Bulgária az EU csatlakozás küszöbén Készítette: Miklovicz Katalin.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
A TERMÉKÉLETCIKLUS-KONCEPCIÓ
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Az indiai gazdaság kilátásai a 21. század elején
EU alapismeretek E-Learning.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A BRIC-országok jövője
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Jönnek a törökök?! Törökország Európai Uniós csatlakozásának kérdése a migráció szemszögéből Szerencsés Viktória – OTDK 2011 ELTE TÁTK.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
TÖRÖKORSZÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ Készítette: Harcsa Henrietta.
1 Prof. Dr. Kocziszky György Társadalmi és gazdasági helyzet változása az EU-ban a Római Szerződéstől napjainkig A társadalmi és gazdasági kohézió célkitűzései.
Akkor és most – Az EU-hoz kapcsolódó üzleti várakozások hazánkban Petz Raymund GKI Gazdaságkutató Zrt.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ Folyó fizetési mérleg és FDI alakulása.
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Gazdasági és társadalmi kohézió az Európai Unióban Dr. Kocziszky György egyetemi tanár intézeti igazgató Salgótarján Miskolci Egyetem, Európa Gazdaságtana.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Magyarország gazdaságpolitikai helyzete és az Új Széchenyi Terv Lóránt Károly Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság konferenciája március 4. Dunaszerdahely,
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Áttekintés a gazdaság állapotáról Prof. Bod Péter Ákos Budapest, március 27.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Csillag István. Folytatjuk…... Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk….(????) A fundamentumok a csúcson! -GDP: 3,6% (2014.I-III.negyedév)KSH.
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
Magyarország és az Európai Unió. A csatlakozáshoz vezető út első hivatalos kapcsolatok (árgarancia- megállapodás) 1970-es évek – 3 multilaterális.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Oroszország.
Az Európai Unió bővítése Markovics Alexandra Földrajz Bsc 3. évfolyam
A román mezőgazdaság az átalakulás éveiben Hajas Marína földrajz BSc III. évfolyam.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
Európai Uniós ismeretek Magyarország és az Európai Unió.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Európai Uniós ismeretek
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Az Európai Unió 28. tagállama: Horvátország
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
A NÉPESÉG ÉS A GAZDASÁG TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEI A POSZT-SZOCIALISTA ERDÉLYBEN Szerzők: Berekméri Mária, PhD hallgató Kurkó Ibolya, PhD hallgató BBTE Földrajz.
Fizetési mérleg jelentés április
Készítette: Koleszár Gábor
Az európai nagyvároshálózaton belüli fejlettségi különbségek
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Az európai nagyvároshálózaton belüli fejlettségi különbségek
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

Bulgária az EU csatlakozás küszöbén Készítette: Miklovicz Katalin

Földrajzi probléma Bulgária felzárkózása az Európai Unióhoz

Vázlat Bevezetés (dátumok) Gazdasági áttekintés Demográfiai, társadalmi áttekintés A bővítés hatásai A csatlakozás utáni kihívások Konklúzió Bibliográfia

Bevezetés dec.: csatlakozási kérelem benyújtása febr. 15.: megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások ápr. 25.: tagság feltételeit rögzítő szerződés aláírása szept. 26.: az Európai Bizottság elfogadja Bulgária Eu-csatlakozási felkészültségéről szóló jelentést jan. 1.: Bulgária teljes jogú tagállamként csatlakozik az Európai Unióhoz

Gazdasági áttekintés A kilencvenes évek elején gazdasági visszaesés, majd rövid növekedési periódus után újabb recesszió az évtized második felében Az ezredforuló óta folyamatos és dinamikus bővülés: –Bruttó hazai termék volumene (évente átlag 4,9 %-os emelkedés)

A GDP volumene (2000=100%) Forrás: Európai Tükör, 2007/3

Gazdasági áttekintés A gazdasági fejlettség az 1 főre jutó GDP alapján az Unión belül a legalacsonyabb 2000-től nő a bruttó állóeszköz-felhalmozás (beruházások) → felgyorsul a gazdaság szerkezet-átalakítási folyamata DE a mezőgazdaság súlya még az Unió átlagának ötszöröse A gazdaság látványos bővülése növekvő fizetésimérleg-hiány mellett valósult meg (2005-ben 11,8 %)

Demográfiai, társadalmi áttekintés Területe, népessége alapján a közepes méretű országok közé tartozik Népsűrűségét tekintve (7,7 millió fő) az Unióban 16. a sorban A 90-es évek elején: –csökken a házasságkötések száma –csökken az élveszületések száma –a halandóság emelkedik –visszaesik a foglalkoztatottság (2006: 8,9%-os munkanélküliség) term. fogyás

A bővítés hatásai Befejeződik egy világpolitikai átrendeződési folyamat: az egykori Szovjetúnió között volt kelet-európai befolyási övezetének teljes átkerülése az euro-atlanti érdekszférába Megkezdődik egy új geopolitikai rendszer kiépítése Bulgária nem Moszkva érdekszférájának a része → „kitolja” Oroszországot a délkelet- európai nagyhatalmi tényezők sorából

A csatlakozás utáni kihívások Jogrendszer hiányosságainak megszüntetése Korrupció és a szervezett bűnözés vissza- szorítása A csatlakozás időpontjától felhsználható forrásokhoz kapcsolódó intézményrendszer megerősítése Infláció

Konklúzió A csatlakozást a korábbi tagállamok kevésbé, az újak többsége támogatta Kihívás az EU számára Az elmúlt 10 évben felmutatott stabil, átlagosan 4,5 %-os gazdasági növeledés ellenére a GDP-t tekintve csupán az egyharmadát éri el az EU 25 átlagának Küzd a fizetési mérleg tetemes hiányával, a feketegazdaság, a korrupció és az infláció problémájával

Konklúzió Mindezek ellenére a bolgár gazdaság középtávú kilátásai biztatóak: –a beruházások bővülése –a munkahelyek számának növekedése –a külföldi tőkebefektetések felfutása az ország fenntartható konvergencia- folyamatát ígérik

Bibliográfia Füzes Oszkár (2006): Kemény Könnyítések, Bulgária az EU-csatlakozás pillanatában In: Európai Tükör, 11.évf., 12.sz., pp Freid Mónika (2007): Bulgária és Románia az Európai Unióban In: Európai Tükör, 12.évf., 3.sz., pp Túry Gábor (2007): Bulgária – Gyors uniós tagság, lassú felzárkózás In: Európa peremén: Új tagok és szomszédok, 1.sz, pp