a szervezetet a szükséges kalciumtó

9 Tünetek A csontritkulás legfontosabb tünete a szokványosnál kisebb erőbehatásra történő sorozatos csonttörések - csigolyatörések, csukló- és csípőtáji törések - bekövetkezése. Sokszor csak egy véletlennek látszó combnyaktörés hívja fel a figyelmünket az idült csontvesztésre.

10 Az előrehaladott és már klinikai tüneteket okozó oszteoporózis - főként a gerinc oszteoporózisa - átalakítja a testformát: a testmagasság jelentősen csökken, a csigolyák lelapulnak, a gerinc elgörbül, a bordaív és a medence közötti átlagosan 3 ujjnyi távolság beszűkül vagy eltűnik, a bővé vált bőr redőket vet a beteg oldalán. Posztmenopauzás oszteoporózisban a csukló törése mellett a csekély erőbehatásra keletkezett csigolyatörések, az időskori, mindkét nemet hasonlóan érintő (senilis) oszteoporózisban a csípőtáji törések ("combnyaktörés") a legjellemzőbbek.

11 Megelőzés -rendszeres mozgás -Kálcium- és D-vitaminpótlás
-A csontritkulás megelőzése azt jelenti, hogy egész életedben folyamatosan dolgozol azon, hogy az első szakaszban minél nagyobb csonttömeget érj el, majd a további szakaszokban azt minél hatékonyabban megőrizd. -rendszeres mozgás -Kálcium- és D-vitaminpótlás

12 Vitamin és nyomelempótlás:
A szervezet napi kalciumszükséglete a különböző életkorokban eltérő. Átlagosan legalább mg naponta, bizonyos állapotok (várandósság, szoptatás, eredendően kicsi csonttömeg, stb.) esetében azonban többre, mg-ra is szükség van. A kalciumdús ételeket ajánlatos a déli, délutáni és esti étkezéssel elfogyasztani, a kalciumpótlást is lefekvés előtt bevenni, mert a csontátépülés napi ritmusa miatt az este elfogyasztott kalcium sokkal jobban hasznosul. Az ajánlottnál lényegesen nagyobb és tartós kalciumbevitel vesekőképződést eredményezhet, továbbá más ásványi anyagok felszívódását is megzavarhatja. A csontritkulás gyógyításához napi 1,5 gramm kalcium, 600 mg magnézium, mg mangán bevitele javasolt.

13 A kalcium hiányának a tünetei lehetnek
fokozott görcskészség a körmök növekedésének zavara hirtelen hajhullás fokozott allergiahajlam csonttömeg vesztés vagy csontritkulás Természetes kalcium forrás: Szezámmag – kalciumtartalma: 975 mg/100 g Mák – kalciumtartalma: 968 mg/100 g Mandula – 248 mg/100g Petrezselyem – 245 mg/100 g Amaránt – 162 mg/100 g

14 Kezelés Gyógyszeres kezelés: A klinikai vizsgálatok szerint a csontok tömegének javításában hasznosak lehetnek a flavonoidok és biszfoszfonátok is. Ez utóbbiak, illetve egyre korszerűbb, módosított származékaik gátolják a csontok lebontását végző osteoklaszt sejtek működését, csökkentik a csonttörések kockázatát. A szelektív ösztrogén-receptor modulátorok (serm) alkalmazása azon alapul, hogy a csontokra és a lipid-anyagcserére is úgy hatnak, mint az ösztrogének, az emlőkben és a méh szövetében lévő ösztrogén-receptorokra azonban nincsenek hatással. Ezért van nevükben a szelektív jelző

15 Hasznos tudnivalók A csontritkulás nőknél a premenopauzával, az első vérzészavarok megjelenésével kezdődik. A változókor szakszerű gondozása a csontritkulás megelőzésének legbiztosabb módja. A csontritkulásban szenvedőknek át kell rendezniük lakásaikat. Célszerű eltávolítani a felesleges küszöböket, csúszós szőnyegeket, a padlózat síkosságát csökkenteni kell. A fürdőszobában gumírozott szőnyegeket és kapaszkodókat célszerű elhelyezni. Nem biztonságos nagytestű kutyát tartani, sétáltatni. Érdemes átgondolni, milyen veszélyforrások lehetnek még a lakásban, és lehetőleg meg kell őket szüntetni.

16 És ne feledjétek a rendszeres mozgást!!!


Letölteni ppt "Csontritkulás By: Fazekas Zoltán Kántor Gábor Bognár András Nagy Gábor"

Hasonló előadás


Google Hirdetések