A dunántúli bazaltvulkanizmus általános jellemzői Bokor Péter Készítette: Takács Ákos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Siófok és környéki hungarikumok
Advertisements

Az időjárás előrejelzése
Földtani alapismeretek III.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Nagy földi légkörzés.
Ásványok, kőzetek kialakulása a Földön
A Föld gömbhéjas szerkezete
Vulkanikus hegységek.
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Készítette: László Gergő.
A pokol kapui… VULKÁNOK.
Lávafolyások.
Ság-hegy vulkanizmusa
Géczi Glória III.évf.geográfus ELTE TTK
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
Készítő: Ott András Témakör: Ásvány és kőzettan
Stromboli (felszínalaktan)
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Naprendszer.
Vulkáni jelenségek.
Földtani alapismeretek III.
Vulkánosság.
A levegőburok anyaga, szerkezete
A kőzetlemezek mozgása
A MAGMA.
Trópusok időjárását meghatározó folyamatok
ZONÁLIS SIVATAGOK = száraz éghajlatú terület, ahol a lehulló csapadék mennyisége (ált. 250 mm/év) nem elegendő a párolgás pótlására.
Kőműves anyagismeret Kőzetek.
Balaton.
Magyarország – Dunántúli hegység Általános jellemzők ÉK-DNY irányban kb. 200km hosszban A Velencei-hegység kivételével középidei üledékes vonulatok.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Miehle Dániel III. éves geográfus november
Egy pleisztocén vezérszint a Kárpát-medencében: a Bag Tefra Lendvay Márton geográfus III X. 25.
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
A TALAJ.
Olaszország.
Készítette: Antos Tamás 8.b
Pannon tenger A Kárpát-medence területén helyezkedett el.
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
Magyar Milán Felszínalaktan- vulkanizmus
Őriszentpéter 2010 Földrajz.
Tűzhányótípusok (Felszínalaktan)
Hazánk tavai
Készítette: Oláh Péter meteorológus
Hegységek keletkezése
Készítette: Aradi Péter
Kőzetek.
Hegységek születése Vulkánok.
Gábris Gyula-Mari László: A Zala-folyó lefejezése Földrajzi Értesítő LVI. Évf füzet, pp Készítette: Szabó Katalin
A gerecsei és budai-hegységi termálkarszt fejlődésének összehasonlító vizsgálata a forrásmészkövek alapján a felső-pannóniai emelettől napjainkig Varga.
Suvadásos formák a Tolnai-dombság löszös területein
Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Készítette:
Az árkos erózió vizsgálata a Tetves-patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely – Kertész Ádám- Papp Sándor Földrajzi Értesítő LIV. Évf füzet, pp
7. fejezet Tengerparti folyamatok Link Link. Parti terminológia.
2010. november 17. Farkasné Ökrös Marianna EKF Földrajz MA.
Szilvás-kő Előzetes feladat a Bolyai János Gimnázium alapításának 50. évfordulójára Készítette:S.Sz.C.Borbély Lajos Szakgimnáziumának Szakközépiskolájának.
Ausztrália természetföldrajzi nevezetességei
Oszlopdiagram dr. Jeney László egyetemi adjunktus
Vízerózió hatásai – a probléma volumene Magyarországon, kutatási, mérési lehetőségei, eredményei és az ellene való védekezés lehetőségei Kopinczu Krisztián.
Kőzetlemezek és a vulkanizmus
Vulkánok. Általánosságban: A vulkánok avagy tűzhányók a Föld felszínének olyan hasadékai, amelyeken a felszínre jut a magma, az asztenoszféra izzó kőzetolvadéka.
ABC és XYZ elemzések.
divergencia: széttartás, távolodó lemezszegélyek divergensek v
4. A FÖLD SZFÉRÁI.
8. A LITOSZFÉRA DOMBORZATA.
Magyarország földtörténete
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
Előadás másolata:

A dunántúli bazaltvulkanizmus általános jellemzői Bokor Péter Készítette: Takács Ákos

I II

A Déli vulkáni terület

Déli vulkán terület Három övre tagolódik -Tufavulkán öv: a Balaton két oldalán (I/1) -Vegyes öv: Tufa alapra láva ömlött (I/2) Balaton-felvidék, Déli-Bakony alacsony D-i régiója, Tapolcai-medence, Keszthelyi-hg K-i szakasza. - Bazaltláva öv: Déli-Bakony É-i magas régiója, Keszthelyi-hg ÉK-i részén (I/3)

Északi bazaltos terület Hasonló a déli területhez, de a zónák sorrendje fordított. D-É, helyett É-D -Tufavulkáni öv: Rába mentén (II/1) -Vegyes (tufa lávafedővel) Marcal mentén (II/2) -A bazaltlávából álló öv hiányzik!

A vulkánok működés szerinti vizsgálata és csoportosítása Mindkét terület szélső sávjában kezdődött a vulkánosság (I/1;II/1) explóziós vulkánok (maar) működtek. (tufakúpocskák) A középső területeken explóziós tevékenységgel kezdődött és effúzióval folytatódott a folyamat. A vulkáni tevékenység vándorolt (I. D-É;II. É-D-re) és közben az intenzitása nőtt. (tufagyűrűk) Késöbb az effúzió is nőtt, így nagyméretű lávatakarók jöttek létre. Bazaltvulkánosság Egységnyi területre eső vulkánok száma és területe az övek belseje felé haladva nő

A vulkánok működés szerinti vizsgálata és csoportosítása 1.Kezdetben gázdús vulkánosság 2.Az explóziós tevékenység vége, az effúziós időszak kezdete. (tufagyűrűk+apró lávapajzsok) 3.Tömeges lávaömlések időszaka. (lávatakarók) 4.A vulkánosság gyengülő időszakasza. Ismét gázdús és kismennyiségű láva. 5.Posztvulkáni szakasz. Gejzír működés.

A vulkánosság időrendje I. vulkáni terület A Balaton D-i partján indult közepes intenzitásal, majd a frontvonal az É-i partra vándorolt át. Maar tipusú, nagyobb intenzitású→tufagyűrűk. Tovább haladt É felé, Tapolcai-m., Balaton- fv. D-i és középső sávja →rétegvulkánok Balaton-fv. É-i sájva, majd a D-i Bakony. A tufaszórást felváltotta a bazaltömlés.

A vulkánosság időrendje II. vulkáni terület A kezdeti gyenge vulkáni aktivitás É-ról indult az országhatártól. A maar tevékenység erősődésével délebbre vándorolt, a Rába erős K-re fordulásának környékére. Celldömölk és Jánosháza környékén állt meg. Rétegvulkánok és tanuhegyek. Mivel a vulkánosság megszünt, így az I-es területtel ellentétben, a lávaömlések zóna nem alakult ki.

Abszolút kormeghatározás K/Ar módszerrel A vulkánosság mintegy 5 millió éve kezdődött. A tufaszórás kb. 1 millió éven át tartott. A periódus a bazaltvulkanizmussal fejeződött be, mely 2,5 millió évig volt aktív.

A vulkáni termékek fizikai vizsgálata A vulkáni hegyek alapját és környezetét képező kőzetek kétfélék. -laza üledékek pleisztocén kavics, ill. pannóniai homok -Mezozóos szálban álló kőzetek mészkövek, dolomitok Ezek a kőzetek meghatározzák a vulkanitok keletkezését, anyagi minőségüket és késöbbi sorsukat.

A tufák besorolása Világos tufák: anyaguk főleg vulkáni hamu, exogén és endogén zárványuk kevés. Rétegzett tufitok formájában halmozódtak fel, színük szürke. Előfordulás: I/1;II/1 Sötét tufák: exogén és endogén zárványokban gazdag. Sok bennük a felragadott láva, kőbomba, kőblokk. Ritkán rétegzett. Szinük barnás, barnásvörös, vagy sötétszürke. Előfordulás: I/2;II/2 (rétegvulkánok tufaalapja)

Bazaltok osztályozása Sötét bazalt: kis mennyiségben fordulnak elő. Alacsony Sio 2. A tufagyűrűkben jelentkező kis pajzsok anyaga. Világos bazalt: a tömegesen felszínre kerülő lávák anyaga. Magas Sio 2. Rétegvulkánokban és bazalttakarókban fő hegyépítő anyag.

Fumarolás időszak bazaltjai Ebben az időszakban a felnyomuló lávák, szilleket, telléreket alkotnak. Ezek a lávák magas Sio 2 tartalmúak, így a színük erősen világos szürke. Hopokák: salakos szövetű, szürkésvörös kőzet. Bazaltos hegyek tetején lévő kúpok. (Somló, Badacsony, Haláp, Kab-hegy)

-A SiO 2 tartalom a vulkánosság előrehaladtával folyton nő! -Explóziós szakaszban: 42-44%; effúziós szakaszban: 45-46% -Az idő múlásával nő az Al 2 O 3 tartalom, ill. csökken a MgO- tartalom a bazaltlávában. -Oka, hogy a felhatoló magma, a szilárd kéreg egyre felszínközelibb anyagait olvasztotta magába.

Fotó: Farkas Alexandra