Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarország földtörténete

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarország földtörténete"— Előadás másolata:

1 Magyarország földtörténete

2

3 1950-es, 1960-as évek nyersanyagkutató fúrásai eredménye: Mo
1950-es, 1960-as évek nyersanyagkutató fúrásai eredménye: Mo. aljzata nem egységes. Különböző korú és anyagú ÉK-DNy irányú sávokba rendeződik. Az üledékes sávokban az Alpokból és Kárpátokból ismert áttolt redős szerkezet is jellemző

4

5 ???? - azonos korú, jellegű kőzetben másféle fosszíliák - paleomágneses vizsgálatok - berögzött mágneses irány – vizsgálata alapján azonos korú kőzetek a Föld más pontján kristályosodtak Pl.: Velencei hgy. dsz. 25 fokán keletkezett, a Mórágyi rög (hasonló korú gránitok!) dsz. 10 fokán!??

6 Az eltérő helyen keletkezett kőzetsávokat a Zágráb-Hernád nagyszerkezeti vonal választa el egymástól!

7 A medencealjzat Zágráb-Hernád vonaltól É-ra fekvő sávja az Afrikai-lemez peremén
A medencealjzat Zágráb-Hernád vonaltól D-re fekvő sávja az Eurázsiai-lemez peremén alakult ki Az Eurázsiai-hegységrendszer keletkezésekor az Afrikai-lemezdarab (mikrokontinens) ékszerűen benyomult az Eurázsiai lemezbe és ott északra sodródott.

8

9 A folyamatot alábukás, így vulkánosság kísérte (Börzsöny -
A folyamatot alábukás, így vulkánosság kísérte (Börzsöny Zempléni-hgys.) Ennek a mozgásnak és a vulkánosságnak következménye: a magyarországi kéreg vékonyabb A geotermikus gradiens magasabb A medencebelső süllyedése csak a harmadidőszakban ment végbe!

10 A földtörténet emlékei
Legidősebb kőzeteink: millió éves (előidő) kristályos pala az Alföld mélyén - A felszínen: Zempléni-hgys. K-i részén Vilyvitányi-rög 900 millió éves csillámpala

11 Gránitok, Soproni-hgys.-ben kristályos pala
Karbonból

12 Permből Variszkuszi hegységrendszer lepusztulásakor, száraz éghajlaton keletkezett vörös homokkő - Balaton-felvidék - Mecsek Jakab-hegy (ebben volt az uránérc Kővágószőlős – ma már bezárt bánya)

13


Letölteni ppt "Magyarország földtörténete"

Hasonló előadás


Google Hirdetések