Számok világa.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

Oszthatósággal kapcsolatos feladatok pszeudokódban.
Események formális leírása, műveletek
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
A polinomalgebra elemei
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
FEJEZETEK A MATEMATIKÁBÓL
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
Oszthatóság Az a osztója b-nek, ha van olyan egész szám, amivel a-t szorozva b-t kapok. (Az a osztója b-nek, ha egész számszor megvan benne.) Ha a|b, akkor.
Irracionális egyenletek
Feladat 1 •Tekintsük a prim alprogramot, amely az n, (n≤32000) paraméteren keresztül egy természetes számot kap és visszatéríti az 1–et, ha n prímszám.
Halmazok.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Osztó, többszörös Osztó: azokat a számokat, amelyekkel egy B szám osztható, az B szám osztóinak nevezzük. Minden számnak legalább két osztója van, 1 és.
Legyenek az a és b egész számok.
Halmazok, műveletek halmazokkal
Prímtesztelés Témavezető: Kátai Imre Komputeralgebra Tanszék Nagy Gábor:
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
Halmazok, halmazműveletek
Számhalmazok.
Bernoulli Egyenlőtlenség
Intervallum.
Függvénytranszformációk
Algebra a matematika egy ága
MATEMATIKA e-tananyag 9. osztály
Számelmélet Matematika Matematika.
Matematika: Számelmélet
Készítette: Pető László
Algebrai törtek.
HALMAZOK Készítette: Fazekas Anna matematika tanár.
Fejezetek a matematikából
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
6. SZÁMELMÉLET 6.1. Oszthatóság
Oszthatóság Az a osztója b-nek, ha van olyan egész szám, amivel a-t szorozva b-t kapok. (Az a osztója b-nek, ha egész számszor megvan benne.) Ha a|b, akkor.
Készülj az érettségire
Halmazok Összefoglalás.
Lineáris algebra.
Halmazműveletek.
Logikai szita Baráth Kornél.
Félévi típus feladatok
Feladatok: Algoritmusok Pszeudokódban
Klasszikus Programozás a FoxPro-ban FELADATOK
2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;
Telefonos feladat Andrásnak kétszer annyi könyve van, mint a fiának. Bélának 11-szer annyi könyve van, mint a fiának. Összesen 2006 db. könyvük van. Hány.
Algoritmus gyakorlati feladatok
Megyei Matematika verseny
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
és a Venn-Euler diagrammok
Dodekaéder Hamilton köre
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
A Függvény teljes kivizsgálása
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
A racionális számokra jellemző tételek
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
Logika.
A Catalan-összefüggésről
Bemutató óra
A tökéletes számok algoritmusa
Integrálszámítás.
3. óra Algebrai kifejezések nagyító alatt
78. óra Prímszámok Röp: 1. Az osztó definíciója. 2. Dönts el és indokold: a.) osztható-e 125-tel? b.)
A legkisebb közös többszörös
óra Algebra
Fekete Kalóz kapitány matrózai
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
Algebra, számelmélet, oszthatóság
Tanórán kívül lehet kicsit több
Előadás másolata:

Számok világa

Számok halmaza Valós számok halmaza Transzcendens számok 2x, √ 2x Racionális és irracionális számok 3/4, ½, -2/3, Egész számok, negatív számok -1, -2, -3…-50, … Természetes számok, pozitív számok 1, 2, 3, …100… Prímszámok, összetett számok A transzcendens számok helyesírása nem sikerült, sajna, nem jól választotta el a program.

Összetett számok Összetett számoknak nevezzük azokat az 1-nél nagyobb természetes számokat, amelyeknek kettőnél több osztójuk van. Ilyen szám: 4, mert osztható, 1, 2, 4 6, mert osztható, 1, 2, 3, 6

Prímszámok Prímszámoknak (törzsszámoknak) nevezzük azokat a természetes számokat, amelyeknek pontosan két osztójuk van.

Eratoszthenész szitája Az eljárás lényege a következő: 1. Felsoroljuk a számokat 1-től 100-ig. 2. Ezután a felsorolásból az alábbi módon „kiszitáljuk” (áthúzzuk) azokat a számokat, amelyek nem prímszámok. Először elhagyjuk az 1 -est, mivel nem prímszám. A 2 -es fennmarad a rostán, mert prímszám (karikázással jelöljük). A további 2-vel osztható számok (így a 4 ; 6 ; 8 és 10 többszörösei is) kiesnek a szitán (áthúzzuk). A 3 nem többszöröse a 2-nek (nem esett ki a szitán), a 3 prímszám. A további 3 -mal osztható számokat (így a 6 és 9 többszöröseit is) kiszitáljuk. Mivel 100 = 10 ·10 , ezért a 100-nál kisebb számok bármely kéttényezős felbontásában az egyik tényező biztosan kisebb 10-nél. Az 5 sem a 2-nek, sem a 3-nak nem többszöröse, az 5 prímszám. A további 5-tel osztható számokat kiszitáljuk. A 7 nem többszöröse az előző prímszámok egyikének sem, a 7 prímszám. A további 7-tel osztható számokat kiszitáljuk. A 10-nél nagyobb osztókat már nem kell vizsgálni, mert a 2 ; 3 ; 4 ; 5 ; 6 ; 7 ; 8 és a 9 többszöröseit kiszitáltuk.

A szitán a 100-nál kisebb prímszámok maradtak fenn: 2 ; 3 ; 5 ; 7 ; 11 ; 13 ; 17 ; 19 ; 23 ; 29; 31 ; 37 ; 41 ; 43 ; 47 ; 53 ; 59 ; 61 ; 67 ; 71 ; 73 ; 79 ; 83 ; 89 és 97 Az eljárás hasonlóan folytatható 100-nál nagyobb számokra is.

Törd a fejed! Hány osztója van a a) 72-nek; b) 16-nak; c) 71-nek? Melyik prímszám, melyik összetett szám?

Megoldás A 72-nek 12 , a 16-nak 5 osztója van, ezért a 72 és a 16 összetett számok. A 71-nek 2 osztója van, a 71 prímszám.

Ábrázoljuk a megkezdett minta alapján az x tengelyen a természetes számokat, az y tengelyen pedig azok osztóit! ( )

A következő számkártyáink vannak: b) c)

Az összes számkártya felhasználásával állítsunk elő háromjegyű számokat! Mindhárom esetben válaszoljunk a következő kérdésekre! A felírt háromjegyű számok között 1. hány lesz páros; 2. hány lesz 3 -mal osztható; 3. melyek prímszámok; 4. melyek összetett számok?

Jegyezd meg! Se nem prím, se nem összetett szám az 1 , mert pontosan 1 pozitív osztója van, és a 0 , mert végtelen sok osztója van (minden természetes szám az osztója)!

Nálam sokkal okosabbak vagytok! A képen egy nagyon ritka állat a quokka látható!

Akkor oldjátok meg!!! Három prímszámról tudjuk, hogy a két kisebbnek az összege egyenlő a harmadikkal. Melyik az a szám, amelyik minden ilyen számhármasban szerepel? Lehet házi feladat a jóbarátoknak.