Az ENSZ békefenntartó missziói Gansperger Gábor. A sikersztori Az ENSZ a világ legnagyobb támogatója a konfliktusok utáni stabilizációnak. Az ENSZ Biztonsági.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. Kis-Benedek József c. egyetemi tanár
Advertisements

A változó NATO  2009-ben volt 60 éves  Hogyan tudott fennmaradni ennyi ideig?
Az arab változások és Izrael terrorfenyegetettsége
A „Hidegháború” A megosztott világ
A NATO és a Varsói Szerződés
A megosztott világ Szovjetunió↔nyugati tőkések tömbje
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
Detre Zoltán őrnagy ZMNE BJKMK KTSK
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
EU alapismeretek E-Learning.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
EURÓPA ÉS AZ EURÓPÁN KÍVÜLI VILÁG A SZÁZADBAN
Európai Biztonság- és Védelempolitika Miniszterelnöki Hivatal október 6.
Az Európai Unió intézményrendszere
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
A délszláv válság.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar
Földünk a második világháború után
Jinnah ellentmondásos álma: Pakisztán. Az államiságra nézve veszélyt jelentő kihívások -politikai válság -szeparatista törekvések -korrupció a problémák.
Deli Zsófia, Pálfi Ágnes
Izrael.
Világ legrégebbi még lakott városa
Polgárháború, ütközet Mogadishu-nál
ENSZ és békefenntartás
Arab-izraeli háborúk és stratégiai elméletek
A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája 7.
Békefenntartás Alapozó előadás.
A háború és a modern fegyveres erő
Afrika legnagyobb fegyveres konfliktusa
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
A béketámogató műveletek alapjai
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Izrael születése -britek elleni terrorista akciók(Dávid Károly Hotel felrobbantása) novemberében az ENSZ döntése értelmében Palesztinát két részre.
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
Szeiman József A Közel-Kelet 2012-ben.
DEMOKRATIKUS INTÉZMÉNYRENDSZER -
BIZTONSÁGPOLITIKAI KURZUS 2003/2004 II. FÉLÉV VÁLSÁGKEZELÉS TÓTH LÁSZLÓ MSC HADMÉRNÖK EZREDES SZEGED BIZTONSÁGPOLITIKAI KÖZPONT ELNÖKE.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
A nukleáris fegyverek elleni harc világnapja Március 1.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Juhász László százados
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 2. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. Emlékszik még a világháboruk megdöbbető adataira, melyik a helyes a, - 1.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 1. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. A katonai műveleteket az alábbiak szerint osztjuk fel: a, -Háborús szint alatti.
Az EU katonai szervezetei (EUMC, EUMS, Rapid Reaction Forse) Persa Virág Földrajz BSc
ENSZ BÉKEFENNTARTÓK. ● Az ENSZ biztonsági tanácsa május 29-én hozott határozatot, amellyel megalakította az első békefenntartói ENSZ missziót a.
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
Szerbia – Szerb Köztársaság
Iszlám és migráció I. Kivándorlás és kisebbségi lét az iszlám szemszögéből Külügyi és Külgazdasági Intézet ELTE Bölcsészettudományi Kar – Arab Tanszék.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar GTK3185BAN.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Rendőri békefenntartás és a magyar hozzájárulás
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Európán kívüli világ.
Az EU intézményrendszere
Miért éppen a Közel-Kelet?
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
Lisszaboni Szerződés tükrében
Készítette: Bakos Ilona, Derceni Középiskola, 2013
„A rendőri jövőkutatás aktuális kérdései – várható tendenciák”
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Globalizáció.
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

Az ENSZ békefenntartó missziói Gansperger Gábor

A sikersztori Az ENSZ a világ legnagyobb támogatója a konfliktusok utáni stabilizációnak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával végzett műveletek nemzetközi jellege példátlan legitimációt biztosít bármely területen. A békefenntartás önmagában nem jelent megoldást a konfliktusokra, a vele bárhuzamosan zajló békefolyamatokat, tárgyalásokat nem helyettesítheti. Önálló hadereje nincs, a tagállamok hozzájárulására van utalva. Jelenleg 115 országból több mint 100 ezer békefenntartó teljesít szolgálatot. ( katona és katonai megfigyelő, 9500 rendőr, 5700 nemzetközi polgári személyzet, helyi polgári személyzet, 2000 egyéb feladatot ellátó önkéntes.)‏ A missziók rendkívül költséghatékonyak, az összehangolt bürokrácia és a tagállamok között megoszló feladatok miatt sokkal olcsóbb, mint a NATO vagy az USA háborúi.

Az ENSZ 1945-ös megalakulásakor az alapokmányban rögzítették a konfliktusok békés rendezését, illetve a világbéke és a nemzetközi biztonság megteremtését. Az első bevetésre 1948-ban került sor, az arab-izraeli tűzszünet betartásának ellenőrzésére. Azóta 65 alkalommal volt szükség az ENSZ beavatkozására, ezek közül 48 ért véget, 17 a mai napig tart. Az ENSZ közbenjárására 172 békés megállapodás született meg, és 45 országban tették lehetővé a szabad választásokat. Egyértelmű kapcsolat mutatható ki a polgárháborúk csökkenő száma és az ENSZ békefenntartó tevékenysége között, a hidegháború vége óta négyszer több missziót indított az ENSZ, ez a fegyveres konfliktusok mennyiségének és intenzitásának visszaesését eredményezte. A műveletek jelenleg is a leginstabilabb és legkevésbé ellenőrzött területeken folynak, ahová mások nem tudnak, vagy nem akarnak csapatokat küldeni.

Magyarország szerepe Magyarország az 1980-as évek végén kapcsolódott be a békefenntartó műveletekbe, de ezt megelőzően is végeztünk különböző feladatokat és 1975 között 124 katonát és belügyi dolgozót küldtünk Dél- Vietnamba nemzetközi megfigyelői feladatok ellátására. Eddig 450 katonánk (jelenleg kb százan) és 424 rendvédelmi szakemberünk (jelenleg 15-en) teljesített szolgálatot; a legtöbben Bosznia-Hercegovinában és Kambodzsában. A Magyar ENSZ Társaság 1992-ben hozta létre a békefenntartással foglalkozó munkacsoportját, amelynek célja a hazai közvélemény tájékoztatása és a békefenntartók felkészítése.

UNTSO United Nations Truce Supervision Organization, 1948-?? Izrael védelmében alapították, attól tartva, hogy Palesztina, Egyiptom, Irak, Libanon, Szaúd-Arábia, Szíria vagy Jordánia lerohanhatja az új országot. Jelenleg 22 ország teljesít szolgálatot a térségben, köztük az USA, Kína, Oroszország és Franciaország. A központja Jeruzsálemben található, kirendeltségei vannak Bejrútban és Damaszkuszban. Három különböző ENSZ-missziót foglal magában: Observer Group Golan (OGG), Observer Group Lebanon (OGL), Observer Group Egypt (OGE). Az OGG-t két különböző kirendeltségre osztották, a damaszkuszira és a tiberiasira. Mindkét kirendeltség megfigyelői ellenőrzik, hogy az izraeli és szíriai fél betartják-e az 1974-es megnemtámadási szerződést. Az OGL az UNIFIL-lel együttműködésben felügyeli az Izrael és Libanon közötti demarkációs vonalat („blue line”). Az OGE felügyeli a Szuezi-csatornát, és őrjáratokat vezet a Sínai- félszigeten.

UNFICYP United Nations Peacekeeping Force in Cyprus, 1964-?? 1963 decemberében török ciprióták görögök lakta területeket támadtak meg Nicosiában és Larnacában; félő volt, hogy polgárháború tör ki ben az ENSZ-békefenntartók sem tudták megelőzni, hogy görög szélsőségesek államcsínt hajtsanak végre Ciprus Görögországhoz csatlakozása érdekében. A török hadsereg ezután megszállta a sziget északi részét, majd 1983-ban kikiáltották az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot. Az UNFICYP a két „ország” közötti demarkációs vonalat felügyeli, folyamatosan ellenőrzik, hogy a két fél nem akarja-e megtámadni egymást. Jelenleg 17 ország teljesít szolgálatot 1210 fővel, köztük néhány magyar katona is.

UNMIK United Nations Interim Administration Misson in Kosovo, 1999-?? A koszovói háború ( ) során szerb katonák számos civilt lemészároltak, a NATO megtorlásként szerbiai városokat bombázott. Koszovó ügye tisztázatlan maradt, az ENSZ vette át irányítását. Az UNMIK végső célja Koszovó jogi státuszának multilaterális rendezése, a térség békéjének hosszú távú biztosítása. A katonai feladatokat a NATO által vezetett KFOR (Kosovo Force) végti, az UNMIK a törvényhozó- és és végrehajtó testületeket felügyeli, az igazság- és külügyeket irányítja ben megalakult a Koszovói Parlament, amely bizonyos közigazgatási feladatokat végezhet, azonban minden határozatáért felelnie kell az ENSZ előtt február 17-én Koszovó egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, azonban státusza még az ENSZ számára is vitatott, ezért békefenntartóik még jó ideig maradhatnak a térségben.

A kritikák Az első két ENSZ-misszió ( UNTSO; UNMOGIP) máig nem érte el célját, a tartós rendezést. A világ nagyhatalmai alig küldenek pénzügyi, katonai és logisztikai támogatást, elsősorban Pakisztán, India és Banglades a legfőbb támogatók. A békefenntartók száma az 1990-es években folyamatosan csökkent, az 1993-as 80 ezerről 1998-ra 14 ezerre esett vissza. Az ENSZ alapokmánya nem pontosítja a vonatkozó munkamegosztást, így a missziók illetékessége ad hoc alapon szerveződik. Afrikában különösen sikertelen az ENSZ, több mint nyolcmillió áldozatot követeltek a térség fegyveres konfliktusai, amelyeket megfelelő logisztikával az ENSZ meg tudott volna előzni. Csak egy példa: a Kongói Demokratikus Köztársaság területén 250-szer férne el Koszovó, mégis sokkal kevesebb katonát küldött oda az ENSZ.

1994-ben Ruandán a hatalmon lévő hutuk négy hónap alatt több mint 800 ezer tuszit mészároltak le. Az ENSZ ahelyett, hogy ezt megakadályozta volna, a népirtás ideje alatt kivonult az országból ben Srebrenicát elfoglalták boszniai szerb csapatok holland ENSZ- katonáktól. Pár nap alatt nyolcezer muzulmán férfi és fiú lakost mészároltak le; mindezt a békefenntartók tétlenül nézték ben a nemzetközi közösség politikusai „kolosszális, kollektív és szégyenletes hibáról” beszéltek óta vannak jelentések a békefenntartók által elkövetett erőszakos és megalázó cselekedekről (nemi erőszak, pedofília, élelemért vásárolt szexuális szolgáltatások). A legsúlyosabb esetek Kongóban, Haitin és Libériában történtek óta 319 ügyben indítottak eljárást, de mindössze 18 alkalmazottat bocsátottak el, börtönbe senki nem került...

Források ENSZ - „Jól fizető exportcikk a kéksisakos” -