Janics Kálmán „A hontalanság évei” 1945 –1948. 1944 május KlementGottwald  május: A moszkvai csehszlovák (kommunista) emigráció is hajlani kezd a magyarok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az 1. világháború.
Advertisements

ÁLLAMI KITÜNTETÉSEK Készítette: Tucsa Gáborné
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Társadalmi szemléletformálás – a komplex.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Szlovákiai Magyar Adatbank
MANORKA projekt Értékelő Csoport ülése február 18. Budapest „Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
A Magyarországon született, kísérő nélküli kiskorúak
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
2013. november 15. A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező középiskolák jegyzékének közzététele.
Az I. Világháború Békekötések.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
A Magyar Köztársaság kormánya. A középfokú felvételi változásai Arató Gergely államtitkár prezentációja december 9.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
Mesés Mesék Élvezd a mesék csodálatos világát!
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
alkotmány – állam- és kormányformák
Kárpátalja etnikai arculatának változása között
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Az államhatalom gyakorlásáról” szóló, 1. főtörvény.
Állampolgárság.
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
A BNV helyszínrajza az eredeti elképzelések szerint.
A háború és következményei Magyarországon
Az 1919–1938-ig terjedő első csehszlovák időszakban megkezdődik a város magyar jellegének fokozatos felszámolása: megváltoztatják a város nevét és az.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
OROSZ FORRADALMAK 1917.
10.1 B Az ország háborús emberáldozata
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Szakmai beszámoló Bognár Márta tagozatvezető Bognár Márta tagozatvezető.
1 Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév A tanév rendje és aktuális feladatai Mihálka Nóra vizsgadokumentációs irodavezető.
Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Lehetünk-e ártatlanok ?
Sir Winston Leonard Spencer Churchill
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat
Minisztériumok, központi közigazgatás
ENYHÜLÉS ÉS SZEMBENÁLLÁS
Egy nyílt levél elő- és utóélete
AZ „ÚJ SZAKASZ” ÉS KUDARCA
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
T Á J É K O Z T A T Ó a rekultivációs projekt előrehaladásáról KEOP-7
A TÉR_KÖZ pályázat számokban
A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Georgi Dimitrov (1882. június 18. – július 2.)
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
A magyar-német kapcsolatok fordulópontjai
Előadás másolata:

Janics Kálmán „A hontalanság évei” 1945 –1948

1944 május KlementGottwald  május: A moszkvai csehszlovák (kommunista) emigráció is hajlani kezd a magyarok Csehszlovákiából való kitelepítésére; az elképzelés nyíltan is hangot kap Klement Gottwald moszkvai rádióbeszédében. szeptember 4.Beneš  szeptember 4.: Beneš aláírja a kisebbségek teljes jogfosztásáról szóló határozatot. Nagy-Britannia kívánságára csak egy évvel később teszik ezt közzé.1945 január 15.  január 15.: Moszkvában megbeszélések folynak a Magyarországgal kötendő fegyverszüneti megállapodás feltételeiről. Csehszlovákia – Moszkva támogatásával – igyekszik elérni, hogy a fegyverszüneti egyezménybe kerüljön bele a magyarok kitelepítése is. Ezt azonban az angol és amerikai álláspont szerint a békekonferencián kell majd tisztázni.  február 27.Szlovák Nemzeti Tanács  február 27.: A kassai Szlovák Nemzeti Tanács rendelete a németek és a magyarok, „valamint a szlovák nemzet árulói és ellenségei” mezőgazdasági vagyonának elkobzásáról és elosztásáról.  április 5.kassaikormányprogram  április 5.: A „kassai kormányprogram” kihirdetése. A csehszlovákiai magyar kisebbség történelmi kronológiája XIII. TÓTHFILEP A csehszlovákiai magyar kisebbség történelmi kronológiája XIII. forrás: TÓTH L. – FILEP G.: A (cseh)szlovákiai magyar művelődés kronológiája 1918 – In: A (cseh)szlovákiai magyar művelődés története. IV. köt. Ister, Budapest, 2000.

A „kassai kormányprogram”  háborús bűnössé  VIII. pontja az antifasiszta ellenállási mozgalomban részt vetteken kívül az egész magyar és német kisebbséget háborús bűnössé nyilvánítja és megfosztja állampolgárságától,  áruló  az áruló németek és magyarok vagyonát nemzeti gondnokság alá helyezi, elrendeli az árulók és kollaboránsok megbüntetését és internálását,   a magyar és német mezőgazdasági tulajdon elkobzására irányuló földreformot hirdet,   rendelkezik a magyar és a német iskolák bezárásáról, valamint elrendeli az oktatási és kulturális intézményeknek a „német és a magyar kultúrához fűződő viszonya” felülvizsgálását. A csehszlovákiai magyar kisebbség történelmi kronológiája XIII. TÓTHFILEP A csehszlovákiai magyar kisebbség történelmi kronológiája XIII. forrás: TÓTH L. – FILEP G.: A (cseh)szlovákiai magyar művelődés kronológiája 1918 – In: A (cseh)szlovákiai magyar művelődés története. IV. köt. Ister, Budapest, 2000.

A csehszlovákiai magyar kisebbség történelmi kronológiája XIV. TÓTHFILEP A csehszlovákiai magyar kisebbség történelmi kronológiája XIV. forrás: TÓTH L. – FILEP G.: A (cseh)szlovákiai magyar művelődés kronológiája 1918 – In: A (cseh)szlovákiai magyar művelődés története. IV. köt. Ister, Budapest, április 6.Esterházy GustávHusák  április 6.: Egy szovjet katonai járőr letartóztatja Esterházy Jánost, a szlovákiai Magyar Párt elnökét, s közmunkára fogják, majd elengedik. Április 20.-án meghallgatásra jelentkezik Gustáv Husák szlovák belügyi megbízottnál, aki letartóztattatja őt. április és július között181  április és július között: A magyar kormány 181 tiltakozó jegyzéket nyújt át a Szövetséges Ellenőrző Bizottságnak a csehszlovákiai magyar kisebbség diszkriminációjával kapcsolatban. május 3.  május 3.: A pozsonyi magyarok lakásaikból való kitoloncolásának és a Ligetfalu határában kialakított internálótáborba hurcolásának kezdete. május  május : A SZNT rendelete a „fasiszta bűnösök, a megszállók, az árulók és a kollaboránsok” megbüntetéséről, valamint a népbíróságok felállításáról. A rendelet szerint az között Magyarországhoz csatolt területeken a magyar hatóságokkal való együttműködést, illetve a magyar politikai pártokhoz, gazdasági, szociális, vagy kulturális intézményekhez való tartozást is büntetendőnek kell minősíteni. A magyarok kizárása a politikai pártokból, a magyar(országi) sajtótermékek kitiltása Szlovákia területéről. május 25.  május 25.: Az aktív antifasiszták kivételével megszüntetik a magyar és a német nemzetiségű közalkalmazottak munkaviszonyát. A SZNT rendeletileg feloszlatja a magyar kulturális, társadalmi, valamint sport- és munkásegyesületeket. május 26.  május 26.: Megkezdik a Magyarországhoz csatolt területeken 1938 november 2.-a után letelepedett személyek kitoloncolását az országból. május 31.  május 31.: Beszüntetik a magyar nemzetiségű nyugdíjasok nyugdíjának folyósítását.

A csehszlovákiai magyar kisebbség történelmi kronológiája XV. TÓTHFILEP A csehszlovákiai magyar kisebbség történelmi kronológiája XV. forrás: TÓTH L. – FILEP G.: A (cseh)szlovákiai magyar művelődés kronológiája 1918 – In: A (cseh)szlovákiai magyar művelődés története. IV. köt. Ister, Budapest, június  június: Előbb Nagy-Britannia, majd az USA is elzárkózik a csehszlovákiai magyarok tömeges kitelepítésének terve elől. június 27.GustávHusákEsterházy Jánost  június 27.: A csehszlovák hatóságok, Gustáv Husák utasítására, átadják Esterházy Jánost a szovjet katonai szerveknek, akit Moszkvába, majd a Gulagra hurcolnak. június 29.  június 29.: Moszkvában aláírják a Kárpátalját a Szovjetuniónak átadó csehszlovák-szovjet szerződést. július 17. – augusztus2.  július 17. – augusztus 2.: A potsdami értekezleten az USA megvétózza a csehszlovákiai magyarok kitoloncolásának tervét. július  július: Köztársasági elnöki rendelet a belső telepítésekről. augusztus 2.Beneš 33  augusztus 2.: Beneš elnök 33. számú rendelete – a csehszlovákiai magyarokat megfosztja állampolgárságuktól. A rendelet visszamenőleg is igazolja a csehszlovákiai magyarok ellen korábban foganatosított intézkedéseket, s továbbiakhoz teremt jogalapot. szeptember 19.Beneš  szeptember 19.: Beneš elnök rendelete az állampolgárságukat elvesztett személyek munkakötelezettségéről. Október – rendelet az általános munkakötelezettség- és közmunkára foghatóságról. október 25.  október 25.: Elnöki rendelet az „ellenséges vagyon elkobzásáról”. december 3-6.  december 3-6.: Az első prágai csehszlovák-magyar lakosságcsere-tárgyalások. december 4.  december 4.: Az első Cseh- és Morvaországba irányuló deportálások leállítása. (Kb ember)

A csehszlovákiai magyar kisebbség történelmi kronológiája XVI. TÓTHFILEP A csehszlovákiai magyar kisebbség történelmi kronológiája XVI. forrás: TÓTH L. – FILEP G.: A (cseh)szlovákiai magyar művelődés kronológiája 1918 – In: A (cseh)szlovákiai magyar művelődés története. IV. köt. Ister, Budapest, február 27.ClementisGyöngyösi  február 27.: Budapesten Clementis és Gyöngyösi, a két külügyminiszter aláírja a lakosságcsere-egyezményt, melynek értelmében ugyanannyi, a csehszlovák hatóságok által kijelölt magyarnak kell elhagynia az országot, amennyi magyarországi szlovák jelentkezik önkéntesen az áttelepülésre. márciusCsehszlovák Áttelepítési Bizottság  március: megkezdi működését a Csehszlovák Áttelepítési Bizottság. május 10.  május 10.: A magyar parlament ratifikálja a lakosságcsere-egyezményt. május 26.  május 26.: Parlamenti választások Csehszlovákiában. június júliusMagyar Áttelepítési Kormánybiztosság  június: Csehszlovákia átnyújtja Magyarországnak az áttelepülésre jelentkezett magyarországi szlovákok névjegyzékét.(→ július: Magyar Áttelepítési Kormánybiztosság, Budapest.) június 24.Esterházy János  június 24.: Moszkvában kihirdetik gróf Esterházy János ítéletét – „a magyar fasiszta párthoz való tartozásért” 10 év javító munkatábor. októberMeghatalmazotti Hivataltól  október: A pozsonyi magyar Meghatalmazotti Hivataltól ún. „fehér lapot” kapnak az áttelepítésre kijelölt személyek., amely tartalmazza a lakosságcsere-egyezmény alapján őket megillető jogokat is. október 15.  október 15.: A párizsi békekonferencia befejezése. A két országra bízza a vitás ügyek rendezését; nem hagyja jóvá a csehszlovákiai magyaroknak a csehszlovák fél által követelt egyoldalú és teljes kitelepítését; három községet Csehszlovákiához csatol. november – 1947 február  november – 1947 február: A deportálások második hulláma. (kb ember)

A csehszlovákiai magyar kisebbség történelmi kronológiája XVI. TÓTHFILEP A csehszlovákiai magyar kisebbség történelmi kronológiája XVI. forrás: TÓTH L. – FILEP G.: A (cseh)szlovákiai magyar művelődés kronológiája 1918 – In: A (cseh)szlovákiai magyar művelődés története. IV. köt. Ister, Budapest,  A reszlovakizáció első szakasza. Központi Reszlovakizációs Bizottság, Pozsony.

A lakosság száma 1930 SzlovákokMagyarok A statisztikai magyarok közül reszlovakizációra jelentkezettek fő% % % , , ,9 A dél-szlovákiai járásokban reszlovakizálást kérő személyek száma VADKERTY A dél-szlovákiai járásokban reszlovakizálást kérő személyek száma forrás: VADKERTY Katalin: A reszlovakizáció. Mercurius Könyvek. Kalligram, Pozsony, 1993, 71 – 72. o.

A csehszlovákiai magyar kisebbség történelmi kronológiája XVII. TÓTHFILEP A csehszlovákiai magyar kisebbség történelmi kronológiája XVII. forrás: TÓTH L. – FILEP G.: A (cseh)szlovákiai magyar művelődés kronológiája 1918 – In: A (cseh)szlovákiai magyar művelődés története. IV. köt. Ister, Budapest, április  április: A lakosságcsere megkezdése. június 10.EsterházyJános  június 10.: A csehszlovák hatóságok elfogatóparancsot adnak ki Esterházy János, mint „ismeretlen helyen tartózkodó, feltehetően szökésben lévő” személy ellen. július  július: A Szlovák Telepítési Hivatal rendelete a Szlovákiába visszaszökött csehországi magyar deportáltak visszatoloncolásáról. szeptember 16.Esterházy Jánost  szeptember 16.: A Szlovák Nemzeti Bíróság, távollétében halálra ítéli Esterházy Jánost, majd a benyújtott kegyelmi kérvényt is elutasítja.1948 február 25.  február 25.: Kommunista hatalomátvétel Csehszlovákiában. március  március: folytatják a decemberben felfüggesztett lakosságcserét. április  április: Kormányrendelettel visszaadják az állampolgársági kötelességeiket meg nem szegő, más állampolgárságot nem szerző, Csehszlovákiában állandó lakóhellyel rendelkező magyarok és németek állampolgárságát. Újabb rendelet októberben. november  november: Határozat a magyar nyelvű oktatás megszervezéséről. december15.Új Szó  december 15.: Megjelenik a pozsonyi Új Szó első száma.

A csehszlovákiai magyar kisebbség történelmi kronológiája XVIII. TÓTHFILEP A csehszlovákiai magyar kisebbség történelmi kronológiája XVIII. forrás: TÓTH L. – FILEP G.: A (cseh)szlovákiai magyar művelődés kronológiája 1918 – In: A (cseh)szlovákiai magyar művelődés története. IV. köt. Ister, Budapest, január  január: Elindulnak Szlovákia felé a Csehországba deportált magyarokat hazaszállító, első, hivatalosan megszervezett transzportok. áprilisEsterházyJánost  április: A szovjet hatóságok kiadják Esterházy Jánost. Júliusban a köztársasági elnök elhalasztja halálos ítéletének végrehajtását, majd egy év múlva kegyelemből életfogytiglanra változtatja. (1957-ben hal meg a csehországi Mírov börtönében.) júliusCsorba-tói egyezmény  július: A „Csorba-tói egyezmény” Csehszlovákia és Magyarország között: kölcsönösen lemondanak a lakosságcsere áttelepítettjei hátrahagyott vagyonából fakadó követelésekről. szeptember 1.  szeptember 1.: Csehszlovákiában megindul a magyar anyanyelvi oktatás.

A CSEHSZLOVÁK – MAGYAR LAKOSSÁGCSERE MÉRLEGE 1948 december 22. VADKERTY forrás: VADKERTY Katalin: A belső telepítések és a lakosságcsere. Kalligram, Pozsony, 1999., o. A Magyarországról önként áttelepült szlovákok Áttelepülésre jelentkezett Áttelepedett A lakosságcsere-egyezmény alapján ténylegesen kitelepített szlovákiai magyarok Az egyezmény V. cikkelye alapján „Háborús bűnösök” 2905 Az egyezmény aláírása előtt „Egyéb”2145 „Önként távozott” Kb Összesen