Tiszaújváros Széchenyi út 37. 3580 D erkovits M űvelődési K özpont és V árosi K önyvtár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Üdvözöljük a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban! Vegyen részt nálunk egy képzeletbeli sétán, hogy otthon érezze magát akkor is, ha először érkezik hozzánk!
Advertisements

A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár hat fiókkönyvtárat is működtet, hogy a város távolabbi részén lakók is könnyen hozzájussanak a számukra fontos információkhoz.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Eszköszkölcsönzési szolgáltatások bemutatása
A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér hét fiókkönyvtárat is működtet, hogy a város távolabbi részén lakók is könnyen hozzájussanak a számukra.
15 éves az OSZTRÁK KÖNYVTÁR = ÖSTERREICH-BIBLIOTHEK a Berzsenyi Dániel Főiskolán.
AZ INTERNET ADTA LEHETŐSÉGEK AZ ALKOTÓKÖZÖSSÉGEK KAPCSOLATÉPÍTÉSÉNEK TÜKRÉBEN Dóri Éva MMIKL képzőművészeti szakreferens október 1.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
E-LEARNING ÁLTAL TÁMOGATOTT KÖNYVTÁRI MUNKAFOLYAMATOK
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Tájékoztatás a gyakorlatban avagy a gyors információtól az irodalom kutatásig Behálózott irodalom Érd, szeptember 24.
DPR kommunikáció alapelvei
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet
TÁMOP A-11/ Tájékoztató a „Hálózatban a jövőnkért” TÁMOP A-11/ pályázatról.
Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
„TEtt – program az áldozatokért és tettesekért”
RÓDER IMRE VÁROSI KÖNYVTÁR VECSÉS
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Országos Széchényi Könyvtár
Könyvtárhasználat.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
2010-ben AZ ÉV KÖNYVTÁRA Egyházi Könyvtárak Egyesülése szakmai továbbképzése Veszprém, június 26.
KIEGÉSZÍTŐ KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK MINDAZ, AMI KÍVÜL ESIK AZ ALAPSZOLGÁLTATÁSOK FOGALMÁN.
A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Jókai Mór Városi Könyvtár, Pápa
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Fels ő - Répcementi Kistérségi Foglalkoztatási Információs Pontot (FIP) M ű ködése.
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
A Társadalomtudományi Kar Kari Könyvtára. Magunkról Jóllehet a Társadalomtudományi Kar egyike a Egyetem legfiatalabb karainak, könyvtárának története.
Könyvtárak.
Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda Kedves Fiatalok! Ingyenes internet használatával kinyílik előtted a világ, olyan fontos tudnivalókról kapsz tudást.
Eötvös Károly Megyei Könyvtár arculat elemzése. Készítette: Horváth Ilona Informatikus-könyvtáros szak II. évfolyam.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pápa július 1-3. KÖNYVTÁRI ARCULAT A FENNTARTÓ INTÉZMÉNY ARCULATI ELEMEINEK FELHASZNÁLÁSÁVAL Török Beáta Sapientia.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Légrádi László (NHL4JL), Informatikus – könyvtáros szak, Második évfolyam A Public Relations elmélete és gyakorlata Beküldendő feladat: Egy arculatértékelési.
A Csuka Zoltán Városi Könyvtár Arculatelemzése
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum
A Baptista Teológiai Akadémia Könyvtára Készítette: Szűcs Ildikó 2006.
Az Orvosi Könyvtártól az Egészségügyi Szakkönyvtárig A nyilvános könyvtárrá válás útja.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A Z Ó BUDAI E GYETEM K ÖNYVTÁRÁNAK BEMUTATÓJA lib.uni-obuda.hu 2016.
Könyvtártípusok és funkcióik NEMZETI KÖNYVTÁR szakkönyvtár közkönyvtár felsőoktatási könyvtár egyházi könyvtár Iskolai könyvtár.
ÉLETTÉR Közösség- és Településfejlesztő Egyesület.
ÚTI BESZÁMOLÓ Tanártovábbképzés Barcelonàban
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az Orvosi Könyvtártól az Egészségügyi Szakkönyvtárig
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
Vachott Sándor Városi Könyvtár Gyöngyös
SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM KÖNYVTÁR ARCULATÉRTÉKELÉS 2004.
OLVASÓI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEI, 2014
Előadás másolata:

Tiszaújváros Széchenyi út D erkovits M űvelődési K özpont és V árosi K önyvtár

Köszöntő Kistelepülések könyvtári ellátása c. konferencia március Tiszaújváros Ajánlom minden résztvevő figyelmébe a könyvtárról készült arculatelemzés megtekintését. Az arculatelemzés során javaslatot teszek a hatékonyabb PR munka érdekében néhány módosítás lehetőségeire.

Telefon: 06-49/ / 114 mellék web: Elérhetőség

Nyitva tartás Felnőtt kölcsönző, Olvasóterem, Közhasznú Információs Szolgálat, Folyóiratolvasó, Videótár, Helytörténeti Gyűjtemény és Kiállítás Hétfő: ZÁRVA ; Kedd, Péntek: h. ; Szerda, Csütörtök: h. Szombat: 9-12 h. Hangtár Hétfő: ZÁRVA ; Kedd, Péntek: h. ; Szerda, Csütörtök: h. Szombat: 9-12 h. Gyermekkönyvtár Hétfő: ZÁRVA ; Kedd, Péntek: h. ; Szerda, Csütörtök: h. Szombat: 9-12 h.

A könyvtár múltja és jelene A tiszaújvárosi Városi Könyvtár alig 40 éves múltra tekint vissza, hiszen az elmúlt évtizedek iparosításának következtében létrejött település nyilvános könyvtári ellátásának intézménye ben egy lakásban elhelyezett szakszervezeti fiókkönyvtár volt, ma egy megújult épületben és 1600 m 2 -en egy modern, jó színvonalú városi könyvtárnak tekinthető. Az átmenetre 40 évre volt szükség!

A könyvtár jövője információs központ A könyvtár a bővülő szolgáltatásaival és növekvő nyilvánosságával információs központ szerepét látja el, s így meghatározó intézménnyé válik a város és vonzáskörzete részére.

Statisztikai adatok Gyűjtemény megoszlás Könyv és bekötött időszaki kiadvány: db Audiovizuális(AV, HK, CD, Dia): db Elektronikus (CD-ROM, DVD): 914 db Kurrens időszaki kiadvány: 143 féle Olvasóink száma fő (a lakosság 20%-a), ebből 14 év alatti olvasó: fő.

A könyvtár tevékenységei A könyvtár a törvényben szabályozott alapszolgáltatások mellett számos egyéb szolgáltatást is nyújt a könyvtárhasználóknak. Alapszolgáltatás: könyvtárlátogatás, helybenhasználat, állományfeltáró eszközök használata Térítéses szolgáltatás: Kölcsönzés, előjegyzés, irodalomkutatás, játszóház, diafilm kölcsönzés, Internet használat, szövegszerkesztés, nyomtatás, szkennelés, spirálozás, fénymásolás, fax küldés- és fogadás Különböző részlegek a könyvtárhasználóknak más és más szolgáltatást nyújtanak.

Könyvek, folyóiratok kölcsönzése, ill. helyben használata, Könyvtárközi kölcsönzés lebonyolítása, Könyvtári katalógusok építése (hagyományos, és on- line formában) Bibliográfiai és szakirodalmi tájékoztatás saját készítésű és vásárolt adatbázisokból, Internetről, Irodalomkutatás, referensz adatbázis építése, Könyvtári rendezvények szervezése. Felnőtt részleg (Kölcsönző, Olvasóterem, Folyóiratolvasó)

Gyermekek Világa A részleg legfontosabb feladata a gyermekek olvasóvá- és könyvtárhasználóvá nevelése. „… maximálisan kielégíteni a gyermekek egyéni kedvteléseit, hozzásegíteni őket a szabadidő hasznos eltöltéséhez; gazdag választékkal és játékos módszerrel felébreszteni a további önképzés lehetőségét.” Szabadidős tevékenységek szervezése: játszóházak, kézműves napközik, író-olvasó találkozók

Interaktív gyermekoldal

Az ún. közhasznú vagy közérdekű információ jelentése: az emberek mindennapi életviteléhez szükséges információ. A részleg tevékenysége Vállalkozói Információs Szolgálat Európai Uniós információ szolgáltatás Együttműködés különböző szervezetekkel Irodai szolgáltatások Közhasznú Információs Szolgálat

Videótár, Hangtár Video- és DVD filmek kölcsönzése és helyben megtekintése, Videojegyzék készítése nyomtatott és on-line formában, Hangzó dokumentumok kölcsönzése, és helyben használata, Zenei szakkönyvek és zenei szakfolyóiratok helyben használata.

Helyismereti Gyűjtemény A városra vonatkozó könyvtári jellegű dokumentumok gyűjtése és azok szolgáltatása, A gyűjtemény anyagának feltárását szolgáló adatbázisok: cikkadatbázis, biográfiai adatbázis, várostörténeti kronológia, Tárgyi emlékek gyűjtése, Állandó kiállítás: Egy város született a XX.század derekán /Életmódváltás a dél-borsodi térségben/ címmel.

Együttműködés a település iskoláival, és egyéb intézményeivel, Gábor Dénes Főiskola kihelyezett tagozatával, a BAZ. Megyei Iparkamarával, a Városi Önkormányzattal, Idegenforgalmi Irodával, Környező települések Polgármesteri Hivatalaival, A vonzáskörzet községi könyvtáraival.

Célközönség A könyvtár szolgáltatásait valamennyi korosztály igénybe veheti: a kisgyermekkortól az időskorig. A könyvtárak a tájékoztatás, az információ- szerzés, az önképzés, szórakozás, a továbbtanulás háttérintézményei, s mint ilyenek a közjó részei.

Szándéknyilatkozat Jelenlegi és jövőbeni szolgáltatás mindig a felhasználók szükségletein alapulnak. Minőségi szolgáltatás érdekében törekszünk a dolgozók folyamatos továbbképzésére. Biztosítjuk az információ gyors hozzájutását. A teljes szándéknyilatkozatot nyomtatott és on-line formában közzétesszük!

A könyvtár filozófiája „Az információhoz való hozzáférés minden ember joga!”

Illemkódex A cél a jó hírnév kialakítása és megtartása. A könyvtáros mindig legyen szívélyes és segítőkész és tartsa tiszteletbe a látogatók elvárásait.

Kommunikációs struktúra kiépítése Belső kommunikáció Alkalmazottak naprakész tájékoztatása (faliújság, belső , heti- és havi értekezletek) Külső kommunikáció (lakosság, olvasók felé) Olvasói javaslatok könyve Névtábla a dolgozóknak Névreszóló meghívók Médiakapcsolat Könyvtári hírmondó, plakátok, szórólapok

Külső megjelenés

Belső megjelenés A földszinten a falak - bútorok színharmóniája: A világosabb színek dominálnak, melyek jól kiemelik a növényeket, és a feliratokat. Komoly, de meleg színek Egységes, figyelemfelkeltő eligazító táblák

Belső megjelenés Az emeleten a Gyermekkönyvtárban és a Hangtárban a világosabb, játékosabb, mozgalmasabb színek dominálnak.

Elektronikus megjelenési forma WEB - rendszeres frissítés, kellő tartalom, tetszetős külső

J avaslatok a módosításra

Könyvtári logó Egy könyvtári logó létrehozása, mely valamennyi nyomtatott anyagon egységesen szerepel. levélpapír, boríték olvasójegy dolgozói névtábla szórólap, könyvtári hírmondó naptár

Telekommunikációs logó Mobiltelefonokra letölthető logó szerkesztése, mely letölthető legyen a könyvtár honlapjáról.

Belső megjelenés A belső terekben bekövetkező változások nyomon követése a feliratokkal.

Off-line kiadvány Egy prezentációs CD-ROM létrehozása a Városi Könyvtárról. a Városi Könyvtár történetének bemutatása, fotókkal illusztrálva, szándéknyilatkozat, a könyvtár szolgáltatásai, részlegei, rendezvények, programok, fotók, saját építésű adatbázisok, állandó kiállítás.

Munkaruházat, járművek Egységes munkaruha vásárlása, melyen a könyvtári logó matrica formájában rávasalható legyen. A jármű oldalára szintén a logó ráragasztása.

További együttműködés a Munkaügyi Központtal (átképző tanfolyamokhoz az irodalom követése), a település gyáraival, üzemeivel (közös programok szervezése, a dolgozók önképzésének, szórakozásának támogatása, a helyi és megyei sajtóval, egy állandó újságíró megbízása (rendszeres hírek a könyvtár életéről).

Eredmények Remélem, hogy a bemutatás során kedvező kép alakult ki a könyvtárról, és a PR tevékenységet is jónak ítélik meg. A javasolt változások még teljesebbé és egységesebbé teszik a könyvtár megjelenését. Köszönöm türelmüket, további jó munkát kívánok Önöknek!

Készítette Riczu Józsefné könyvtár-informatikus szak II.évfolyam; II.félév 2004