Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kiegyensúlyozott táplálkozás jelentősége

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kiegyensúlyozott táplálkozás jelentősége"— Előadás másolata:

1 Kiegyensúlyozott táplálkozás jelentősége
Lencsés Béláné diplomás ápoló Fejér Megyei Szent György Kórház onkológiai osztály Székesfehérvár május 11.

2 Életmódváltás szükségessége
Magyarországon évente kb. 145 ezer haláleset van. Ennek 3/4 része szív- és keringési, valamint daganatos betegség miatt következik be.

3 Egészségmegőrzés kiegyensúlyozott folyamat
testi-lelki egyensúly munka-pihenés aránya szabadidő ésszerű felhasználása mozgás tudatos biztosítása szenvedélybetegségek elkerülése kiegyensúlyozott táplálkozás

4 A kiegyensúlyozott táplálkozás
Biztosítja  az életfolyamatok működéséhez, munkavégzéshez szükséges energiát;  a testépítő fehérjéket;  az energiát szolgáltató zsírokat és szénhidrátokat;  az anyagcsere szabályozásában résztvevő vitaminokat és ásványi anyagokat.

5 Táplálkozás Az ember életében az egyik legmeghatározóbb környezeti tényező. Befolyásolja a munkaképességet és az élettartamot. Kihat az utódok életére és legfőképp az egészségre.

6 Táplálékfelvétel élettanilag
Feladatot ró a szervezetre (emésztés, felszívódás, szállítás). Anyagcsere és az immunrendszer erőfeszítését igényli.

7 Táplálkozás történeti áttekintése
Két világháború közt: a táplálkozás hiánya volt jellemző teljes értékű fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok szempontjából. 50-es évekig: javulás; megnőtt a kalóriadús ételek fogyasztása. 60-as évektől: további javulás; kedvelt lett a baromfi hús és a sertés hús, nőtt a zöldség és gyümölcs fogyasztás. 80-as évekre: megtört a kedvező irányú fejlődés.

8 Táplálékok, élelmianyagok tartalmaznak
A szervezet számára szükséges anyagokat; az ezeket közvetítő vivő anyagokat: emészthetetlen növényi rostokat, fűszereket, konzerváló-szereket; valamint káros hatású szennyező maradványokat: növényvédőszereket, gyógyszereket, hormonokat, toxinokat, baktériumokat.

9 Tápanyagok csoportosítása
Energiát adó: szénhidrátok, zsírok. Építő: fehérjék, ásványi sók. Szabályozó-védő: biokatalizátorok, vitaminok, nyomelemek.

10 Emésztőrendszer Kb. 8 m hosszú csatorna.
3 év alatt fejlődik ki teljesen. Felszíne 200 m2. Életünk során kb. 30 tonna ételt fogyasztunk és kb. 50 ezer litert iszunk. Az immunsejtek 70%-a a bélben van. Naponta 9 liter emésztőnedvet termel.

11 I. Mai táplálkozásunk főbb jellemzői
Magasabb a kalória bevitel:  férfiak 3800 kcal a 2500 kcal helyett,  nők 2900 kcal a 2100 kcal helyett. Alkoholfogyasztás is jelentős kalória. Zsírbevitel:  férfiak 143 g a 100 g helyett,  nők 118 g a 80g helyett. Nátrium bevitel: az ideális 10 szerese.

12 II. Mai táplálkozásunk főbb jellemzői
Túlzott állati fehérje bevitel a bélben rothadási folyamatot indít el. Túlzott szénhidrát bevitel (finomított cukrok és liszt) hatására a bélben erjedési folyamat indul. Bélflóra egyensúlyának felborulása (dysbiosis).

13 III. Mai táplálkozásunk főbb jellemzői
Alacsony rostbevitel, kevés folyadék és mozgás: székrekedés-divertikulósis-vastagbél daganat. Alacsony ásványianyag és vitamin bevitel: vashiány - szövetek oxigénhiányához vezet, nő a hajlam az infekciókra. Kalcium szegény, vagy foszforban gazdag táplálkozás csontritkuláshoz vezet. Alacsony vitamin és folsav bevitel esetén a szabad gyökök nem közömbösülnek, a szervezet elöregedése felgyorsul.

14 Szénhidrátok az emésztőrendszerünkben
Lebontáskor erjedést produkálnak, ami gázképződéssel és szerves savak keletkezésével jár (tejsav, ecetsav, vajsav). Látens acidósis!

15 Szénhidrátok bontása és következménye: látens acidózis
Sav-bázis háztartás túlterhelése savas anyagcsere termékekkel. Testnedvek savi irányba való eltolódása. Ásványi anyagok, nyomelemek felszívódását akadályozza!

16 Nyomelemek és ásványi anyagok
Mikroelemek felszívódása Felszívódási pH Nyomelemek és ásványi anyagok 6,4 - 6,8 jód 6,2 - 6,9 szelén 6,1 - 7,0 cink, réz, króm, 6,0 - 7,3 mangán,vas, kobalt 5,8 - 7,2 kalcium, kálium

17 Fehérjék az emésztőrendszerünkben
Lebontáskor rothadási folyamatot indítanak el, mely során toxikus anyagok keletkeznek. Elsalakosodás!

18 A szervezet elsalakosodása
Anyagcsere folyamatok során a szervezetben savak és mérgező salakanyagok keletkeznek. Ezt a szervezet ásványi anyagok segítségével közömbösíti. A szervezet a számára hasznosíthatatlan salakanyagokat ideiglenes raktárba (pl:.kötőszövet) helyezi.

19 Oxidatív stressz és a szabadgyökök keletkezése
Okai:  helytelen életmód  környezeti ártalmak  normálisnál nagyobb mennyiségű szabad gyök képződését eredményezi

20 Szabadgyökök az oxidáció melléktermékei
Külső elektronhéjukon párosítatlan elektront tartalmaznak. Rendkívül reaktívak, stabilizációra törekszenek. Legtöbbjük oxigénből keletkezik. Károsítják a sejteket, kaszkádot indíthatnak el.

21 Szabadgyökök és káros hatásai a szervezetre
Minden sejtnek naponta szabadgyök támadást kell kivédenie. A sejthártya védőburok a szabadgyökök ellen. A szabadgyökök, illetve a végtermékeik egészen a DNS-ig bejuthatnak, ez a sejtek halálához vagy mutációjához (rákos sejtek keletkezéséhez) vezethet.

22 Gyökfogók, antioxidánsok
A környezeti és életmódbeli hatások következtében felszaporodott szabadgyökök ártalmatlanításához egyre nagyobb mennyiségű antioxidánsra van szükségünk. Természetes antioxidánsok: A-C-E-K vitaminok, szelén, flavinoidok.

23 Az ajánlott napi ill. terápiás vitamin- és mikroelembevitel
Napi dózis Terápiás dózis A-vitamin 4000 E E Béta karotin 5 mg 25-50 mg C-vitamin 75 mg 1-4 g E-vitamin 10 NE NE Szelén ug ug Cink 15-45 mg 20-60 mg Folsav 150 ug

24 Bélflóra egyensúlyának jelentősége
A mikróbák fokozzák a szervezet ellenállóképességét. Biztosítják az anyagcsere harmóniáját.

25 Bélflóra egyensúlyának felborulása (dysbiosis)
Patogén baktériumok, gombák betelepedése. Toxinok, biológiai alkatrészanyagok termelődése. Klinikai tünetek megjelenése (haspuffadás, kiütések, rossz közérzet).

26 Táplálkozás, környezeti hatások, helytelen életmód következményei
A szervezetben lappangva lejátszódó hibás anyagcserefolyamatok. Látens acidósis. Béldysbiósis. Oxidatív stessz és következményei. A szervezet elsalakosodása. Az ásványianyagok és vitaminok felemésztése.

27 Betegségek kialakulása
Táplálkozással összefüggésbe hozható (fogszuvasodás, metabolikus szindróma, obesitás, köszvény, epekövesség, hasnyálmirigy gyulladás). Korlátozottan táplálkozás függő (psoriasis, ekcéma, krónikus fejfájás, colitis ulcerosa). Daganatos betegségek bizonyos lokalizációjánál (bél, emlő, prostata) oki tényezőként szerepel a táplálkozás.

28 Az egészség megtartása és a betegségek megelőzéséhez vezető út.

29 A táplálkozás során előnyben kell részesíteni:
a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag ételeket; a teljes kiőrlésű gabonatermékeket; a nyers magvakból álló ételeket; a gyökfogó vitaminok és az ásványi anyagok bevitelét  A,C,E vitamin,  Béta karotin,  szelén.

30 Javasolt konyhatechnikai eljárások
Rántás helyett a habarás. A zöldségek pár perces párolása. A húsok elkészítésénél is inkább a párolást alkalmazzuk.

31 A helyes táplálkozáshoz csökkenteni kell:
a zsír és kalóriabevitelt; a finomított cukrok és a cukorral készült termékek fogyasztását; az állati eredetű élelmiszerek arányát; a tartósítószerrel készült ételeket; a sok só fogyasztását.

32 A helyes életmód Napi 4-5 alkalommal való étkezés, egy-egy étkezés ne legyen túl bőséges, egyenletesen osszuk el a napi táplálékmennyiségét; 1,5-2 liter folyadék bevitele; testmozgás; a káros szenvedélyek mellőzése; a munka-pihenés megfelelő aránya; a szabadidő ésszerű felhasználása.

33 Összegzés Ésszerű és tudatos táplálkozási szokások kialakításának és a helyes életmódnak rendkívül fontos szerepe van az egészség megtartásában és a betegségek megelőzésében.


Letölteni ppt "Kiegyensúlyozott táplálkozás jelentősége"

Hasonló előadás


Google Hirdetések