Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Mit adhat egy jó controlling? A Kerry Hungária Kft. controlling rendszerének bemutatása Általános Vállalkozási Főiskola Vállalkozásszervező Szak 2003.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata CONTROLLING RENDSZER A PANNONTEJ ZRT.-NÉL.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Kassa Kárpát-medencei gazdasági fórum Szolnok, május 16.
A nyomdaipar évi teljesítménye a papírkereskedelem tükrében.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
A magyar tőkeexport bemutatása
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Fetter István Kereskedelemfinanszírozás és EU Szolgáltatások vezető CIB Bank Zrt. EU támogatások finanszírozása és ezen túlmutató pénzügyi szolgáltatások.
AZ ELLÁTÁS FEJLŐDÉSE ÉS A MARKETING KIALAKULÁSA
Az értékkategóriák.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
A magyarországi húsipar helyzete nemzetközi összehasonlításban
A csemegekukorica termesztésének üzemgazdasági elemzése egy integrátor példáján keresztül VIVIEN KEREKES Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
Összefogás és megújulás az élelmiszeriparban június 10. Gyaraky Zoltán főosztályvezető V idékfejlesztési M inisztérium.
Magyarország – Csehország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Orosz György főosztályvezető, Globális Főosztály KÜLGAZDASÁGÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
„Együttműködés a tej-termékpálya szereplői között” AZ ALFÖLDI TEJ TERMELŐI CSOPORT MŰKÖDÉSE és STRATÉGIÁJA Budapest, április 16.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Potenciális járműipari beszállító körzet Vas és Zala megyében Sóska Renáta II. évf. Regionális és környezeti gazdaságtan, MA A járműipar gazdasági hatása.
Kapronczai István A magyar élelmiszeripar helyzete, az élelmiszeripari kis- és középvállalkozások lehetőségei Ágazati Párbeszéd Központ Élelmiszeripari.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A magánbiztonsági szektor megérett a változásra, problémáink kulcsa a kezünkben van.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK
SZÁMVITEL.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
Készítette: Farkasné Veres Edina
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI) A magyar gyümölcs- és zöldségfeldolgozás helyzete nemzetközi összehasonlításban Dudás Gyula Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI) Élelmiszerlánc Elemzési Osztály A MAGYAR AGRÁRKÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYESÜLET III. KONFERENCIÁJA Budapesti Corvinus Egyetem 2015. május 12.

Bevezetés Az AKI Élelmiszerlánc Elemzési Osztálya 2014-ben átfogó elemzést készített a magyarországi élelmiszeripar helyzetéről Az élelmiszeripar: piacot biztosít a mezőgazdasági alapanyag-termelőknek magasabb hozzáadott értékű termékeket állít elő lehetőséget biztosít a magyar mellett az export piacokon való megjelenésre is Az élelmiszeripari cégek teljesítménye Magyarországon 2012-ben: összes árbevétel: 3400 milliárd Ft az export részesedése az összes árbevételből: 31 százalék vállalkozások száma: 5128 darab foglalkoztatottak száma: 96 380 fő az élelmiszeripar részesedése a GDP-ből: 1,8 százalék

Bevezetés Az előadás a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás (alágazat) helyzetének elemzésére koncentrál Nemzetközi kitekintés: a feldolgozott gyümölcs- és zöldségtermékek típusai, forgalma meghatározó jelentőségő világcégek és európai uniós cégek Magyarországi helyzet: a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás hozzájárulása a magyar élelmiszeriparhoz meghatározó magyarországi vállalatok mélyinterjúk készítése az alágazat magyarországi szereplőivel

Anyag és módszer A nemzetközi és magyarországi vállalati környezet, cégtörténetek bemutatása főként szekunder adatfeldolgozásra épült: magyar és nemzetközi szakirodalom vállalati éves számviteli jelentések, beszámolók vállalati honlapok Primer kutatás: NAV adatbázis alapján az alágazat pénzügyi helyzetének elemzése mélyinterjúk eredményeinek feldolgozása tartalomelemzéssel A gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás alágazat (103): burgonyafeldolgozás, -tartósítás (10.31) + gyümölcs-, zöldséglé gyártása (10.32) + egyéb gyümölcs- és zöldségfeldolgozás, -tartósítás (10.39) szakágazatok együttese

Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás a világban A feldolgozott gyümölcs- és zöldségtermékek forgalmának megoszlása, 2014 Forrás: IBISWorld (2014)

Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás a világban A világ legnagyobb gyümölcs- és zöldségfeldolgozással foglalkozó vállalatainak központjai az USA-ban és Kanadában találhatók. Az előbbi vállalatok szektor specifikus árbevétele 2,3 és 8,7 milliárd euró között alakult 2013-ban. Az észak-amerikai vállalatok a világ gyümölcslégyártásban is meghatározó szerepet töltenek be. A PepsiCo-hoz tartozik a burgonya chipsek között vezető márkának számító Lay’s.

Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás az EU-ban A gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szektor termelési értéke az EU egyes tagországaiban, 2012 Forrás: Eurostat

Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás az EU-ban Az észak-amerikai feldolgozókhoz képest az európai vállalatok kisebb forgalommal rendelkeznek, közöttük az egyik legnagyobb a francia Bonduelle (1,9 milliárd euró árbevétel 2013-ban). Európai szinten jelentősnek számít még többek között:

Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás Magyarországon Megnevezés 2003 2008 2012 Vállalatok száma (darab) 328 426 449 Létszám (fő) 12 221 9 556 8 108 Árbevétel (milliárd HUF) 236,7 271,8 296,2 Export árbevétel (milliárd HUF) 99,8 132,0 159,7 Külföldi tőke aránya (százalék) 41,6 42,5 52,2 CR5 (százalék) 31,4 37,7 40,1 CR10 (százalék) 44,8 54,1 56,6 Forrás: NAV adatok alapján az AKI Élelmiszerlánc Elemzési Osztályán készült összeállítás Hozzájárulása az élelmiszeripar egészéhez 2003 és 2012 között: vállalkozások számának 8,8-9,4 százaléka foglalkoztatotti létszám 8,4-10,0 százaléka árbevétel 8,3-10,3 százaléka export árbevétel 15,1-21,7 százaléka

Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás Magyarországon A gyümölcs- és zöldségfeldolgozó alágazat főbb adatainak megoszlása méretkategóriák szerint, 2012 Megjegyzés: mikro 0-9 foglalkoztatott, kis 10-49 foglalkoztatott, közép 50-249 foglalkoztatott, nagy 250 foglalkoztatottól Forrás: NAV adatok alapján az AKI Élelmiszerlánc Elemzési Osztályán készült összeállítás

Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás Magyarországon Az alágazat legjelentősebb vállalata a francia tulajdonú Bonduelle Central Europe Kft., a magyar tulajdonú cégek közül a Mogyi Kft. emelkedik ki. A meghatározó gyümölcs- és zöldséglé- feldolgozók osztrák (Rauch Hungária Kft., Austria Juice Magyarország Kft.), illetve német tulajdonban vannak (Sió-Eckes Kft.). A két legnagyobb hűtőipari vállalkozás (Pentafrost Kft., Fevita Hungary Zrt.) magyar tulajdonban működik. A burgonyafeldolgozás szakágazat szerepe – érdemi magyarországi burgonyafeldolgozás hiánya miatt – nem meghatározó.

Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás Magyarországon A nemzetközi vállalatok magyarországi leánycégei alacsony számuk ellenére meghatározó szerepet töltenek be a magyar gyümölcs- és zöldségfeldolgozásban. Az alágazat árbevételéhez a 30 többségi külföldi tulajdonban lévő vállalat együttesen több mint 52 százalékban járult hozzá 2012-ben. A gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás alágazaton (103) kívül a zöldég-, gyümölcs-nagykereskedelemben (46.31), a fűszer, ételízesítő gyártásában (10.84) és az egyéb élelmiszer nagykereskedelemben (46.38) is működnek jelentős zöldség- és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó vállalkozások, melyek együttes éves árbevétele meghaladta a több tíz milliárd forintot 2012-ben.

Összegző megállapítások Nemzetközi tapasztalatok négy féle fejlődési irány: gyümölcs- és zöldségfeldolgozással foglalkozó vállalatok többféle élelmiszeripari termék előállításával foglalkozó vállalatok termelő tevékenységet végző vállalatcsoport tulajdonában lévő vállalatok pénzügyi befektető tulajdonában lévő vállalatok a nemzetközi vállalatok, csoportok nemcsak országon belül, hanem országok között is áthelyezik gyártó kapacitásaikat anyavállalatok által meghatározott stratégia követése a helyi menedzsmentek elsősorban a feldolgozás koordinálásáért felelnek, míg az értékesítés szervezése az anyavállalatok kezében összpontosul

Összegző megállapítások Magyarországi tapasztalatok a viszonylag szűk termékkör bővítése a termelők és feldolgozók közötti szorosabb együttműködése nélkül nem lehetséges biztos értékesítési lehetőségek hiányában a termelők nem hajtanak végre technológiai fejlesztéseket, ami alapanyag beszerzési nehézségek okoz a feldolgozóiparnak a feldolgozóipar bizonytalan abban, hogy mit és hova termeljen a tradicionális magyar márkák elsősorban belföldön keresettek csökkenő, stagnáló zöldség- és gyümölcsfogyasztás friss gyümölcs és zöldség előnyben részesítése tartósítószer-mentes eljárások alkalmazásának bővítése szükséges ehhez technológiai fejlesztések szükségesek termékmásolás problémájának (bizalomvesztés) megoldása a termékek minőségét tanúsító védjegyhasználat szükségessége

Összegző megállapítások Magyarországi tapasztalatok nemzetközi vállalatcsoportok gyakran csak a márkaneveket birtokolják, ezért bérgyártás útján állítatják elő ezen termékeiket (pl. Unilever-Globus ketchup) kereskedelmi saját márkás termékek kereslete növekvő tendenciát mutat tevékenységi kör bővítése, diverzifikálása különböző alágazatokban működő vállalkozások együttműködése magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának alapfeltétele a hatékonyság növelése és a technológiai színvonal emelése a fejlesztések megvalósítását a belföldi fizetőképes kereslet erősödése mellett az export piacokon való hangsúlyosabb jelenlét indíthatná el, mert az exportra is gyártó vállalkozások magasabb jövedelmezőséget tudnak felmutatni az elsősorban a magyar piacra termelő cégekkel szemben

Köszönöm a figyelmet!