FIBONACCI SOROZAT.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
,,…a geometria két legnagyobb kincse közül az egyik” (Johannes Kepler)
Matematika a tőzsdén.
Ptolemaiosz tétel bizonyítása 1.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Készítette: Mester Tamás METRABI.ELTE.  Adott egy G irányított vagy irányítás nélküli, véges gráf. Az eljárás célja a G gráf összes csúcsának bejárása.
FEJEZETEK A MATEMATIKÁBÓL
A Fibonacci-féle sorozat
Matematika a zenében „A zene az érzelem matematikája, a matematika az értelem zenéje.” J. J. Sylvester.
Fibonacci-sorozat.
Antibiotikumok használata Itt láthatja az F/1 és az F/2 jelű feladatlapokhoz tartozó grafikonokat, amelyeket akár ki is vetíthet a diákok számára.
Aranymetszés képviselői
Az egyed-kapcsolat modell
Készítette: Mester Tamás METRABI.ELTE.  Adott egy G irányított vagy irányítás nélküli, véges gráf. Az eljárás célja a G gráf összes csúcsának bejárása.
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Utórendezéses edényrendezés, RADIX „előre”
Programozási alapismeretek 13. előadás. ELTE Érdekességek - kombinatorika  Az iskola bejáratánál N lépcsőfok van. Egyszerre maximum K fokot tudunk lépni,
Dominók és kombinatorika
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Hegyesszögek szögfüggvényei
Készítette: Pető László
Thalész tétel és alkalmazása
permutáció kombináció variáció
Pitagorasz -élete -munkássága -tétele és bizonyítása
Szimmetrikus Programozás, AZ ALAPOK
Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu.
Fejezetek a matematikából
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
A Fibonacci-féle sorozat
Matematika a természetben és a művészetben
Matematika a művészetekben
Aranymetszés, avagy az isteni arány.
 Matematika a tudományokban és a művészetekben.  Egy nyúlpárnak havonta egyszer születik kölyke, egy hím és egy nőstény. A kölykök születésük után 2.
Aranymetszés.
Aranymetszés Zene és irodalom Készítette: Zsadony Dorina és Nagy Petra.
~építészet, szobrászat, festészet~
Készítette: Lakos Péter.  Adott egy irányított vagy irányítatlan, véges gráf.  Írjuk ki a csúcsokat egy kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Thalész tétel és alkalmazása
2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;
A Birodalmi lépegetőtől… Egy játék matematikája. Egyszer volt… Ha megnőnek a gyerekek, akkor a matematikusnak marad a solitaire :( Van k darab doboz 1-től.
A Birodalmi lépegetőtől… Egy játék matematikája. Egyszer volt… Ha megnőnek a gyerekek, akkor a matematikusnak marad a solitaire :( Van k darab doboz 1-től.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
AAO Csink László november.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
Alapfogalmak.
I276 Antal János Benjamin 12. osztály Nyíregyháza, Széchenyi I. Közg. Szki. Huffman kódolás.
Számrendszerek kialakulása
2006. január 20. Telefonos feladat Néhány (2-nél több) dobókockát feldobtunk és véletlenül minden kockával ugyanazt a prím- számot dobtuk. A dobott számok.
Emelt szintű matematika érettségi
Számtani és mértani közép
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Feladatok (értékadás)
Fogalma,elemei, tulajdonságai, felosztása…
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
A racionális számokra jellemző tételek
A számítógépes elemzés alapjai
Bernát Péter Minimumkiválasztásos rendezés.
Memóriakezelés feladatok Feladat: 12 bites címtartomány. 0 ~ 2047 legyen mindig.
A HÁROMSZÖGSZÁMOKRÓL - SZEMLÉLETESEN
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
Varga Noémi Judit. Mi köze a szövegnek a matematikához?
Pitagorasz (Püthagorasz) (Kr. e. 570-kr.e 495 körül.)
Somoskői vár Felkészítő tanár: Varga Tamás
Bemutató óra
A Fibonacci-féle sorozat
I. Szelő tétel és szerkesztése
Tanórán kívül lehet kicsit több
Előadás másolata:

FIBONACCI SOROZAT

TÖRTÉNETE Leonardo Pisano (1170-1250): ismertebb néven Fibonacci olasz kereskedő-matematikus Kora matematikai ismereteit Liber Abaci címen ismert munkájában foglalta össze. E híres munkájában található a következő probléma, amit Fibonacci nyulaiként is gyakran emlegetnek: „Hány pár nyúlra szaporodik egy év alatt a kezdeti pár, ha tudjuk, a nyulak két hónap alatt válnak ivaréretté, és ezután minden pár minden hónapban egy új párnak ad életet és mindegyikük életben marad?”

Az egyes hónapokhoz tartozó nyúl-párok számát leíró: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, … számsor Fibonacci-sorozat néven vonult be a matematika történetébe. Tehát a nyulak szaporodását leíró modell azt adta, hogy a nyulak száma meghatározott minta szerint növekszik minden új hónapban. Válasz: 144 db nyúl pár lesz (12. Fibonacci szám)

2. feladat: Egy túra során egy hegyre akarunk feljutni 2. feladat: Egy túra során egy hegyre akarunk feljutni. 3 út van: egy lanka szerpentin és 2 meredek ösvény. Hányféleképp juthatunk fel a hegy csúcsára a zászlóhoz (Z), ha haladhatunk bármelyik úton (akár felváltva is), de célunk mindig a feljebb jutás? A →A=1 A→B=1 A→C=2 A→D=3 A→E=5 A→F=8

3. feladat: Hányféleképp fedhetünk le egy 2xn-es négyzetrácsot 1x2-es dominókkal (egyrétűen, hézagmentesen, nem tudjuk a dominókat megkülönböztetni)?

TULAJDONSÁGOK A sorozat előállításának alapja az a tulajdonság, mely szerint a harmadik elemtől kezdve bármely elem az előző kettő összege. A sorozat definíciója ennek megfelelően: f1=1,f2=1 és fn=fn-1+fn-2, ha n>2 A Fibonacci-számokat előállító képlet: fn = 1 5 [ ( 1+ 5 2 ) 𝑛 − ( 1− 5 2 ) 𝑛 ]

ÉRDEKESSÉGEK A négyzetre emelésnél a négyzetre emelt tagok összege a Fibonacci sorozat elemeit adják meg. Hasonlóan érdekes, ha nem 2 négyzetre emelt tagot, hanem egyre többet adunk össze. 1 1 2 3 5 8 13 21 34 55 1 1 4 9 25 64 .. 1+1=2 1+4=5 4+9=13 9+25 =34 1+1+4=2 ∙ 3 1+1+4+9 =15=3 ∙ 5 1+1+4+9+25=40=5 ∙ 8 1+1+4+9+25+64= 104=8 ∙ 13 1 2 +1 2 +2 2 +3 2 +5 2 +8 2 =8×13=104

A Fibonacci sorozat megtalálható továbbá a Pascal háromszögben is: f1 = 0 0 =1 f2 = 1 0 = 1 f3 = 2 0 + 1 0 = 2 f4 = 3 0 + 2 1 = 3 Általánosan: fn+1 = 𝑛 0 + 𝑛−1 1 + 𝑛−2 2 + … + 𝑛−𝑖 𝑖 ahol 𝑖 ≤ 𝑛-𝑖 és 𝑖 az 𝑛 2 -ig (𝑛/2 egészrészéig) megy el.

A Fibonacci sorozat a művészetekben is gyakran előkerül, a zenében, festészetben, szobrászatban. Ha tekintjük az egymást követő Fibonacci-számok hányadosait, azt tapasztaljuk, hogy ezek egyre inkább egy számhoz közelítenek, ez pedig hogy, hogy nem, épp az aranymetszés aránya, vagyis φ. Zongora- egy oktáv 13 billentyűt tartalmaz, ebből 8 fehér és 5 fekete billentyű, a fekete billentyűk 3 és 2 különálló csoportban vannak. rengeteg műalkotásban is megtalálható. Az ókori görög-római épületeket eszerint tervezték, Leonardo Da Vinci Mona Lisa festményén is megtalálható.

Fibonacci Tree House

Fibonacci NIM

FIBONACCI ALAPÚ SZÁMRENDSZER Zeckendorf-tétel: Minden pozitív egész szám felírható különböző Fibonacci számok összegeként; ha a Fibonacci számok között nem lehet két egymást követő, akkor a felírás egyértelmű. Ennek a tételnek köszönhetően létrehozható egy olyan számrendszer, amelynek helyi értékei: ... 34, 21, 13, 8, 5 , 3, 2, 1. Tekintettel arra, hogy a 2 szerepel a helyi értékek között, ezért ebben a számrendszerben csak két számjegy lehet (a 0 és az 1). A tétel második része következtében bármely pozitív egész szám Fibonacci számrendszerben való felírásakor egymás mellett két egyes nem állhat.

Fibonacci NIM Legyen a kavicsok száma x! Ha az x nem Fibonacci szám, akkor írjuk fel Fibonacci számrendszerben! Ha mindig annyi kavicsot veszünk el, mint amennyit a legkisebb helyi értékű 1-es számjegy jelez, akkor az ellenfél nem tudja elvenni a megmaradó kavicsok számában levő legkisebb helyi értékű 1-es számjegy által jelzett számú kavicsot.

FORRÁS Török Judit: A Fibonacci-sorozatról Tankönyvkiadó, 1984 http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/pedagogia/fibonacci-nim http://www.blueforest.com/project/fibonacci-tree-house/ http://materd.uw.hu/09_01.html http://www.mathsisfun.com/numbers/fibonacci-sequence.html https://www.ted.com/talks/arthur_benjamin_the_magic_of_fibonacci_numbers Dr. Máté László: Rekurzív sorozatok, Tankönyvkiadó, Budapest, 1980. Schultz János – Tarcsay Tamás: Matematika 11-12 emelt szint, Maxim Könyvkiadó, Szeged, 2012. Valamint felkészítő tanáraink: Vargáné dr. Nádházi Ágnes és Tarcsay Tamás

Thanks for your attention! Köszönjük a figyelmet! Thanks for your attention!