Természetvédelem, megújuló energiaforrások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
RUBIRES KÖZÉPISKOLAI VERSENY Euro-Régió Ház Közhasznú Nonprofit Kft.
Advertisements

Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Energiatakarékos otthon
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Megújuló energiaforrások.
A megújuló energia Készítette: Végh Renáta 9.c osztály
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
A Föld megújuló energiaforrásai
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Energia gazdálkodás Készítette:Kajtár Mónika
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló energiák Készítette: Hajdú Zsófia 9.b Felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig Iskola: Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola.
Megújuló energiaforrás
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Alternatív energiaforrások
Putarich Dr. Ivánszky Veronika ny. egyetemi tanár, Újvidéki Egyetem,
Energiatermelés? Energia-átalakítás! Nap – hő – elektromos – kémiai
Megújuló energiaforrások
Országos Környezetvédelmi
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Megújuló energiaforrások
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Energiaforrások.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Megújuló Energiaforrások
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Az alternatív energia felhasználása
A biomassza felhasználása II.. A biomassza felhasználása II. (tendenciák) EU tendenciák Hazai elképzelések –Lakossági elfogadottság –NCST –Energiafajták.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Város energetikai ellátásának elemzése
V ÍZENERGIA. A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyernek. Nagy történelmi múltra tekint vissza; kiszámíthatósága.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Globális problémák Természeti erőforrások
Megújuló energia alkalmazása
A geoszférák környezeti problémái
Megújuló energiaforrások II. Bukta Péter
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

Természetvédelem, megújuló energiaforrások Finnország

Környezetvédelem A tiszta környezet alapvető értéknek számít Finnországban, ahol nagy energiákat fektetnek a természetvédelembe. Több különböző szintű természetvédelmi terület került kialakításra. Finnország sikereket ért el a természetvédelemben néhány olyan állatfaj vagy madár esetében, amelyet régebben vadásztak. Az elmúlt évtizedekben a nemzeti állat, az énekes hattyú is sokkal jobban elterjedt.

Finnországot sok környezetvédelmi normákat vizsgáló felmérés a világ élvonalába sorolja. Az adatgyűjtés, a magas szintű technológiai felkészültség biztosítja a hatékony finn környezetvédelem alapjait: sok szennyezett folyó vizét sikerült megtisztítani az ipari területeken a levegőminőség sokat javult védett területek kiterjedt hálózatát sikerült kialakítani a fajok sokszínűségének védelme érdekében összességében az erdőállomány növekedése meghaladja a fakitermelés mértékét a nagy ipari létesítmények károsanyag-kibocsátását sikerült jelentősen csökkenteni

Európa 2020 stratégia Európa felismerte, számos kihívással kell megküzdenie, ha versenyben kíván maradni a világ más fejlett és fejlődő részeivel. A jelenlegi évtizedre szóló Európa 2020 stratégia felmérte a gyengeségeket, és három prioritást (intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés), új elemként pedig öt számszerűsített célt határozott meg. Ezek egyike: az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának az 1990-es szinthez képest 20 százalékos csökkentése a megújuló energiaforrások arányának 20 százalékra való növelése a teljes energiafogyasztásban az energiahatékonyság 20 százalékkal történő növelése

Hagyományos és megújuló energiaforrások A természeti erőforrások két nagy csoportja: fogyó erőforrások, amelyek mennyisége (készletei) az emberiség számára végesnek tekinthető megújuló energiaforrások, amelyek használatuk ellenére az ember által érzékelhető időn belül újratermelődnek. A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, melyekből energia nyerhető ki, és amely akár naponta többször ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül újratermelődik.

Az EU tagállamaiban az egyértelműen megújulóknak tekintendő energiaforrások a következők: a közvetlen napenergia, a szélenergia, a geotermikus energia, a hullámenergia, az árapály-energia, a biomassza és a vízenergia, továbbá a biomasszából és a szennyvízből nyert biogáz A Nemzeti Megújuló Energia Akcióterv egy nemzeti akcióterv a megújuló energiák használatáról, melyet minden tagállamnak ki kellett dolgoznia 2010. június 30-ig. A terv részletesen leírja, hogyan tervezik elérni a megújuló energia felhasználás részarányára vonatkozó kötelező 2020-ra kitűzött célokat.

Megújuló energiaforrások előnyei Legfontosabb előnyei: gazdasági: hasznosítás során nem csökken a forrás, a későbbiekben ugyanolyan módon termelhető belőle energia, társadalmi: dekoncentrált felhasználási lehetőségek, környezeti: semleges a környezeti elemekre (napenergia), a termelés pozitív hatású.

EU statisztika

Természeti adottságok - megújuló energiaforrások Finnországban A biomassza-potenciál tekintetében Finnország adottságai nagyon kedvezőek Az ország területének háromnegyed részét erdő borítja A vízenergia-potenciál összefügg az éghajlati viszonyokkal, a víz természetes körforgalmával 190.000 tó országának is nevezik Finnországot

Vízenergia A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyernek..  Előnyei: Rugalmasság Alacsony költségek Nem szennyezi a környezetet - csökkentett CO2 kibocsátás Hátrányai: Az esetleges ökoszisztéma károsodás Esetleges eliszaposodás Nagy, főleg erdős területek elárasztása

Vízerőművek A vízerőmű olyan erőmű, mely a vízenergiát hasznosítja. A nagy mennyiségű természetes vízrendszer lehetővé teszi, hogy vízi erőműveket létesítsenek Több, mint 200 db vízerőmű van Finnországban Érdekességek: A Kemijoki  az 550 km hosszúságával Finnország leghosszabb folyója, itt 21 erőművet építettek, az elsőt 1946-ban vízerőmű van Tampere belvárosában is, kihasználva a várost körülölelő két tó közötti szintkülönbséget

Biomassza A biomassza - energetikai szempontból - az élő szervezetekből származó, folyamatosan újratermelődő, energiatermelésre felhasználható anyagokat jelenti. Máig legelterjedtebb ezek közül a fa és fa hulladék, de ide tartoznak a mezőgazdasági termelésből visszamaradt növényi hulladékok, állati termékek, az ipari és kommunális éghető hulladékok, valamint azok a növények is, amelyek magvaiból üzemanyagot lehet gyártani, illetve a direkt erre a célra kifejlesztett energianövények A fa és fahulladék felhasználása a megújuló energia felhasználáson belül Finnországban közel 88 %.

Felavatták a világ legnagyobb biomassza-gázosító üzemét 2013. március 14-én Finnországban felavatták a világ eddigi legnagyobb biomassza-gázosító üzemét. Az üzem egy eredetileg széntüzelésű erőművet lát el biogázzal. Kezdetben üzemanyagként biogázt és szenet együttesen használnak, közel fele-fele arányban. Ennek következtében megnő az erőmű élettartama, rugalmasabbá válik a tüzelőanyag ellátás, és csökkenti az erőmű külföldi energiaforrásokra való utaltságát. Az új megoldás jóval energiabarátabb is, az eredeti becslések szerint 230 000 tonnával csökkenti a széndioxid kibocsátást.

A világ eddigi legnagyobb biomassza-gázosító üzeme a finnországi Vaasaban

Ha kevés is, azért még létezik… Napelemek egy lakóházon Helsinkiben Szélerőművek Finnországban

Tervek, célok Kidolgoztak egy 2050-ig tervezett stratégiát, amelyben összegyűjtötték az erősségeket, gyengeségeket, lehetőségeket és veszélyeket. http://www.tem.fi/files/41483/Energy_and_Climate_Roadmap_2050.pdf Finnország a tervei szerint 2025-re teljesen beszünteti a szén használatát az energiatermelésben. Támogatásokkal és adókedvezményekkel segítik a megújuló energia terjedését és visszafogják 2020-ra a szén használatát. Ezzel a változással nem csak energiafüggőségüket csökkentik Oroszországtól és Lengyelországtól, de jelentős számú otthoni munkahely létrejöttét is várják.

Felhasznált források: http://www.finland.hu/public/default.aspx?nodeid=45225&contentlan=28&culture=hu-HU http://www.bioeuparks.eu/hu/faq/mi-nemzeti-meg%C3%BAjul%C3%B3-energia-akci%C3%B3terv http://ec.europa.eu/energy/en/topics/renewable-energy/national-action-pl http://hu.wikipedia.org/wiki/Kemijoki http://kitekinto.hu/europa/2013/03/14/felavattak_a_vilag_legnagyobb_biomassza-gazosito_uzemet/#.VPyyc_mG_z4 http://hu.wikipedia.org/wiki/Biomassza#Jelent.C5.91s.C3.A9ge http://hu.wikipedia.org/wiki/Energiafejleszt%C3%A9s#Biomassza http://www.solarside.hu/finnorszag-beszunteti-a-szen-hasznalatat/

Megújuló energiaforrások Természetvédelem + Megújuló energiaforrások = élhetőbb Föld