FPGA Készítette: Pogrányi Imre.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alaplap.
Advertisements

E-Laboratory practical Teaching for Applied Engineering Sciences   HURO/0901/028/2.3.1 Közös emitteres erősítő jellemzőinek vizsgálata NI ELVIS-II tesztállomással.
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER 25. AUTO-SZŰRŐ FEJLESZTÉSE OLAP JELENTÉSEK UTÓLAGOS,
Digitális elektronika
1 Products for Growth - Hannover 03 PLC-s rendszerünk evolúciója.
Az integrált áramkörök (IC-k) tervezése
Small Liga Mozgás vezérlő rendszere
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A programozás alapjai 1. (VIEEA100) 9. előadás.
Az igazolás Igazolás (verification) Igazolás (verification) Próbapad (vizsgálati összeállítás) Próbapad (vizsgálati összeállítás) Órajel előállítás Órajel.
Az integrált áramkörök (IC-k) típusai
Belső memóriák tipusai
A számítógép felépítése
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Virtuális méréstechnika
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Kincses Zoltán, Mingesz Róbert, Vadai Gergely
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás 2. óra szeptember 9., 10. v
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Prototípus készítés Verilog nyelven VGA – PROM számláló Készítette: Fazekas Gergő,
Optimalizálás nemklasszikus architektúrákon
A pendrive.
Az operációs rendszerek
A RobotinoView programozása
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
A memóriák típusai, jellemzői
Számítógép- generációk
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
A számítógép teljesítménye
FPGA & Verilog ismertető
Mikrokontroller (MCU, mikroC)
Panasonic Rendszertelefonok
valós-idejű helymeghatározás WLAN-nal
Berendezés-orientált IC-k BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikus Eszközök Tanszéke Székely Vladimír, Mizsei János 2004 április BME Villamosmérnöki.
A PLC és használatának előnyei
Számítógépek története, felépítése összefoglalás
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
A számítógép elvi felépítése
Visual Basic 2008 Express Edition
Processzor, alaplap, memória
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
CCD spektrométerek szerepe ma
Funkciós blokkok A funkciós blokkok áttekintése Az alkalmazás előnyei.
Szabályzó tervezése intelligens kamerával
Készítette: Derecskei Nikolett
1 Számítógépek felépítése 13. előadás Dr. Istenes Zoltán ELTE-TTK.
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID
Alaplapok.
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Szilárdtest memóriák működése Tölgyes Áron 10. a.
Mikrorendszerek felépítésének általános modellje Fehér Béla.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
RAM (Random Access Memory)
FPGA oktatás az Óbudai Egyetemen
Háttértárak.
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A berendezés tervező korszerű eszköztára
Az integrált áramkörök (IC-k) típusai és tervezése
A programozható mikrokontroller
Programozható áramkörök
MIKROVEZÉRLŐK.
Programozható áramkörök
Napjaink legfontosabb ipari ágazata, az elektronika
Változó expozíciós idejű képek fúziója
Berendezés-orientált IC-k
Előadás másolata:

FPGA Készítette: Pogrányi Imre

Mi is az az FPGA? Az FPGA (Field Programmable Gate Array) egy olyan félvezető eszköz, mely logikai blokkok segítségével programozható, melyekkel gyorsan megvalósíthatunk bármilyen digitális áramkört.

Az FPGA rövid története Az újrakonfigurálható számítás elve már az 1960-as évektől létezik. Azonban az ötlet jóval megelőzte korát a szükséges elektronikai technológia tekintetében . A Xilinx nevezetű cég egyik társalapítója (Ross Freeman) találta fel 1984-ben a helyszínen programozható logikai tömböt. Az első FPGA-t 1985-ben mutatták be Az XC2000 család már 1200-1800 kaput tartalmaz . A második generációs FPGA-kat 1987-ben Az XC3000-es sorozat 1200-5000 felhasználható ekvivalens kaput tartalmaz. A belső működési frekvenciájuk 125MHz, ami megengedi, hogy 30-40MHz órajel frekvenciájú rendszerben használhassuk A világ első, kereskedelemben kapható újrakonfigurálható számítógépe, az Algotronix CHS2X4, 1991-ben készült el

FPGA Egyre több cég teszi elérhetővé a felhasználó számára az FPGA programozásának lehetőségét Felhasználók számára is megnyílik az FPGA kihasználásának lehetősége Például: tesztmérnökök egyedi algoritmust telepíthetnek a készülékbe, hogy az FPGA belül elvégezze a feldolgozást, vagy emulálhatják egy rendszer valós idejű működést igénylő részét.

FPGA az iparban Az FPGA az ipar minden ágaztában teret hódit.

FPGA a szórakoztató elektronikában Az FPGA nem csak a „hagyományos” ipari környezetben jelenik meg. A mikrotechnikában is egyre jelentősebb a szerepe.

Mi az FPGA gyorsaságának titka? A szoftverről a configware-re (szoftverről FPGA-ra) áttérve, csaknem négy nagyságrenddel nagyobb sebességet érnek el.

FPGA vs. ASIC Ha az FPGA ilyen jó, akkor miért nem használjuk nagyobb számban?

Az FPGA jövője Hátránya Előnyei FPGA technológiai paraméterei négy nagyságrenddel vannak a Moore görbe alatt Nagy darabszám esetén drága, az ASIC-hez képest Órajelfrekvenciája is lényegesen alacsonyabb, mint a mikroprocesszoroké Előnyei Rövidebb piacra kerülési idő Helyszíni újraprogramozhatóság Alacsonyabb költség

Az FPGA felépítse

Egyszerű elgondolás Ez az ábrázolás segít megérteni, hogy egyszerű keretek között hogy működne az FPGA.

Valódi felépítése Három főbb rész Logikai blokkok I/O blokkok Programozható kapcsoltok

Logikai blokkok A logikai blokkok valósítják meg a felhasználó számára szükséges logikai kapcsolatokat.

I/O blokkok Az I/O blokkok hozzák létre az összeköttetést a belső vonalak és félvezető eszköz lábai közt.

Programozható kapcsolatok A programozható kötések segítségével alakíthatjuk ki a kívánt logikai rendszert, és egyben definiálhatjuk a szükséges kimeneteket és bemeneteket.

FPGA blokkok felépítése

Összefoglalás

FPGA fő logikai elemei Logikai kapuk Flip-Flop LUT-ok Multiplier RAM (kb) Szükséges néhány paramétert definiálnunk mikor kiválasztunk és összehasonlítunk FPGA-kat egy bizonyos alkalmazáshoz.

Példa néhány FPGA adataira   Virtex-II 1000 Virtex-II 3000 Spartan-3 1000 Spartan-3 2000 Virtex-5 LX30 Virtex-5 LX50 Virtex-5 LX85 Virtex-5 LX110 Kapuk 1 millió 3 millió 2 millió ----- Flip-Flop 10,240 28,672 15,360 40,960 19,200 28,800 51,840 69,120 LUT-ok Multiplier 40 96 24 32 48 64 RAM (kb) 720 1,728 432 1,152 3,456 4,608

FPGA egy beágyazott rendszerben

Az FPGA elhelyezése egy rendszerben Az FPGA elhelyezése a cRIO rendszerben Az FPGA elhelyezése egy rendszerben

FPGA programozása Grafikus úton VHDL nyelv segítségével Illetve grafikus programozási nyelv segítségével. ( A programozási nyelv fordítja le a programot az FPGA számára)

FPGA a LabVIEW-ban A képen az általunk is használ cRIO 9073 készülék látható. A cRIO-hoz használható adapterek. A cRIO 9073 rendelkezik egy 266 MHz belső rendszerrel és egy 2 millió kaput tartalmazó FPGA-val.

cRIO alkalmazása

cRIO programozása

Bemenetek és kimenetek

FPGA szint

Real Time szinten az FPGA kezelése FPGA definiálása Értékek írása vagy olvasása az FPGA-ba FPGA bezárása

FPGA kezelése

Program megírása FPGA szint RT szint

PID RT szinten FPGA szint Real Time szint

FPGA felhasználása Képfeldolgozás lehetőségének megvizsgálása az FPGA segítségével.

Most megválaszolnám a felmerülő kérdéseket. VÉGE Köszönöm a figyelmet! Most megválaszolnám a felmerülő kérdéseket. Elérhetőség: pogranyi.imre@gmail.com