Az erdőirtás és környezeti hatásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

Mentsük meg a földet ! Üvegházhatás erősödése, esőerdőink irtása, ránk való hatása és lehetőségeink a földünk megmentésére.
A környezetszennyezés forrásai
Légkör Tározott mennyiség (GT) Változás (GT/év)
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Felelősséggel a környezetért! Alapvetően azért nem erről szól a feladat! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Légszennyező anyagok hatása a környezetre
Készítette: Kertész Zsófia
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
Az IPCC szervezete és az IPCC jelentések
ATOMENERGIA, NUKLEÁRIS HULLADÉKOK. AZ ATOMENERGIA-HASZNOSÍTÁS TERÜLETI MEGOSZLÁSA Kb. 30 országban 480 atomerőmű blokk.
A földkéreg „kérge”: a talaj
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Madagaszkár és környezeti problémái
A MEGSEBZETT FÖLD.
A Nap sugárzása.
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Egyenlítői öv Mindennapos esők öve.
Meleg mérsékelt öv Mediterrán terület.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Az üvegházhatás és a savas esők
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Felelősséggel a környezetért!
A Föld légköre és éghajlata
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása III.
energetikai hasznosítása I.
KÉSZÍTETTE: Takács Zita Bejer Barbara
A globális klímaváltozás és a növényzet kapcsolata
Globális problémák.
Az Éghajlatváltozás.
A globális felmelegedéssel kapcsolatos dilemmák és szkepticizmus
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Afrika természeti övezetei
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Bevezetés Éghajlat: „a légkör fizikai tulajdonságainak és folyamatainak egy adott helyen hosszabb időszak során a környezettel és egymással is állandó.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása (elsivatagosodás) Készítette: Karsai Gergely Környezettudomány Msc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Globalizáció és környezeti problémák
Felelősséggel a környezetért! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A globális melegedést kiváltó okok
Forró övezet – egyenlítői öv
A felszínborítás változásának vizsgálata a kárpáti régióban távérzékelési technikák segítségével Dezső Zs.- Bartholy J.- Pongrácz R.- Barcza Z
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
GLOBÁLIS ÉGHAJLATI JÖVŐKÉP A XXI. SZÁZAD VÉGÉRE MODELL EREDMÉNYEK ALAPJÁN Készítette: Balogh Boglárka Sára.
Mi az éghajlat? A Föld fontos éghajlatai. Klíma… Az éghajlat vagy klíma (ógörög κλίμα, klima) valamely hely vagy földrajzi táj hosszú távra jellemző.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása a mezőgazdaságban (Kárpát-medence) Lindi Zoltán.
Éhező kontinens Készítette:Turcsányi Kristóf. Afrika A világmásodik legnagyobb kontinense Több mint egy milliárdan élnek itt Országai a legszegényebbek.
Az elsivatagosodás.
Ökoiskola- vetélkedő március
Felszíni vízminőséggel és a hidromorfológiai állapotjavítással kapcsolatos intézkedések tervezése a VGT-ben VÍZMINŐSÉGI MODELL ALKALMAZÁSA PONTSZERŰ.
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
A VÍZ, MINT ÖKOLÓGIAI TÉNYEZŐ
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
Energiaforrásaink.
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
A mezőgazdasági termelés
Előadás másolata:

Az erdőirtás és környezeti hatásai Készítette: Győri Dániel Geográfus MSc. Kép forrása: http://files.myopera.com/fairenc/albums/732181/Zajn%C3%A1tok%20052.jpg

Az erdőkről… Biodiverzitás megőrzése (trópusi esőerdők: 4-5 millió faj), Légkör összetétele (légköri por és szennyező gázok elnyelése), Éghajlat módosítás, Erózió elleni védelem, Társadalom hasznosítja: Gazdaság, Vadászat, Turisztika, Egészségügy, rekreáció, Környezetvédelem.

Az erdők szerepe a biomassza termelésben 1970-ben a szf.-ek 40%-át erdő fedte, A szárazföldi növények szerves anyag produkciójának 65%-át adta (70%), A művelt területek biomassza termelése kisebb, mint az erdőké, A telepített erdők szárazanyag termelése kisebb a természetes erdőknél.

Erdőirtás egyidős az mezőgazdasági termeléssel, Hajóépítés + mezőgazdaság  mediterrán erdők az ókorban, Faszén kohászati alkalmazása, Épület- és bútorfa, Vasúti talpfák, Ezek következtében a mérsékeltövi erdők tűntek el, trópusok érintetlenek voltak, 20. sz.-tól az esőerdők kiirtása, Jelenleg min. 100 000 km2 esőerdőt irtanak ki évente (200 000), 2 oka van az esőerdőirtásnak: A fejlődő országok gazdaságának fontos pillére a fa-export, A népesség élelmiszerellátása csak a szántóterületek növelésével fedezhető. Felégetik az erdőt  CO2, Elmúlt 100 évben az esőerdők felét pusztítottuk el (50 m ha).

Az erdők szerepe a légköri gázcserében; az irtás éghajlat módosító hatásai Fotoszintézis, 1,4 md. t légkörbe bocsátott szén, Erdőirtás – karbonátos mállás – CO2 a légkörbe, 5 md. tonna/év (CO2) kerül a légkörbe a fosszilisekből, A telepített erdők anyagtermelés fele akkora, mint a természeteseké  tehát a következő évtizedekbe 2X több területet kell beültetni esőerdővel, hogy ugyanannyi CO2-t meg tudjunk kötni, Erdőirtás a globális felmelegedés egyik oka (18%-kal járul hozzá közvetlenül, közvetve többel).

Egyéb klimatikus hatások Ha minden erdőt kiirtanánk, akkor… …nőne az albedó (hűtő hatás, csapadék csökkenés), …a felszíni érdesség 14 cm-ről 3-ra csökkenne  légcirkuláció, …több aeroszol kerülne a levegőbe, melynek szintén hűtő hatása lehet (homályossági tényező).

Kép forrása: Peter Haggett, 2006.

Kép forrása:http://www. eosnap

Irodalomjegyzék http://termtud.akg.hu/okt/9/3/sivat.htm http://www.alternativenergia.hu/erdekessegek-%E2%80%93-az-erdoink/9320 http://www.alternativenergia.hu/tobb-ezer-eve-hatassal-van-az-ember-a-fold-eghajlatara/7444 Peter Haggett: Geográfia Typotex kiadó, Budapest, 2006