Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mentsük meg a földet ! Üvegházhatás erősödése, esőerdőink irtása, ránk való hatása és lehetőségeink a földünk megmentésére.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mentsük meg a földet ! Üvegházhatás erősödése, esőerdőink irtása, ránk való hatása és lehetőségeink a földünk megmentésére."— Előadás másolata:

1 Mentsük meg a földet ! Üvegházhatás erősödése, esőerdőink irtása, ránk való hatása és lehetőségeink a földünk megmentésére.

2 Az üvegházhatás erősödésének okozói: - Gázok - Erdőirtás
Vízgőz (H2o) Szén-dioxid (Co2) Metán (Ch4) Nitrogán-oxidok (NOx) Freonok (CFC-k, kloro-fluoro-karbon vegyületek)

3 Vízgőz (H2o) Ez a legjelentősebb természetes üvegházhatású gáz, de megfelelő arányban ez biztosítja nekünk a megfelelő klímát hisz az üvegháztatás nélkül kb. 30 fokkal hidegebb lenne. A felszín és a növényzet emberi átalakításával, az öntözéssel, a jéggel borított felszínek csökkenésével aránya változik a légkörben.

4 Szén-dioxid (Co2) A légköri CO2 természetes és mesterséges forrásból is származik. A légzés és a szerves anyagok bomlásából eredő természetes mennyiség nem növekszik. A problémát levegő szén-dioxid tartalmának növekedését az emberi tevékenységek okozzák: erdőégetés, az erdőhiány miatti lekötés csökkenése, és a fosszilis energiahordozók (pl.: szén, kőolaj és földgáz) folyamatosan növekvő felhasználása. Az ipari forradalom kezdete óta az emberiség közel 25%-kal növelte meg a levegő CO2 tartalmát, ami nem túl jó számunkra.

5 Metán (CH4) A legnagyobb probléma ezzel az anyaggal, hogy még a szén-dioxidnál is gyorsabb az emberi hatástól függő növekedése a légkörben, az elmúlt 200 évben mennyisége kétszeresére nőtt! Ráadásul egy metán molekula 23-szor több hőt képes elnyelni, mint egy CO2 molekula. Persze ez az anyag is keletkezik természetes módon szerves anyagok bomlásánál és erjedésénél. Mesterséges forrása a bányászat, rizs termelés állattenyésztés és az ipar. Komoly mennyiség szabadul fel a nem megfelelően kezelt hulladéklerakókból (a keletkező biogáz jó része metán) és a felmelegedés során kiolvadó szibériai mocsarakból.

6 Nitrogén-oxidok (NOx)
A szén-dioxidnál 314-szer hatékonyabban nyeli el a hőt, ráadásul 120 évig a légkörben marad. Természetes úton vulkánkitörésekkel kerülhet a levegőbe, emberi segítséggel pedig a közlekedés (gépkocsik kipufogógázaiból), a fosszilis energiahordozók és persze az erdőégetésekkel.

7 Freonok (CFC-k, kloro-fluoro-karbon vegyületek)
Ezek az anyagok különböznek az elöbbiektől mivel csak emberi tevékenység eredménye lehet a növekedésük a légkörben. Van olyan fajtája, amelyik több, mint 10 000-szer hatékonyabban nyeli el a hőt a CO2-nál, és egyeseknek több száz év a légköri tartózkodási ideje. Az 1950 és 1980 közötti időszakban mesterséges hajtógázként (spray) és hűtőkötegként használták őket, majd használatukat nemzetközi egyezményekkel korlátozták. Sajnos egyes fejletlenebb régióban most is alkalmazzák a freonokat.

8 Számos egyéb vegyület is az üvegházhatás erősödését okozza, ezek például: a fluorozott szénhidrogének, a perfluor-karbonok, a halonok, a szén-monoxid, az ózon, a metil-kloroform és a szén-tetraklorid.

9 Esőerdők jelentősége Napjaink egy másik legnagyobb problémája a föld tüdejének (esőerdő) folyamatosan növekvő pusztítása. A Föld erdeinek egyharmadát az esőerdők teszik ki. Egyelőre. Ugyanis az erdőirtás napjainkban meghaladja az évi km2-t. Az amazóniai esőerdők eredeti területükből már mintegy 25%-ot vesztettek. Ez azért is nagyon nagy probléma mert ugye így gátoljuk a fotoszintézist valamint a föld természetes folyamatait ami által meg tudnánk szabadulni a túl sok káros gáztól.

10 A szándékos esőerdőirtáson kívül az erdőtüzek is nagyon nagy kárt okoznak nem csak az égéskor felszabadul hatalmas mennyiségű gázzal de az újabb fa veszteséggel is.

11 Amit meg tudsz tenni egyedül is!
Az a legtöbb amit egy „kis” ember meg tud tenni, hogy legalább a saját háza táján sepreget… pl.: Ne égesd a villanyt ha nincs rá szükséged Lehetőleg ne dohányozz Ne szemetelj Ha tudsz menni tömeg közlekedve vagy gyalog akkor inkább válaszd azt a módot a fölért meg a saját egészségedért is. Ha mégiscsak a kocsit választod akkor ne egyedül menny munkába egy terepjáróval hanem többen egy kocsiban…jó lehet egy kis reggeli társaság még a hajtós nap előtt

12 Társadalmunk feladatai!
Sokszor szembesülünk azzal, hogy milyen „menő” cigizni nagy kocsival járni, szemetelni és úgy viselkedni mintha mi sem érdekelne kevésbé mint a föld sorsa „–amúgy is van az embernek elég baja” …stb. pedig talán ez az ember legnagyobb baja! Mi egy nagyon kényelmes világban élünk ami nem is baj de csak akkor ha ez nem megy a föld és az élővilágunk rovására, szóval vigyáznunk kell a földre!

13 Az egész bolygó felelőssége!
Ahhoz, hogy javulást tudjunk elérni vagy akár a leejtőn való rohanást lassítani vagy megállítani az egész bolygónak és az összes országnak ebben részt kell vállalni ami eddig teljes mértékben nem következett be. Sajnos… Amerikának és Kínának az két legnagyobb szén-dioxid kibocsátást elérő országnak is alá kéne írni a Kyoto-i egyezményt ami ezt csökkentené, valamint a belső égésű motorokat. Lassan de biztosan be kéne vezetni a vízautót amit már régen feltaláltak, de mivel ez egyeseknek nem érdeke erre valószínűleg még várnunk kell.

14 Csökkenteni kéne az esőerdőirtást
Támogatni a szelektív hulladékgyűjtést és az újrafelhasználást, amiben talán az is segítene, hogy ha elérhető és támogatott áron lennének az ilyen termékek…mindenki számára. Ötletes és szórakoztató reklámok is kellenének

15 Tegyünk érte, hogy mindannyian nyugodtan álmodhassunk együtt és külön egyaránt !

16 Vége Kovács Viktória 10. B


Letölteni ppt "Mentsük meg a földet ! Üvegházhatás erősödése, esőerdőink irtása, ránk való hatása és lehetőségeink a földünk megmentésére."

Hasonló előadás


Google Hirdetések