Mi a korai (végzettség nélküli) iskolaelhagyás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Az iskolai szociálismunka
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Az országos mérések megújult rendszere
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Ifjúsági munkanélküliség Magyarországon
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
A korai iskolaelhagyás magyarországi kontextusa
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
Az országos mérések megújult rendszere
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Javaslatok a következő tanodaciklusra Szűcs Norbert Motiváció Oktatási Egyesület.
A 18 éves korra emelt tankötelezettséggel kapcsolatos pedagógusi tapasztalatok Istenes Mónika Budapest január 27.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Európai Társadalmi Jelentés 2008 Műhelybeszélgetés Oktatás május 30.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Iskolai tehetséggondozás a statisztikai adatok tükrében Nikitscher Péter - Szemerszki Marianna.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Hozzáférés és esélyek a tehetséggondozásban Kállai Gabriella, PhD.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
évi statisztikák. 2014/15-ös bajnoki szezonra kiadott licencek típusának megoszlása.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A PISA ÉS AZ O RSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK KAPCSOLATA ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁGA Balázsi Ildikó.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
A szakiskolások továbbtanulási esélyei Kecskemét, Dr Liskó Ilona OFI
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
A szakiskola jelene és jövője
EGY PESSZIMISTA MINDEN LEHETŐSÉGBEN LÁTJA A NEHÉZSÉGET, EGY OPTIMISTA MINDEN NEHÉZSÉGBEN MEGLÁTJA A LEHETŐSÉGET Dr. GLOVICZKI ZOLTÁN SONKÁD, június.
Barcsák Marianna KPSZTI
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Szakiskolai fejlesztési program
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Általános iskola eredménye, értékelése
főosztályvezető-helyettes
A szakiskolai képzés és az érettségi követelmények
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
A Diplomás pályakövetŐ rendszer megújítása
A hallgatók szociális helyzetének vizsgálata
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
KRÉTA ESL modul.
Előadás másolata:

Korai (végzettség nélküli) iskolaelhagyás, Lemorzsolódás, Korai jelzőrendszer Mártonfi György OFI

Mi a korai (végzettség nélküli) iskolaelhagyás Mi a korai (végzettség nélküli) iskolaelhagyás? (Angolul: Early School Leaving, ESL) Def: a 18-24 éves korosztály közül azok aránya, akik Nem rendelkeznek középfokú (ISCED 3) végzettséggel ÉS… … a felmérést megelőző 4 hétben nem vettek részt oktatásban (bármilyen képzésben! → alsó becslés!) „Versenytárs” fogalom: NEET-fiatalok NEET = Not in Employment, Education or Training, nem dolgozik és nem is tanul (OECD EAG – 15-19, 20-24, 25-29, 15-29, Eurostat 18-24) A lemorzsolódás (dropping-out) kevésbé egzakt, háttérbe szorul, „csak” egy eleme a fentieknek

A korai iskolaelhagyók átlagos aránya Magyarország ezzel a 28 tagállamból a 21-22. helyen, romló pozícióban (2010-ben még a 12.helyen) Forrás: Eurostat

További fontos, összevetésre érdemes mutatók Ifjúsági munkanélküliség (általában 15-19, 20-24 és 24-29 évesekre közlik), végzettség szerint - duális rendszerű országok ebben jók PISA – gyengén (0-1) teljesítők aránya – duális rendszerű országok ebben gyengék NEET 4 komponense külön-külön Nagyon eltérő országsorrendek! Az ESL és a NEET a társadalmi és munkaerő-piaci integrációról, illetve a marginalizáció esélyéről szól. A lemorzsolódás a hozzá vezető útról és az oktatási rendszerről.

Célok, célértékek 2010-re és 2020-ra 2003-as ESL uniós célérték: 17-18%-ról 10%-ra – nem teljesült, 2010 – 14% HU vállalás 10%, tény: 12% → 10,5% Az ESL-benchmark párja a 20-24 éves, (felső)középfokú végzettek aránya. 2010-re a cél 85%, tény: EU 77%→79%, HU 85%, 84,7 %→84%, 2020-ra nincs a célok között 2011-es ESL Tanácsi Ajánlás: 2020-ra EU átlag =10% Ehhez nemzeti szintű vállalások. Magyarország azt vállalta, hogy 11,4%-ról 10%-ra csökkenti. Mi várható 202-ra?

Lemorzsolódás (kimaradás, kipergés) Nem egyértelműen definiált és alkalmazott kategória Képzési programról? Évfolyamról? Iskolából? Átmenetileg vagy véglegesen? EZÉRT ÓVATOSAN KELL LEMORZSOLÓDÁSI ARÁNYRÓL BESZÉLNI Szinte mindig egy hosszú, többnyire társadalmi gyökerű folyamat eredménye => folyamatra utal! Mutatói nemzetközi összehasonlításra nem, vagy csak igen korlátozottan alkalmasak a lemorzsolódással kapcsolatos adatgyűjtések inkább helyi és nemzeti szintűek célirányosabb oktatáspolitikai beavatkozásokat tesznek lehetővé

Lemorzsolódással veszélyeztetett tanuló 2011. évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről 4. § (37.): az a tanuló, akinek az adott tanévben a tanulmányi átlageredménye közepes teljesítmény alatti vagy a megelőző tanévi átlageredményéhez képest legalább 1,1 mértékű romlást mutat és komplex, rendszerszintű pedagógiai intézkedésekre van szükség. 19. § (A pedagógiai-szakmai szolgáltatások) „a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók támogatásához kapcsolódó korai jelző- és pedagógiai támogató rendszer működtetése.” A veszélyeztettség definíciója problémás, a POK feladata egyértelmű

Egyéni tényezők Mérhető-dokumentálható jellemzők (állapot): Családi háttér, szülők iskolai végzettsége Hiányzás Évismétlés Előző iskolai életút (iskolaváltás) Romló tanulmányi átlag Anyanyelvi és matematikai kompetenciák … Viselkedésbeli jellemzők (folyamat): Unalom a tanórák alatt, alacsony motiváció Tanulási és magatartási problémák, drasztikus viselkedésváltozás (agresszió, visszahúzódóvá válás, depresszió, passzivitás stb.) Kiközösítő magatartás vagy kiközösítettség Alacsony szülői elvárások, szülői hanyagság, nemtörődömség

Intézményi tényezők Intézmény sajátosságai, működése Iskolai légkör, iskola belső-külső kapcsolatrendszere Pedagógiai elvek és ezek koherenciája Stb. Általában kisebb a lemorzsolódás: kevésbé bürokratikus és hierarchikus iskolákban, kedvező, légkör, jó tanár-diák, család-iskola kapcsolat esetén.

Rendszerszintű tényezők Kora gyermekkori ellátások minősége és hozzáférése, A gyermekvédelmi jelzőrendszer (hiányosságai) Rugalmas vagy rugalmatlan tanulási utak Pályaorientációs szolgáltatások színvonala Megfelelő programok, pénzügyi támogatások (hiánya) Pedagógusképzés és továbbképzés (hiányosságai) Pedagógiai szakemberek, módszerek (hiánya) A szegregáció szintje (lakóhelyi, iskolai, iskolán belüli) Társadalmi sztereotípiák és intolerancia szintje, a szolidaritás és a bizalom szintje A folyamatokat monitorozó rendszer, pl. korai jelzőrendszer, pályakövetési rendszer (hiánya)

Lemorzsolódási arányok Romák és nem roma szakiskolások közötti eltérés (a különbség és az arány mást mond!) 2002-es igazgatói és osztályfőnöki becslés – kb. másfélszeres 2014-es ig. becslésből számolva – kb. kétszeres Kertesi életpálya-felmérés – több mint kétszeres, sőt… (Tárki – Társadalmi Riport) REF-kutatás, 2011 után – több mint kétszeres Szakiskola, szakközépiskola más

Iskolai kudarc- és sikermutatók Bukások Továbbtanulás szakiskola után érettségiért Második szakma tanulása Felmerült-e már benned valaha, hogy abbahagyd ezt az iskolát? Szakmában való elhelyezkedés esélye végzés után Mindnél 30-50% a becsült eltérés! Nagyobb? Ebből is következik,hogy van (csak volt?) roma oktatási expanzió is

Hajdú-Kertesi-Kézdi (Társadalm Riport 2014)

Válaszoló iskolák száma  Szakiskola, 9. évfolyam Romák aránya, % Válaszoló iskolák száma Borsod-Abaúj-Zemplén 63,5 27 Nógrád 50,0 1 Somogy 42,3 12 Szabolcs-Szatmár-Bereg 39,9 22 Hajdú-Bihar 35,3 19 Jász-Nagykun-Szolnok 32,7 20 Tolna 31,1 10 Bács-Kiskun 26,9 Zala 23,6 8 Pest 22,6

Válaszoló iskolák száma Szakiskola, 9. évfolyam Romák aránya, % Válaszoló iskolák száma Komárom-Esztergom 21,7 13 Békés 21,1 Baranya 20,9 7 Budapest 20,0 26 Veszprém 14,2 14 Fejér 13,6 8 Vas 10,7 Győr-Moson-Sopron 7,8 16 Heves 7,2 12 Magyarország 28,1 268 (331-ből =81%)

Kutatás a Roma Oktatási Alap számára 2014. április – 2015. augusztus A 2010 utáni jogszabályi változások, főleg a tankötelezettség csökkentése Romák és nem romák közötti különbségek Alapvetően interjús vizsgálat 5-6 esettanulmány Adatelemzés – idősor, roma lakossági aránnyal összevetve

Néhány eredmény az interjúk alapján Tankötelezettség – egy tényező, nem főbűnös Új szakiskolai struktúra – illúzió volt remélni tőle A rendszer gyorsulva szegregálódik (a híd-program és az egyházi fenntartás súlya nő) Az anyagi érdekeltség szerepe – REJTÉLY Szülő odafigyelése perdöntő Ált. isk. működése, főleg felsőben perdöntő 16-18 – senki nem tud róluk (koncepció – 10x) A gyermekjóléti csak lassítja a folyamatot

Az Európai Unió oktatási és képzési kulcsindikátorai, 2013-as értékek Magyarország EU28-átlag Célérték EU 2020 fő oktatási célkitűzések 1. Korai iskolaelhagyók (18–24 évesek körében) 11,9% 12,0% 10% (HU: 10%) 2. Felsőfokú végzettséggel rendelkezők (30–34 évesek körében ) 31,9% 36,9% 40% (HU: 30,3%) ET 2020 oktatás és képzés teljesítménymutatók 3. Részvétel óvodai nevelésben (4-éves kortól az iskolakezdésig) 94,5%12 93,9%12 95% 4. Gyengén teljesítő (1-es szinten vagy az alatt) 15 évesek aránya Szövegértés 19,7%12 17,8%12 15% Matematika 28,1%12 22,1%12 Természettudomány 18,0%12 16,6%12 5. Frissen (legfeljebb 3 éve) végzettek foglalkoztatottsági rátája (20–34 évesek körében ISCED 3–6 74,7% 75,5% 82% ISCED 3–4 64,9% 69,5% – ISCED 5–6 85,6% 80,9% 6. Felnőttek (25–64 évesek) részvétele formális vagy nem formális oktatásban/képzésben 3,0% 10,5%

Uniós és hazai szakpolitika Prevenció – Intervenció – Kompenzáció Éves országspecifikus ajánlások visszatérő eleme → stratégia 2014. november 4. Végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni Nemzeti Társadalmi Felzárkózási II. Köznevelés-fejlesztési Egész életen át tartó tanulási Jelenleg készül a cselekvési terv

Prevenciós példák Korai fejlesztés Évismétlés csökkentése Antiszegregációs szakpolitikák Pozitív diszkrimináció Tanórán kívüli tevékenységek Rugalmas és átjárható képzési utak

Intervenciós példák Egyéni támogatás Gyengén teljesítők fejlesztése Nyelvi támogatás a nem anyanyelven tanulóknak Tanárok és diákok külső szakmai támogatása Veszélyeztetett diákok azonosítása Korai jelzőrendszer kiépítése Hiányzáshoz kapcsolódó intézkedések Szülők és további partnerek bevonása

Kompenzációs példák Híd programok Második esély iskolák A korai iskolaelhagyók visszavezetése a képzési rendszerbe

A beavatkozás megtérülése (Heckman et al.)

Kiragadott külföldi példák Dán Ifjúsági Pályaorientációs Központok (a kimaradtak és veszélyeztetettek regisztrációja), széles kínálat és profizmus Dán termelőiskola Német és osztrák „coaching”, mentoring (szelektív rendszer és egyéni bánásmód) Hollandia – rugalmas tanulási utak, szigorú monitoring és számonkérés A dán és holland rendszer eleme az EWS

Korai jelzőrendszer Mérhető adatokra és megfigyelhető jelenségekre építenek (adatbázisok használata, összekapcsolása). Adatgyűjtés és beavatkozás több szinten. Adatok monitorozása és értelmezése (egyéni szintű nyomon követés). Támogató és együttműködő attitűd  jellemzően építenek a pályaorientációs szolgáltatásokra, szektorközi együttműködésre (szociális, egészségügyi, foglalkoztatási, bűnmegelőzési szereplők, gyermek- és ifjúságsegítők, stb.), mentori támogatás biztosítására. Az indikátorok, mutatók szerepe: felhívás a veszélyekre, visszajelzés a pozitív megoldásokról az intézmények megsegítése, egyebek mellett saját helyzetük, eredményeik megismertetésével

Figyelmeztető jelek Háttérrel összefüggő okok Kvantifikálható tünetek Szülők iskolai végzettsége, migráns háttér, előző iskolai életút Kvantifikálható tünetek Hiányzás, romló tanulmányi átlag, évismétlés, anyanyelvi és matematikai kompetenciák Viselkedési jellemzők Alacsony motiváció, drasztikus viselkedésváltozás, agresszió, kiközösítő magatartás, kiközösítettség, depresszió

CroCoos projekt (Tempus) CroCoos - Cross-sectoral cooperation focused solutions for preventing early school leaving Intézményi szintű korai jelző- és beavatkozási rendszer kidolgozása, tesztelése már működő gyakorlatok elemzése alapján Intézményi és tanári kompetenciákon nyugszik Adatgyűjtés Viselkedés-elemzés Egyénhez igazított intézkedések Külső segítség bevonása

Kötetajánló Fehérvári Anikó – Tomasz Gábor (szerk.): Kudarcok és megoldások. Budapest: OFI, 2015. Szemerszki Marianna (szerk.): Eredményesség az oktatásban. Dimenziók és megközelítések. Budapest: OFI, 2015. Kállai Gabriella (szerk.): Tehetséggondozó programok. Budapest: OFI, 2015. Ercsei Kálmán (szerk.): Tanulási utak –pályautak. A szakképzésben tanulók pályakövetése. Budapest: OFI, 2015.

Néhány honlap PSIVET - Tempus http://oktataskepzes.tka.hu/psivet-eselyteremtes-szakkepzessel http://www.tka.hu/konyv/1285/eselyteremtes-szakkepzessel QALL – Végzettséget mindenkinek! www.qall.tka.hu http://www.tka.hu/konyv/328/vegzettseget-mindenkinek Szakképzés és lemorzsolódás http://www.ofi.hu/sites/default/files/attachments/283_fehervari_szakkepzes_es_lemorzsolodas_0.pdf A 18 éves korra emelt tankötelezettség teljesülése és (mellék)hatásai http://www.ofi.hu/kiadvany/18-eves-korra-emelt-tankotelezettseg-teljesulese-es-mellekhatasai

Köszönöm a figyelmet! martonfi.gyorgy@ofi.hu