Csomagolástervezés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Logisztika alapvetések.
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
Általános áruismeret Termékfelelősség
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Kereskedelem Szakmacsoport
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
V. A készletezés logisztikája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Értékesítési csatornák
Készítette / Author: Tuska Katalin
Validálás & verifikálás
VER Villamos Berendezések
Logisztika 6.előadás.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Csomagolástechnológia 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Vállalati piaci orientációk (koncepciók)
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Tárolási módok, az áruk tárolására szolgáló berendezések, eszközök
Szerszámanyagok A szerszámanyagokkal szemben támasztott követelmények
Munkaszervezési ismeretek
6. tétel.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
Kalkuláció.
Munkahelyi egészség és biztonság
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
ELEMI FOLYAMATSZAKASZOK VIZSGÁLATA Válóczy István.
Az elemzés és tervezés módszertana
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
Csomagolás, egységrakomány-képzés
Kereskedelmi levelezés
Logisztikai ügyintéző
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Adatvédelmi alapelvek
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Controlling tevékenységek kritériumai Jelentésdialógus A jelentésben fontos tényezők ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
Készletgazdálkodás és logisztika
A szerszámanyagok kiválasztása
Csomagolás. Azoknak a műveleteknek az összessége, amelyeknek alapvető célja: a termék védelme, ill. szállításra, tárolásra alkalmassá tétele, egységbe.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
LOGISZTIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ. Logisztika és globalizáció A piacok globalizálódásának következménye: - nemzeti piacok szükségletét lényegesen meghaladó termelési.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
A piac és a piacgazdaság
Egységrakomány képző eszközök Készítette: Dávid István
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Előadás másolata:

Csomagolástervezés

Vizsgáljuk ezeket most egyenként! Az első lépések A csomagolástervezés első lépése a csomagolással szembeni követelmények felmérése, megismerése. Ezek a követelmények az alábbi csoportokba sorolhatóak be: hatékony áruvédelem biztosítása, a logisztikai folyamatok elvárásainak teljesítése, környezetvédelem megvalósítása, a hatósági követelmények betartása és a marketingszempontok figyelembevétele. Vizsgáljuk ezeket most egyenként!

Hatékony áruvédelem A hatékony áruvédelem megvalósításához a csomagolás tervezőjének ismernie kell a termék csomagolással szembeni elvárásait valamint a csomagolt termék szállítási körülményeit. Mivel a szállítási útvonalak és a szállításhoz használt eszközök más-más igénybevételt jelentenek, ezért ezek ismerete elengedhetetlenül szükséges. A terméket a logisztikai folyamatok során érő igénybevételek, a megfelelő csomagolás kialakításának hiányában, mennyiségi és minőségi változást okozhatnak. Mennyiségi változás rendszerint a csomagolóeszköz zárásának elégtelensége miatt bekövetkező szóródás-, elfolyás-, párolgás- illetve dézsmálásból adódik. Minőségi változás fizikai hatásra és kémiai reakciók következtében alakulhat ki. Fizikai hatásra a termék alakváltozása, törése, halmazállapot-változása stb. alakulhat ki. Kémiai reakciók korróziót, szerves anyagok lebomlását, íz- és színváltozást stb. okozhatnak. Szűkebben értelmezve megkülönböztethetünk még egy csoportot, a biológiai folyamatok révén kialakuló minőségi változások csoportját. A biológiai eredetű minőségváltozáson értjük a romlást, penészedést stb.

A hatékony áruvédelem szempontjai Ennek érdekében vizsgálni kell: a logisztikai folyamatok során fellépő igénybevételek fajtája, jellege és számszerűleg kifejezett nagyságát; a termék érzékenységét az igénybevételekkel szemben; a csomagolással és szállítással szembeni előírásokat. A fenti tényezők figyelembevételét egymással összhangban kell megvalósítani, és az optimális megoldást megtalálni. Az optimális megoldás azt jelenti, hogy a csomagolásra fordított költség ne haladja meg a csomagolásból eredő értékcsökkenés mértékét. A csomagolással összefüggésbe hozható károk elháríthatatlanok, és elháríthatók lehetnek. Az elhárítható károk mértéke megközelíti a 70 %-ot. Annak eldöntése, hogy mit tekintünk elhárítható illetve el nem hárítható kárnak, természetesen összefüggésben van a csomagolt termék fajtájával. Hiszen fel lehet készülni akár a katasztrófák okozta károk kiküszöbölésére is, de ez olyan többletköltséget okoz, ami az esetek döntő többségében gazdaságtalan termelést okoz. A termék azonban lehet olyan is, hogy értéke vagy veszélyessége folytán indokolt a fokozottabb védelem kialakítása.

Az igénybevételek felosztása Mechanikus Klimatikus Biológiai Emberi Statikus: nyomás Dinamikus ejtés ütközés rázás lengés Napsugárzás Hőmérséklet Légnedvesség Csapadék Légnyomás Légmozgás Légszennyeződés Mikroorganizmusok Rovarok Rágcsálók Stb. Dézsmálás Hamisítás A csomagolt termékre nyomás elsősorban a raktározási és szállítási halmazoláskor hat. A halmazolási nyomás legnagyobb mértékben a halmaz alján elhelyezkedő termékre fejti ki hatását. A csomagolásnak meg kell felelni az itt jelentkező nyomás elviselésének. Ennek mértéke függ a halmazolt termékek mennyiségétől és a halmazolás egyenletes eloszlásától. Nagyobb nyomással kell számolni, ha a halmazolt termékek felfekvése nem egyenletes. Ezen igény kielégítéséhez ismerni kell a raktározási és szállítási szokásokat, valamint a hozzájuk kapcsolódó előírásokat. Más halmazolási magassággal kell számolni a légi, közúti, és a vasúti vagy vízi szállítás esetén. Nyomás érheti a terméket a rakodás közben is. Daru alkalmazásánál a kötelek oldalirányú erőhatást fejtenek ki a szállítmányra.

További mechanikus igénybevételek Ejtés elsősorban a szállítás során jelentkezhet, de a termelés folyamán is előállhat. Az ejtési igénybevétel meghatározásánál az ejtési magasságot, a termék érzékenységi fokát és az ejtés módját (lapra, élre, sarokra) kell figyelembe venni. Az ejtésből eredő károk ellen a mozgáscsillapítás megfelelő megtervezésével lehet védekezni. Az ütközés lényegében az ejtéssel azonos, csak az erőhatás irányában tér el. Mértéke kisebb, mint az ejtésé. Legjellemzőbb a vasúti szállításnál, ahol a vagonok rendezésekor jelentős erőhatás éri a szállítmányt. Ütésnek az egyszeri, a csomagoláson jelentkező hirtelen erőhatást értjük. Általában gondatlanságból adódik. Csomagolás tervezésekor a csomagolás anyagának megfelelő megválasztásával vehető figyelembe. Rázás a csomagolt termék mozgatása közben jelentkezhet. Jellemző paraméterei az amplitúdó és a frekvencia. Az amplitúdó az erőhatás nagyságát, a frekvencia annak gyakoriságát fejezi ki. A frekvencia ismerete lényeges, hiszen rázás során a termék átveszi a frekvenciát, és ha az valamelyik összetevőjének saját frekvenciájával megegyezik, akkor az erősödő rezgést eredményez, ami nagymértékben növeli az összetevőre ható erőhatást. Ennek figyelembevételét nem szabad elmulasztani a tervezés során. Lengés lép fel a termék mozgatása közben. A lengés frekvenciája a rázáshoz hasonlóan erősítheti a termék egyes részeinek lengését. Mind a lengés, mind a rázás esetén az elégtelen rögzítés következtében felléphet a termékek egymáshoz viszonyított elmozdulása. Ez a csomagolás felületén dörzsölődést okoz, ami károsodáshoz vezet.

Klimatikus igénybevételek A napsugárzás elsősorban a fényre érzékeny termékek esetében okoz megoldandó feladatot. A felhasznált csomagolóeszközökben is okozhat károsodást. Ahhoz, hogy ezek a hatások ne jelentkezzenek, ismerni kell a csomagolást érő napsütés időtartamát. Más csomagolóanyagot kell választani a szabadtéri és a klimatizált raktározás esetén. A hőmérséklet figyelembevétele például a mélyhűtött termékek esetében elengedhetetlen. Az alacsony hőmérsékletet nem minden csomagolóanyag viseli el tulajdonságainak megváltozása nélkül. A megfelelő csomagolás kialakításánál csak az adott hőmérsékleten megfelelő csomagolóanyagot szabad felhasználni. Ha nem ismerjük a termék életútját, akkor olyan téves csomagolóanyagokat választhatunk, amelyek a levegő nedvességtartalma vagy a csapadék hatására elvesztik előnyös tulajdonságaikat. Trópusi végcél esetén vagy szabadtéri raktározásnál nem célszerű a csomagolás kialakítása papírból, hiszen nedvesség hatására tulajdonsága jelentős mértékben megváltozik, romlik.

További igénybevételek A biológiai igénybevételek jelentősen eltérnek a csomagolandó termék fajtájától függően. Egy televízió esetében a mikroorganizmusok nem jelentenek veszélyt a termékre. Élelmiszer csomagolása esetén viszont lényeges szempont megakadályozni a termék és a mikroorganizmusok érintkezését. Különösen a nagyobb értékű termékek esetében lényeges a dézsmálás és hamisítás problémájának figyelembevétele. A csomagolás kialakításánál szempont lehet a károsodás nélküli visszazárhatóság, vagy a hamisítás elleni azonosítók alkalmazása. A hatékony és optimális áruvédelem megvalósításához ismerni kell a termék teljes életútját. Fel kell mérni a termék igényeit a csomagolással szemben. Ismerni kell a termék előállítási, raktározási és szállítási körülményeit, hiszen csak ezek ismeretében tudjuk felmérni az igénybevételeket, és tudunk azoknak megfelelő csomagolást tervezni.

A csomagolás és a logisztika A csomagolás szerepe a logisztikai folyamatokban két részre osztható: A csomagolás alkalmas megválasztása hatékonyabbá teszi az anyagáramlást, és biztosítja az információáramlást a logisztikai folyamatban. Az első feladat teljesítéséhez a tervezőnek olyan csomagolást kell terveznie, ami megfelelő kialakításával lehetővé teszi a gépesítést, anyagmozgató eszközök használatát. A jól megválasztott csomagolás könnyen kezelhető rakodási egységet képez, megfelelő méretével csökkenti a szállítási költséget. Jó csomagolás tervezésével könnyíthető a raktározási, átrakodási nehézségek mértéke. A csomagolás célszerű kialakításával biztosítani lehet a logisztikai folyamatokban jelentkező információáramlást. A megfelelő információk segíthetik a raktári nyilvántartást, a szállítmányozáshoz szükséges árukigyűjtést és a szállítási okmányok gyorsabb kitöltését.

Áruvédelem A logisztikai folyamatok természetesen kihatnak az áruvédelem problémakörére is. Csak a teljes logisztikai folyamat ismeretében alakítható ki a megfelelő áruvédelmet biztosító csomagolás. A csomagolás tervezéséhez ismerni kell a gyártási folyamatok során fellépő igénybevételeket, illetve a csomagolt termékkel szemben támasztott gyártási elvárásokat. A raktározás, szállítás és elosztás nemcsak az áruvédelmet követeli meg, hanem ezek a folyamatok meghatározhatják a csomagolás méretét és a csomagoláson szereplő információk tartalmát. A csomagolás tervezőjének tehát nemcsak a logisztikai igényeket kell figyelembe vennie, hanem a logisztikai folyamatokból adódó igénybevételeket is ismernie kell.

Környezetvédelem A csomagolásnak nemcsak a terméket kell megóvnia a környezettől, hanem a környezetet is a terméktől. A felhasznált csomagolás feladatának elvégzése után hulladékot képez. A csomagolástechnika fejlődésével a keletkező hulladékból sajnos mind nagyobb arányban részesül a csomagolószerekből képződő hulladék. Csomagolástervezés során a tervezőknek az alábbi feltételek teljesítésére kell törekedniük: minimális csomagolóanyag-felhasználás, egyszerű és ismételten hasznosítható csomagolóanyagok alkalmazása, a csomagolóeszköz ismételt felhasználása ( többutas csomagolás ), az egészségre és környezetre káros anyagok mellőzése vagy minimális felhasználása, a visszagyűjtés és újrafeldolgozás lehetőségének figyelembevétele, foto- vagy biodegradálható* anyagok alkalmazása és a túlcsomagolás elkerülése. * Fény hatására vagy biológiai úton lebomló.

Életciklus-elemzés A környezetvédelmi szempontok jobb figyelembevétele érdekében a csomagolás tervezésekor lehetőség szerint ismerni kell az életciklus-elemzést. Ennek ismerete segítséget nyújt a csomagolóanyag megválasztásához. Az életciklus-elemzés átfogó képet ad a felhasznált csomagolóanyag környezetre kifejtett hatásairól. Magában foglalja a csomagolóanyag előállítási, szállítási, hulladékkezelési adatokat, így nem csak részfolyamatban értékelhető, hanem az összes környezetre kifejtett hatás figyelembe vehető. Az életciklus-elemzés elsősorban az újrahasználat és újrafeldolgozás problémájának megoldásában nyújt segítséget. A csomagolás tervezésekor eltérő megoldások tekinthetőek optimálisnak a termék végcélját illetően. Más csomagolóanyag az optimális egy olyan országban, ahol a visszagyűjtés megoldott, és más ott, ahol nincs lehetőség a visszagyűjtésre és újbóli hasznosításra. Mivel a problémakör is komplex, ezért a megoldása is széleskörű információk beszerzése után lehetséges.

Marketingszempontok A csomagolásnak nem elég megvédeni a terméket és a szükséges információt tartalmaznia, hanem tetszetősnek és saját magát eladónak is kell lennie. Ezért a csomagolás kialakításánál célszerű a csomagoláson szereplő grafika megtervezését szakemberre bízni. A jó grafika elkészítéséhez a grafikai tervezőt már a tervezés kezdetén be kell vonni. A grafikai tervezőnek át kell adni az alábbi információkat: a csomagolóeszköz műszaki tervét, a csomagolóeszközök kialakítását meghatározó paramétereket; a csomagoláson feltüntetésre kerülő kötelező és egyéb információk pontos szövegét, azok elhelyezését és méretét meghatározó előírásokat; a gyártó logóját és egyéb azonosítóit; a termék nevét, emblémáját vagy egyedi azonosítóját; termékcsalád esetén a termékcsaládban szereplő egyéb termékek műszaki és grafikai tervét, speciális jelölések grafikáit, méretét és elhelyezésének pontos helyét ( pl. EAN-kód ); a gyártási pozicionáló jelek elhelyezését és a gyártási technológiából adódó grafikát nem tartalmazható területeket. Az eredmény érdekében megfelelő együttműködés kialakítása szükséges. A tervezés során jelentkező problémák közös megoldására van szükség.

A hatósági előírások betartása Ezek előírhatják a csomagolási adagot, a csomagolóanyag fajtáját, a csomagoláson feltüntetésre kerülő információk körét. Olyan szabályozó előírások, amelyek betartása kötelező. Az előírásoknak alapvetően két fajtája létezik: jogszabályban rögzített kötelezettségek a kötelezettséghez kapcsolódó műszaki fogalmakat, vizsgálati módszereket meghatározó szabványok, előírások. A csomagolással kapcsolatos jogi szabályozás a következő területekre terjed ki: jelölés, vonalkódok, mennyiségi előírások, adagolási pontosság, az élelmiszerek csomagolóanyagai, a veszélyes anyagok kezelése, környezetvédelem, a tisztességtelen verseny kiküszöbölése. A hatósági előírásoknál mindig ügyelni kell arra, hogy a célország előírásai eltérhetnek egymástól. Ezért adott esetben nemcsak a hazai előírásokat kell figyelembe venni.

A termék sajátosságainak figyelembe vétele Célszerű a követelmények felméréséhez egy listát készíteni. A listán szereplő követelményeket csoportosítani, az elvárásokat mintegy kérdés formájában feltenni, és ezekre megfogalmazni a válaszokat. Egy (nem teljes) követelménylista: a termék fizikai tulajdonságai (halmazállapot, alak, ellenálló-képesség stb.); a termék kémiai sajátosságai (maró anyag-e, levegővel, fénnyel, nedvességgel szembeni érzékenység, hőhatások következménye, stabil vagy bomlékony anyagból készült-e stb.); végbemegy-e reakció a termék és a csomagolóanyag között; csomagolási mennyiség; hatósági előírás a csomagolóanyagra, méretére; gyártási technológiából adódó igénybevételek, igények; raktározási, szállítási körülmények és ezek hatásai; a termék értéke; a marketingstratégia valamint a fogyasztói magatartások ismerete. A feltett kérdéseket sorrendbe kell állítani. A csoportosítás eredménye egy folyamatábra. Ebben a kiindulási kérdésre adott válaszokhoz kell rendelni a következő kérdést, amelyre ismét válaszokat kell adni. Így egy elágazó faszerkezet jön létre. A szerkezet tartalmazhat zsákutcákat is. Ezek az ágak nem teljesítenek minden feltételt, ezért nem vezetnek az optimális csomagolás megvalósításához. Természetesen ebben a folyamatábrában keletkeznek visszacsatolások is, hiszen egyes válaszok újabb kérdéseket tehetnek fel. A folyamatábra végén szereplő megoldások adják a csomagolás alternatív lehetőségeit.

A fogyasztói csomagolási rendszer követelményei A fogyasztói csomagolás tervezésekor a csomagolási egység nagyságát számos tényező befolyásolja. Számos terméknél hatósági előírás rendelkezik a csomagolási egység nagyságáról. A rendeletek úgynevezett mennyiségi sorokat határoznak meg. A mennyiségi sorok képzésének alapelve az, hogy 1000 g tömeget tekintenek alapegységnek  és ennek osztásával képezik a többi mennyiségi elemet. Általában igaz az, hogy a mennyiségi egység növelésével csökkenthető a csomagolási egységre jutó fajlagos csomagolási költség. Természetesen nagyobb értékű termék esetében az adagnagyság növelése túl drága csomagolási egységet eredményez, így ilyenkor ez a költségcsökkentő módszer nem követhető. A fogyasztói csomagolás kialakításánál alapvető követelmény a kezelhetőség. A túl nagy csomagolási egység megnehezíti a termék használatát. A túl kicsi pedig, csomagolási többletköltséghez vezet. Fontos tehát az optimális csomagolási egység megválasztása. Lényeges szempont a csomagolási egység meghatározásánál a célpiac fogyasztói szokásainak figyelembevétele. Előfordulhat, hogy a minden más szempontból optimális adagnagyságot a fogyasztók nem tartják megfelelőnek és ez az piaci részesedés csökkenéséhez vezet. Ahhoz, hogy a csomagolás felhasználóbarát legyen, ismerni kell a termék használatának körülményeit. A felhasználóbarát csomagolás kialakítása többletköltséggel jár, de az alkalmazásából következő forgalomnövekedés megtérítheti ezt a többletráfordítást.

A gyűjtőcsomagolás kialakítása A gyűjtőcsomagolás tervezésekor a gyűjtőcsomagolásnak úgy kell igazodnia a fogyasztói csomagoláshoz, hogy a képződő gyűjtőcsomagolás alkalmas legyen az egységrakomány-képzésre. A gyűjtőcsomagolás méretezési követelményeit mutatja be a következő ábra. A kereskedelmi, ellátási egység fajtája Az egységrakomány képzésének módja Kezelhető egység az elosztási folyamatokban A fogyasztói csomagolás paraméterek A gyűjtőcsomagolás mérete, tömege Az egységrakomány-képzésnek elsősorban a biztonságosabb és gyorsabb tömeges szállításban van szerepe. Egységrakomány-képzés segítségével csökken a gyűjtőcsomagolás igénybevétele. Az egységrakomány-képzésre három lehetőség adódik, a rakodólapos, a konténeres és együttes alkalmazásuk.

Egységrakományok alkalmazása Rakodólapos egységrakomány képzésnél a gyűjtőcsomagolások számát és elrendezését úgy kell meghatározni, hogy a gyűjtőcsomagolás lehetőleg ne nyúljon túl a rakodólap oldalainál. Az esetleges túlnyúlás fokozott igénybevételt eredményez a gyűjtőcsomagolásra nézve. A rakodólapos egységrakomány képzésnél tekintetbe kell venni, hogy az egységrakomány csak csekély védelmet élvez. Darus rakodás esetén a kötelek oldalirányú nyomást fejthetnek ki az egységrakományra. A gyűjtőcsomagolást tehát ennek megfelelően kell kialakítani. Konténeres egységrakomány-képzés esetén az egységrakomány lényegesebben nagyobb védelmet élvez. Növeli a dézsmálás elleni védettséget. A káros klimatikus hatások egy részét távol tartja a benne lévő termékektől. A konténeres egységrakomány-képzés esetén tehát egyszerűbb gyűjtőcsomagolást is lehetővé tesz, a termék védettségének biztosítása mellett. Az egységrakomány képzése során függetlenül az egységrakomány képzésének formájától, a cél mindig az optimális térkitöltés. Konténeres megoldásnál mind a három dimenzióban kötött maximális méretekkel kell számolni. Rakodólap esetén csak a rakodólap felülete adott, de az egységrakomány képzésénél a kezelhetőség érdekében, a magasságot is ésszerűen kell meghatározni.

Vége