Számítógépes grafika és képfeldolgozás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

Információ, adat, kommunikáció
Hány „D” is a „3D”, avagy látunk, vagy érzékelünk?
Kimeneti periféria A monitor
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
Szűcs Pál okl. fizikus, VT-3
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Grafikus Hardver Alapok
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
Pár szó a digitalizálásról
Az emberi látás jellemzői, színtani alapok
Hang- és videotechnika Bevezetés
A tér képi megjelenítése 1. rész Geometriai alapok
Petyus Dániel, Szederjesi Miklós konzulens: Dr. Molnár András
Az emberi látás Segédanyag a Villamosmérnöki Szak
A fotokémiai képrögzítés
Képfeldolgozás - esettanulmányok
Képelemzések a digitális fotogrammetriában
Számítógépes grafika és képfeldolgozás
Számítógépes grafika Szirmay-Kalos László
Informatikai alapfogalmak
Az emberek életében kellemes élmény a jól megszervezett nyaralás. És ezt a legtöbb esetben meg is akarják örökíteni. Csak az nem mindegy mivel teszik.
Monitorok Amit látunk.. Amit eddig is tudtunk Régebben fekete-fehér monitorok voltak. (monokróm) A kép pixelekből áll. (Picture Element) A pixelek alkotják.
Balogh Tamás, Koós Krisztián, Laczi Balázs, Tari Tamás 2013 Tavasz.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
Adatábrázolás, algoritmusok
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Egy egyszerű gép vázlata
Operációkutatás eredete
Szín management szín(észlelet)helyes leképezés különböző mediumokban.
Bevezetés: a Számítógépi grafika tárgya (Szemelvények: amit tudni illik)
Diagnosztika intelligens eszközökkel
Önálló laboratórium Képek szegmentálása textúra analízis segítségével
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Az elektrosztatikus mozgatás Székely Vladimír Mizsei.
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
A grafikus megjelenítés elvei
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 A bipoláris tranzisztor.
Monitorok.
Képek feldolgozása 7. osztály.
Bevezetés: a Számítógépi grafika tárgya (Szemelvények: amit tudni illik)
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke 1. zárthelyi megoldásai október 11.
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Barsi Árpád BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Digitális képanalízis Alapfogalmak. Kép, pixel, blokk, koordináta.
Digitális képanalízis Bevezetés. Kép fénykép, kép (picture)  digitális fénykép (image) feldolgozás: (digital) image processing.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Zárthelyi előkészítés október 10.
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Digitális fotózás Alapok.
Számítógépes grafika és képfeldolgozás
Máté: Orvosi képfeldolgozás12. előadás1 Három dimenziós adatok megjelenítése Metszeti képek transzverzális, frontális, szagittális, ferde. Felület síkba.
A félvezető eszközök termikus tulajdonságai
Képek, képfeldolgozás Szirmay-Kalos László.
2. Házi feladat „Digitális kép szűrése”. A feladat I. Az előzően beszerzett digitális kép szűrése Szűrés –Átlagoló szűrés 5×5-ös kernellel –Medián-szűrés.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Termikus hatások analóg integrált áramkörökben Esettanulmány:
MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16.
Digitális képfeldolgozás Póth Miklós. Digitális képtípusok Raszter – Képpontokból épül fel Vektor – egyenletekből épül fel.
1. Témakör. A tanév feladatai A terem rendje Ülésrend kialakítása Érintés és-balesetmegelőzés Eszközök bemutatása.
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
Ajánlott irodalom Klinghammer, Papp-Váry: Füldünk tükre, a térkép. Gondolat, Bp., 1983 Klinghammer, Mosonyi, Török, Zs.: Amiről a térképek mesélnek (CD-ROM).
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Név: Ulicska Réka Osztály: 6
Az információ.
A digitális kép bevezetés.
2. A számító- gépes grafika eszközei
A félvezető eszközök termikus tulajdonságai
Előadás másolata:

Számítógépes grafika és képfeldolgozás Poppe András BME Elektronikus Eszközök Tsz., V2 347 poppe@eet.bme.hu Az emberi látás jellemzői, színtani alapok Jegyzet: Székely Vladimír: Képfeldolgozás PPT: www.eet.bme.hu/~poppe/szgraf/2007

A képfeldolgozás témakör tematikája Az emberi látás, a képi információ tulajdonságai Digitális képek felvétele, szűrése, tárolása A digitális képfeldolgozás módszerei hisztogram vágás szűrés élkiemelés műveletek a Fourier-térben A számítógépek grafikus megjelenítésének elvei

Képfeldolgozás… mit nevezünk képnek? 1.válasz: A kép a művészi kifejezés eszköze Barlangrajz Altamira Időben nagyon messzire mehetünk vissza...

Sixtus kápolna, Michelangelo 1.válasz: A kép a művészi kifejezés eszköze Kultikus célok: szakralitás, eszmék, érzések kifejezése Sixtus kápolna, Michelangelo

Mit nevezünk képnek? 2.válasz: A kép az információközlés eszköze Dokumentálás Műszaki rajz

Mit nevezünk képnek? 2.válasz: A kép az információközlés eszköze Információközvetítés Fényképezés, képesújság, híradófilm, TV, internet...

Mit nevezünk képnek? A lehetséges válaszok nem vegytiszták Az altamirai barlangrajz lehetett egyszerre műszaki rajz: az elejtendő táplálék állat "specifikációja" a hírközlés eszköze: "Ekkora prédát sikerült elejteni" kultikus célokat is szolgálhatott, az áldozat iránti tisztelet kifejezője "művészet": a szépség kedvéért is készülhetett a "jelhagyás" vágya önkifejezés Ezekkel az aspektusokkal a mérnöki tudományok nem foglalkoznak.

Mit nevezünk képnek? 3.válasz: A kép emberi felhasználásra rendeltetett dolog Illeszkednie kell a "bemeneti csatornához" térbeli felbontás árnyalatbeli felbontás színek időbeli felbontás Ezek ismeretében az emberi látórendszer "becsapható" Kapcsolódó területek: fotometria-világítástechnika, nyomdászat, képtechnika, kognitív tudomány, neural-science

Mit nevezünk képnek? f(x,y)  Fij 4.válasz: A kép 2D kiterjedéssel rendelkező dolog Kétdimenziós intenzitás (+szín-) (+idő-) függvény: f(x,y) f(x,y,t) Folytonos függvénynek, de mintavett/kvantált függvénynek is tekinthetjük f(x,y)  Fij

Képfeldolgozás

Milyen "képfeldolgozásról" beszélhetünk? Nyomdatechnikai módszerek "Raszterra bontás"

Milyen "képfeldolgozásról" beszélhetünk? Műtermi fotó, XIX.szd. Fotokémiai módszerek (fényképezés) Egy sor feldolgozási művelet elvégezhető volt: vágás küszöbértékkel élkeresés képek összeadása, kivonása fényességi transzformációk

Milyen "képfeldolgozásról" beszélhetünk? Elektronikus képfeldolgozás Televízió Elektronikus fényképezés Számítógépes képfeldolgozás Az ún. early processing kérdéseivel foglalkozunk, a vision témakörével (felismerési és intelligens döntési feladatok) pl. a kognitív tudomány foglalkozik.

Felbontás Színes képek / színtan Korai feldolgozás Képtömörítés A látórendszer tulajdonságainak leírása és kihasználása a műszaki életben Felbontás Színes képek / színtan Korai feldolgozás Képtömörítés

A szükséges felbontás A látótér: A látás igénye kb. 3600x2400 pont Kényelmesen látható kép a két szem közös látóterében – kb. 2x30 fok alatt látható: 2x30 fok x60 fok/perc= 3600 pont Normál megvilágításnál a szem felbontóképessége kb. 1 szögperc

A képközvetítés felbontás igénye 230 fok látószög, 1 fokperc felbontás: 23060=3600 pixel Tehát az igény: 3600  2400 pixel Nézzük, mit nyújt a film, a TV!

Egyes képhordozók képpont számának összehasonlítása

A látórendszer bacsapása: műszaki megoldások felbontás pixelszám árnyalatok száma időbeli változásokra való érzékenység fúziós frekvencia  képfrissítési frekvencia mozgófilm (24 kép/s + 3 ágú pilla) monomer szinek monokróm színek / kevert színek Grassmann tv. DITHERING VESZTESÉGES KÉPTÖMÖRÍTÉS

A látórendszer bacsapása: illúzionista művészet Victor Vasarely Indián vagy eszkimó? Semmi fizikai trükk a képben, a tudatunkkal játszik (3D mélység). Fiatal lány vagy idős hölgy? Semmi fizikai trükk a képben. A tudatunkkal játszik a kép készítője. Ez az ún. OPART

A látórendszer bacsapása: illúzionista művészet Salvador Dali vagy Gala Dali aktja? Abraham Lincoln portréja A bemeneti csatorna elejének (early processing) a tulajdonságait használja ki: felbontóképesség színlátás DITHERING