Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Az A vércsoport.
Az előbél felépítése és működése
Alap Termékek.
A belek „alagútjain”.
A szivacsok a csalánozók és a gyűrűsférgek törzse
Anatómia-élettan óra Ureczky Dóra.
Készítette: Nákám Róbertné
Kiegyensúlyozott táplálkozás jelentősége
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Az emésztőszervrendszer
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Enzimek az élet esszenciái
A vitaminok és ásványi sók
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
A CUKORBETEGSÉG.
ISMERTESSE AZ EMLŐSÖK EMÉSZTŐKÉSZÜLÉKÉNEK FELÉPÍTÉSÉT ÉS EMÉSZTÉSÉT!
A szájnyílástól a belekig
Hormonrendszer Biológia 8.évfolyam Készítette: Hütterné Kasper Enikő
A tápcsatorna felosztása; szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor
Emésztőrendszer.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Jellemezze a méhek tápcsatornáját és mirigyeit!
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
TÁPLÁLKOZÁS.
A monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A belek „alagútjain”.
A helyes táplálkozás.
A férgek törzsei.
A szájnyílástól a belekig
A hormonrendszer.
A tápcsatorna funkciói:
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Az emésztőkészülék.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Enzimek.
Hogyan Működik? Normál körülmények között egyensúly van a savi és lúgos tulajdonságú vegyületek között. Az egyensúlyt a vér puffer rendszere, a tüdő és.
Az ember táplálkozása.
Mi és emésztőnedveink
Tápanyagok.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
AZ EMÉSZTŐRENDSZER ÉLETTANA
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
Emésztőrendszer (apparatus digestorius)
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Emésztési rendellenességek
Egyed alatti szerveződési szintek
Növényi rostok Cellulóz
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
Gyomorsav és epe szerepe a szervezetben
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
3.4.2.Az állatvilág főbb csoportjai a szervi differenciálódás szempontjából 2.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Apparatus digestorius - Emésztőrendszer
A tápanyagok útja a szervezetben, emésztés és felszívódás, fehérjék, szénhidrátok és zsírok útja a tápcsatornában és szerepük az intermedier anyagcserében.
A SZÁJNYíLÁSTÓL A BELEKIG
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Vegetatív működés II..
Előadás másolata:

Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások A helyes táplálkozás alapjai Vitaminok és ásványi anyagok Táplálkozási arányok Táplálkozási piramis Táplálék útja

A mai táplálkozás legfőbb problémái Túlzott kalória bevitel Túlzott zsírbevitel Túlzott szénhidrátbevitel Túlzott alkoholbevitel Túlzott só bevitel Alacsony rostbevitel Túlzott méreganyag terhelés

Káros hatások következményei A túl sok fehérje káros hatásai Anyagcsere megterhelése A bélben rothadás és baktériumfelszaporodás Elhízás Elsavasodás Allergizálhat Gyulladáskészség fokozódása Túlzott szénhidrátbevitel káros következményei Túlsúly Cukorbetegség hajlam Bélflórazavar Emésztési zavarok Gyengült immunrendszer Gombásodási hajlam Cukorbetegség hajlam Bélflórazavar Emésztési zavarok Túlsúly Gyengült immunrendszer Gombásodási hajlam Fogszuvasodás

A helyes táplálkozás alappontjai Rostdúsan A szénhidrátok mennyisége-minősége megfelelő legyen A zsírok mennyisége-minősége megfelelő legyen Minél több élő anyag Az ásványi anyag és vitaminbevitel fontossága

+ Kellő folyadék bevitel Táplálkozási arányok + Kellő folyadék bevitel 2,5-3 liter

Táplálkozási piramis

Táplálék útja -Gyomor Középbél: -Vékonybél -Végbél

Előbél Részeit:Nyálkahártya béleli. Szájüreg:-3pár nyálmirigy, ami naponta 1,5 liter nyálat termel. - Nyál: -99% víz - 1%(baktérium ölő anyag ,ásványi sók ,mucin) - Az emésztés már itt meg kezdődik. Garat:Itt kereszteződik a levegő és a táplálék útja Nyelőcső:kb.: 25cm - csupa izom,hullám szerű mozgást végez Gyomor:Űrtartalma : 3,5liter - Falában mirigyek vannak, amelyek : - gyomornedvet (fehérjét bont ) napi 1 liter termelődik - gyomorsavat (bekerült baktériumokat öl ) - A gyomor falában izom is van amelynek összehúzódása és elernyedése összekeveri az ételt és a gyomornedvet.

Középbél Vékonybél: - Falában mirigyek vannak, amely bél nedvet termel 3liter/ nap (cukrot, fehérjét, zsírt bont ) Kezdeti szakasza a patkóbél. Ide önti váladékát 2 nagy mirigyünk : 1; máj : - méregtelenít , keményítőt bont - epét termel 0,75 liter / nap ( nagy zsírt apróbbá bontja 2; hasnyálmirigy: - hasnyálat termel 1liter / nap (cukrot , fehérjét, zsírt bont ) - inzulin nevű hormont termel ( azért felel, hogy a vérből a cukor a sejtekbe jusson ) A vékonybél falában bélbolyhok vannak, amely a felszívódásért felel.

Útóbél Vastagbél: - Kezdeti szakasza a vakbél ( műtétkor a féregnyúlványát csípik le /kb.: 8cm /) - Feladata: emészthetetlen anyagból vissza szívja a vizet, ásványi sókat, ami marad az a salakanyag (széklet) Végbél: azon keresztül távozik a széklet.