Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kőzetlemezek mozgása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kőzetlemezek mozgása"— Előadás másolata:

1 A kőzetlemezek mozgása

2 Litoszféra A földkéreg és a köpeny legfelső, szilárd része.
A kőzetburok nem összefüggő gömbhéja a Földnek, hanem kisebb-nagyobb kőzetlemezekből áll. Ezek a köpeny képlékeny részén, az asztenoszférán úsznak.

3 A Föld kőzetlemezei

4 A kőzetlemezek mozgása az asztenoszférán

5 A kőzetlemezek mozgása az asztenoszférán
Az óceánok közepén a környezetükből kiemelkedő hátságok találhatók. A hátságok tengelyében hosszanti hasadék húzódik, amelyen át a mélyből kőzetolvadék áramlik az óceán alatti felszínre. Ez lehűlve hozzáforr a hátság pereméhez. A hátságok mentén születő új kéreg növeli az óceáni lemezeket, a kontinensek peremén (Benioff-öv) viszont az óceáni kéreg a mélybe bukva beleolvad a köpeny képlékeny anyagába – SZUBDUKCIÓS ZÓNA

6 A lemezmozgások típusai
A kõzetlemezek egymáshoz viszonyítva háromféle mozgást végezhetnek:   1. távolodhatnak egymástól 2. közeledhetnek egymáshoz 3. egymás mellett elcsúszhatnak

7 Egymástól távolodó kőzetlemezek
Ha a kőzetlemezek távolodnak egymástól, akkor az asztenoszférából felnyomuló kőzetanyag (magma) a lemezek pereméhez forr, óceánközépi hátság keletkezik.

8 Atlanti-óceán hátságai

9 Egymáshoz közeledő lemezek a) két óceáni lemez ütközése
Az idősebb, nagyobb sűrűségű lemez bukik a fiatalabb alá, s vulkáni szigetíveket emel a magasba. A két lemez találkozásánál mélytengeri árkok húzódnak.

10

11 Egymáshoz közeledő lemezek b) óceáni lemez ütközése szárazföldivel
Ebben az esetben a sűrűbb óceáni lemez bukik alá a kontinentális lemez alá. Az alábukás vonalánál mélytengeri árok keletkezik. Az óceáni kéreg beleolvad a köpeny anyagába. Az ütközés hatására a szárazföldi lemezen törések, repedések keletkeznek, s heves riolitios-andezites vulkáni tevékenység indul meg.

12 Andok

13 Egymáshoz közeledő kőzetlemezek c) két kontinentális lemez ütközése
A két kontinentális kéreg között lévő geoszinklinális (üledékgyűjtő medence) üledékanyaga a közeledés miatt felgyűrődött, s megemelték a gyűrthegység vonulatait.

14 Himalája

15 Kőzetlemezek elcsúszása
A kőzetlemezek a törésvonal mentén párhuzamosan elcsúsznak egymás mellett. Pl. Szent András vető


Letölteni ppt "A kőzetlemezek mozgása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések